Dublin – opas satojen pubien kaupunkiin

Craic tarkoittaa hauskanpitoa juoman ja musiikin parissa. Tässä musisoidaan Porter House -panimobaarissa. Kuva: Ville Palonen

Irlannin pääkaupunki Dublin on helppo kohde muutaman päivän kaupunkilomalle: kieli on englanti, valuutta on euro, ja suora lento Helsingistä kestää vain kolmisen tuntia. 

Historiallisia nähtävyyksiä löytyy tarpeeksi, mutta museoita, linnoja ja katedraaleja tärkeämpi elämys on Dublinin rento tunnelma. Sitä kuvastaa paikallinen sana craic, joka vapaasti käännettynä tarkoittaa hauskanpitoa juoman ja musiikin parissa. Siis hyvä meininki!

Paras tapa nauttia irkkukulttuurista onkin suunnata johonkin Dublinin lukemattomista pubeista. Irlantilaiset tunnetaan vieraanvaraisuudestaan ja ystävällisyydestään, joten paikallisten kanssa on helppo päästä juttusille, vaikka välillä irkkuaksentti voikin tuottaa hiukan päänvaivaa. Ja jos menojalkaa vipattaa, kannattaa suunnata Temple Barin alueelle nauttimaan elävästä musiikista. 

Suomalaiselle matkaajalle on ilouutinen, että Dublinissa riittää laadukkaita kahviloita – kaupunki jopa valittiin Euroopan kahvipääkaupungiksi vuonna 2021.

Dublinin katuja kävellessä tuntee myös astuneensa historian näyttämölle. Irlanti itsenäistyi Suomen kanssa samoihin aikoihin, ja vapaustaistelu näkyy edelleen esimerkiksi Pääpostin seinien ja pylväiden luodinrei’issä sekä kaupungin vaikuttavimmassa nähtävyydessä, Kilmainhamin vankilassa, jossa joukko kuuluisimpia itsenäisyysaktivisteja teloitettiin vuonna 1916.

Tässä matkaoppaassa esitellään Dublinin parhaat nähtävyydet, pubit ja kahvilat, sekä kerrotaan käytännön matkavinkkejä ja hotellisuosituksia.

Dublinin historia – viikinkejä ja vallankumouksia

Dublinin tienoolla asui vuosisatojen ajan kelttejä, kunnes tanskalaiset viikingit seilasivat Irlantiin vuonna 795. Alkujaan viikinkien satamapaikan pahaenteinen nimi oli Dubhlind (tai muinaisskandinaavin Dyflinni), ”musta lampi”.

Varsinaisena kaupungin perustamisvuotena pidetään vuotta 988. Dublin ehti kasvaa tärkeäksi kauppapaikaksi, kunnes Englannin kuningas armeijoineen karkotti viikingit vuonna 1171. Viikinkiajan historiasta kertoo interaktiivinen museo Dublinia, joka esittelee viikinkien ja keski-ajan asukkaiden elämää sekä kaupungin arkeologisia löytöjä.

Englannin vallan alla Dublinista tuli tärkeä kaupallinen ja hallinnollinen keskus. 1700-luvulla siitä oli kasvanut Irlannin kuningaskunnan tärkein kaupunki – ja itse asiassa Brittiläisen imperiumin toiseksi suurin metropoli heti Lontoon jälkeen.

Kukoistus päättyi 1800-luvun alussa, kun Irlannista tehtiin virallisesti osa Yhdistynyttä Kuningaskuntaa. Vuosisadan puolivälissä koettiin Irlannin suuri nälänhätä, jolloin tuhansia siirtolaisia muutti Amerikkaan paremman elämän toivossa. Nälänhädän jälkeen taisteltiin maareformista, ja kansallisaatekin alkoi nostella päätään samoihin aikoihin kuin Suomessa.

Irlannin lähihistorian myrskyisin ajanjakso osuu 1900-luvun alkupuolelle. Brittihallinto tukahdutti verisesti vuoden 1916 Pääsiäiskapinan, jota seuranneet teloitukset käänsivät irlantilaisten enemmistön lopullisesti brittejä vastaan. Paras paikka tutustua tähän historian käännekohtaan on Kilmainham Gaol, jonka selleistä itsenäisyystaistelun marttyyrit talutettiin sisäpihalle ammuttaviksi.

Kilmainham Gaol eli entinen vankila on vaikuttavan näköinen. Kuva: Ville Palonen

Vuosina 1919-1921 käytiin Irlannin vapaussota, jonka jälkeen maa lopulta itsenäistyi vuonna 1922. Vihreän saaren pohjoisosa jäi brittivallan alle, ja Irlannin yhdistymistä odotellaan edelleen.

Nykyään Dublin on moderni ja eläväinen kaupunki, jossa on noin 600 000 asukasta. Suur-Dublinin alueella asukkaita on runsaat miljoona, miltei neljäsosa koko Irlannin asukasluvusta. Porukkaa on siis melkein yhtä paljon kuin Helsingissä, mutta paljon pienemmällä alueella.

Dublinin nähtävyydet

Dublinin parhaiden nähtävyyksien kirjo on laaja: historiallinen vankila, pubien täyttämä baarialue, tuhat vuotta vanha katedraali ja paikallisia tarinoita kertova pikkumuseo. 

Dublinin kierrokset ja pääsyliput voi varata etukäteen kätevästi netistä.

Kaupungin halki virtaa Liffeyjoki, joka jakaa keskustan kahtia. Matkailijan kannalta kiinnostavimmat nähtävyydet ja alueet ovat joen eteläpuolella. Oma pikku nähtävyytensä on Liffeyn ylittävä valurautainen kävelysilta Ha’penny Bridge, joka aikoinaan sai nimensä puolikkaan pennyn arvoisesta siltamaksusta.

Ha’penny Bridge on tehty valuraudasta. Kuva: Ville Palonen

Toinen näkemisen arvoinen silta on Dublinissa syntyneen Samuel Beckettin mukaan nimetty futuristinen Samuel Beckett Bridge. Ja toki myös kansalliskirjailija James Joycella on oma nimikkosiltansa.

Temple Bar – Dublinin legendaarinen baarialue

Temple Bar, Dublin, Irlanti. Kuva: Ville Palonen

Dublinin-matkaaja päätyy ennemmin tai myöhemmin suositulle Temple Barin alueelle – joko tarkoituksella tai ihan vahingossa, sillä niin keskeisellä paikalla tämä useamman korttelin kokoinen alue on. Ja vaikka Liffeyjoen etelärannan korttelit ovatkin aika turistisen oloisia, on tunnelma silti vilkas ja värikäs. Katutaidetta, kahviloita ja baareja riittää.

Temple Bar on katumuusikkojen suosikkialuetta. Kuva: Ville Palonen

Temple Barissa kannattaa ehdottomasti poiketa Dublinin vanhimpaan pienpanimopubiin Porterhouseen, jossa tarjolla on modernien oluiden maistelulautasia ja tuhtia pubisapuskaa. Paikassa on hyvä mahdollisuus päästä nauttimaan livemusiikista – joko keskellä iltapäivää paikallisten muusikoiden akustisesta folk-jammailusta pubin puolella tai rokkikeikasta myöhemmin illalla.

Dublin baari
Porter House on hyvä paikka kuunnella paikallisia bändejä. Kuva: Ville Palonen

Kulman takana, Liffey-joen rannalla, oleva The Clarence tituleeraa itseään ”Dublinin alkuperäiseksi rock n’ roll -hotelliksi”.

Irlantilaiset ovat ylpeitä musiikkiperinteistään, ja hyvästä syystä. Mainio paikka uppoutua viime vuosikymmenten irkkumusiikkiin on rokkimuseo The Irish Rock ‘n’ Roll Museum Experience, jonka kehutut oppaat ovat paikallisia rokkareita ja muita musadiggareita. Sisäänkäynti on baarin kautta, ja mukaan kierrokselle voi napata käsikaljan.

Rokkimuseo. Kuva: Ville Palonen

Temple Barin ympäristössä ei ole pulaa erinomaisista majapaikoista. Aivan alueen sydämessä on erikoisella sisustuksellaan säväyttävä Hard Rock Hotel. Liffey-joen pohjoisrannalla sijaitseva Zanzibar Locke puolestaan on rennon trendikäs pikkuhotelli, joka saa erikoismaininnan baarinsa upeista coctaileista.

Kilmainham Gaol – Dublinin vankila

Kilmainham Gaol eli Kilmainhamin entinen vankila. Dublin, Irlanti. Kuva: Ville Palonen

Kilmainhamin vankila lukeutuu Dublinin vaikuttavimpiin nähtävyyksiin jo yksin arkkitehtuurinsa ansiosta. Vaikka vankila vuonna 1796 avattiin tavallisille rikollisille, se tunnetaan paremmin poliittisista vangeistaan. Nykyään paikka on kansallinen muistomerkki, joka kunnioittaa Irlannin itsenäisyystaistelun marttyyreita.

Irlannin itsenäisyystaistelun aikana 1900-luvun alussa Kilmainham Gaol toimi vallankumouksellisten vankien pidätyspaikkana. Vuoden 1916 Pääsiäiskapinan jälkimainingeissa vankilan sisäpihalla teloitettiin 14 kapinallista, joista tunnetuimpia ovat mellakoita ja lakkoja masinoineet ammattiyhdistysjohtajat James Connolly ja Jim Larkin.

Vankilaan pääsee tutustumaan vain opastetulla kierroksella. Suuren suosion vuoksi vierailu kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen. Kierros kestää noin tunnin, ja oppaan voimakkaan irkkuaksentin ansiosta koko ajan saa olla tarkkana.

Kilmainham Gaol sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä keskustasta. Vankilan vieressä toimii Hilton Dublin Kilmainham.

Phonix Parkissa voi ottaa selfien kuusipeurojen kanssa. Kuva: Ville Palonen

Vankilan pohjoispuolella, Liffey-joen vastarannalla, on valtavan laaja Phoenix Park, jonka nurmikentillä laiduntaa täplikkäiden kuusipeurojen laumoja. Puistossa on myös Dublinin eläintarha.

Irish Museum of Modern Art toimii 1600-luvulla rakennetussa Kilmainhamin kuninkaallisessa sairaalassa. Kuva: Ville Palonen

Matkan varrelle keskustasta osuvat taidemuseo IMMA (Irish Museum of Modern Art) ja Guinnessin panimomuseo. 

Guinness – legendaarinen panimo

Guinness
A pint of Guinness, please! Kuva: Christopher Zapf / Unsplash

Irlannin ikonista olutta (lempinimeltään ”juotava leipä”) voi siemailla missä tahansa pubissa, mutta paras paikka uppoutua kansallisaarteeseen on panimomuseo Guinness Storehouse Experience. Olutmerkin historian ja oluen valmistuksen lisäksi Guinness Storehouse esittelee klassisia mainosjulisteita, joista monessa seikkailee pitkänokkainen tukaani. ”Guinness is good for you”, mainoslause vakuuttaa. Aikoinaan mustaa olutta suositeltiin jopa raskaana oleville naisille sen rautapitoisuuden vuoksi.

Tietysti juomia pääsee myös maistelemaan. Paikasta löytyy kattobaari, josta aukeaa 360-asteen panoraamanäkymä. Ainutlaatuinen lisäelämys on “Stoutie”: asiakkaasta otetaan valokuva, joka “painetaan” tuopin vaahtoon. Tällaista ei muualla taida olla tarjolla!

Panimokierrokselle pääsee kätevästi jonon ohi etukäteen ostetulla lipulla.

Vierailukeskuksen vieressä on panimon omistama Guinness Open Gate Brewery, josta saa kokeellisempia Guinness-panimon oluita, pubiruokaa ja mainita lounasta.

Dublinin viskitislaamot

Juomaharrastaja voi vierailla myös kahdessa viskitislaamossa. Sekä perinteikäs Jameson Distillery että vasta vuonna 2015 avattu Teeling Whiskey Distillery sijaitsevat kävelymatkan päässä keskustasta.

Dublinin pieni museo

Little Museum of Dublin on palkittu ja kehuttu museo, joka esittelee Dublinin kulttuuria ja historiaa paikallisten lahjoittamien esineiden ja tarinoiden kautta. Eniten museosta saa irti, kun vierailun aluksi osallistuu puolen tunnin opastetulle museokierrokselle.

Dublinin linna – tuhat vuotta historiaa

Dublinin linna
Dublinin linna. Kuva: Alexandra Mitache / Unsplash

Dublinin linnasta löytyy raunioita ja rakennuksia jopa tuhannen vuoden ajalta, sillä se rakennettiin 1200-luvun alussa tuhotun viikinkilinnoituksen raunioille. Vuosisatojen varrella Dublin Castle on toiminut linnoituksena, vankilana ja oikeustalona. Nykyään linnassa järjestetään valtion virallisia tilaisuuksia, mutta se on avoinna myös turisteille.

Dublinin linnan kohokohtiin kuuluvat muhkea keskiaikainen Record Tower -torni, jonka kiviseinät ovat miltei viiden metrin paksuiset, sekä uusgoottilainen Chapel Royal -kirkko. Linnan alta on kaivettu esiin alkuperäisen viikinkilinnoituksen kivimuureja – nekin pääsee näkemään. 

Linnassa järjestetään opastettuja kierroksia.

Christ Church Cathedral

Christ Church Cathedral Dublin
Christ Church Cathedral, Dublin. Kuva: Alessandro Valenzano / Unsplash

Toinen Dublinin historiallisen keskustan tuhatvuotinen rakennus on Christ Church Cathedral, joka on vielä linnaakin vanhempi; kirkon perusti 1000-luvun alkupuolella viikinkikuningas Sigtrygg Silkkiparta käytyään Roomassa pyhiinvaelluksella. Vuosisatojen aikana rakennusta korjailtiin, paranneltiin ja laajennettiin, kunnes se sai nykyisen ulkoasunsa 1870-luvulla.

Vierailemaan pääsee myös kryptassa, joka kunnostettiin 2000-luvun alussa.

Trinity College ja Kelsin kirja

Trinity College Dublin
Trinity Collegen kirjasto on vaikuttava näky. Kuva: Sean Kuriyan / Unsplash

Vuonna 1592 perustettu Trinity College on yksi maailman vanhimmista yliopistoista. Kirjastossa on yli miljoona kirjaa, joista kuuluisin on Book of Kells, yksi Irlannin tärkeimmistä kulttuuriaarteista. Kelsin kirja on evankeliumikäsikirjoitus, jonka kelttiläiset munkit valmistivat vuoden 800 tienoilla. 

Sisään astuessa kannattaa katsella jalkoihin: lattiaa peittävät upeat kuusikulmaiset puulaatat, jotka tuovat mieleen Pohjois-Irlannin huikean luonnonihmeen, Giant’s Causewayn.

Trinity Collegen vieressä toimii Trinity Townhouse Hotel, joka saa kehuja etenkin avuliaasta henkilökunnasta ja hyvästä aamiaisesta.

Pyhä Patrick!

Dublinin goottilaistyylinen katedraali eli St. Patrick’s Cathedral on nimetty Irlannin suojeluspyhimyksen, Pyhän Patrickin mukaan. Kirkon pääsymaksu saa monet kääntymään ovelta, mutta onneksi goottilainen rakennus on vaikuttava myös ulkoa päin nähtynä.

Irlannin hurjin juhla eli St Patrick’s Day koittaa 17.3. Pyhän Patrickin päivä ei ole ainoastaan uskonnollinen juhla, vaan juhlistaa irlantilaista kulttuuria ylipäänsä paraatien, perinneruokien ja juomien, musiikin ja tietysti vihreän värin voimin. Kannattaa varautua railakkaaseen menoon – sekä siihen, että seuraavana päivänä suurin osa nähtävyyksistä on suljettu ja koko maa muutenkin kovin hiljainen.

Dublinin kävelykierrokset ja pääsyliput

Kätevä tapa tutustua kaupunkiin heti matkan aluksi on Hop On Hop Off -bussi. Moni nähtävyys on pääsymaksullinen, joten kannattaa myös harkita Dublin Passia, jolla pääsee sisään kymmeniin museoihin ja muihin nähtävyyksiin. Passi sisältää myös bussikierroksen!

Jos haluaa tutustua pintaa syvemmin Dublinin historiaan ja kulttuuriin, kannattaa osallistua opastetulle (kävely)kierrokselle. Valittavana on lukematon määrä erilaisia kierroksia, jotka keskittyvät esimerkiksi kirjallisuuteen, ruokaan, musiikkiin tai vallankumoukseen. Lue lisää Dublinin kävelykierroksista.

Suosituimpiin nähtävyyksiin, kuten Kilmainhamin vankilaan, Guinness Storehouseen ja Trinity Collegeen, kannattaa varata liput etukäteen. Saatavilla on myös “ohita jono” -lippuja, joilla sisäänpääsy käy ketterästi.

Dublinin kierrokset ja pääsyliput voi varata etukäteen kätevästi netistä.

Dublinin juhlapäivät

Dublinissa järjestetään lukuisia tapahtumia ympäri vuoden, kuten St. Patrick’s Day -paraati ja juhlat (17.3.), James Joycen Odysseus-romaanin kunniaksi vietettävä Bloomsday (16.6.) sekä syyskuun kaksiviikkoinen taidefestivaali Dublin Fringe Festival.

Dublin – pubit ja baarit

Irlannissa pitää maistaa myös red alea. Kuva: Ville Palonen

Kuinka monta pubia Dublinissa on? Joku lähde väittää tarkaksi luvuksi 732, toinen taas maltillisemman 230 (johon varmaankin lasketaan kuuluvaksi ainoastaan aidot irkkupubit, eikä mitään tavallisia kaljabaareja). Niin tai näin, Dublinissa saa olutta joka toisessa kadunkulmassa.

Aiemmin mainitun, erinomaisen Portehouse-pienpanimobaarin lisäksi kannattaa suunnata Irlannin länsirannikolta kotoisin olevan Galway Bay Breweryn panimopubiin The Black Sheep. Hanasta löytyy melkein parikymmentä pienpanimo-olutta – ja jääkaapin tölkeistä lisää, jos janoa ei millään saa sammumaan.

Muita vierailun arvoisia Dublinin pubeja ovat mahtipontisesti sisustettu Farrier & Draper, rautakaupan yhteydessä toimiva Mary’s Bar & Hardware, perinteisemmästä live-musiikista tunnettu O’Donoghues sekä The Cobblestone, jonka tunnuslause on ”A drinking pub with a music problem”. Tänne kannattaa suunnata, jos viuluilla höystetty irkkufolk saa jalan vipattamaan. Pubin tunnelmaa kuvastaa paikallinen sana craic, joka tarkoittaa hauskanpitoa juoman ja musiikin parissa.

Temple Bar lienee Dublinin kaikkein turistisin ja ylihintaisin pubi, mutta toisaalta sieltä väitetään löytyvän Irlannin laajin viskivalikoima (yli 450 laatua). Mukana siis on aivan varmasti jotain sellaista, jota et ole maistanut – etkä ehkä koskaan tule maistamaankaan.

Liffeyjoen pohjoispuolella, vajaan puolen kilometrin päässä Ha’penny Bridgestä, odottaa Dublinin kenties eniten viiden tähden arvosteluja kerännyt baari. The Church toimii 300 vuotta vanhassa kirkkorakennuksessa, ja kesäisin terassit levittäytyvät pihalle asti. Päivällä saa lounasta, öisin kirkossa jytää yökerho.

Dublinin ravintolat

Dublinissa kannattaa yhdistää syöminen ja juominen, sillä melkein jokaisessa pubissa tarjoillaan rehtiä irkkuruokaa.

Vai onko se brittiruokaa? Klassikkoannoksia ovat tutut fish & chips (paistettuja perunoita ja kalaa), bangers & mash (grillimakkaraa ja perunasosetta), shepherd’s pie (jauhelihalla täytetty piiras, jossa on perunasoseesta tehty kuori) sekä black pudding (veripalttu, joka yleensä tarjoillaan leivän tai perunan kanssa).

Paikallisempia ruokia ovat bacon & cabbage (possua kaalin ja perunoiden kanssa) sekä Stobhach-muhennos (Guinnessilla maustetussa liemessä haudutettua lammasta ja juureksia – mukana myös perunaa). Monen ravintolan ruokalistalta löytyvät myös champ (kevätsipulilla terästettyä perunamuusia) ja boxty (perunapannukakkua). Hotellin aamiaisellakin kannattaa pitää silmät auki perinneruokien varalta, sillä tarjolla voi olla perinteisiä erikoisuuksia kuten viskikaurapuuroa ja Guinness-olueen leivottua leipää.

Kyllä, ymmärsit oikein; irlantilaisissa perinneruuissa on perunaa vähintään yhtä paljon kuin Suomessakin. Mutta toki Dublinin pubeista saa myös burgereita, wingsejä, salaatteja sun muuta nykyaikaisempaa apetta.

Ravintoloita löytyy tietysti aivan joka lähtöön. Jos haluat herkutella oikein olan takaa, ota suunnaksi suomalaisen Mickael Viljasen Chapter One. Jotain paikan tasosta kertoo se, että edellinen Viljasen luotsaama ravintola, toimintansa jo lopettanut Greenhouse, palkittiin kahdella Michelin-tähdellä.

Ravintoloissa ja baareissa jätetään yleensä noin 10% juomaraha laskun loppusummasta, jos palvelu on ollut tyydyttävää.

Dublinin kahvilat

Kahvin ystävälle Dublin on erinomainen kohde, sillä kaupungissa on asukasta kohti enemmän kahviloita kuin missään muualla Euroopassa. Dublin valittiinkin Euroopan kahvipääkaupungiksi vuonna 2021.

Mitkä Dublinin reilusti yli 200:sta kahvilasta sitten ovat käymisen arvoisia?

Ulos asti venyvän jonon perusteella Kaph on yksi parhaista, ja sieltä löytyvät myös kaupungin taidokkaimmat baristat. Kahvin voi nauttia ulkona olevalla penkillä katsellen Dublinin kulttuurialueen ytimessä olevaa Drury Streetiä. Kadun eteläpäässä on tyylikäs Drury Court Hotel.

Camden Streetin rauhallisella sisäpihalla piilotteleva Cake Cafe on nimensä mukaisesti leivostaivas. Paikka on hiukan haastava löytää, sillä sinne kuljetaan kirjakaupan kautta.

Kiitelty paikka on myös Liffeyjoen pohjoispuolella, Pääpostin lähellä oleva Vice Coffee. kahvila on yksi parhaista paikoista maistaa klassikkodrinkki Irish Coffeeta, sillä täällä siihen käytetään trendikkään Teeling Distilleryn viskiä.

Dublinin vastine kansainvälisille kahvilaketjuille on 3fe, jolla on kourallinen kahviloita ydinkeskustan ympärillä. Keskeisin on Grand Canal Streetin kahvila, joka tarjoaa myös fantastista brunssia.

Dublinin kauppahallit

Rento tapa tutustua Iralnnin ruokakulttuuriin on vierailu kauppahallissa. Historiallisessa punatiilimakasiinissa toimiva George’s Street Arcade tarjoilee kaikkea juustoista ja huippuviineistä falafeliin ja vegaanijäätelöön. Moore Street Market taas on katutori, joissa voi maistella paikallisia herkkuja ja ostaa tuoreita tuotteita.

Retket Dublinista

Dublinista on parinkymmenen minuutin junamatka Dun Laoghaireen, joka on kesäisin vilkas merenrantakaupunki. Paikka tunnetaan puolitoista kilometriä pitkästä laituristaan. Jos täällä haluaa yöpyä, paras vaihtoehto on upea Haddington House.

Jos Irlannissa on aikaa useampi päivä, ehtii Dublinista käsin kiertää myös vihreän saaren etelänurkassa kiertävän Ring of Kerry -maisemareitin tai matkustaa junalla runsaassa kahdessa tunnissa Pohjois-Irlannin trendikkääseen Belfastiin.

Parissa tunnissa pääsee paikallisjunalla myös sadan kilometrin päässä olevaan historialliseen Kilkennyyn. Siellä olutkulttuurista kiinnostuneen kannattaa ehdottomasti osallistua kierrokselle Irlannin vanhimpaan edelleen toimivaan panimoon, vuonna 1710 perustettuun Smithwicksiin. Kierroksen voi varata etukäteen netistä.

Jos haluaa nauttia luonnosta, kannattaa suunnata päiväretkelle aivan Dublinin eteläpuolella olevaan Wicklow Mountains -kansallispuistoon. Vuoristoisen alueen parhaana patikointireittinä pidetään noin 10 kilometrin mittaista Spinc Trailia.

Lue lisää: Irlannin parhaat matkakohteet

Lennot Dubliniin

Finnair lentää suoraan Dubliniin (DUB) useita kertoja viikossa. Lento kestää 3h 15min.

Lentokentältä pääsee kaupungin keskustaan taksilla tai bussilla. Myös muualle Irlantiin on suoria bussiyhteyksiä: esimerkiksi bussi Belfastiin lähtee lentokentältä suunnilleen tunnin välein.

Liikkuminen Dublinissa – taksi vai julkinen?

Etäisyydet Dublinin nähtävyyksien välillä ovat lyhyitä, mutta jos kaiken haluaa kiertää, kertyy kävelymatkaa kilometrikaupalla. Onneksi taksin ottaminen on helppoa: se onnistuu Uber-sovelluksen kautta, sillä myös tavalliset taksit käyttävät Uberin varausjärjestelmää. Ja itse asiassa kaikki Uberit ovatkin tavallisia takseja, joiden matkat laskutetaan taksamittarin mukaan.

Eli Dublinissa Uberilla ja tavallisella taksilla ei ole eroa, mutta ainakin taksin tilaaminen on helppoa sovelluksen kautta!

Dublinissa on hyvin toimiva julkinen liikenne. Leap Visitor Card on 1, 3, tai 7 päivän matkakortti, jolla voi matkustaa bussilla, raitiovaunulla ja junalla. Päivälippujen lisäksi tarjolla on myös kertalippuja: 90 minuuttia voimassa oleva lippu maksaa 2 euroa.

Dublin – hotellit ja majoitus

Dublinissa kivan keskihintaisen hotellihuoneen voi saada 100 eurolla, keskustan laatuhotelli maksaa hiukan enemmän.

Jos unelmoi todella tyylikkäästä majoituksesta, kannattaa harkita yöpymistä prameassa Clontarf Castle Hotelissa, joka on restauroitu 1000-luvulla rakennettuun linnaan. Keskustaan tosin on matkaa muutama kilometri, mutta taksilla (tai limusiinilla?) pääsee!

Liffeyn pohjoisrannalla – tosin paljon lähempänä keskustaa – on myös äärimmäisen suosittu Beckett Locke, jonka avarissa huoneistoissa on täysin varusteltu keittiö. Paikasta löytyy myös ravintola ja kuntosali.

Kolmen kilometrin päässä keskustasta, aivan Kilmainhamin vankilan vieressä, toimii Hilton Dublin Kilmainham.

Trinity Collegen vieressä, historiallisessa naapurustossa sijaitsee Trinity Townhouse Hotel, joka saa kehuja etenkin avuliaasta henkilökunnasta ja hyvästä aamiaisesta.

Dublinin kulttuurialueen ytimessä, Drury Streetillä, on tyylikäs Drury Court Hotel. Sijainti on todella lyömätön: suurin osa kaupungin nähtävyyksistä on sopivan kävelymatkan päässä. Bonuksena samalla kadulla toimii yksi kaupungin kehutuimmista kahviloista, Kaph.

Temple Barin ympäristössä ei ole pulaa erinomaisista majapaikoista. Aivan alueen sydämessä on erikoisella sisustuksellaan säväyttävä Hard Rock Hotel.

Liffey-joen rannalla oleva The Clarence taas tituleeraa itseään ”Dublinin alkuperäiseksi rock n’ roll -hotelliksi”.

Vastarannalla sijaitseva Zanzibar Locke puolestaan on rennon trendikäs pikkuhotelli, ja syystäkin yksi Dublinin suosituimmista majapaikoista. Erikoismaininta baarin upeista coctaileista! Paljon parempaa sijaintia ei voisi toivoa, varsinkin jos haluaa kierrellä Liffey-joen pohjoispuolen kaupunginosia.

Katso tarjoukset Dublinin hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!