Skotlannin parhaat matkakohteet

Skotlanti maisema
Skotlanti on täynnä upeita maisemia – ja kaikkein kuvatuimmat löytyvät Isle of Skye -saarelta, jonka kivipaadet tunnetaan nimellä Old Man of Storr.

Skotlanti, viskin ja kesyttämättömän luonnon kotipaikka, tarjoaa nähtävää ja koettavaa jokaiseen makuun. Kun harvaan asutut Ylämaat hurmaavat dramaattisilla maisemillaan, Alamaat tarjoavat urbaanimpaa tunnelmaa ja hienoja nähtävyyksiä.

Golfaajille Skotlanti on todellinen pyhiinvaelluskohde, sanotaanhan golfin saaneen alkunsa juuri Skotlannin vehreiltä nummilta.

Skotlannin vetonauloihin kuuluvat nykyisin myös Harry Potter -kohteet. Skotlannin maisemat ja paikat ovat vaikuttaneet paljon kirjasarjaan, ja Harry Potter -elokuviakin on kuvattu Skotlannissa.

Skotlannin Alamaat ja Ylämaat

Skotlanti saaret maisema
Isle of Skye on täynnä toinen toistaan hienompia maisemia.

Skotlanti jakautuu karkeasti kahtia Alamaihin ja Ylämaihin. Alamaihin kuuluvat Skotlannin eteläisin osa, suurimmat kaupungit sekä iso osa luonnonmuodoiltaan pääosin tasaista itärannikkoa. Ylämaat käsittää maan vuoristoiset keskiosat ja vuonoisen länsirannikon saarineen.

Skotlannin kulttuurisena sydänmaana pidetään juuri Ylämaita, josta ovat peräisin tunnetuimmat skottilaisuuden symbolit kuten tartaanikankaat ja viski. Ylämaiden upeat maisemat ovat pääosin kumpuilevaa nummea, mutta komeita metsiäkin löytyy.

Ylämaat kuuluvat Euroopan harvimmin asuttuihin seutuihin, tosin Lappiin verrattuna Ylämaillakin on vielä ahdasta.

Ylämaiden tunnelmaan pääsee parhaiten suuntaamalla Skotlannin saarille, esimerkiksi upealla Isle of Skyelle, jolle pääsee siltaa pitkin.

Edinburgh ja Glasgow – Skotlannin parhaat kaupunkikohteet

Edinburgh linna
Skotlannin pääkaupungin näkymisä koristaa komea Edinburghin linna.

Skotlannin kuvankaunis pääkaupunki Edinburgh on upea matkakohde erityisesti historiallisen arkkitehtuurinsa vuoksi. Vaikuttava Edinburghin linna kohoaa kaupungin keskellä kukkulan laella, ja Royal Mile -kadun varrelta löytää komeita vanhoja rakennuksia sekä mielenkiintoisia pikkukujia.

Edinburgh tunnetaan myös kirjallisuuden ja kirjailijoiden kaupunkina: se tarjoaa valikoiman viehättäviä kirjakauppoja ja opastettuja, kirjallisuusteemaisia kierroksia.

Skotlannin suurin kaupunki Glasgow tarjoaa puolestaan hyvinkin erilaisen kaupunkikokemuksen kuin Edinburgh. Glasgow tunnettiin pitkään lähinnä Skotlannin tärkeimpänä teollisuuskaupunkina, mutta viime vuosina kaupunki on noussut uuteen kukoistukseen myös kaupunkikulttuurin osalta. Nykyään tämä Edinburghin urbaani isoveli tarjoaakin monenlaista kiehtovaa kokemista.

Glasgow tarjoaa myös huomattavasti paremmat shoppailumahdollisuudet kuin Edinburgh. Kaupunkien välillä on helppoa ja nopeaa liikkua.

Lähellä Edinburghia – Braveheartin Stirling ja golfarien St Andrews

Kelpies patsas
Kelpies on 30 metriä korkea hevospatsas, jota voi hämmästellä matkalla Edinburghista Stirlingiin.

Sekä Edinburghista että Glasgow’sta on helppo tehdä retki Stirlingiin, joka tunnetaan keskiaikaisesta linnastaan ja vapaustaistelija William Wallacesta, Braveheart-elokuvan esikuvasta. Skotlannin historiasta kiinnostuneen ei kannata missään nimessä missata tätä kohdetta.

Skotlanti St Andrews
St Andrews’in katedraalin rauniot.

Toinen mukava päiväretken kohde Edinburghista on St Andrews, jonka golfkenttä on maailman vanhin. Pienestä koostaan huolimatta kaupungissa paljon muutakin näkemistä kuten yliopisto, jossa William tapasi Katensa.

St Andrewsiiin tutustuu kätevästi opastetuilla kierroksilla, joita tehdään esimerkiksi Edinburghista.

Fort William ja Ylämaan elokuvamaisemat

Skotlanti Glen Coe
Glen Coen tunnelmalliset maisemat odottavat Fort Williamin lähellä.

Ylämaiden sydämessä sijaitseva Fort William on 10 000 asukkaan pikkukaupunki, jonka ympäristö tarjoaa upeita maisemia patikointiin, maastopyöräilyyn, melontaan ja jopa koskenlaskuun. Talvisin voi myös lasketella.

Näissä maisemissa on kuvattu myös monia elokuvia, niin Braveheartia, Highglanderia, Rob Royta kuin Harry Pottereitakin.

Kauniista maisemista voi nauttia myös osallistumalla risteilylle Fort Williamia reunustavalla vuonolla Loch Linnhen.

Vaelluskohteita löytyy moneen makuun. Kokeneelle vaeltajalle haastetta tarjoaa patikoiminen Yhdistyneen Kuningaskunnan korkeimman vuoren Ben Nevisin laelle (1345 metriä). Reissuun kannattaa varata seitsemisen tuntia.

Vieressä ovat myös Glen Coen -alueen jylhät vaellusmaastot. Esimerkiksi pienen järven Glencoe Lochanin ympäri kiertävä reitti on mukava ja todella kaunis.

Helpoimmasta päästä on lyhyt patikointireitti, joka vie upealle Steall Falls -vesiputoukselle. Täällä Harry Potter kamppaili lohikäärmettä vastaan elokuvasarjan neljännessä osassa.

Fort Williamin lähistöllä sijaitsee useampikin ihastuttava, pieni kylä, joissa voi myös yöpyä – ja usein vieläpä Fort Williamia edullisemmin. Viehättäviä kyliä ovat esimerkiksi Glencoe ja Kinlochleven.

Katso tarjoukset Fort Williamin majoitukseen.

Glenfinnan viadukti – astu Tylypahkan pikajunaan

Glenfinnan viaduct
Siellä se puskuttaa, Tylypahkan pikajuna! Mahtaako Harry Potter olla kyydissä?

Steall Falls -vesiputouksiakin paljon kuuluisampi Harry Potter -kohde on Fort Williamin lähistöllä sijaitseva Glenfinnan viadukti, maasilta, jota pitkin Harry ja kumppanit puksuttavat junalla kohti Tylypahkaa.

Viaduktia voi ihailla näköalapaikalta tai nousemalla Fort Williamista lähtevän Jacobite-höyryjunan kyytiin. Juna vie Malaigiin, josta pääsee lautalla Isle of Skye -saarelle.

Lue lisää Edinburghin Harry Potter -kohteista.

Eilean Donan – Skotlannin kuvauksellisin linna

Eilean Donan -linna Skotlanti
Eilean Donan -linna on esiintynyt monessa elokuvassa. Kuva: Sorin Tudorut / Unsplash

Skotlannin kuvatuin linna, pittoreski Eilean Donan, sijaitsee Loch Duich -vuonolla vuorovesisaarella.

Alkuperäisen linnan tuhosivat englantilaiset jakobiittikapinan aikoihin 1700-luvulla, ja nykyinen linna on 1900-luvun alun restaurointitöiden tulos. Restauroinnin yhteydessä saarelle rakennettiin myös valokuvauksellinen kivisilta.

Lukemattomien matkailuesitteiden ohella linna on esiintynyt myös elokuvissa kuten Highlander – Kuolematon (1984).

Linnalta on vain lyhyt matka siltaa pitkin Skotlannin kuuluisimmalle saarelle, eeppisten maisemien Isle of Skyelle.

Inverness ja Loch Nessin hirviö

Skotlanti Loch Ness
Risteilyllä Loch Nessilla. Kuva: Jaleel Akbash / Unsplash

Skotlannin pohjoisosassa sijaitseva Inverness tunnetaan Ylämaiden pääkaupunkina. Ylämaiden suurinta kaupunkia ei ole silti koolla pilattu: asukkaita on vain noin 70 000.

Kaupungin läpi virtaa Ness-joki, jonka viertä voi tehdä ihastuttavan kävelyretken. Kuten monista muistakin skottilaisista kaupungeista, myös Invernessistä löytyy oma linnansa. Invernessin linna on tosin rakennettu vuonna 1836 keskiaikaisen rinnan raunioille.

Turisteja Invernessiin vetää erityisesti se, että hirviöstään kuuluisa järvi Loch Ness on vain puolen tunnin automatkan päässä kaupungista. Hyvä kohde Nessien bongaamiseen ovat tunnelmalliset Uquhartin linnanrauniot, joiden tuntumasta on tehty iso osa hirviöhavainnoista.

Järvelle voi matkata joko omalla autolla, paikallisbussilla tai opastetulla kierroksilla.

Järvihirviön ohella Invernessin lähellä voi bongata myös delfiineitä. Kaupungin vieressä, Moray Firthin lahdella, elävät maailman pohjoisimmat pullonokkadelfiinit. Ne viihtyvät usein Chanonry Pointin majakan edustalla. Hylkeitäkin voi nähdä.

Invernessistä itään on kuuluisa viskialue Speyside.

Roadtrip Skotlannin pohjoisrannikolla

Pohjois-Skotlanti Duncansby
Aivan Skotlannin pohjoiskärjessä odottavat Duncansbyn kivimuodostelmat. Voiko maa tyylikkäämmin päättyä?

Invernessistä voi lähteä upealle roadtripille pitkin pohjoisrannikkoa kulkevaa North Coast 500 -maisematietä. Aivan Skotlannin koilliskärjessä John o’ Groatsin pikkukylän edustalla on Duncansby Head, jota koristavat dramaattiset, merestä nousevat kivimuodostelmat.

Matkalle osuu kauniiden maisemien lisäksi palatsimainen Dunrobin Castle 1800-luvun alkupuolelta.

Duncasby Headissa ollaan Ison-Britannian laidalla. Kymmenen kilometrin päässä, Pentland Firthin salmen toisella puolen, odottavat mystiset Orkneysaaret, jotka ovat täynnä komeita muistoja kivikaudelta.

Skotlannin saaret

Isle of Skye Old Man of Storr
Kivipaasi Old Man of Storr on Isle of Skyen kuvatuin nähtävyys. Kuva: Joshua Earle / unsplash

Skotlannin rannikon tuntumassa on lähes 800 saarta, jotka tavataan jakaa karkeasti neljään ryhmään: Sisä- ja Ulkohebrideihin, Orkneysaariin ja Shetlandinsaariin.

Isle of Skye – Skotlannin suosituin saari

Quiraing vaellus Isle of Skye
Isle of Skyen upeita maisemia Quiraingin vaelluspolun varrella. Kuva: Julien Laurent / Unsplash

Sisä-Hebridien kuuluisin, suurin ja suosituin saari on Isle of Skye, jonka maisemat ovat niin eeppiset, että ne saivat näytellä vieraan planeetan roolia Alien-elokuvassa Prometheus.

Lewis and Harris – seikkaile Ulko-Hebrideillä

Lewis and Harris kivikehä
Lewis and Harris -saaren kivikehä Calanais Standing Stones vetää vertoja Stonehengelle. Kuva: Gordon Williams / Unsplash

Skyen kautta matkaa voi jatkaa Ulko-Hebridien suurimmalle saarelle Lewis and Harrisille, jonka nähtävyytenä on hiekkarantoja ja komea, kivikautinen kivikehä Callanish Stones, jolla on ikää liki 5000 vuotta.

Isle of Islay ja Jura – Skotlannin kuuluisat viskisaaret

Sisä-Hebridien toinen suosittu matkakohde on kaunis Isle of Islay, joka tunnetaan erityisesti viskituotannostaan.

Islaylta kannattaa tehdä retki naapurisaarelle, harvaanasutulle Juralle, jolle turberkuloosista kuolemansairas George Orwell vetäytyi viimeisiksi vuosikseen kirjoittamaan teostaan 1984.

Orwelliakin paremmin Jura tunnetaan 200 vuotta vanhasta tislaamostaan, Jura Distillerystä, jonka viskit ovat hienovaraisempia kuin Isle of Islayn vahvan turpeiset viskit.

Mull – historiasta kiinnostuneille

Skotlanti Mull
Mullin saari on hyvä paikka bongata söpöjä lunneja. Kuva: M Zonderling / Unsplash

Matkailijoiden keskuudessa suosittu on myös Mull, joka sijaitsee muiden Sisä-Hebridien saarten tavoin lähellä mannerta. Matkailun keskus on värikkäiden talojen Tobermory, jonka vuonna 1798 perustettu viskitislaamo on yksi Skotlannin vanhimmista.

Mullilta voi tehdä retken pyhälle Ionan saarelle, jonka luostarista käsin kristinusko rantautui Skotlantiin.

Toinen kiehtova retkikohde on erikoisen näköisten basalttimuodostelmien autiosaari Staffan, jolla sijaitseva Fingalin luola inspiroi Felix Mendelssohnin säveltämään Hebridit-alkusoittonsa.

Orkneysaaret – koe myyttinen Pohjoisen Egypti

Orkneysaaret valloittavat mielenkiintoisella historiallaan: Skotlannin pohjoisrannikon edustalla sijaitsevilla saarilla sijaitsee koko joukko ikivanhoja kivikautisia muinaismuistoja: temppeleitä, kivikehiä ja asumuksia.

5000 vuotta vanhoja muinaismuistoja on niin paljon, että Orkneytä on kutsuttu jopa pohjoisen Egyptiksi. Ja kyllähän sen ihmetystä herättää – että kuinka näin syrjässä kulttuuri kukoisti jo kivikaudella!

Orkneyn muinaismuistoista kuuluisimpia ovat Skara Brae, yksi Euroopan parhaiten säilyneistä kivikauden kylistä, ja valtava Brodgarin kivikehä.

Molemmat sijaitsevat Orkneyn pääsaarella, jonne pääsee lentäen Edinburghista sekä lautalla Aberdeenista Skotlannin pohjoiskärjestä Thurson läheltä.

Shetlandinsaaret

Vielä Orkneysaariakin pohjoisempana sijaitsevat Shetlandinsaaret. Viikingit valloittivat saariston pikteiltä. Skandinaavit pitivät saarilla valtaa 500 vuoden ajan, mikä näkyy edelleen shetlantilaisten identiteetissä.

Matkailu Shetlandinsaarille on sangen vähäistä.

Skotlannin erikoiset nähtävyydet

Skotlannissa on myös muutama kuuluisa erikoinen nähtävyys. Edinburghin lähellä sijaitseva Rosslynin kappeli on yksi Graalin maljan mahdollisista kätköpaikoista, ja pikkuruisessa Bonnybridgessä on tehty enemmän ufohavaintoja kuin missään muualla maailmassa.

Paras aika matkustaa Skotlantiin

Skotlanti sää
Synkkä sää sopii Skotlantiin.

Riippumatta siitä, mihin päin Skotlantia matkustaa, maan ilmasto on tuulinen ja sateinen, mutta mielenkiintoisesti vihmova sää jotenkin sopii Skotlannille täydellisesti ja on osa sen koukuttavaa tunnelmaa.

Parhaita kuukausia matkustaa Skotlantiin ovat toukokuu ja syyskuu. Lue lisää Skotlannin säästä ja ilmastosta.

Matka Skotlantiin

Skotlannin vilkkaimpia lentokenttä ovat Edinburghin ja Glasgow’n kansainväliset lentoasemat. Finnair lentää suoraan edelliselle. Edinburghin ja Glasgow’n välillä on vilkas ja lyhyt junayhteys.

Katso lentotarjoukset Skotlantiin.

Skotlanti – kokemuksia

Skotlannin kokemuksia kertoi Edinburghissa asuva Sini Eikonsalo.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi