Skotlannin parhaat matkakohteet

Skotlanti maisema
Skotlanti on täynnä upeita maisemia – ja kaikkein kuvatuimmat löytyvät Isle of Skye -saarelta, jonka kivipaadet tunnetaan nimellä Old Man of Storr.

Skotlanti, viskin ja kesyttämättömän luonnon kotipaikka, tarjoaa nähtävää ja koettavaa jokaiseen makuun. Kun harvaan asutut Ylämaat hurmaavat dramaattisilla maisemillaan, Alamaat tarjoavat urbaanimpaa tunnelmaa ja hienoja nähtävyyksiä.

Golfaajille Skotlanti on todellinen pyhiinvaelluskohde, sanotaanhan golfin saaneen alkunsa juuri Skotlannin vehreiltä nummilta.

Skotlannin vetonauloihin kuuluvat nykyisin myös Harry Potter -kohteet. Skotlannin maisemat ja paikat ovat vaikuttaneet paljon kirjasarjaan, ja Harry Potter -elokuviakin on kuvattu Skotlannissa.

Tällä sivulla esitellään Skotlannin kiinnostavimmat kaupungit, nähtävyydet ja saaret vastapäivään. Kohteiden sijainnit näyttää kätevästi Skotlannin kartta.

Skotlannin Alamaat ja Ylämaat

Skotlanti saaret maisema
Isle of Skye on täynnä toinen toistaan hienompia maisemia.

Skotlanti jakautuu karkeasti kahtia Alamaihin (Lowlands) ja Ylämaihin (Highlands). Alamaihin kuuluvat Skotlannin eteläisin osa, suurimmat kaupungit kuten Edinburgh ja Glasgow sekä iso osa itärannikkoa, joka on luonnonmuodoiltaan pääosin tasaista.

Ylämaat käsittää maan vuoristoiset keskiosat ja vuonoisen länsirannikon saarineen. Jos etsii upeiden maisemien Skotlantia, kannattaa suunnata tänne.

Ylämaita pidetään myös Skotlannin kulttuurisena sydänmaana. Ylämailta ovat peräisin tunnetuimmat skottilaisuuden symbolit kuten tartaanikankaat ja viski.

Ylämaat kuuluvat Euroopan harvimmin asuttuihin seutuihin, tosin Lappiin verrattuna Ylämaillakin on vielä ahdasta.

Ylämaiden tunnelmaan pääsee parhaiten suuntaamalla Skotlannin saarille, esimerkiksi upealla Isle of Skyelle, jolle pääsee kätevästi siltaa pitkin.

Edinburgh ja Glasgow – Skotlannin parhaat kaupunkikohteet

Edinburgh linna
Skotlannin pääkaupungin näkymisä koristaa komea Edinburghin linna.

Skotlannin kuvankaunis pääkaupunki Edinburgh on upea matkakohde erityisesti historiallisen arkkitehtuurinsa vuoksi. Vaikuttava Edinburghin linna kohoaa kaupungin keskellä kukkulan laella. Aivan linnan vieressä sijaitsee yksi Edinburghin upeimmista majapaikoista, maagisen tunnelmallinen ja pirullisen kallis The Witchery by the Castle.

Royal Mile -kadun varrelta löytää komeita vanhoja rakennuksia sekä mielenkiintoisia pikkukujia. Yhdellä niistä sijaitsee The Inn Place, jolla on huoneita myös isommille porukoille.

Edinburgh tunnetaan myös kirjallisuuden ja kirjailijoiden kaupunkina: se tarjoaa valikoiman viehättäviä kirjakauppoja ja opastettuja, kirjallisuusteemaisia kierroksia. Edinburghista löytyykin opastettuja kierroksia jokaiseen makuun. Kierrokset voi varata kätevästi netistä.

Skotlannin suurin kaupunki Glasgow tarjoaa puolestaan hyvinkin erilaisen kaupunkikokemuksen kuin Edinburgh. Glasgow tunnettiin pitkään lähinnä Skotlannin tärkeimpänä teollisuuskaupunkina, mutta viime vuosina kaupunki on noussut uuteen kukoistukseen myös kaupunkikulttuurin osalta. Nykyään tämä Edinburghin urbaani isoveli tarjoaakin monenlaista kiehtovaa kokemista.

Glasgow tarjoaa myös huomattavasti paremmat shoppailumahdollisuudet kuin Edinburgh. Kaupunkien välillä on helppoa ja nopeaa liikkua.

Katso tarjoukset Edinburghin tai Glasgow’n hotelleihin.

Lähellä Edinburghia – Braveheartin Stirling ja golfarien St Andrews

Kelpies patsas
Kelpies on 30 metriä korkea hevospatsas, jota voi hämmästellä matkalla Edinburghista Stirlingiin.

Sekä Edinburghista että Glasgow’sta on helppo tehdä retki Stirlingiin, joka tunnetaan keskiaikaisesta linnastaan ja vapaustaistelija William Wallacesta, Braveheart-elokuvan esikuvasta. Skotlannin historiasta kiinnostuneen ei kannata missään nimessä missata tätä kohdetta.

Skotlanti St Andrews
St Andrews’in katedraalin rauniot.

Toinen mukava päiväretken kohde Edinburghista on St Andrews, jonka golfkenttä on maailman vanhin. Pienestä koostaan huolimatta kaupungissa paljon muutakin näkemistä kuten yliopisto, jossa William tapasi Katensa.

Sekä Stirlingiin että St Andrewsiin tutustuu kätevästi opastetuilla kierroksilla, joita tehdään esimerkiksi Edinburghista.

St Andrewsin ja ja Edinburghin väliin sijoittuva Fifen viehättävät, pienet kalastajakylät. Kylistä idyllisimpinä tavataan pitää Pittenweemiä ja Anstrutheria, mutta hauskin historiallinen anekdootti liittyy Lower Largoon. Siellä syntyi muuan Alexander Selkirk, autiolle saarelle jumiin jäänyt merirosvo, jonka tarina innoitti Daniel Defoeta kirjoittamaan Robinson Crusoesta.

Selkirkiä muistetaan kylässä patsaalla hänen entisen kotitalonsa kohdalla ja kylässä voi asua jopa Robinson Crusoen mukaan nimetyssä hotellissa.

Jos Skotlannin viskit kiinnostavat, St Andrewsista voi myös jatkaa matkaa pohjoiseen pitkin Skotlannin itärannikkoa.

Dundee ja uusi designmuseo

Vajaan puolen tunnin ajomatkan päässä St Andrewsista on Skotlannin neljänneksi suurin kaupunki Dundee, jonka vetonaulana on upouusi designmuseo V&A Dundee. Museon laadun takaa Lontoon maineikas Victoria & Albert Museum.

Kerrassaan erikoisen näköisen museorakennuksen on suunnitellut japanilainen Kengo Kuma, joka tunnetaan luonnonmateriaalien kekseliäästä käytöstä.

Jos haluaa kokeilla hyvin klassista brittiläistä aamiaismajoituselämystä, hieman Dundeen pohjoispuolella on erityisen pidetty One Strathview B&B.

Skotlannin itärannikolla – Dunnottarin linna ja Aberdeen

Dunnottarin linna
Dunnottarin linna inspiroi Brave-animaatioelokuvaa. Kuva: Christian Weiss / Unsplash

Skotlannin itärannikko on pääosin varsin tasaista seutua, ja se lasketaankin osaksi Alamaita. Jos etsii Skotlannin klassisia maisemia, alueen voi sivuuttaa, mutta itärannikon kautta on kätevä ajaa vaikkapa Speysiden viskialueelle.

Tunti matkaa eteenpäin Dundeesta ja saavutaan Dunnottarin linnalle. Rauniolinna seisoo meren rannalla kohoavan jyrkänteen päässä ja toimi inspiraationa Brave-animaatioelokuvan kotilinnalle.

Linnalta onkin enää lyhyt ajomatka Aberdeeniin, Skotlannin kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin. Matkalla kannattaa pysähtyä Stonehavenin pikkukaupungissa maistamassa uppopaistettua Mars-patukkaa. Herkku keksittin juuri täällä grilliravintolassa, joka kantaa nykyisin nimeä The Carron.

Pohjanmeren öljyllä rikastuneen Aberdeenin päänähtävyys on St Macharin katedraali, tunnelmallinen keskiaikainen kirkko. Seiniin on haudattu neljäsosa Braveheartina tunnetun William Wallacen ruumiista – teloituksen yhteydessä itsenäisyyssankari revittiin useisiin osiin, jotka lähetettiin varoitukseksi eri puolille valtakuntaa.

Aberdeenissa on myös komea, graniitista rakennettu keskusta sekä idyllien vanha kalastajakylä Fittie.

Aberdeenista voi jatkaa matkaa Speysiden viskiseudun kautta Loch Nessin järvelle – tai ottaa satamasta lautan Orkneyn saarille. Lautat kulkevat neljä kertaa viikossa ja matka taittuu kuudessa tunnissa. Takaisin voi palata Skotlannin pohjoiskärjen kautta.

Kätevä majapaikka Aberdeenissa on Lochnagar Guest House, joka sijaitsee lyhyen kävelyn päässä keskustasta ja tarjoaa ilmaisen pysäköinnin asiakkailleen. Majatalon pitäjäkin on sydämellinen.

Katso tarjoukset Aberdeenin majoitukseen.

Speyside – Skotlannin viskikohde

Skotlanti viski tislaamo
Speysiden alueella sijaitseva Strathisla on Skotlannin vanhimpia ja kauneimpia viskitislaamoja.

Viskiä Skotlannissa on tislattu pitkään – mainintoja skotlantilaisesta viskistä löytyy jo 1400-luvulta. Todennäköisesti viskiä on tislattu sitäkin aiemmin.

Skotlannin koillisosassa sijaitseva Speyside (Strathspey) on maan kuuluisinta viskialuetta. Täällä sijaitsee puolet kaikista Skotlannin tislaamoista. Speysiden tislaamoista kuuluisimpia ovat Glenfiddich, Glenlivet ja jo 1700-luvulla toimintansa aloittanut Strathisla, Chivas Regalin koti.

Erityisen hienon tislaamoelämyksen tarjoaa maineikas Macallan, joka on avannut arkkitehtuuriltaan komean uuden tislaamon ja vierailukeskuksen, The Macallan Visitor Experiencen.

Alueelle on suunniteltu turistien iloksi kolmen päivän mittainen viskireitti, joka vie seitsemään tislaamoon.

Speysiden sydämessä on useita mainioita majapaikkoja. Legendaarisimpia viskinystävän majataloja on Craigellachien kylässä sijaitseva japanilaisen Tatsuya Minagawan pyörittämä Highlander Inn, jonka baarissa voi maistella 400 viskiä – ja vaikkapa vertailla skottilaisten viskien makuja japanilaisiin viskeihin.

Cardhu Country House on puolestaan ihastuttava majatalo aivan Cardhun tislaamon vieressä. Kalliimpaan makuun sopii upea The Station Hotel, jonka vieressä on kävelymatkan päässä useampikin tislaamo.

Skotlannin toinen kuuluisa viskikohde on maan länsirannikolla sijaitseva Islay-saari.

Inverness ja Loch Nessin hirviö

Skotlanti Loch Ness
Risteilyllä Loch Nessilla. Kuva: Jaleel Akbash / Unsplash

Heti Speysiden alueelta länteen sijaitsee Inverness, joka tunnetaan Ylämaiden pääkaupunkina. Kaupunkia ei ole silti koolla pilattu: asukkaita on vain noin 70 000.

Jos tänne ajaa suoraan Edinburghista, yhtämittaista ajomatkaa kertyy reilut kolme tuntia pitkin Skotlannin päätietä A9.

Invernessin läpi virtaa Ness-joki, jonka viertä voi tehdä ihastuttavan kävelyretken. Kuten monista muistakin skottilaisista kaupungeista, myös Invernessistä löytyy oma linnansa. Invernessin linna on tosin rakennettu vuonna 1836 keskiaikaisen rinnan raunioille.

Turisteja Invernessiin vetää erityisesti se, että hirviöstään kuuluisa järvi Loch Ness on vain puolen tunnin ajomatkan päässä kaupungista. Hyvä kohde Nessien bongaamiseen ovat tunnelmalliset Uquhartin linnanrauniot, joiden tuntumasta on tehty iso osa hirviöhavainnoista.

Järvelle voi matkata joko omalla autolla, paikallisbussilla tai opastetulla kierroksilla. Kerrassaan ihastuttava pikkuhotelli melkein Loch Nessin rannalla, luonnon helmassa, on Whitebridge Hotel.

Järvihirviön ohella Invernessin lähellä voi bongata myös delfiineitä. Kaupungin vieressä, Moray Firthin lahdella, elävät maailman pohjoisimmat pullokuonodelfiinit. Ne viihtyvät usein Chanonry Pointin majakan edustalla. Hylkeitäkin voi nähdä.

Invernessistä matkaa voi jatkaa Skotlannin pohjoiskärkeen tai länsirannikolle kohti Eilean Donanin linnaa ja Isle of Skyen saarta.

Katso tarjoukset Invernessin majoitukseen.

Roadtrip Skotlannin pohjoisrannikolla

Pohjois-Skotlanti Duncansby
Aivan Skotlannin pohjoiskärjessä odottavat Duncansbyn kivimuodostelmat. Voiko maa tyylikkäämmin päättyä?

Invernessistä voi lähteä upealle roadtripille pitkin pohjoisrannikkoa kulkevaa North Coast 500 -maisematietä.

Invernessistä reilun tunnin ajomatkan päässä on palatsimainen Dunrobin linna 1800-luvun alkupuolelta. Lähettyvillä voi asustaa 500 vuotta vanhassa linnassa, Dornoch Castle Hotelissa, ja vieläpä sangen kohtuulliseen hintaan.

Pari tuntia lisää ajomatkaa ja saavutaankin jo Skotlannin koilliskärkeen John o’ Groatsin pikkukylään. Kylän edustalla on Duncansby Head, jota koristavat dramaattiset, merestä nousevat kivimuodostelmat.

Duncasby Headissa ollaan Ison-Britannian laidalla. Kymmenen kilometrin päässä, Pentland Firthin salmen toisella puolen, odottavat mystiset Orkneysaaret, jotka ovat täynnä komeita muistoja kivikaudelta.

Edessä on vajaan kolmen tunnin paluumatka Invernessiin – ellei sitten jatka matkaa lautalla Orkneysaarille. Lautat lähtevät Scrabsterista.

Eilean Donan – Skotlannin kuvauksellisin linna

Eilean Donan -linna Skotlanti
Eilean Donan -linna on esiintynyt monessa elokuvassa. Kuva: Sorin Tudorut / Unsplash

Skotlannin kuvatuin linna, pittoreski Eilean Donan, sijaitsee Loch Duich -vuonolla vuorovesisaarella maan länsirannikolla. Ajomatkaa Loch Nessiltä kertyy reilu tunti.

Alkuperäisen linnan tuhosivat englantilaiset jakobiittikapinan aikoihin 1700-luvulla, ja nykyinen linna on 1900-luvun alun restaurointitöiden tulos. Restauroinnin yhteydessä saarelle rakennettiin myös valokuvauksellinen kivisilta.

Lukemattomien matkailuesitteiden ohella linna on esiintynyt myös elokuvissa kuten Highlander – Kuolematon (1984).

Linnalta on vain lyhyt matka siltaa pitkin Skotlannin kuuluisimmalle saarelle, eeppisten maisemien Isle of Skyelle.

Paluumatkalla kohti etelää kannattaa kulkea Fort Williamin kautta.

Fort William ja Ylämaan elokuvamaisemat

Skotlanti Glen Coe
Glen Coen tunnelmalliset maisemat odottavat Fort Williamin lähellä.

Ylämaiden sydämessä sijaitseva Fort William on 10 000 asukkaan pikkukaupunki, jonka ympäristö tarjoaa upeita maisemia patikointiin, maastopyöräilyyn, melontaan ja jopa koskenlaskuun. Talvisin voi myös lasketella.

Näissä maisemissa on kuvattu myös monia elokuvia, niin Braveheartia, Highlanderia, Rob Royta kuin Harry Pottereitakin.

Kauniista maisemista voi nauttia myös osallistumalla risteilylle Fort Williamia reunustavalla vuonolla Loch Linnhen.

Vaelluskohteita löytyy moneen makuun. Kokeneelle vaeltajalle haastetta tarjoaa patikoiminen Yhdistyneen Kuningaskunnan korkeimman vuoren Ben Nevisin laelle (1345 metriä). Reissuun kannattaa varata seitsemisen tuntia.

Vieressä ovat myös Glen Coen -alueen jylhät vaellusmaastot. Esimerkiksi pienen järven Glencoe Lochanin ympäri kiertävä reitti on mukava ja todella kaunis.

Helpoimmasta päästä on lyhyt patikointireitti, joka vie upealle Steall Falls -vesiputoukselle. Täällä Harry Potter kamppaili lohikäärmettä vastaan elokuvasarjan neljännessä osassa.

Fort Williamin lähistöllä sijaitsee useampikin ihastuttava, pieni kylä, joissa voi myös yöpyä – ja usein vieläpä Fort Williamia edullisemmin. Viehättäviä kyliä ovat esimerkiksi Glencoe ja Kinlochleven.

Mukava majapaikka aivan Fort Williamin pienen keskustan tuntumassa on Gowan Brae Guest House. Syrjemmällä keskustasta on viihtyisä Thistle Cottage.

Katso tarjoukset Fort Williamin majoitukseen.

Glenfinnan viadukti – astu Tylypahkan pikajunaan

Glenfinnan viaduct
Siellä se puskuttaa, Tylypahkan pikajuna! Mahtaako Harry Potter olla kyydissä?

Steall Falls -vesiputouksiakin paljon kuuluisampi Harry Potter -kohde on Fort Williamin lähistöllä sijaitseva Glenfinnan viadukti, maasilta, jota pitkin Harry ja kumppanit puksuttavat junalla kohti Tylypahkaa.

Viaduktia voi ihailla näköalapaikalta tai nousemalla Fort Williamista lähtevän Jacobite-höyryjunan kyytiin. Juna vie Malaigiin, josta pääsee lautalla Isle of Skye -saarelle.

Hogwarts Express -päiväretki kannattaa varata netistä ennen matkaa.

Lue lisää myös Edinburghin Harry Potter -kohteista.

Skotlannin saaret

Isle of Skye Old Man of Storr
Kivipaasi Old Man of Storr on Isle of Skyen kuvatuin nähtävyys. Kuva: Joshua Earle / unsplash

Skotlannin rannikon tuntumassa on lähes 800 saarta, jotka tavataan jakaa karkeasti neljään ryhmään: Sisä- ja Ulkohebrideihin, Orkneysaariin ja Shetlandinsaariin.

Suurin osa saaristomatkailusta suuntautuu Sisähebrideille, jotka ovat lähellä rannikkoa. Ulkohebridit sijaitsevat kauempana avomerellä.

Myyttiset Orkneysaaret ovat Skotlannin pohjoiskärjen edustalla ja Shetlandisaaret kaukana omassa rauhassaan Färsaarten ja Norjan rannikon välissä.

Isle of Arran – Skotlanti pienoiskoossa

Lähin saari Glasgow’sta (ja Edinburghista) on Arran, jota kutsutaan Skotlanniksi pienoiskoossa. Arranilla on kaikkea, mitä muuallakin Skotlannissa, yhden, pienehkön saaren kokoon tiivistettynä. On kauniita maisemia, linnaa ja ikiaikaista kivikehää – ja samalla ei mitään, mikä tekisi saaresta ainutlaatuisen.

Parhaimmillaan Arran on silloin, kun ei ole aikaa lähteä Skotlannissa kauemmaksi seikkailemaan, mutta haluaa silti maistaa saaritunnelmaa. Glasgow’sta pääsee perille parissa tunnissa junan ja lautan yhdistelmällä. Lautat rantautuvat Brodickin satamaan.

Katso tarjoukset Arranin majoitukseen.

Isle of Islay – Skotlannin kuuluisa viskisaari

Maantieteellisesti seuraava Sisä-Hebridien saari pohjoiseeen on Isle of Islay, joka tunnetaan viskituotannostaan ja savunmakuisista viskeistään.

Jura – orwellimaisen autioissa maisemissa

Islaylta kannattaa käydä päiväretkellä naapurisaarella, todella harvaanasutulle Juralle, jolle turberkuloosista kuolemansairas George Orwell vetäytyi viimeisiksi vuosikseen kirjoittamaan teostaan 1984.

Orwelliakin paremmin Jura tunnetaan 200 vuotta vanhasta tislaamostaan, Jura Distillerystä, jonka viskit ovat hienovaraisempia kuin Isle of Islayn vahvan savuiset viskit.

Tislaamo sijaitsee Juran pikkuriikkistäkin pienemmässä keskuksessa, Craighousessa. Vieressä on yksi saaren ainoista majapaikoista.

Lähettyvillä sijaitsee Juran saaren näkyvin maamerkki, Paps of Jura, kolme pyramidimaista kukkulaa, joiden huipulle voi kavuta maisemia ihailemaan.

Craighouse on saaren Isle of Islayn puoleisessa eteläpäässä – Orwellin asuttama maatila Barnhill sijaitsee saaren vastakkaisessa päässä pohjoisessa. Välissä ei ole yhtikäs mitään – ja juuri se tekee Jurasta niin kiehtovan kohteen.

Barnhill on avoinna vierailijoille vain poikkeustapauksissa.

Mull – historiasta kiinnostuneille

Skotlanti Mull
Mullin saari on hyvä paikka bongata söpöjä lunneja. Kuva: M Zonderling / Unsplash

Matkailijoiden keskuudessa suosittu on myös Mull, joka sijaitsee muiden Sisä-Hebridien saarten tavoin lähellä mannerta. Matkailun keskus on värikkäiden talojen pikkukylä Tobermory, jonka vuonna 1798 perustettu viskitislaamo on yksi Skotlannin vanhimmista.

Tobermoryn rannassa, pinkissä rakennuksessa, sijaitsee viehättävä Tobermory Hotel. Kaupungin ulkopuolella voi puolestaan yöpyä aidossa linnassa, Glengorm Castlessa.

Mullin edustalla on kaksi hienoa retkikohdetta. Pyhän Ionan saarella on luostari, josta käsin kristinusko rantautui Skotlantiin.

Staffan on puolestaan erikoisen näköisten basalttimuodostelmien autiosaari, jolla sijaitseva Fingalin luola inspiroi Felix Mendelssohnin säveltämään Hebridit-alkusoittonsa. Veneretkillä Staffanille bongataan myös söpöjä lunneja.

Isle of Skye – Skotlannin suosituin saari

Quiraing vaellus Isle of Skye
Isle of Skyen upeita maisemia Quiraingin vaelluspolun varrella. Kuva: Julien Laurent / Unsplash

Sisä-Hebridien kuuluisin, suurin ja suosituin saari on Isle of Skye, jonka maisemat ovat niin eeppiset, että ne saivat näytellä vieraan planeetan roolia Alien-elokuvassa Prometheus.

Isle of Skyen keskus on parintuhannen asukkaan Portree eli paikallisittain Port Righ (Kuninkaan satama). Sijainti on kätevä itärannikolla saaren keskivaiheilla – täältä on helppo tehdä retkiä eri puolille saarta.

Jos on liikkeellä omalla kulkuneuvolla, hyvä vaihtoehto on asua hieman Portreen ulkopuolella. Reilun kymmenen minuutin ajomatkan päässä on ihana Skeabost House Hotel, joka toimii linnamaisessa vanhassa kartanossa.

Lewis and Harris – seikkaile Ulko-Hebrideillä

Lewis and Harris kivikehä
Lewis and Harris -saaren kivikehä Calanais Standing Stones vetää vertoja Stonehengelle. Kuva: Gordon Williams / Unsplash

Skyen kautta matkaa voi jatkaa Ulko-Hebrideille, Skotlannin suurimmalle saarelle Lewis and Harrisille, jolla on turkoosin sävyissä säihkyviä, tosin hyytävän kylmiä hiekkarantoja.

Päänähtävyys on komea, kivikautinen kivikehä Callanish Stones, jolla on ikää liki 5000 vuotta. Mielenkiintoinen paikka on myös vanha kivikylä Gearrannan Blackhouse, jossa asuttiin 1970-luvulle asti. Nyt osa rakennuksista on museokäytössä, ja osassa voi yöpyä.

Kaksiosaisesta nimestään huolimatta kyseessä on yksi saari, jonka matalaa pohjoisosaa kutsutaan nimellä Lewis ja kukkulaisempaa eteläosaa nimellä Harris. Pääelinkeinona on harris tweed -kankaan tekeminen.

Orkneysaaret – koe myyttinen Pohjoisen Egypti

Orkneysaaret valloittavat mielenkiintoisella historiallaan: Skotlannin pohjoisrannikon edustalla sijaitsevilla saarilla sijaitsee koko joukko ikivanhoja kivikautisia muinaismuistoja: temppeleitä, kivikehiä ja asumuksia.

5000 vuotta vanhoja muinaismuistoja on niin paljon, että Orkneytä on kutsuttu jopa pohjoisen Egyptiksi. Ja kyllähän sen ihmetystä herättää – että kuinka näin syrjässä kulttuuri kukoisti jo kivikaudella!

Orkneyn muinaismuistoista kuuluisimpia ovat Skara Brae, yksi Euroopan parhaiten säilyneistä kivikauden kylistä, ja valtava Brodgarin kivikehä.

Molemmat sijaitsevat Orkneyn pääsaarella, jonne pääsee lentäen Edinburghista sekä lautalla Aberdeenista Skotlannin pohjoiskärjestä Thurson läheltä.

Shetlandinsaaret

Vielä Orkneysaariakin pohjoisempana sijaitsevat Shetlandinsaaret. Viikingit valloittivat saariston pikteiltä. Skandinaavit pitivät saarilla valtaa 500 vuoden ajan, mikä näkyy edelleen shetlantilaisten identiteetissä.

Matkailu Shetlandinsaarille on sangen vähäistä.

Skotlannin erikoiset nähtävyydet

Skotlannissa on myös muutama kuuluisa erikoinen nähtävyys. Edinburghin lähellä sijaitseva Rosslynin kappeli on yksi Graalin maljan mahdollisista kätköpaikoista, ja pikkuruisessa Bonnybridgessä on tehty enemmän ufohavaintoja kuin missään muualla maailmassa.

Paras aika matkustaa Skotlantiin

Skotlanti sää
Synkkä sää sopii Skotlantiin.

Riippumatta siitä, mihin päin Skotlantia matkustaa, maan ilmasto on tuulinen ja sateinen, mutta mielenkiintoisesti vihmova sää jotenkin sopii Skotlannille täydellisesti ja on osa sen koukuttavaa tunnelmaa.

Parhaita kuukausia matkustaa Skotlantiin ovat toukokuu ja syyskuu. Lue lisää Skotlannin säästä ja ilmastosta.

Matka Skotlantiin

Skotlannin vilkkaimpia lentokenttä ovat Edinburghin ja Glasgow’n kansainväliset lentoasemat. Finnair lentää suoraan edelliselle. Edinburghin ja Glasgow’n välillä on vilkas ja lyhyt junayhteys.

Skotlanti – kokemuksia

Skotlannin kokemuksia kertoi Edinburghissa asuva Sini Eikonsalo. Kirjoittamiseen on osallistunut matkailutoimittaja Antti Helin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Haluaisin Skotlannin matkalle, jossa käytäisiin Outlander sarjan maisemissa kivikeh8neen ja lisäksi Loch Nessillä.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi