Skotlannin parhaat matkakohteet

Skotlanti maisema
Skotlanti on täynnä upeita maisemia. Tämä on Isle of Skye -saarelta.

Skotlanti, tuo säkkipillien, viskin ja kesyttämättömän luonnon kotipaikka tarjoaa nähtävää ja koettavaa jokaiseen makuun. Kun harvaan asutut Ylämaat hurmaavat dramaattisilla maisemillaan, Alamaat tarjoavat urbaanimpaa tunnelmaa ja hienoja nähtävyyksiä.

Golfaajille Skotlanti on todellinen pyhiinvaelluskohde, sanotaanhan golfin saaneen alkunsa juuri Skotlannin vehreiltä nummilta.

Skotlanti jakautuu karkeasti kahtia Alamaihin ja Ylämaihin. Alamaihin kuuluvat Skotlannin eteläisin osa, suurimmat kaupungit ja iso osa itärannikkoa. Ylämaat käsittää maan vuoristoiset keskiosat ja vuonoisen länsirannikon saarineen.

Skotlannin kulttuurisena sydänmaana pidetään juuri Ylämaita, josta ovat peräisin tunnetuimmat skottilaisuuden symbolit kuten tartaanikankaat, viski – ja ne säkkipillit. Maisemat ovat pääosin kumpuilevaa nummea, mutta kauniita metsiäkin löytyy. Ylämaat kuuluvat Euroopan harvimmin asuttuihin seutuihin, tosin Lappiin verrattuna Ylämaillakin on vielä ahdasta.

Skotlannin vetonauloihin kuuluvat nykyisin myös Harry Potter -kohteet. Skotlannin maisemat ja paikat ovat vaikuttaneet paljon kirjasarjaan, ja Harry Potter -elokuviakin on kuvattu Skotlannissa.

Edinburgh ja Glasgow – Skotlannin parhaat kaupunkikohteet

Edinburgh linna
Skotlannin pääkaupungin näkymisä koristaa komea Edinburghin linna.

Skotlannin kuvankaunis pääkaupunki Edinburgh on upea matkakohde erityisesti historiallisen arkkitehtuurinsa vuoksi. Vaikuttava Edinburghin linna kohoaa kaupungin keskellä kukkulan laella, ja historiallisen Royal Mile -kadun varrelta löytää komeita vanhoja rakennuksia ja mielenkiintoisia pikkukujia.

Edinburgh tunnetaan myös kirjallisuuden ja kirjailijoiden kaupunkina: se tarjoaa valikoiman viehättäviä kirjakauppoja ja opastettuja, kirjallisuusteemaisia kierroksia.

Skotlannin suurin kaupunki Glasgow tarjoaa puolestaan hyvinkin erilaisen kaupunkikokemuksen kuin Edinburgh. Glasgow tunnettiin pitkään lähinnä Skotlannin tärkeimpänä teollisuuskaupunkina, mutta viime vuosina kaupunki on noussut uuteen kukoistukseen myös kaupunkikulttuurin osalta. Nykyään tämä Edinburghin urbaani isoveli tarjoaakin monenlaista kiehtovaa kokemista.

Glasgow tarjoaa myös huomattavasti paremmat shoppailumahdollisuudet kuin Edinburgh.

Muita vierailun arvoisia kaupunkikohteita Skotlannissa ovat rauhalliset rannikkokaupungit Dundee ja Aberdeen, jonka lähellä on tunnelmallinen Dunnottarin rauniolinna. Linnan on sanottu toimineen esikuvana Brave-animaation kotilinnalle.

Braveheartin Stirling ja golfarien St Andrews

Skotlanti St Andrews
St Andrews’in katedraalin rauniot.

Sekä Edinburghista että Glasgow’sta on helppo tehdä retki Alamaiden ja Ylämaiden rajalla sijaitsevaan Stirlingiin, joka tunnetaan keskiaikaisesta linnastaan ja vapaustaistelija William Wallacesta, Braveheart-elokuvan esikuvasta.

Skotlannin historiasta kiinnostuneen ei kannata missään nimessä missata Stirlingia.

Toinen mukava päiväretken kohde Edinburghista on St Andrews, jonka golfkenttä on maailman vanhin. Pienestä koostaan huolimatta kaupungissa paljon muutakin näkemistä kuten yliopisto, jossa William tapasi Katensa.

St Andrewsiiin tutustuu kätevästi opastetuilla kierroksilla, joita tehdään esimerkiksi Edinburghista.

Fort William ja Ylämaan elokuvamaisemat

Skotlanti Glen Coe
Glen Coen tunnelmalliset maisemat odottavat Fort Williamin lähellä.

Fort William on 10 000 asukkaan pikkukaupunki, jonka ympäristö tarjoaa upeita maisemia patikointiin, maastopyöräilyyn, melontaan ja jopa koskenlaskuun. Talvisin voi myös lasketella.

Näissä maisemissa on kuvattu myös monia elokuvia, niin Braveheartia, Highglanderia, Rob Royta kuin Harry Pottereitakin.

Kauniista maisemista voi nauttia myös osallistumalla risteilylle Fort Williamia reunustavalla vuonolla Loch Linnhen.

Vaelluskohteita löytyy moneen makuun. Kokeneelle vaeltajalle haastetta tarjoaa patikoiminen Yhdistyneen Kuningaskunnan korkeimman vuoren Ben Nevisin laelle (1345 metriä). Reissuun kannattaa varata seitsemisen tuntia.

Vieressä ovat myös Glen Coen -alueen jylhät vaellusmaastot. Esimerkiksi pienen järven Glencoe Lochanin ympäri kiertävä reitti on mukava ja todella kaunis.

Helpoimmasta päästä on lyhyt patikointireitti, joka vie upealle Steall Falls -vesiputoukselle. Täällä Harry Potter kamppaili lohikäärmettä vastaan elokuvasarjan neljännessä osassa.

Fort Williamin lähistöllä sijaitsee useampikin ihastuttava, pieni kylä, joissa voi myös yöpyä – ja usein vieläpä Fort Williamia edullisemmin. Viehättäviä kyliä ovat esimerkiksi Glencoe ja Kinlochleven.

Katso tarjoukset Fort Williamin majoitukseen.

Glenfinnan viadukti – astu Tylypahkan pikajunaan

Glenfinnan viaduct
Siellä se puskuttaa, Tylypahkan pikajuna! Mahtaako Harry Potter olla kyydissä?

Steall Falls -vesiputouksiakin paljon kuuluisampi Harry Potter -kohde on Fort Williamin lähistöllä sijaitseva Glenfinnan viadukti, maasilta, jota pitkin Harry ja kumppanit puksuttavat junalla kohti Tylypahkaa.

Viaduktia voi ihailla näköalapaikalta tai nousemalla Fort Williamista lähtevän Jacobite-höyryjunan kyytiin. Juna vie Malaigiin, josta pääsee lautalla Isle of Skye -saarelle.

Lue lisää Edinburghin Harry Potter -kohteista.

Eilean Donan – Skotlannin kuvauksellisin linna

Eilean Donan linna
Eilean Donan on Skotlannin kuvauksellisimpia linnoja.

Skotlannin kuvatuin linna, pittoreski Eilean Donan, sijaitsee Loch Duich -vuonolla vuorovesisaarella.

Alkuperäisen linnan tuhosivat englantilaiset jakobiittikapinan aikoihin 1700-luvulla, ja nykyinen linna on 1900-luvun alun restaurointitöiden tulos. Restauroinnin yhteydessä saarelle rakennettiin myös valokuvauksellinen kivisilta.

Lukemattomien matkailuesitteiden ohella linna on esiintynyt myös elokuvissa kuten Highlander – Kuolematon (1984).

Linnalta on vain lyhyt matka siltaa pitkin Skotlannin kuuluisimmalle saarelle, eeppisten maisemien Isle of Skyelle.

Inverness ja Loch Nessin hirviö

Skotlannin pohjoisosassa sijaitseva Inverness tunnetaan Ylämaiden pääkaupunkina. Ylämaiden suurinta kaupunkia ei ole silti koolla pilattu: asukkaita on vain noin 70 000.

Kaupungin läpi virtaa Ness-joki, jonka viertä voi tehdä ihastuttavan kävelyretken. Kuten monista muistakin skottilaisista kaupungeista, myös Invernessistä löytyy oma linnansa. Invernessin linna on tosin rakennettu vuonna 1836 keskiaikaisen rinnan raunioille.

Turisteja Invernesiin vetää erityisesti se, että hirviöstään kuuluisa järvi Loch Ness on vain puolen tunnin automatkan päässä kaupungista. Hyvä kohde Nessien bongaamiseen ovat tunnelmalliset Uqurhartin linnanrauniot, joiden tuntumasta on tehty iso osa hirviöhavainnoista.

Järvelle voi matkata joko omalla autolla, paikallisbussilla tai opastetulla kierroksilla.

Järvihirviön ohella Invernessin lähellä voi bongata myös delfiineitä. Kaupungin vieressä, Moray Firthin lahdella, elävät maailman pohjoisimmat pullonokkadelfiinit. Ne viihtyvät usein Chanonry Pointin majakan edustalla. Hylkeitäkin voi nähdä.

Invernessistä itään on kuuluisa viskialue Speyside.

Roadtrip Skotlannin pohjoisrannikolla

Pohjois-Skotlanti Duncansby
Aivan Skotlannin pohjoiskärjessä odottavat Duncansbyn kivimuodostelmat. Voiko maa tyylikkäämmin päättyä?

Invernessistä voi lähteä upealle roadtripille pitkin pohjoisrannikkoa kulkevaa North Coast 500 -maisematietä. Aivan Skotlannin koilliskärjessä odottaa Duncansby Head, jota koristavat dramaattiset, merestä nousevat kivimuodostelmat.

Matkalle osuu kauniiden maisemien lisäksi palatsimainen Dunrobin Castle 1800-luvun alkupuolelta.

Duncasby Headissa ollaan Ison-Britannian laidalla. Kymmenen kilometrin päässä, Pentland Firthin salmen toisella puolen, odottavat mystiset Orkneysaaret, jotka ovat täynnä komeita muistoja kivikaudelta.

Skotlannin saaristo

Skotlanti saaret maisema
Isle of Skye on täynnä toinen toistaan hienompia maisemia.

Skotlannin rannikon tuntumassa on lähes 800 saarta, jotka tavataan jakaa karkeasti neljään ryhmään: Sisä- ja Ulkohebrideihin, Orkneysaariin ja Shetlandinsaariin.

Sisä-Hebridien kuuluisin, suurin ja suosituin saari on Isle of Skye. Sisä-Hebridien toinen suosittu matkakohde on kaunis Isle of Islay, joka tunnetaan erityisesti viskituotannostaan.

Ulko-Hebridien saarista vierailun arvoisia ovat erityisesti Lewis, Harris ja Barra saaret. Lewis-saaren nähtävyyksiin kuuluu komea, kivikautinen kivikehä Callanish Stones, jolla on ikää liki 5000 vuotta. Barra-saari tarjoaa puolestaan mahtavia ulkoilumahdollisuuksia ja upeita rantoja.

Orkneysaaret valloittavat mielenkiintoisella historiallaan: pohjoisilla saarilla sijaitsee joukko ikivanhoja kivikautisia muinaismuistoja: temppeleitä, kivikehiä ja asumuksia.

Vielä Orkneysaariakin pohjoisempana sijaitsevat Shetlandinsaaret. Viikingit valloittivat saariston pikteiltä. Skandinaavit pitivät saarilla valtaa 500 vuoden ajan, mikä näkyy edelleen shetlantilaisten identiteetissä. Matkailu Shetlandinsaarille on sangen vähäistä.

Paras aika matkustaa Skotlantiin

Skotlanti sää
Synkkä sää sopii Skotlantiin.

Riippumatta siitä, mihin päin Skotlantia matkustaa, maan ilmasto on tuulinen ja sateinen, mutta mielenkiintoisesti vihmova sää jotenkin sopii Skotlannille täydellisesti ja on osa sen koukuttavaa tunnelmaa.

Parhaita kuukausia matkustaa Skotlantiin ovat toukokuu ja syyskuu. Lue lisää Skotlannin säästä ja ilmastosta.

Matka Skotlantiin

Skotlannin vilkkaimpia lentokenttä ovat Edinburghin ja Glasgow’n kansainväliset lentoasemat. Finnair lentää suoraan edelliselle. Edinburghin ja Glasgow’n välillä on vilkas ja lyhyt junayhteys.

Katso lentotarjoukset Skotlantiin.

Skotlanti – kokemuksia

Skotlannin kokemuksia kertoi Edinburghissa asuva Sini Eikonsalo.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi