St Andrews – golfia ja kuninkaallista romantiikkaa!

Skotlanti St Andrews
St Andrewsin katedraalin rauniot ovat jylhä muistutus uskonnollisen maltin puolesta.

Skotlannissa Fifen niemimaalla sijaitseva St Andrews tunnetaan paitsi maailman vanhimmasta golfkentästä myös paikkana, jossa William nipisti Katea takapuolesta.

Viihtyisässä, keskiaikaisessa pikkukaupungissa kannattaakin käydä, vaikkei golf niin kiinnostaisikaan. Tunnelmallisen, historiallista aikaa henkivän 17 000 asukkaan St Andrewsin nähtävyyksiä ovat golfkentän ohella komeat katedraalinrauniot ja hieno, vanha yliopisto, jossa William tapasi Katen.

Aivan keskustan vieressä on myös komea West Sands -ranta, joka tarjoaa kolmen kilometrin edestä hiekkarantaa ja dyynejä.

Maailman vanhin golfkenttä

Aivan kaupungin keskustassa sijaitsee Old Course at St Andrews, jota kutsutaan maailman vanhimmaksi golfkentäksi ja lempinimellä Golfin koti. Kenttää voi ihailla kulkemalla pitkin The Links -katua.

Kentällä pelaamalla pääsee myös kokemaan väylällä 17 sijaitsevan The Roadhole Bunkerin, maailman kuuluisimman hiekkaesteen.

Old Course -kentällä kerrotaan pelatun golfin tapaista mailapeliä jo 1400-luvun alkupuolella. Vuonna 1457 kuningas Jaakko II jopa kielsi golfin peluun, koska halusi nuorten miesten harrastavan mieluummin jousiammuntaa. Kielto kumottiin vasta vuonna 1502 – kun kuningas Jaakko IV innostui golfista.

Golfin kaltaisia mailapelejä on toki pelattu varhain muuallakin, Skotlannin ohella esimerkiksi Alankomaissa, mutta juuri täällä Old Coursella kehittyivät modernin golfin säännöt ja tapakulttuuri kuten pysyvä kenttä 18 reiällä.

The Scores -kadun päässä sijaitsee maineikkaan, jo vuonna 1754 perustetun, The Royal and Ancient Golf Club of St Andrewsin klubitalo. Golfklubi on niin perinteinen, että se hyväksyi ensimmäiset naispuoliset jäsenet vasta vuonna 2015, voimakkaan painostuksen jälkeen.

Kenttä ei kuitenkaan ole klubin yksityisessä omistuksessa: Old Course sijaitsee julkisella maalla, ja sillä pääsee pelaamaan usean eri golfklubin kautta.

Golfin kehitykseen St Andrewsissa on ollut merkittävä rooli kaupungin yliopistolla, jossa opiskelleet nuorukaiset levittivät peliä sääntöineen ympäri Brittein saaria ja muihin maihin.

St Andrewsin yliopisto – missä prinssi William tapasi Kate Middletonin

Vuonna 1413 perustettu University of St Andrews on Skotlannin vanhin yliopisto ja niin arvostettu opinahjo, että se kelpasi myös Prinssi Williamille. Täällä prinssi tapasikin prinsessansa Kate Middletonin.

Ainakin Englannin juorulehtien mukaan Williamin nähtiin seurustelun alkuaikoina puristaneen Katen takamusta yliopiston viereisessä Ma Bells -baarissa. Nykyisin baarin tilalla on viehättävä boutique-hotelli Hotel Du Vin St Andrews.

Yliopiston kampukselle kannattaa pistäytyä kävelylle, sillä sieltä löytyy useampikin näyttävä, historiallinen rakennus.

St Andrewsin katedraalin rauniot

Vaikuttava nähtävyys on myös St Andrewsin katedraalin raunio – ja hyvä muistutus uskonnollisen suvaitsevaisuuden puolesta.

Katedraalin rakennustyöt alkoivat vuonna 1158 ja jatkuivat sadan vuoden ajan. 400 vuoden ajan se oli Skotlannin mahtavin kirkko ja suurin rakennus, jossa käytiin pyhiinvaelluksella kaukaa Euroopasta asti.

Lopulta kirkosta tuli uskonnollisten kiistojen uhri. 1500-luvulla St Andrewsin yliopistossa vaikutti teologian opettajana John Knox, joka kääntyi protestanttisten aatteiden kannalle. Katolinen kirkko vastasi väkivallalla: useita John Knoxin seuraajia teloitettiin ja Knox tuomittiin kaleeriorjuuteen.

Vankeudesta palattuaan John Knox jatkoi kansan kiihottamista ja hänen seuraajansa tuhosivat lopulta St Andrewsin katedraalin vuonna 1559.

Vuotta myöhemmin Skotlannin parlamentti hylkäsi paavin auktoriteetin ja teki katolisen messun laittomaksi. Skotlannin presbyteerien kirkko, The Kirk, oli syntynyt.

St Andrewsin katedraalista on jäljellä jylhät rauniot, joita ympäröivän ruohokentän laajuus antaa kuvaa edesmenneen kirkon mahtavasta koosta. Katedraalin alueella voi nousta irrallaan seisovaan, vanhan hautausmaan keskellä kohoavaan St. Rules Tower -torniin.

St Andrews – hotellit ja majoitus

Nähtävää on sen verran paljon, että St Andrewsiin jää mielellään yöksi – tai sitten matkaa voi jatkaa hieman suurempaan Dundeen kaupunkiin, jonne on vain 25 minuutin ajomatka.

Katso tarjoukset St Andrewsin majoitukseen.

Matka St Andrews

Edinburghista on reilun tunnin junamatka Leucharsiin, jonka asemalta loppumatka (15 km) taittuu taksilla.

Mielenkiintoinen vaihtoehto matkustaa Edinburghista St Andrewsiin on bussi Stagecoach X59, joka kiertelee pääkaupungista Fifen rannikon pikkukylien kautta perille.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi