Edinburgh-matkaopas

Edinburgh linna
Edinburghin linna kohoaa kaupungin yläpuolelle.

Edinburghiin saapuessa saattaa tuntua siltä, että olisi vahingossa astunut keskiajalle. Skotlannin pääkaupungin upea historiallinen arkkitehtuuri saa taatusti kokeneemmankin matkailijan hieraisemaan silmiään.

Edinburgh on erinomainen matkakohde myös kauniiden maisemien ystäville: kaupunki hurmaa jokaisen turistin vaikuttavalla, kumpuilevalla maastollaan ja uskomattoman vihreillä niityillään.

Edinburgh on poikkeuksellisen eloisa kaupunki – Edinburghin elämää sykkivä, vastaanottavainen ilmapiiri hurmaa nopeasti. Kaupungin kadut ovat täynnä viehättäviä kuppiloita, ravintoloja sekä kirjakauppoja, joissa ystävällinen palvelu on taattu.

Kirjojen ystäville mainittakoon vielä, että Edinburgh on jokaisen Harry Potter fanin must-matkakohde. J. K. Rowling nimittäin kirjoitti kuuluisia romaanejaan Edinburghissa, eikä Harry Potter -huuma ole vieläkään sammunut kaupungissa.

Edinburghin linna – Edinburghin paras nähtävyys

Edinburghin kuuluisin nähtävyys on Edinburghin linna, joka sijaitsee kaupungin keskeltä kohoavan kukkulan laella. Kokonsa ja sijaintinsa vuoksi linna on vaikuttava maamerkki, joka toimii kiintopisteenä eri puolilta kaupunkia.

Pääsyliput linnaan ovat suhteellisen kalliit, mutta hintansa arvoiset: linnarakennusten ja museoiden lisäksi pääsee näkemään Skotlannin kruununjalokivet. Hintaan sisältyy opastettu kierros.

Linnan liput kannattaa ostaa etukäteen.

Royal Mile – Edinburghin kuuluisin katu

Edinburghin linnalta kannattaa jatkaa nähtävyyskierrosta vanhaan kaupunkiin pitkin Royal Mile -katua. Kaupungin kuuluisimman kadun varrella on kirkkoja, museoita sekä matkamuistomyymälöitä, ja mitä todennäköisimmin myös skottilaiseen asuun pukeutuneita säkkipillin soittajia.

Royal Milen itäisessä päässä on Skotlannin parlamenttitalo, paikallisten mielipiteitä jakava moderni rakennus, sekä Holyroodin palatsi, jossa skottien kuninkaalliset aikoinaan asuivat.

Holyroodin puisto ja Arthur’s Seat

Holyroodin palatsin vierestä aukeaa valtava Holyroodin puisto. Puistossa sijaitsee yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä, Arthur’s Seat, sammuneen tulivuoren huippu.

Artturin istuimelle kipuaminen onnistuu vähemmänkin kokeneelta patikoijalta; koko reissuun ei tarvitse varata kuin vajaat pari tuntia, ja näköala on ehdottomasti kiipeämisen arvoinen.

Grassmarket-kauppatori ja Victoria Street

Vanhan kaupungin nähtävyyksiin lukeutuu myös Grassmarket-kauppatori. Aukio on täynnä erilaisia kuppiloita ja ravintoloita, ja sieltä on myös erinomainen näkymä Edinburghin linnalle. Lauantaisin aukiolta löytyy vilkas tori, jossa myydään herkullisia ruoka-annoksia ja käsityöläistuotteita.

Grassmarketilta mäkeä ylös nousee upean värikäs Victoria Street, jota pidetään J. K. Rowlingin inspiraationa Harry Potterin Viistokujalle. Kadulta löytyy useampikin Harry Potter -kauppa, joista upea Museum Context on pakollinen pysähdys jokaiselle Potter-fanille.

Muita vilkkaita, näkemisen arvoisia katuja kaupungin keskustassa ovat South Bridge ja George IV Bridge, joka johtaa Greyfriarsin hautausmaalle, joka on Victoria Streetin ohella yksi kaupungin keskeisistä Harry Potter -kohteista.

Uusi kaupunki ja Princess Streetin ostoskatu

Vanhasta kaupungista uuteen kaupunkiin kannattaa kulkea North Bridgen kautta, jolta avautuu upea näköala kaupunkiin ja sitä ympäröiville kukkuloille.

Uuden kaupungin pääkatu Princess Street on kaupungin pääostoskatu. Sen varrelta löytyy niin kalliita merkkivaatteita kuin edullisempiakin vaateliikkeitä. Matkamuistoliikkeitäkin riittää. Kadun vieressä sijaitsee vaikuttava Scott Monument, skottilaisen kirjailija Sir Walter Scottin muistomerkki.

Princess Streetiltä on myös upea näköala vanhaan kaupunkiin sekä Princess Streetin puutarhaan, jonne kannattaa pistäytyä kävelylle.

Calton Hill ja Kansallismonumentti

Uuden kaupungin itäisessä päässä sijaitseva Calton Hill on yksi Edinburghin suosituimmista nähtävyyksistä. Kukkulan huipulla on useampikin näyttävä maamerkki kuten uusklassisen Kansallismonumentti, Nelsonin monumentti sekä kaupungin observatorio.

Kreikkalaistyylinen Kansallismonumentti tapaa herättää hämmennystä yhdessä jos toisessakin turistissa, sillä sen rakentaminen jäi puolitiehen varojen loputtua kesken. Monumentti on silti komea.

Kukkulan huipulta aukeaa myöskin kaunis näköala kaupunkiin ja sitä ympäröiville vuorille.

West End ja Dean Village

Kaupungin läntistä osaa kutsutaan nimellä West End. Sinne suunnatessa kannattaa pistäytyä Dean Villagessa, joka on pieni, suloinen kylä kaupungin ytimessä. Kävelemällä muutaman minuutin länteen päin kylän läpi kulkevan Water of Leith -joen viereistä kävelyreittiä näkee myös kauniin vesiputouksen.

Edinburghin yliopisto ja Meadows-puisto

Kaupungin keskustan etelälaitamilla sijaitsee Edinburghin yliopiston kampus, jonka päärakennus McEwan Hall on vaikuttava rakennus.

Yliopiston vieressä on valtava Meadows-puisto, jossa lukemattomat kirsikkapuut kukkivat kesäisin upeasti.

Skotlannin kansallismuseo

Edinburghin museoista matkailijalle kiinnostavin on Skotlannin kansallismuseo, jossa jokaisen maan historiasta tai tieteestä kiinnostuneen kannattaa pysähtyä.

Kasvitieteellinen puutarha Royal Botanic Garden

Edinburghin valtava kasvitieteellinen puutarha, Royal Botanic Garden, on ehdottomasti vierailun arvoinen. Puutarhassa vierailu on ilmaista; ainoastaan kasvihuoneisiin on sisäänpääsymaksu.

Lisää näkemistä ja tekemistä Edinburghissa

Jos on ylimääräistä aikaa, kannattaa pistäytyä myös kaupungin itäisessä osassa Leithissä, jossa mielenkiintoiset kahvilat ja ravintolat reunustava Water of Leith -joen rantaa.

Edinburghin läpi kulkeva Union-kanava tarjoaa sekin monta hauskaa aktiviteettia matkailijalle. Kanaalin viertä on mukava kävellä esimerkiksi Harrison-puistosta keskustaan tai ottaa pyörä ja suunnata lähistöllä olevaan kaupunkiin Falkirkiin.

Kesäaikaan on mahdollista myös vuokrata kanootti ja meloa kanavaan pitkin vaikka Glasgowiin asti.

Ceilidh-tanssit

Tanssin ystävien kannattaa ehdottomasti osallistua ceilidh -nimiseen tapahtumaan, jossa pääsee tanssimaan ryhmässä perinteisiä skottilaisia tansseja ceilidh-bändin soittaessa skottilaista kansanmusiikkia.

Perinteisiä tanssiaisia järjestetään esimerkiksi upeassa Ghillie Dhu -ravintolassa joka perjantai ja lauantai.

Edinburghin kaupunkikierrokset

Jos toiveena on tutustua kaupunkiin opastettujen kierrosten avulla, Edinburghista löytyy niitä jokaiseen makuun: voit valita haluatko saada selville kaupungin salaisuudet esimerkiksi kirjallisuuden tai kummitusten parissa.

Rose Street ja Edinburghin ravintolat

Edinburghissa on erityisen vilkas ravintola- ja pubikulttuuri. Vilkkain ravintolakatu on Rose Street. Kadun varrelta löytää lukemattomia skottilaisia pubeja ja ravintoloita, joissa voi maistella perinteisiä skottilaisia herkkuja kuten haggista, fish and chipsejä sekä erilaisia suolaisia piiraita.

Edullinen ja herkullinen ravintola on esimerkiksi Rose Street Brewery.

Edinburghin baarit

Kaupungin mielenkiintoisimmat cocktailit löytyvät salakapakasta nimeltä Panda and Sons. Tähän baariin ei aivan vahingossa pistäydytä drinkille, sillä aidon salakapakan mukaisesti baarin katutason osa näyttää tavalliselta parturilta.

Toinen pysähdys kannattaa tehdä Rose Streetin Element-baarissa, jonka juustokakkucocktail saattaa olla paras drinkki, mitä tulet ikinä maistamaan.

Oluen ystäville välttämätön pysäkki on uuden kaupungin pubi Six Degrees North, joka tarjoaa hanasta yli 40 erikoisolutta.

Edinburghin hintataso

Edinburghin hintataso on hyvinkin kohtuullinen: esimerkiksi ruokakaupassa käynti jättää lompakkoon huomattavasti pienemmän loven kuin Suomessa. Vaateliikkeissä hinnat ovat yleensä saman tasoisia kuin Suomessa – poikkeuksen tekee uskomattoman edullinen Primark.

Pubeissa ja rennommissa ravintoloissa pääruoasta saa maksaa keskimäärin 8–15 puntaa ja hienommissa ravintoloissa 15–25 puntaa. Tuopillinen olutta tai pieni lasillinen viiniä (175 ml) kustantaa noin 4 puntaa.

Liikkuminen Edinburghissa

Kaupungissa on ainoastaan yksi ratikkalinja, joten on suhteellisen mahdotonta hypätä väärään ratikkaan. Vinkkinä mainittakoon myös, että kannattaa ostaa open return -lippu, joka on edullisempi kuin kaksi yksittäistä matkaa.

Julkista liikennettä käyttäessä on syytä huomioida, että lipun ostamiseen tarvitsee tasarahan.

Edinburghin hotellit

Hotellimajoitus on Edinburghissa suhteellisen kallista, tosin silti edullisempaa kuin Suomessa. Suurin osa hotelleista sijaitsee vanhan tai uuden kaupungin ytimessä – edullisempia vaihtoehtoja löytää esimerkiksi Dalry-kaupunginosasta, joka on lyhyehkön kävelymatkan päässä keskustasta.

Monet hostellit sijaitsevat Cowgate-alueella, mutta siellä yöpyvän kannattaa varautua meluun, sillä alueella on runsaasti klubeja.

Edinburghista löytyy paljon myös edullisia ja mukavia airbnb-asuntoja.

Katso tarjoukset Edinburghin majoitukseen.

Retket Edinburghista

Lisää nähtävyyksiä löytää Edinburghin ympäristöstä. Braveheart-elokuvan ystävien kannattaa ehdottomasti käydä Stirlingissa, komean linnan koristamassa pikkukaupungissa, jonka edustalla on käyty useampikin Skotlannin historian kannalta merkittävä taistelu.

Da Vinci -koodin mystiikasta kiinnostuneet voivat puolestaan tehdä retken Rosslynin kappeliin, josta voi etsiä myös Graalin maljaa.

Historiallisten nähtävyyksien ystäville kiinnostavia kohteita ovat myös Craigmillarin linna ja Linlithgowin palatsi, kuningatar Maria Stuartin synnyinpaikka.

Edinburghista on myös helppo käydä Skotlannin suurimmassa kaupungissa Glasgow’ssa, jonne on vain tunnin junamatka.

Ja jos aika riittää, kannattaa Edinburghista lähteä kiertämään laajemminkin Skotlannin parhaita matkakohteita.

Edinburghin sää ja ilmasto

Paras aika vierailla Edinburghissa on keväällä tai kesällä, jolloin sää vastaa paljolti Suomen ilmastoa.

Syys- tai talvivierailijan on syytä varautua lämpimillä vaatteilla – vaikka lämpöasteita saattaakin olla jonkin verran enemmän kuin Suomessa, alituinen voimakas tuuli tekee säästä paljon odotettua kylmemmän tuntuisen.

Riippumatta siitä mihin vuodenaikaan Edinburghiin matkustaa, sateenvarjo on syytä löytyä jokaisen matkalaukusta – tai sen kannattaa olla ensimmäinen ostos koneesta ulos astuttua!

Lennot Edinburghiin

Edinburghiin lentää kätevästi Finnairilla suoraan Helsingistä. Edinburghin lentokentältä pääsee keskustaan helposti joko ratikalla tai bussilla.

Katso lentotarjoukset Edinburghiin.

Edinburgh – kokemuksia

Edinburghin kokemuksia kertoi kaupungissa asuva Sini Eikonsalo.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!