Edinburgh-matkaopas

Edinburgh
Edinburgh hurmaa tunnelmallaan ja arkkitehtuurillaan. Kuva: Tim Martin / Unsplash

Edinburghiin saapuessa saattaa tuntua siltä, että olisi vahingossa astunut keskiajalle. Skotlannin pääkaupungin upea historiallinen arkkitehtuuri saa taatusti kokeneemmankin matkailijan hieraisemaan silmiään.

Edinburgh on erinomainen matkakohde myös kauniiden maisemien ystäville: kaupunki hurmaa jokaisen turistin vaikuttavalla, kumpuilevalla maastollaan ja uskomattoman vihreillä niityillään.

Edinburgh on poikkeuksellisen eloisa kaupunki – Edinburghin elämää sykkivä, vastaanottavainen ilmapiiri hurmaa nopeasti. Kaupungin kadut ovat täynnä viehättäviä kuppiloita, ravintoloja sekä kirjakauppoja, joissa ystävällinen palvelu on taattu.

Kirjojen ystäville mainittakoon vielä, että Edinburgh on jokaisen Harry Potter fanin must-matkakohde. J. K. Rowling nimittäin kirjoitti kuuluisia romaanejaan Edinburghissa, eikä Harry Potter -huuma ole vieläkään sammunut kaupungissa.

Edinburghin linna – Edinburghin paras nähtävyys

Edinburgh linna
Edinburghin linna kohoaa kaupungin yläpuolelle. Kuva: Serena Repice-Lentini / Unsplash

Edinburghin kuuluisin nähtävyys on Edinburghin linna, joka sijaitsee kaupungin keskeltä kohoavan kukkulan laella. Kokonsa ja sijaintinsa vuoksi linna on vaikuttava maamerkki, joka toimii kiintopisteenä eri puolilta kaupunkia.

Pääsyliput linnaan ovat suhteellisen kalliit, mutta hintansa arvoiset: linnarakennusten ja museoiden lisäksi pääsee näkemään Skotlannin kruununjalokivet. Hintaan sisältyy opastettu kierros. Linnan liput kannattaa ostaa etukäteen.

Aivan linnan vieressä sijaitsee yksi Edinburghin upeimmista majapaikoista, maagisen tunnelmallinen ja pirullisen kallis The Witchery by the Castle.

Royal Mile – Edinburghin kuuluisin katu

Royal Mile Edinburgh
Royal Mile on Edinburghin pääkatu. Kuva: Luis Mayoral / Unsplash

Edinburghin linnalta kannattaa jatkaa nähtävyyskierrosta vanhaan kaupunkiin pitkin Royal Mile -katua. Kaupungin kuuluisimman kadun varrella on kirkkoja, museoita sekä matkamuistomyymälöitä. Ja mitä todennäköisimmin myös skottilaiseen asuun pukeutuneita säkkipillin soittajia.

Royal Milen itäisessä päässä on Skotlannin parlamenttitalo, paikallisten mielipiteitä jakava moderni rakennus, sekä Holyroodin palatsi, jossa skottien kuninkaalliset aikoinaan asuivat. Ison-Britannian hallitsija yöpyy edelleen palatsissa Edinburghissa vieraillessaan.

Royal Mile ei ole virallinen kadunnimi, vaan yleisnimitys kolmelle toisiaan seuraavalle kadulle, jotka ovat linnalta alkaen Castle Hill, Lawnmarket, High Street ja Canongate.

Erinomaisella paikalla Royal Milen kapealla sivukujalla sijaitsee The Inn Place, jolla on huoneita myös isommille porukoille.

Arthur’s Seat – Edinburghin paras näköalapaikka

Arthur's Seat Edinburgh
Arthur’s Seat on Edinburghin komea näköalapaikka. Kuva: Yves Alarie / Unsplash

Holyroodin palatsin vierestä aukeaa valtava Holyroodin puisto. Puistossa sijaitsee yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä, Arthur’s Seat, sammuneen tulivuoren huippu.

Artturin istuimelle kipuaminen onnistuu vähemmänkin kokeneelta patikoijalta; koko reissuun ei tarvitse varata kuin vajaat pari tuntia, ja näköala on ehdottomasti kapuamisen arvoinen.

Grassmarket, Victoria Street ja Greyfriarsin hautausmaa

Edinburgh Harry Potter
Edinburghin tunnelmallinen ostoskatu Victoria Street inspiroi Harry Potter -kirjojen Viistokujaa.

Edinburghin vanhan kaupungin (Old Town) sydämessä, aivan linnan kupeessa, sijaitsee viihtyisä Grassmarket-kauppatori. Aukio on täynnä erilaisia kuppiloita ja ravintoloita, ja sieltä on myös erinomainen näkymä Edinburghin linnalle.

Lauantaisin aukiolta löytyy vilkas tori, jossa myydään herkullisia ruoka-annoksia ja käsityöläistuotteita.

Grassmarketilta mäkeä ylös nousee upean värikäs Victoria Street, jota pidetään J. K. Rowlingin inspiraationa Harry Potterin Viistokujalle. Kadulta löytyy useampikin Harry Potter -kauppa, joista upea Museum Context on pakollinen pysähdys jokaiselle Potter-fanille.

Aivan lähettyvillä on myös Greyfriarsin hautausmaa, joka on Victoria Streetin ohella yksi kaupungin keskeisistä Harry Potter -kohteista.

Grassmarketin ja Victoria Streetin kulmassa sijaitsee leikkisän kiva, reilun sadan euron Grassmarket Hotel.

Skotlannin kansallismuseo

Skotlannin kansallismuseo Edinburgh
Skotlannin kansallismuseo hurmaa kokoelmiensa ohella arkkitehtuurillaan. Kuva: Osman Koycu / Unsplash

Edinburghin museoista matkailijalle kiinnostavin on hautausmaata vastapäätä sijaitseva Skotlannin kansallismuseo, jossa jokaisen maan historiasta tai tieteestä kiinnostuneen kannattaa pysähtyä.

Täällä oppii, että skotit ovat olleet hyvinkin usein tieteen suunnannäyttäjiä.

Edinburghin yliopisto ja Meadows-puisto

Kansallismuseosta hieman etelään sijaitsee Edinburghin yliopiston kampus, jonka päärakennus McEwan Hall on vaikuttava rakennus.

Yliopiston vieressä on valtava Meadows-puisto, jossa lukemattomat kirsikkapuut kukkivat kesäisin upeasti.

Uusi kaupunki ja Princess Streetin ostoskatu

Edinburghin Uusi kaupunki (New Town) sijaitsee heti rautatieaseman – ja linnan – pohjoispuolella. Nimestään huolimatta Uusi kaupunki näyttää tämäkin vanhalta; rakennukset ovat pääosin 1800-luvulta.

Uuden kaupungin pääkatu Princess Street on kaupungin pääostoskatu. Sen varrelta löytyy niin kalliita merkkivaatteita kuin edullisempiakin vaateliikkeitä. Matkamuistoliikkeitäkin riittää.

Kadun vieressä sijaitsee vaikuttava Scott Monument, skottilaisen kirjailija Sir Walter Scottin muistomerkki.

Princess Streetiltä on myös upea näköala vanhaan kaupunkiin sekä linnaa reunustavaan Princess Street Gardensiin, jonne kannattaa pistäytyä kävelylle.

Calton Hill ja Kansallismonumentti

Calton Hill Edinburgh
Calton Hill on mainio paikka ihailla Edinburghin näkymiä – ja ihmetellä keskeneräiseksi jäänyttä Skotlannin Kansallismonumenttia. Kuva: Daniil Vnoutchkov / Unsplash

Uuden kaupungin itäreunalla sijaitseva Calton Hill on yksi Edinburghin suosituimmista nähtävyyksistä. Kukkulan huipulla on useampikin näyttävä maamerkki kuten uusklassisen Kansallismonumentti, Nelsonin monumentti sekä kaupungin observatorio.

Kreikkalaistyylinen Kansallismonumentti tapaa herättää hämmennystä yhdessä jos toisessakin turistissa, sillä sen rakentaminen jäi puolitiehen varojen loputtua kesken. Monumentti on silti komea.

Kukkulan huipulta aukeaa myöskin kaunis näköala kaupunkiin ja sitä ympäröiville vuorille.

West End ja Dean Village

Dean Village Edinburgh
Dean Village on kuin suloinen pikkukylä kaupungin ytimessä. Kuva: Clark van der Beken / Unsplash

Keskustan läntistä osaa kutsutaan nimellä West End. Nähtävyytenä on Dean Village, pieni ja suloinen kylä kaupungin ytimessä. Kylän läpi virtaavan Water of Leith -joen varrella on kaunis kävelyreitti.

Kasvitieteellinen puutarha Royal Botanic Garden

Uuden kaupungin pohjoispuolella sijaitseva Edinburghin kasvitieteellinen puutarha, Royal Botanic Garden, on ehdottomasti vierailun arvoinen. Valtavassa puutarhassa vierailu on ilmaista; ainoastaan kasvihuoneisiin on sisäänpääsymaksu.

Leith ja kuninkaallinen huvivene

Jos on ylimääräistä aikaa, kannattaa pistäytyä myös Leithin satamakaupunginosassa, jossa mielenkiintoiset kahvilat ja ravintolat reunustava Water of Leith -joen rantaa.

Nähtävyytenä on satamaan ankkuroitu HMY Britannnia, entinen kuninkaallinen jahti, jossa voi vierailla katsomassa, miten Ison-Britannian kuninkaalliset aikoinaan seilasivat maailman merillä. Jahti oli käytössä vuodesta 1954 vuoteen 1997.

Lisää näkemistä ja tekemistä Edinburghissa

Edinburghin läpi kulkeva Union-kanava tarjoaa sekin monta hauskaa aktiviteettia matkailijalle. Kanavan viertä on mukava kävellä esimerkiksi Harrison-puistosta keskustaan tai ottaa pyörä ja suunnata lähistöllä olevaan kaupunkiin Falkirkiin.

Kesäaikaan on mahdollista myös vuokrata kanootti ja meloa kanavaan pitkin vaikka Glasgow’hun asti.

Edinburghin kaupunkikierrokset

Jos toiveena on tutustua kaupunkiin opastettujen kierrosten avulla, Edinburghista löytyy niitä jokaiseen makuun: voit valita haluatko saada selville kaupungin salaisuudet esimerkiksi kirjallisuuden tai kummitusten parissa. Kierrokset voi varata kätevästi netistä.

Ceilidh-tanssit

Tanssin ystävien kannattaa ehdottomasti osallistua ceilidh -nimiseen tapahtumaan, jossa pääsee tanssimaan ryhmässä perinteisiä skottilaisia tansseja ceilidh-bändin soittaessa skottilaista kansanmusiikkia.

Perinteisiä tanssiaisia järjestetään esimerkiksi upeassa Ghillie Dhu -ravintolassa joka perjantai ja lauantai.

Rose Street ja Edinburghin ravintolat

Edinburghissa on erityisen vilkas ravintola- ja pubikulttuuri. Vilkkain ravintolakatu on Uuden kaupungin ytimessä sijaitseva Rose Street. Kadun varrelta löytää lukemattomia skottilaisia pubeja ja ravintoloita, joissa voi maistella perinteisiä skottilaisia herkkuja kuten haggista, fish and chipsejä sekä erilaisia suolaisia piiraita.

Edullinen ja herkullinen ravintola on esimerkiksi Rose Street Brewery.

Edinburghin baarit

Kaupungin mielenkiintoisimmat cocktailit löytyvät salakapakasta nimeltä Panda and Sons. Tähän baariin ei aivan vahingossa pistäydytä drinkille, sillä aidon salakapakan mukaisesti baarin katutason osa näyttää tavalliselta parturilta.

Toinen pysähdys kannattaa tehdä Rose Streetin Element-baarissa, jonka juustokakkucocktail saattaa olla paras drinkki, mitä tulet ikinä maistamaan.

Oluen ystäville välttämätön pysäkki on uuden kaupungin pubi Six Degrees North, joka tarjoaa hanasta yli 40 erikoisolutta.

Edinburghin hotellit

Hotellimajoitus on Edinburghissa suhteellisen kallista, tosin silti edullisempaa kuin Suomessa. Suurin osa hotelleista sijaitsee vanhan tai uuden kaupungin ytimessä – edullisempia vaihtoehtoja löytää esimerkiksi Dalry-kaupunginosasta, joka on lyhyehkön kävelymatkan päässä keskustasta.

Monet hostellit sijaitsevat Cowgate-alueella, mutta siellä yöpyvän kannattaa varautua meluun, sillä alueella on runsaasti klubeja.

Erinomaisen mukava majapaikka hyvällä sijainnilla aivan keskustassa on KM Central. Huoneet ovat pienet mutta viihtyisät ja aamiainen monipuolinen.

Katso tarjoukset Edinburghin majoitukseen.

Retket Edinburghista

Lisää nähtävyyksiä löytää Edinburghin ympäristöstä. Braveheart-elokuvan ystävien kannattaa ehdottomasti käydä Stirlingissa, komean linnan koristamassa pikkukaupungissa, jonka edustalla on käyty useampikin Skotlannin historian kannalta merkittävä taistelu.

Da Vinci -koodin mystiikasta kiinnostuneet voivat puolestaan tehdä retken Rosslynin kappeliin, josta voi etsiä myös Graalin maljaa.

Historiallisten nähtävyyksien ystäville kiinnostavia kohteita ovat myös Craigmillarin linna ja Linlithgowin palatsi, kuningatar Maria Stuartin synnyinpaikka.

Edinburghista on myös helppo käydä Skotlannin suurimmassa kaupungissa Glasgow’ssa, jonne on vain tunnin junamatka.

Ja jos aika riittää, kannattaa Edinburghista lähteä kiertämään laajemminkin Skotlannin parhaita matkakohteita.

Edinburghin hintataso

Edinburghin hintataso on hyvinkin kohtuullinen: esimerkiksi ruokakaupassa käynti jättää lompakkoon huomattavasti pienemmän loven kuin Suomessa. Vaateliikkeissä hinnat ovat yleensä saman tasoisia kuin Suomessa – poikkeuksen tekee uskomattoman edullinen Primark.

Pubeissa ja rennommissa ravintoloissa pääruoasta saa maksaa keskimäärin 8–15 puntaa ja hienommissa ravintoloissa 15–25 puntaa. Tuopillinen olutta tai pieni lasillinen viiniä (175 ml) kustantaa noin 4 puntaa.

Liikkuminen Edinburghissa

Kaupungissa on ainoastaan yksi ratikkalinja, joten on suhteellisen mahdotonta hypätä väärään ratikkaan. Vinkkinä mainittakoon myös, että kannattaa ostaa open return -lippu, joka on edullisempi kuin kaksi yksittäistä matkaa.

Julkista liikennettä käyttäessä on syytä huomioida, että lipun ostamiseen tarvitsee tasarahan.

Edinburghin sää ja ilmasto

Paras aika vierailla Edinburghissa on keväällä tai kesällä, jolloin sää vastaa paljolti Suomen ilmastoa.

Syys- tai talvivierailijan on syytä varautua lämpimillä vaatteilla – vaikka lämpöasteita saattaakin olla jonkin verran enemmän kuin Suomessa, alituinen voimakas tuuli tekee säästä paljon odotettua kylmemmän tuntuisen.

Riippumatta siitä mihin vuodenaikaan Edinburghiin matkustaa, sateenvarjo on syytä löytyä jokaisen matkalaukusta – tai sen kannattaa olla ensimmäinen ostos koneesta ulos astuttua!

Lennot Edinburghiin

Edinburghiin lentää kätevästi Finnairilla suoraan Helsingistä. Edinburghin lentokentältä pääsee keskustaan helposti joko ratikalla tai bussilla.

Katso lentotarjoukset Edinburghiin.

Edinburgh – kokemuksia

Edinburghin kokemuksia kertoi kaupungissa asuva Sini Eikonsalo.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!