Glasgow – arkkitehtuurin ja pubien ystäville

Glasgow
Glasgow’n keskustan vilskettä. Kuva: Artur Kraft / Unsplash

Skotlannin suurin kaupunki, 600 000 asukkaan Glasgow tarjoaa hyvinkin erilaisen kaupunkikokemuksen kuin pääkaupunki Edinburgh. Glasgow tunnetaan historiallisesti Skotlannin tärkeimpänä teollisuuskaupunkina.

Viime vuosina kaupunkia on uudistettu monin tavoin ja nykyään tämä Edinburghin urbaani isoveli tarjoaa esimerkiksi huomattavasti paremmat ostosmahdollisuudet kuin naapurinsa.

Jos Glasgow ei olekaan kaupunkikuvaltaan pikavilkaisulla yhtä lumoava kuin Edinburgh, on kaupunki melkein pakollinen kohde arkkitehtuurin ystäville. Glasgow’ssa kun on paljon arkkitehti ja sisustussuunnittelija Charles Rennie Mackintoshin (1868–1928) hienoja jugendrakennuksia ja interiöörejä. Mackintosh yhdisteli omaperäisesti jugendin koristeellisuutta ja modernismin suoraviivaisuutta.

Glasgowissa on myös erityisen vilkas pubikulttuuri ja musiikkiskene, joten pistäydy kaupunkia kiertäessä pintille ja nauti paikallisesta musiikkitarjonnasta.

Jos paikallisten kanssa haluaa tehdä tuttavuutta, kannattaa varautua siihen, että heidän aksentistaan on lähes mahdotonta saada selvää.

Glasgow’n nähtävyydet

Glasgow City Chamber
Glasgow’n komea City Chamber.

Glasgow’n sydämessä on George-aukio, jossa koristaa komea kaupungintalo City Chambers. Kaupungin toinen katseenvangitsija on vaikuttava Glasgow’n katedraali

Glasgow’n nähtävyyksiin kuuluu myös kaksi erityisen hienoa museota ja arkkitehti Mackintoshin suunnittelemia rakennuksia, joista kerrotaan lisää alla.

Kelvingroven taidegalleria ja museo

Glasgow museo Kelvingrove
Kelvingrove on mahtava museo jo puitteiltaan.

Komea, lähes linnamainen Kelvingroven taidegalleria ja museo kuuluu Skotlannin suosituimpiin nähtävyyksiin. Kansainvälistä taidetta Rembrandtista Monet’n kautta van Goghiin ja Salvador Daliin. Paikallisesta taiteesta on hyvin edustettuna niin sanottu Glasgow’n koulukunta, joka kukoisti 1900-luvun vaihteessa sekä taiteessa että jugendarkkitehtuurissa. Nähtävänä on myös haarniskoita, sisustusesineitä ja täytettyjä eläimiä luonnonhistoriallisella puolella.

Argyle Streetin varrella sijaitsevaan museoon on ilmainen sisäänpääsy.

Hunterian Art Gallery

Yliopiston alueella sijaitseva, vuonna 1809 perustettu Hunterian on Skotlannin vanhin museo ja erinomainen paikka tutustua kuuluisien skottien saavutuksiin.

Nähtävänä on James Wattin ja Lordi Kelvinin tieteellisiä laitteita, arkkitehti Charles Rennie MacIntoshin kodin rekonstruktio esineineen sekä kapteeni Cookin tutkimusmatkoiltaan keräämä etnografinen kokoelma.

Kokoelmiin kuuluu myös paljon taidetta.

Mackintoshin jugendarkkitehtuuri

Charles Rennie Mackintoshin suunnittelemista rakennuksista kuuluisin on vuonna 1899 Glasgow’n taidekoulun käyttöön valmistunut Mackintosh Building, joka paloin pahoin vuonna 2018.

Toinen erityisen hieno Mackintosh-kohde on The Lighthouse -rakennus, jossa toimii Skotlannin designkeskus. Rakennuksen majakkaa muistuttavaan torniin pääsee kiipeämään pitkin tunnelmallista portaikkoa. Ylhäällä odottavat hienot näkymät.

Bellahoustonin puistossa sijaitsee puolestaan upea Art Lover’s House. Mackintosh suunnitteli vain yhden kirkon, Queen’s Cross Churchin.

Kaupungin ulkopuolella kannattaa käydä tutustumassa Hill House -taloon, jossa jugend yhdistyy orientalismiin. Avoinna huhti–lokakuussa iltapäivisin. Perille Helensburghiin pääsee junalla noin tunnissa.

Glasgow’n kaunein teehuone

Glasgow’n kuuluisin kuppila on jugendarkkitehti Charles Rennie Mackintoshin suunnittelema Willow Tearooms, jossa viihtyvät matkailijoiden ohella edelleen myös paikalliset. Täällä pääsee testaamaan Mackintoshin suunnittelemia tuoleja, joista hän oli kuuluisa arkkitehtuurin ohella. Sisäänkäynti on yllättävän huomaamaton – teehuone löytyy yläkerrasta.

Matka Glasgow’hun

Glasgow juna-asema
Glasgow’n Queen Street Station. Kuva: Artur Kraft / Unsplash

Glasgow’n ja Edinburghin välillä on vilkkaat ja nopeat junayhteydet. Matka taittuu vajaassa tunnissa. Molemmissa kaupungeissa on lentokenttä.

Rautatieasemia Glasgow’ssa on kaksi, jotka molemmat sijaitsevat keskustan ytimessä. Suurin osa junista pysähtyy Glasgow Queen Street Stationille, osa Glasgow Central Stationille.

Katso lentotarjoukset Glasgow’hun.

Katso tarjoukset Glasgow’n hotelleihin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!