Koe Harry Potterin Edinburgh

Edinburgh Harry Potter
Edinburghin tunnelmallinen ostoskatu Victoria Street inspiroi Harry Potter -kirjojen Viistokujaa.

Edinburgh ei ole vain Skotlannin pääkaupunki, vaan koko maailman Harry Potter -pääkaupunki. Juuri Edinburgh inspiroi J. K. Rowlingia kirjoittamaan Harry Potter -kirjasarjan. Kuvankaunis kaupunki onkin täynnä maagista tunnelmaa.

Näin kierrät Edinburghissa Harry Potterin jalanjäjillä.

The Elephant House – täältä kaikki alkoi

Edinburghin kuuluisin Harry Potter -kohde on kahvila The Elephant House (21 George IV Bridge), jossa J.K. Rowling istuskeli ja luonnosteli kirjasarjan ensimmäiset juonenkäänteet. Ikkunoista näkyykin inspiroivasti Edinburghin linna.

Kahvilasta on tullut niin suosittu Potterheadien pyhiinvaelluskohde, että sisälle pitää usein jonottaa. Kahvilan vessat on rustattu täyteen fanien seinäkirjoituksia. Aluksi kahvilan työntekijät yrittivät siivota kirjoituksia, mutta tehtävä osoittautui mahdottomaksi.a

Rowling on kertonut rakastavansa kahviloissa kirjoittamista. Elephant Houseakin useammin hän tapasi istua Nicolson’s Cafessa, joka tosin ehdittiin sulkea ennen Rowlingin maineen kasvua ja muuttaa kiinalaiseksi buffetravintolaksi. Nykyisin paikalla on viihtyisä kahvila The Spoon (6a Nicolson Street).

Greyfriar’s Kirkyard – etsi Voldemortin hauta

The Elephant Housen vieressä on seuraava kohde, Greyfriar’s Kirkyard, jonka vanhoista, kallellaan olevista hautakivistä Rowling haki inspiraatiota hahmojensa nimiin. Haudoista kuuluisin on Thomas Riddellin hauta. Kirjoissa nimi kääntyi Tom Marvolo Riddleksi eli tarinoiden pääpahiksen Lord Voldemortin anagramiksi.

Hautausmaa tunnetaan myös terrieri Greyfriars Bobbystä, joka piti 14 vuoden ajan vahtia kuolleen isäntänsä haudalla. Koira on saanut hautausmaalle oman patsaansa.

George Heriot’s School – Tylypahkan esikuva

Hautausmaan takana voi kurkata ulkoapäin jykevää George Heriot’s Schoolia (Lauriston Pl,) jota koristavat monenlaiset, fantastisen näköiset tornit. Koulun sanotaankin toimineen Tylypahkan esikuvana – tai kuka tietää vaikkapa todellisena Tylypahkana. Koulu kun perustettiin alun perin vuonna 1628 isättömien lasten opinahjoksi.

Victoria Street – tervetuloa Diagon Alleylle

Edinburghin ostoskatu, värikkäiden vanhojen puotien reunustama Victoria Street toimi puolestaan Diagon Alleyn esikuvana. Kadulla voi tehdä itsekin ostaa velhotarvikkeita, vaikkapa Diagon Housesta tai upeasta Museum Context -puodista.

Ja onpa Victoria Streetillä elänyt oikeakin noita, ainakin sellaiseksi väitetty. 1600-luvulla kadun varrella, West Bown päässä, asusti eläkkeelle jäänyt luutnantti Thomas Weir, joka alkoi vanhoilla päivillään tunnustaa moninaisia syntejään noituudesta moniin muihin, joita ei lasten kuullen kannata edes mainita.

Weir telotettiin vuonna 1670 noituudesta ja insestistä syytettynä. Hänen taloaan pidettiin kirottuna, ja se oli pitkään tyhjillään, kunnes talo purettiin 1800-luvulla. Weiriä on pidetty yhtenä inspiraationa Robert Lous Stevensonin tarinalle Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde.

Kirjoissa ja elokuvissa varsinainen Diagon Alley tosin sijaitsee Lontoossa, kirjakaupoistaan tunnetun Charing Cross Roadin vieressä.

J.K. Rowlingin kädenjäljet

J.K. Rowlingin kädenjälkiä voi käydä ihmettelemässä osoitteessa 253 High Street, jonne kirjailijan kädet kaiverrettiin kiveen kiitokseksi hänen Edinburghin matkailun eteen tekemästään työstä. Näillä käsillä on näpytelty yksi maailman rakastetuimmista kirjasarjoista!

The Balmoral Hotel

Edinburgh Harry Potter
Balmoral Hotelin kellotorni on Edinburghin maamerkkejä. Kuva: Osman Koycu / Unsplash

Jos Edinburghissa haluaa ja on varaa asua tyylillä, huone kannattaa varata komeasta hotellista The Balmoral, jonka huoneessa numero 552 Rowling viimeisteli viimeisen varsinaisen Harry Potter -kirjansa.

Huone on nimetty J.K. Rowling Suiteksi, jossa pääsee asumaan reilulla tuhannella eurolla per yö.

Huoneen sisustukseen kuuluu kreikkalaista Hermes-jumalaa esittävä marmoripysti, johon kirjailija on raapustanut: ”JK Rowling päätti Harry Potter ja kuoleman varjelukset kirjoittamisen tässä huoneessa (552) 11. tammikuuta 2007.”

Rautatieaseman vieressä sijaitsevaa hotellia koristaa komea kellotorni. Vuodesta 1903 asti kello on ollut kolme minuuttia etuajassa, jotta edinburghilaiset eivät myöhästyisi junasta. Oikeaa aikaa kello näyttää vain kerran vuodessa, uudenvuoden aattona 31. joulukuuta.

Glenfinnan Viaduct – Hogwarts Expressillä Ylämaille

Glenfinnan viaduct
Siellä se puskuttaa, Tylypahkan pikajuna! Mahtaako Harry Potter olla kyydissä?

Edinburghista kannattaa jatkaa matkaa Glasgow’n kautta junallaFort Williamiin Skotlannin Ylämaille.

Tosielämän Hogwarts Express eli höyryjuna Jacobite Train kun puskuttaa Fort Williamista Mallaigiin ja ylittää matkalla elokuvista tutun maasillan, Glenfinnan Viaductin. Maisemat ovat muutenkin upeat – aivan kuin elokuvista!

Toinen hyvä retkikohde Harry Potter -faneille on vajaan parin tunnin matkan päässä Englannin puolella sijaitseva Alnwick Castle, joka esitti Tylypahkaa kahdessa ensimmäisessä Harry Potter -elokuvassa Tylypahkaa.

Lue lisää Skotlannista tai Edinburghista.

Edinburghissa järjestetään myös monenlaisia opastettuja Harry Potter -kierroksia.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi