Stirling – Braveheartin jäljillä

Stirling linna
Stirlingin linna on näytellyt isoa osaa Skotlannin historiassa.

Kolahtiko Braveheart? Kiinnostavatko William Wallace ja Skotlannin itsenäisyystaistelu? Komean linnan hallitsema Stirling on miltei pakollinen kohde Skotlannin historiasta kiinnostuneille.

Korkeiden kukkuloiden reunustamassa laaksossa sijaitseva Stirling seisoo Alamaiden ja Ylämaiden rajalla, paikalla, josta Forthjoki on helpointa ylittää. Vanha viisaus sanookin, että ken hallitsee Stirlingiä, hallitsee koko Skotlantia.

Ja kyllä Stirlingistä onkin taisteltu. Stirlingin linnaa on piiritetty kerta toisensa jälkeen ja kaupungin edustalla on käyty kaksi Skotlannin historian kuuluisinta taistelua.

Stirling onkin paras paikka tutustua Braveheart-elokuvasta tutun vapaustaistelija William Wallacen legendaan. Linnan ohella Stirlingin toinen päänähtävyys on Wallacen kunniaksi pystytetty mahtava monumentti.

Pikkukaupungista löytyy myös viehättävä vanha keskusta, joka on täynnä pieniä, somia kauppoja ja kahviloita.

Stirlingissä on helppo käydä vierailulla sekä Edinburghista että Glasgow’sta käsin.

Stirlingin linna

Kaupungin ykkösnähtävyys on Stirlingin linna, yksi Skotlannin merkittävimmistä ja vaikuttavimmista. Historiansa aikana linnaa on piiritetty kahdeksan kertaa, niin Skotlannin itsenäisyyssotien kuin Jakobiittikapinankin aikaan. Suurin osa piirityksistä päättyi tosin sotimisen sijaan antautumisiin.

Erikoisin piiritys tapahtui vuonna 1304, William Wallacen jo hävittyä taistelunsa, kun linna oli skottilaisten vapaustaistelijoiden viimeinen linnake. Skotit antautuivat, mutta englantilaisten kuningas Edvard määräsi osan skoteista takaisin linnaa puolustamaan, sillä hän halusi testata uutta sotakonettaan, Warwolfia, joka oli rakennettu varta vasten linnan portin murskaamiseen.

Linnan vanhimmat säilyneet osat ovat 1300-luvun lopulta, mutta suurin osa ulkoasusta on 1400- ja 1500-luvuilta, jolloin keskiaikaista linnaa uudistettiin Skotlannin kuninkaiden palatsiksi.

Linnassa on kruunattu useita skottikuninkaallisia, kuuluisimpana kaikista traagisen elämän elänyt Maria Stuart (1542–1587), joka tunnetaan parhaiten nimellä Mary, Queen of Scots.

Maria Stuart kruunattiin Skotlannin kuningattareksi vain kuuden päivän ikäisenä hänen isänsä, kuningas Jaakko V:n kuoltua. Täysi-ikäiseksi tultuaan Maria muutti muutamaksi vuodeksi Pariisiin mentyään naimisiin Ranskan kuninkaan kanssa. Mies kuoli ja 18-vuotias Maria palasi Skotlantiin.

Maassa puhkesi sisällissota protestanttien ja katolisten välillä, ja katolinen Maria Stuart joutui pakenemaan Englantiin, jossa hänet teljettiin 20 vuodeksi vankilaan ennen teloitustaan.

Stirlingin linnan aika palatsina päättyi 1700-luvun alussa Skotlannin yhdistyttyä Englannin kanssa, ja sitä käytettiin sekä armeijan parakkeina että arvohenkilöiden vankilana.

Linna on sittemmin palautettu entiseen loistoonsa.

Stirlingin vanha silta

Stirling silta
Stirlingin vanhan sillan luona William Wallace aka Braveheart löi englantilaiset kuuluisassa taistelussa.

Keskustan vieressä Forthjoen ylittää komea kivisilta. Näillä tienoin käytiin kuuluisa Stirling Bridgen taistelu, jossa vapaussankari William Wallace saavutti maineikkaimman voittonsa englantilaisista.

Skotlanti oli ajautunut 1200-luvulla klaanien välisiin erimielisyyksiin ja Englanti oli tehnyt maasta vasallivaltionsa. Skottiaatelinen William Wallace nousi vastustamaan englantilaisia. Hän kokosi sissijoukkonsa maanviljelijöistä, kaupunkien rahvaasta ja alemman luokan ritareista. Skotlannin aateliston tukea hän ei saanut.

Lopulta Englannin kuningas Edvard lähetti suuren sotajoukon taistelemaan Wallacea vastaan.

Joukot kohtasivat Stirlingin sillalla vuonna 1297. Senaikainen silta oli tosin puinen, ja sitä pitkin mahtui kulkemaan vain kaksi ratsastavaa ritaria rinnakkain. Wallace tarkkaili läheiseltä kukkulalta kaikessa rauhassa, kuinka englantilaisten 10 000 miehen vahvuinen armeija ylitti siltaa. Wallacella oli käytössään vain pari tuhatta sekalaista, keihäin aseistautunutta skottia.

Aikaa kului. Kun sillan oli ylittänyt sen kokoinen joukkio, jonka Wallace uskoi pystyvänsä lyömään, skotit hyökkäsivät.

Englantilaiset lyötiin verisesti – taistelu vaati noin 5000 englantilaisen hengen – ja Wallace nousi sankarin maineeseen. Skottien tappioita ei tiedetä.

Vuonna 1995 ensi-iltansa saaneessa ja useita Oscareita kahmineessa Braveheart-elokuvassa Stirlingin sillan taistelua kuvaava kohtaus on tosin siirretty avoimelle kentälle. Eikä elokuva ole muutenkaan aivan todenmukainen: Wallacen aikana skotit eivät pukeutuneet kiltteihin eivätkä käyttäneet sinisiä kasvomaalauksia.

Wallacen sotaonni kääntyi pian Stirlingin sillan taistelun jälkeen. Englantilaiset pitkäjousimiehet käytännössä teurastivat hänen joukkonsa seuraavana vuonna Falkirkin taistelussa. Wallace pääsi pakenemaan, mutta vuonna 1305 hänet kavallettiin ja vangittiin.

Wallace vietiin Lontooseen, jossa hänet teloitettiin Smithfieldin torilla. Wallace silvottiin elävältä: hänen sukuelimensä leikattiin irti ja sisuskalut revittiin ulos vatsasta. Lopulta pyöveli löi kaulan poikki. Wallacen pää laitettiin näytille seipään nokkaan London Bridgelle.

Mutta Wallacen legenda jäi elämään.

Wallacen muistomerkki

William Wallace monumentti Stirling
William Wallace on saanut komean muistomerkin Stirlingiin.

Vuonna 1869, skottien kansallisen heräämisen huumassa, William Wallacen kunniaksi pystytettiin mahtava muistomerkki Stirlingin edustalle komealle kukkulalle, josta Wallacen kerrotaan tarkkailleen englantilaisten etenemistä Stirlingin sillalla.

Muistomerkki on lähes 70 metriä korkea, goottilaistyylinen torni, kuin suoraan satuelokuvasta. Muistomerkille on pieni kipuaminen, mutta ylös pääsee myös bussilla. Tornin huipulla on näköalatasanne, jolta avautuvat hienot maisemat.

Sisätilojen näyttelyssä esitellään Wallacelle kuuluneita tavaroita, kuten hänen suurta miekkaansa, joka painaa lähes kolme kiloa. Miekan aitoudesta ollaan tosin montaa mieltä.

Monumentin edustalla on William Wallacen patsas. Hetken aikaa monumentin luona oli toinenkin Wallacea esittävä patsas. Vuonna 1997 monumentin parkkipaikalle pystytettiin kuvanveistäjä Tom Churchin veistämä patsas, jolla oli Braveheart-elokuvassa vapaussoturia esittäneen Mel Gibsonin kasvot.

Patsaasta tuli skottien keskuudessa niin vihattu, että se vietiin pois vuonna 2008, minkä jälkeen Church yritti myydä sitä muun muassa Donald Trumpille, huonolla menestyksellä.

Bannockburnin taistelukenttä

Skottien vastarinta ei päättynyt Wallacen tappioon. Pian Falkirkin taistelun jälkeen toinen vapaussankari, Robert Bruce murhasi kovimman kilpailijansa, kruunasi itsensä Skotlannin kuninkaaksi ja jatkoi taistelua englantilaisia vastaan.

Karismaattinen Bruce johti joukkonsa voitosta toiseen ja sai menestyksellään taakseen vihdoin myös skottiaateliset.

Lopullinen taistelu käytiin vuonna 1314 Bannockburnin taistelussa, jälleen Stirlingin edustalla.

Skotit olivat tuttuun tapaan miesvahvuudeltaan alakynnessä: englantilaisten armeija oli noin kaksi kertaa suurempi ja käsitti muun muassa 3000 raskasta ratsuväkisotilasta. Skoteilla oli ratsuväkeä vain 500 ja hekin kevyesti aseistettuja.

Englantilaisten keskuudessa oli kuitenkin riitaa taktiikasta. Varovaista taktiikkaa kannattanutta Gloucesterin jaarlia syytettiin pelkuruudesta, joten taistelun alussa hän ohjasi oman ratsuväkensä tuhoon tuomittuun itsemurhahyökkäykseen.

Englantilaisten muodostelmat hajosivat sekasortoon ja kurinalaiset skotit veivät voiton. Skotlanti oli jälleen vapaa.

Bannockburnin taistelukenttä on sekin suosittu vierailukohde.

Vierailu Stirlingissä

Kelpies patsas
Kelpies on 30 metriä korkea hevospatsas, jota voi hämmästellä matkalla Stirlingiin.

Stirlingiin järjestetään Edinburghista opastettuja kierroksia.

Omatoimisesti Stirlingiin pääsee junalla Glasgow’sta (puoli tuntia) ja Edinburghista (vajaa tuntia). Bussit ovat hieman hitaampia ja edullisempia. Stirlingin rautatieasemalta ja bussiasemalta on noin vartin kapuaminen linnalle.

Jos ajat Stirlingiin Edinburghista vuokra-autolla, pysähdy matkalla katsomaan 30-metriä korkeaa, teräksistä The Kelpies -hevospatsasta, joka on pystytetty – yllätys, yllätys – skottilaisten työhevosten kunniaksi.

Stirlingin nähtävyydet ehtii katsoa päiväretkelläkin, mutta pikkukaupunki on myös tunnelmallinen paikka jäädä yöksi.

Katso tarjoukset Stirlingin hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi