Isle of Skye – täältä löytyvät Skotlannin upeimmat maisemat!

Isle of Skye
Isle of Skye on eeppisten maisemien saari. Kuva: v2osk / unsplash

Isle of Skye on Skotlannin suosituin saari, jonka vetovoimaa on helppo kuvata kahdella sanalla: eeppiset maisemat. Saari on niin komea, että se sai kunnian esittää toismaallisia avaruusmaisemia Ridley Scottin Alien-elokuvassa Prometheus.

Isle of Skye hurmaa vuorillaan ja kivikkoisella rantaviivallaan. Patikointimaisemat kuuluvat Skotlannin parhaisiin, ja nähtävyyksinä on linnoja sekä viehättäviä kyliä. Saari tunnetaan myös skottien kansallissankari Bonnie Prince Charlien piilopaikkana.

Suosioon matkakohteena vaikuttaa toki sekin, että Isle of Skyen erottaa maalta vain kapea salmi, jonka yli voi ajaa siltaa pitkin.

Isle of Skyen nähtävyydet

Fairy Glen Isle of Skye
Matkailijat ovat koonneet Fairy Glenin alueelle omia kivikehiään, mistä paikalliset eivät ole kovin innoissaan. Kuva: Robert Lukeman / unsplash

Saaren erikoisimpia nähtävyyksiä ovat ornithopods-dinosauruksen jalanjäljet, jotka ovat kivettyneet An Corranin rannalle saaren pohjoisosassa. Kahdella jalalla tallustelleen kasvissyöjän jalanjäljet paljastuvat laskuveden aikaan. Niistä tehdyt kopiot ovat nähtävissä myös lähettyvillä sijaitsevassa Staffin Ecomuseumissa.

Pohjoisessa, Uigin sataman lähettyvillä, pikkutie vie maagisen kauniille Fairy Glenin alueelle, joka on viime aikoina saavuttanut kyseenalaista mainetta siitä, että Instagrammaajat ovat koonneet alueelle ”mystisiä” kivikehiä tehdäkseen maisemista vielä maagisemmat.

Portreesta länteen sijaitsee Dun Bheag, komea esimerkki rautakauden aikaisista kivisistä broch-asuintorneista.

Kivitornilta kun jatkaa samaa tietä koilliseen, saapuu Dùn Bheagainin linnalle. Skotlannin pisimpään yhtäjaksoisesti asuttu linna on kuulunut MacLeodin klaanille yli 800 vuoden ajan.

Isle of Skyella toimii yksi viskitislaamo, länsirannikolla sijaitseva Talisker Distillery, jolla voi vierailla.

Isle of Skyen vaellukset

Isle of Skye Old Man of Storr
Kivipaasi Old Man of Storr on Isle of Skyen kuvatuin nähtävyys. Kuva: Joshua Earle / unsplash

Saaren kuuluisin vaellusreitti vie Portreesta pohjoiseen sijaitseville huikeille kivimuodostelmille, jotka kantavat nimeä The Old Man of Storr. Vaelluksella on pituutta noin neljä kilometriä ja sille kannattaa varata aikaa ainakin kaksi tuntia, tosin valokuvien ottamisen kanssa aikaa kuluu usein selvästi pitempään.

Quiraing vaellus Isle of Skye
Isle of Skyen upeita maisemia Quiraingin vaelluspolun varrella. Kuva: Julien Laurent / Unsplash

Isle of Skyen toinen kuuluisa ja upea vaellusreitti on saaren pohjoiskärjessä dinosauruksen jalanjälkien lähettyvillä kulkeva The Quiraing, jonka kiertää kahdessa tunnissa (ilman pysähdyksiä).

Molemmat patikointiretket tarjoavat uskomattomia kivikkoisia maisemia ja korkeita huippuja.

Neist Point majakka Isle of Skye
Neist Pointin majakka sijaitsee eeppisellä paikalla aivan Isle of Skyen länsireunalla.

Helpohko patikointireitti vie aivan saaren länsireunalla kauniin niemen nokassa olevalle Neist Pointin majakalle.

Cuillin ja Loch Coruisk Isle of Skye
Cuillinin vuristojen kätköissä sijaitsee upea järvi Loch Coruisk. Kuva: Siakbrembo / Unsplash

Lisää upeita maisemia on saaren eteläosissa tiettömällä Cuillinin vuorialueella, joka tunnetaan yhtenä Skotlannin haastavimmista vaelluspaikoista. Huippu Black Black Cuillin soveltuu myös oikeaan vuorikiipeilyyn, ainoana paikkana Isossa-Britanniassa.

Fairy Pools Isle of Skye
Fairy Poolsille on lyhyt kävely tien varresta. Kuva: KB / Unsplash

Cuillinin alueen reunalla on myös helpompia patikointikohteita, kuten Fairy Pools, kaunis lähde, jolle on vajaan puolen tunnin paitkointi suuntaansa tien varresta. Jääkylmään lähteeseen voi myös pulahtaa – jos uskaltaa!

Hyvä tukikohta Cuillinin alueeseen tutustumiseen on ihana Sligachan Hotel.

Portree – saaren keskus

Portree Isle of Skye
Cafe Arriba on Portreen suosituimpia ja tunnelmallisimpia ruokapaikkoja. Kuva: Steffen Kastner/ Unsplash

Isle of Skyen keskus on parintuhannen asukkaan Portree eli Port Righ (Kuninkaan satama). Sijainti on kätevä itärannikolla saaren keskivaiheilla – täältä on helppo tehdä retkiä eri puolille saarta.

Portreessa toimii edullinen Portree Youth Hostel ja parikymmentä majataloja ja hotellia kuten mukava The Portree Hotel.

Jos on liikkeellä omalla kulkuneuvolla, ei tietenkään tarvitse asua aivan keskustassa. Linnamaisessa vanhassa kartanossa toimiva Skeabost House Hotel houkuttelee kohtuuhintaisella luksustunnelmallaan.

Matka Isle of Skyelle

Isle of Skye silta
Saarelle pääsee pitkin Isle of Skye Bridge -siltaa. Kuva: Daniel ’svoboda / Unsplash

Isle of Skyelle on kaksi erityisen hyvää tapaa matkata. Käteviin on ajaa siltaa pitkin, jolloin pääsee myös ihailemaan sillan lähellä, Manner-Skotlannin puolella sijaitsevaa Skotlannin kuvatuinta linnaa, Eilean Donania.

Siltaa pitkin kulkevat myös bussit Manner-Skotlannin puolelta. Isle of Skyella on varsin hyvät bussiyhteydet eri puolille saarta, joten täällä pärjää myös julkisilla.

Eilean Donan linna
Matkalla tietä pitkin Isle of Skyelle kannattaa pysähtyä ihailemaan Eilean Donanin elokuvista tuttua linnaa.

Vaihtoehtona on ottaa Malaigista lautta Armadalin kylään. Tämän reitin houkutuksena on merimatkan ohella se, että Malaig on Tylypahkan pikajunan päätepiste eli Harry Potter -elokuvista kuuluisaa Glenfinnan Viaduktia pääsee ihailemaan auton tai junan kyydistä, jos matkaa saarelle Fort Williamin suunnasta.

Isle of Skyelta voi myös jatkaa matkaa Lewis and Harris -saarelle. Kaksi ja puoli tuntia kestävä lauttamatka lähtee Uigin satamasta. Lewis and Harris tunnetaan parhaiten vaikuttavasta Calanaisin kivikehästä.

Isle of Skye -kokemuksia

Saaresta kirjoitti Skotlannissa asuva toimittaja Sini Eikonsalo. Mitä itse pidit Skye-saaresta? Kerro omia kokemuksiasi alta löytyvässä kommenttiosuudessa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi