Isle of Skye – koe Skotlannin kuuluisat elokuvamaisemat

Isle of Skye
Isle of Skye on eeppisten maisemien saari. Kuva: v2osk / unsplash

Isle of Skye on Skotlannin suosituin saari, jonka vetovoimaa on helppo kuvata kahdella sanalla: eeppiset maisemat. Saari on niin komea, että se sai kunnian esittää toismaallisia avaruusmaisemia Ridley Scottin Alien-elokuvassa Prometheus.

Isle of Skye hurmaa vuorillaan ja kivikkoisella rantaviivallaan. Patikointimaisemat kuuluvat Skotlannin parhaisiin, ja nähtävyyksinä on linnoja sekä viehättäviä kyliä. Saari tunnetaan myös skottien kansallissankari Bonnie Prince Charlien piilopaikkana.

Suosioon matkakohteena vaikuttaa toki sekin, että Isle of Skyen erottaa maalta vain kapea salmi, jonka yli voi ajaa siltaa pitkin.

Suurin osa saaren nähtävyyksistä on sen pohjoisella niemellä, jonka ehtii kiertää yhden pitkän kesäpäivän aikana. Muun saaren kiertäminen onnistuu toisen päivän aikana – jos aika on tiukilla.

Hyvä vaihtoehto on jäädä saarelle pitemmäksi aikaa ja tutustua Isle of Skyen nähtävyyksiin kaikessa rauhassa.

Isle of Skyen nähtävyyksien sijainnit näyttää Skotlannin kartta.

Portree – Isle of Skyen keskus

Portree Isle of Skye
Cafe Arriba on Portreen suosituimpia ja tunnelmallisimpia ruokapaikkoja. Kuva: Steffen Kastner/ Unsplash

Isle of Skyen keskus on parintuhannen asukkaan Portree eli paikallisittain Port Righ (Kuninkaan satama). Sijainti on kätevä itärannikolla saaren keskivaiheilla – täältä on helppo tehdä retkiä eri puolille saarta.

Portreessa toimii edullinen Portree Youth Hostel sekä parikymmentä majataloja ja hotellia kuten mukava The Portree Hotel.

Jos on liikkeellä omalla kulkuneuvolla, kaupungissa asumiselle hyvä vaihtoehto on asua hieman Portreen ulkopuolella. Reilun kymmenen minuutin ajomatkan päässä on ihana Skeabost House Hotel, joka toimii linnamaisessa vanhassa kartanossa. Kohtuuhintaista luksustunnelmaa.

Solas Bed & Breakfast tarjoaa puolestaan samoilla seuduilla hyvin sydämellistä aamiaismajoitusta.

Molemmista käsin on helppo kiertää Isle of Skyen nähtävyyksiä – oikestaan näppärämpikin kuin keskustassa asumalla.

Old Man of Storr – Isle of Skyen kuuluisin nähtävyys

Isle of Skye Old Man of Storr
Kivipaasi Old Man of Storr on Isle of Skyen kuvatuin nähtävyys. Kuva: Joshua Earle / unsplash

Isle of Skyen kuuluisin nähtävyys on kivimuodostelma Old Man of Storr. Vaelluksella on pituutta noin neljä kilometriä ja sille kannattaa varata aikaa ainakin kaksi tuntia, tosin valokuvien ottamisen kanssa aikaa kuluu usein selvästi pitempään.

Vaelluspolku lähtee vain vartin ajomatkan päässä Portreesta pohjoiseen. Paikan päälle pääsee myös bussilla.

Dinosauruksen jäljet

Storrin luota kun jatkaa matkaa pohjoiseen, saapuu An Corran Beachile, jonka kivikoista voi etsiä laskuveden aikaan dinosauruksen jälkiä. Kyseessä ovat kahdella jalalla tallustelleen ornitopodi-kasvissyöjän kivettyneet jalanjäljet.

The Quiraing – Isle of Skyen toinen helppo ja upea vaellus

Quiraing vaellus Isle of Skye
Isle of Skyen upeita maisemia Quiraingin vaelluspolun varrella. Kuva: Julien Laurent / Unsplash

Isle of Skyen toinen kuuluisa ja upea vaellusreitti on dinosauruksen jalanjälkien lähettyvillä kulkeva The Quiraing. Tämänkin patikkareitin kiertää kiertää kahdessa tunnissa (ilman pysähdyksiä).

The Quiraing on saman saaren pohjoista niemeä kiertävän tien varrella kuin Old Man of Storr. Jos on liikkeellä kesällä ja lähtee matkaan aikaisin, molemmat ehtii kiertää vaikka saman päivän aikana.

Ja aikaa jää vielä pohjoisen niemen yhteen nähtävyyteen.

Fairy Glen – Isle of Skyen maagisin nähtävyys

Fairy Glen Isle of Skye
Matkailijat ovat koonneet Fairy Glenin alueelle omia kivikehiään, mistä paikalliset eivät ole kovin innoissaan. Kuva: Robert Lukeman / unsplash

Pohjoisessa, Uigin sataman lähettyvillä, pikkutie vie maagisen kauniille Fairy Glenin alueelle. Viime aikoina paikka on tosin saavuttanut kyseenalaista mainetta siitä, että instagrammaajat ovat koonneet alueelle ”mystisiä” kivikehiä tehdäkseen maisemista vielä maagisemmat.

Uigin satamasta lähtevät lautat Ulko-Hebrideille Lewis and Harris -saarelle. Hyvä lisä matkaan, jos Isle of Skye tuntuu turhan turistiselta.

Dùn Bheagainin linna – Portreesta länteen

Nähtävää on toki myös Portreesta länteen. Toisen nähtävyyspäivän voi aloittaa ajamalla Dùn Bheagainin linnalle. Portreesta kertyy ajomatkaa puolisen tuntia.

Skotlannin pisimpään yhtäjaksoisesti asuttu linna on kuulunut MacLeodin klaanille yli 800 vuoden ajan.

Neist Pointin majakka – Isle of Skyen viimeisellä reunalla

Neist Point majakka Isle of Skye
Neist Pointin majakka sijaitsee eeppisellä paikalla aivan Isle of Skyen länsireunalla.

Puoli tuntia lisää ajomatkaa ja saavutaan Neist Pointin majakan parkkipaikalta. Täältä on helpohko patikointireitti majakalle, joka sijaitsee aivan saaren länsireunalla kauniin niemen nokassa.

Dùn Beag Broch – rautakautinen mysteeritorni

Paluumatkalla majakalta kannattaa kiertää Dùn Beag Bochin kautta. Näin näkee uusia maisemia ja mystisen rauta-aikaisen kivitornin. Samantapaisia on pystytetty ympäri Skotlannin pohjoisosia ammoisina aikoina. Niiden uskotaan toimineen linnoitettuina asumuksina.

Talisker – Isle of Skyen viskitislaamo

Samaan saaren länsiosien kierrokseen voi vielä yhdistää vierailun Talisker Distilleryssä, Isle of Skyen ainoassa viskitislaamossa.

Viskitislaamon lähellä on upeissa maisemissa Sligachan Hotel, josta kannattaa varata huone, niin ei tarvitse turhaan palata Portreen suunnalle.

Hotelli sopii myös intohimoisille vaeltajille, sillä se toimii hyvänä tukikohtana Cuillinin vuorialueelle.

Cuillin – Isle of Skyen haastavin vaelluskohde

Cuillin ja Loch Coruisk Isle of Skye
Cuillinin vuristojen kätköissä sijaitsee upea järvi Loch Coruisk. Kuva: Siakbrembo / Unsplash

Isle of Skyen eteläosassa maisemat muuttuvat aina vain komeammiksi. Cuillinin tietön vuorialue tunnetaan yhtenä Skotlannin haastavimmista vaelluspaikoista.

Huippu Black Black Cuillin soveltuu myös oikeaan vuorikiipeilyyn, ainoana paikkana Isossa-Britanniassa.

Fairy Pools – helppo kohde Cuillinin maisemissa

Fairy Pools Isle of Skye
Fairy Poolsille on lyhyt kävely tien varresta. Kuva: KB / Unsplash

Cuillinin alueen reunalla on myös helpompia patikointikohteita, kuten Fairy Pools, kaunis lähde, jolle on vajaan puolen tunnin paitkointi suuntaansa tien varresta. Jääkylmään lähteeseen voi myös pulahtaa – jos uskaltaa!

Matka Isle of Skyelle

Isle of Skye silta
Saarelle pääsee pitkin Isle of Skye Bridge -siltaa. Kuva: Daniel ’svoboda / Unsplash

Isle of Skyelle on kaksi erityisen hyvää tapaa matkata. Käteviin on ajaa siltaa pitkin, jolloin pääsee myös ihailemaan sillan lähellä, Manner-Skotlannin puolella sijaitsevaa Skotlannin kuvatuinta linnaa, Eilean Donania.

Siltaa pitkin kulkevat myös bussit Manner-Skotlannin puolelta. Isle of Skyella on varsin hyvät bussiyhteydet eri puolille saarta, joten täällä pärjää myös julkisilla.

Eilean Donan linna
Matkalla tietä pitkin Isle of Skyelle kannattaa pysähtyä ihailemaan Eilean Donanin elokuvista tuttua linnaa.

Vaihtoehtona on ottaa Malaigista lautta Armadalin kylään. Tämän reitin houkutuksena on merimatkan ohella se, että Malaig on Tylypahkan pikajunan päätepiste eli Harry Potter -elokuvista kuuluisaa Glenfinnan Viaduktia pääsee ihailemaan auton tai junan kyydistä, jos matkaa saarelle Fort Williamin suunnasta.

Isle of Skyelta voi myös jatkaa matkaa Lewis and Harris -saarelle. Kaksi ja puoli tuntia kestävä lauttamatka lähtee Uigin satamasta. Lewis and Harris tunnetaan parhaiten vaikuttavasta Calanaisin kivikehästä.

Isle of Skye -kokemuksia

Saaresta kirjoitti Skotlannissa asuva toimittaja Sini Eikonsalo. Tekstiä on täydentänyt paratiisireportteri Antti Helin.

Mitä itse pidit Skye-saaresta? Kerro omia kokemuksiasi alta löytyvässä kommenttiosuudessa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi