5 x Maailman kahdeksas ihme

Etiopia Lalibela
Lalibelan kallioon hakattu Pyhän Yrjön kirkko on Etiopian tunnetuin nähtävyys. Kuva: Rod Waddington, Flickr CC

Antiikin ihmeitä oli seitsemän. Maailman kahdeksanneksi ihmeeksi on kutsuttu montaa paikkaa, välillä vankoin ja toisinaan hatarimmin perustein.

Lalibela – enkelten louhima kirkko

Ihme: Pyhän Yrjön talo, Etiopia

Ihmeellistä: Yksitoista metriä korkea, graniittikallioon kaiverrettu kirkko näyttää ylhäältä päin katsottuna isolta ristiltä. Kirkko on rakennettu niin, että ensin kallioon on hakattu ristin muoto, sitten ovet sekä ikkunat ja lopuksi sisätilat on koverrettu ontoksi.

Rakennuttaja: Tiedemiehet kiistelevät edelleen kirkon alkuperästä mutta etiopialaisten mielestä homma on selvä: pyhien kirjoitusten mukaan kuningas Lalibela louhi kirkon 800 vuotta sitten enkelien avustuksella.

Knoppitietoa: Pyhän Yrjön talo eli Bete Giyorgis on kuuluisin Lalibelan kalliokirkoista. Kaikkiaan kirkkoja on yksitoista. Etiopialaiset kääntyivät kristinuskoon jo 300-luvulla, kun eurooppalaiset olivat vielä pesunkestäviä pakanoita.

Matkaan: Pohjois-Etiopian ylängöillä sijaitsevaan syrjäiseen Lalibelaan pääsee Addis Abebasta lentämällä tai kahdessa päivässä bussilla. Etiopian-matkalla kannattaa poiketa myös Aksumissa. Sanotaan, että siellä sijaitsevassa Pyhän Sionin Marian kirkossa säilytetään Liitonarkkia.

Lue lisää Etiopiasta.

Filippiinien riisiterassit – jättiläisen portaat

Riisiterassit on komea ja muinainen näky. Kuva: Jojo Nicdao, Flickr CC
Riisiterassit on komea ja muinainen näky. Kuva: Jojo Nicdao, Flickr CC

Ihme: Banauen riisiterassit, Filippiinit

Ihmeellistä: Kokonainen vuoristo on siivutettu kapeiksi viljelysterasseiksi kuin jättiläisen portaiksi. Jos kivistä kasatut riisialtaat laitettaisiin perätysten, ne kiertäisivät puolen maapallon ympäri.

Rakennuttaja: Ifugao-heimolaiset, jotka espanjalaiset valloittajat oppivat tuntemaan pelottomina pääkallonmetsästäjinä, rakensivat riisiterassit 2000 vuotta sitten. Terasseja viljellään edelleen, mutta matkailijoiden ei enää tarvitse pelätä henkensä puolesta.

Knoppitietoa: Riisiterassit ovat ihmisen luoma ekosysteemi: vetisillä viljelmillä elää kaloja, sammakoita ja etanoita, joita viljelijät syövät saadakseen tarvitsemansa proteiinin.

Matkaan: Alueen keskus on pieni Banauen kylä, jonne on Manilasta yhdeksän tunnin bussimatka. Banauesta voi tehdä riisiterasseille sekä päiväretkiä että usean vuorokauden vaelluksia.

Lue lisää Filippiineistä.

Meripihkahuone – maailman kaunein huone

Ihme: Meripihkahuone, Pietari

Ihmeellistä: Euroopan kruunupäät kadehtivat kilpaa tsaariperhettä, jonka kesäasuntoa koristi pökerryttävän ylellinen meripihkahuone. 55 neliön kokoinen sali oli koristeltu kauttaaltaan kullalla ja meripihkalla, jota huoneeseen oli käytetty peräti 6000 kiloa.

Rakennuttaja: Preussin kuningas Fredrik Vilhelm I lahjoitti meripihkamosaiikein koristellut seinäpaneelit Pietari Suurelle vuonna 1716 sinetöidäkseen maiden välisen liiton Ruotsia vastaan. Myöhemmät tsaarit laajensivat huonetta entisestään.

Knoppitietoa: Toisessa maailmansodassa natsiarmeija ryösti meripihkahuoneen ja vei seinäpaneelit Königsbergin linnaan nykyiseen Kaliningradiin. Sodan melskeissä huone katosi eikä sitä ole sen koomin nähty, vaikka sitä on etsitty väsymättä.

Matkaan: Neuvostoaikana huonetta ryhdyttiin rakentamaan uudelleen Katariinan palatsiin. Työ vei 23 vuotta. Meripihkahuoneen kopio avattiin yleisölle vuonna 2003, Pietarin 300-vuotisjuhlien kunniaksi. Palatsi sijaitsee Puškinissa, 25 kilometrin päässä Pietarista.

Suomesta pääsee Pietariin kätevästi viisumivapaalla risteilyllä.

Sigiriya – aikansa Playboy Mansion

Amila Tennakoon, Flickr CC
Amila Tennakoon, Flickr CC

Ihme: Sigiriyan palatsi, Sri Lanka

Ihmeellistä: Tasangon keskeltä nousee leijonaa muistuttava pystysuora kallio, jonka laella lepäävät Sigiriyan palatsin rauniot. Kerrotaan, että kuninkaanpalatsiin vievien portaiden kohdalla kallio oli kiillotettu niin sileäksi, että kuningas näki siitä oman heijastuksensa.

Rakennuttaja: Sri Lankan kuningas Kassapa nousi 400-luvulla valtaan surmaamalla isänsä. Suojakseen petturi rakennutti valloittamattomalta tuntuvan palatsin. Turhaan. Velipuoli, laillinen kruununperijä, hyökkäsi kaupunkiin vuonna 495 ja häviölle jäänyt Kassapa surmasi itsensä.

Knoppititetoa: Kassapa oli parantumaton naistenmies, aikansa Hugh Hefner, ja Sigirya oli hänen Playboy-kartanonsa, jota hän asutti 500 vaimonsa kanssa. Palatsin seinätkin oli maalattu täyteen isopovisia kaunottaria. Osa pin-up-kuvista on yhä näkyvissä.

Matkaan: Sigiriyaan pääsee kolmessa tunnissa bussilla Colombosta. Matkan varrelle osuu pyhä kaupunki Kandy, jonka Hampaan temppelissä säilytetään yhtä Aasian tärkeimmistä pyhäinjäännöksistä, Buddhan kulmahammasta.

Lue lisää Sri Lankasta.

Amsterdamin kuninkaanlinna

Ihme: Amsterdamin kuninkaanlinna

Ihmeellistä: Kun Koninklijk Paleis valmistui vuonna 1665 Amsterdamin kaupungintaloksi, se oli suurin rakennus Alppien pohjoispuolella. Pehmeään maahan oli juntattu perustaksi 13 000 puupaalua, ja sisältä rakennus koristeltiin aikansa mestaritaiteilijoiden kuten Ferdinand Bolin ja Govert Flinckin töillä.

Rakennuttaja: Palatsin rakennuttivat kaupunginisät, jotka pitivät itseään ”Pohjoisen Rooman” konsuleina. Hollanti oli tasavalta ja näytti pärjäävän mainiosti ilman monarkkeja. Elettiin Amsterdamin ”kultaista vuosisataa”, jolloin amsterdamilaiset kauppalaivat hallitsivat maailman meriä.

Knoppitietoa: Kulta-aikaa seurasi alamäki. Tasavalta vaihtui takaisin monarkiaan ja kaupungintalo muuttui kuninkaanlinnaksi 1800-luvun alussa. Sen jälkeen kun kuningasperhe muutti Haagiin, palatsi on toiminut kuningattaren kaupunkiasuntona.

Matkaan: Kuninkaanlinna seisoo keskustassa Dam-aukiolla tavaratalojen ja raitiovaunukiskojen puristuksessa, vaaleasta hiekkakivestä tehty julkisivu vuosisatojen harmaannuttamana. Komeisiin sisätiloihin pääsee tutustumaan silloin, kun kuningatar Beatrix ei ole kotosalla.

Lue lisää Amsterdamista.