Amsterdam-matkaopas

Amsterdamin historiallisilla taloilla on kapea julkisivu. Kuva: Marina Da / Shutterstock

Piparkakkukaupunki. Niin muuan tuttava kerran kuvasi Amsterdamia osuvasti. Amsterdamin kanavien varrelle rakennettu vanha keskusta on ihastuttavan idyllinen, ja vähän joka suuntaan vinosti riveissä sojottavat ruskeat tiilitalot kieltämättä tuovat mieleen piparkakkutalot.

Amsterdamin suurin nähtävyys on Amsterdam itse: että voikin olla näin mukava ja tunnelmallinen kaupunki!

Asuntolaivoja kanaalin varrella Amsterdamissa. Kuva: S-F / Shutterstock

Matkakohteena Amsterdamilla on toki paljon muutakin tarjottavaa kuin kauniit kaupunkinäkymät. Amsterdamista löytyy niin maailman johtavia taidemuseoita kuin viihtyisiä putiikkeja sekä kuppiloita. Vanhan kaupunkikuvan lisäksi Amsterdamissa pääsee ihailemaan upeaa modernia arkkitehtuuria.

Entäpä Amsterdamin paheet? Amsterdamilla on maine vapaasta suhtautumisesta prostituutioon ja mietoihin huumeisiin, mikä näkyy myös Amsterdamin matkailussa, tosin vähemmän kuin maineen perusteella voisi kuvitella.

Amsterdamin parhaat nähtävyydet

Rijksmuseum on Alankomaiden kansallismuseo. Kuva: Shahid Khan / Shutterstock

Amsterdamin ”pakollisia” nähtävyyksiä ovat Anne Frankin talo, maailman kenties kuuluisin kotimuseo, sekä Van Gogh -museo ja kansallismuseo Rijksmuseum. Edellinen on maailman kattavin kokoelma piinatun taiteilijan van Goghin töitä ja jälkimmäinen väärällään Hollannin kultakauden taiteilijoiden mestariteoksia. Museoiden vierestä alkaa ihana Vondel Park, Amsterdamin keskuspuisto.

Anne Frankin talo on yksi Amsterdamin suosituimmista turistinähtävyyksistä. Kuva: Dennis van de Water / Shutterstock

Ja kukapa malttaisi olla tekemättä kävelylenkkiä Amsterdamin pimeälle puolelle: Amsterdamin De Wallen, maailman kuuluisin punaisten lyhtyjen alue sijaitsee aivan keskustassa komean vanhan Oude Kerk -kirkon ympäristössä.

Amsterdamin-matkalla riittää toki paljon muutakin näkemistä.

Lue lisää Amsterdamin nähtävyyksistä.

Voit varata kätevästi netistä Amsterdamin museoiden ja nähtävyyksien pääsyliput. Hyvä vaihtoehto on Amsterdam City Card, jolla pääsee sisään yli 70 museoon ja nähtävyyteen – ja kaupan päälle matkustaa ilmaiseksi julkisella liikenteellä!

Amsterdamin kaupunginosat

Amsterdamin keskusta on kätevän kokoinen: kävellenkin pääsee moneen paikkaan, ja jos on vuokrannut polkupyörän, keskustan laidalta toiselle pyyhältää hujauksessa.

Aivan ydinkeskustaa ovat vilkkaiden aukioiden Dam, Rembrandtpleinin ja Leidsepleinin ympäristö, punaisten lyhtyjen alue De Wallen sekä pittoreski Kanavakehä. Mutta Amsterdamin-matkalla tulee aivan ehdottomasti käydä myös näiden alueiden ulkopuolella.

Erityisen tunnelmallista aluetta on heti Kanavakehän länsipuolella sijaitseva Jordaan, entinen työläiskaupunginosa, josta tuli jo aikaa sitten ylemmän keskiluokan korttelisto täynnä viihtyisiä ravintoloita ja kahviloita. Keskeisintä aluetta on Westermarkt-aukio ja siltä alkava ostoskatu Rozengracht.

Perinteistä yläluokan herraskaista asuinaluetta on Oude Zuid, joka levittäytyy Vondelpark-puiston eteläpuolelle.

Oude Zuidin itäpuolella on etnisesti värikäs De Pijp, joka on nykyisin aikamoista hipsteriseutua. Paljon kivoja kahviloita ja baareja on etenkin kävelykatu Eerste van der Helstraatin ympäristössä.

Trendikästä aluetta on myös De Noord, jonne pääsee päärautatieaseman takaa lähtevillä ilmaisilla lautoilla. Alueen entiset tehdashallit ovat saaneet uuden elämän monenlaisina kulttuuritiloina. Ota suunnaksi vaikka NDSM-aukio ja sen reunalla oleva vapaamuotoinen kulttuurikeskus Kunststad.

Amsterdamin kahvilat

Iloista väkeä pubin terassilla Amsterdamissa. Kuva: Ivo Antonie de Rooij / Shutterstock

Amsterdamin ehdoton klassikkokahvila löytyy komean, jugendtyylisen American Hotelin (nykyisin Eden Hotel) katutasosta. Kauniisti art deco -henkeen sisustettu kahvila on edelleen myös paikallisten suosiossa, vaikka sijainti Leidsepleinilla on keskeinen. Nauti lounasta tai pysähdy kahville. Suurten ikkunoiden takaa voi ihailla Leidsepleinin vilskettä. Eden Hotelissa voi toki asuakin, mutta huoneiden sisustus ei ole säilynyt yhtä autenttisena kuin kahvilan.

Kaikkein hollantilaisimpia kuppiloita ovat puolestaan ”ruskeat kahvilat” (bruin cafe). Nimensä kapakat ovat saaneet puisesta sisustuksestaan. Kaikkein perinteisimmissä paikoissa, kuten vuonna 1670 perustetussa Cafe Hoppessa (Spui 18) puulattialle on levitetty hienoa hiekkaa.

Ruskeissa kahviloissa ei soi koskaan taustamusiikki, vaan ilman täyttää iloinen puheensorina. Myös laulaa sopii. Ruskeat kahvilat ovat hollantilaista mukavuutta, gezelligkeitia, parhaimmillaan. Monesta voi tilata juomien lisäksi pientä purtavaa.

Amsterdamin ravintolat

Hollannissa syödään silliä. Kuva: Anita Hermans / Shutterstock

Vanhassa merimahdissa kulttuurit kohtaavat, ja maukkaimmin sen huomaa ruokapöydässä. Amsterdam on kuuluisa indonesialaisista ravintoloistaan, joissa käydään herkuttelemassa rijsttafelilla eli ”riisipöydällä”, suurella annoksella, joka sisältää riisin lisäksi monenmoisia indonesialaisia ruokia, parhaimmillaan jopa kolmattakymmentä erilaista pikkuannosta.

Paikallisia makuelämyksiä tarjoavat puolestaan pikkukioskit, jotka myyvät haringia, raakaa silliä sipulimurskalla.

Naapurimaa Belgian tapaan myös ranskanperunat ovat suosittua katuruokaa. Vlaamse friet eli flaamilaiset perunat nautitaan majoneesin ja muiden kastikkeiden kera.

Amsterdamin ruokakulttuuriin voi tutustua opastetulla ruokakierroksella Jordaanissa.

Amsterdamin yöelämä

Amsterdamissa yöelämän menomestat tulevat ja menevät, mutta eivät aivan kaikki.

Amsterdamin tunnelmallisimpia – ja ainakin vanhimpia – pubeja on In ´t Aepjen eli ”Apinoiden luona” (Zeedijk 1). Pubi sijaitsee vanhassa, 1500-luvun puutalossa, yhdessä Amsterdamin vanhimmista rakennuksista. Ja itse pubikin on ollut olemassa iät ja ajat. Tarinan mukaan pubi sai nimensä siitä, että kapakanpitäjä antoi merimiehille ryyppyvelkoja anteeksi Itä-Intiasta tuotuja apinoita vastaan. Kapakka on edelleen mitä mainioin paikka juoda perinteiseen tapaan geneveriä eli ginin kantamuotoa ja tarinoida kaukaisista maista.

Jos taas Amsterdamissa haluaa nähdä tuulimyllyn, pitää suunnata Brewery´t IJ -panimoravintolaan (Funenkade 7). Pubi sijaitsee Amsterdamin keskustassa Hollannin korkeimmassa myllyssä, De Gooyer Molenissa. Mylly on vuodelta 1725.

Amsterdamin kuuluisin klubi on vuodesta 1968 vanhassa kirkossa toiminut Paradiso (Weteringschans 6–8). Ohjelmisto vaihtelee mainstreamista indieen. Paljon hyviä keikkoja.

Aikamoinen klassikkoklubi on myös vanhassa maitotehtaassa toimiva Melkweg (Lijnbaansgracht 234A), jossa järjestetään kaikkea konserteista teatteriin. Paljon myös indierockia.

Amsterdamin ostokset

Amsterdam on todellinen shoppailijan paratiisi. Itse asiassa koko kaupunki on rakentunut kaupanteon ympärille: Amsterdamin kanavat rakennettiin juuri kaupantekoa ja tavaroiden helppoa liikuttelua varten.

Erityisen kivaksi shoppailun Amsterdamissa tekevät lukemattomat persoonalliset pikkupuodit, jotka ovat erikoistuneet milloin mihinkin, vaikkapa antiikkisilmälaseihin.

Amsterdamin mielenkiintoisimmat pikkuputiikit löytää kuljeskelemalla kanavakehän de 9 straatjes –alueella ja Jordaanin kaupunginosassa.

De Pijpin kaupunginosassa sijaitsevat Albert Cuypin markkinat ovat kaupungin kuuluisimmat. Sata vuotta vanhalla markkinakadulla myydään kaikkea, mitä voi toivoa ja vieläkin enemmän.

Amsterdamin suurimmat – ja tylsimmät – kauppakadut ovat Damrak, Nieuwendijk, Rokin, Kalverstraat ja Leidsestraat, joiden varrelta löytyvät isot tavaratalot ja kansainväliset vaateketjut.

Amsterdamin perinteinen luksusostoskatu on elegantti PC Hooftstraat, jolta löytää kansainväliset huippumerkit.

Amsterdamin coffeeshopit

Vuonna 1964 avattu Smokey on yksi Amsterdamin legendaarisista coffeeshopeista. Kuva: Steven Bostock / Shutterstock

Amsterdamin coffeeshopeja ei tosiaankaan kannata sekoittaa kahvilaan. Coffeeshopeissa sauhutellaan kannabistuotteita. Hollannin viranomaiset ja monet amsterdamilaiset ovat tosin kyllästyneitä huumeturisteihin ja coffeeshopien määrä on ollut jatkuvassa laskussa, sillä kun vanha sulkee, ei uusien perustamiseen ole annettu enää lupia.

Jos kannabis kiinnostaa, mutta et uskalla astua coffeeshoppiin omin päin, voit osallistua opastetulle kierrokselle kannabiksen maailmaan.

Liikkuminen Amsterdamissa

Polkupyörä on täydellinen liikkumisväline Amsterdamissa, ja kaksipyöräisen päällä kulkevat kaikki paikalliset. Polkemalla pyrähtää vaivattomasti muutamassa minuutissa kaupungin laidalta toiselle – ellei sitten eksy suunnasta kanavakehän sokkelossa.

Polkupyörävuokraamoita löytää esimerkiksi Amsterdamin päärautatieasemalla, Leidsepleinilla ja Waterloopleinilla. Pyörän mukana saa yleensä jämerän lukon.

Vaihtoehtona on kävely tai raitiovaunuun nouseminen.

Amsterdamin lentokenttäkuljetukset

Amsterdamin lentokentältä pääsee keskustaan helposti julkisilla tai taksilla. Kaikista vaivattominta on varata lentokenttäkuljetus etukäteen. Varaa lentokenttäkuljetus Amsterdamissa.

Matka Amsterdamiin

Amsterdamiin lentävät Suomesta joka päivä muun muassa KLM ja Finnair.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Amsterdamiin.

Amsterdamin hotellit

Jos rahasta ei ole pulaa, Amsterdamissa kannattaa asua tunnelmallisessa Pulitzer Hotelissa, jonka perustaja on arvostetun journalismipalkinnon Joseph Pulitzerin pojanpojanpoika.

Vieläkin päheämpi ja tyylikkäämpi on boutique-hotelli The Noblemen.

Mahtavan tunnelmallinen hotelli on myös Canal House: pieteetillä kalustettu vanha kanavatalo on yksinkertaisesti ihastuttava! Aamiainen nautitaan upeassa tanssiaissalissa posliiniastioilta hopeisilla aterimilla.

Amsterdamista löytyy kanavien varrelta myös paljon edullisempia ja silti ihastuttavia vanhan ajan hotelleja. Yksi suosikeistamme on Prinsenhof, jonka hinta-laatusuhde on Amsterdamin parhaita.

Jos haluaa asua sananmukaisesti kanavassa, on tarjolla myös majoitusta asuntolaivassa. Niistä kehutuin on Hotelboat Angeline.

Ja sitten on tietenkin jo klassikon asemaan noussut Lloyd. Entiseen nuorisovankilaan rakennetulla hotellilla on mainio konsepti: se tuo designhotellin tyylikkyyden kaikkien ulottuville. 116 huoneen Lloydissa on eritasoisia huoneita yhden ja viiden tähden väliltä. Sisustuksesta vastaa pitkä lista Hollannin luovimpia designereita.

Amsterdamissa on toki paljon muitakin mahtavia hotelleja.

Katso tarjoukset Amsterdamin hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi