Amsterdam – opas kanavien kaupunkiin

Amsterdamin historiallisilla taloilla on kapea julkisivu. Kuva: Marina Da / Shutterstock

Piparkakkukaupunki. Niin muuan tuttava kerran kuvasi Amsterdamia osuvasti. Amsterdamin kanavien varrelle rakennettu vanha keskusta on ihastuttavan idyllinen, ja vähän joka suuntaan vinosti riveissä sojottavat ruskeat tiilitalot kieltämättä tuovat mieleen piparkakkutalot.

Amsterdamin suurin nähtävyys on Amsterdam itse: että voikin olla näin mukava ja tunnelmallinen kaupunki!

Matkakohteena Amsterdamilla on toki paljon muutakin tarjottavaa kuin kauniit kaupunkinäkymät. Amsterdamista löytyy niin maailman johtavia taidemuseoita kuin viihtyisiä putiikkeja sekä kuppiloita. Vanhan kaupunkikuvan lisäksi Amsterdamissa pääsee ihailemaan upeaa modernia arkkitehtuuria.

Amsterdamin keskusta on kätevän kokoinen: kävellenkin pääsee moneen paikkaan, ja jos on vuokrannut polkupyörän, keskustan laidalta toiselle pyyhältää hujauksessa.

Tällä sivulla esitellään Amsterdam kaupunginosien mukaan. Omalla sivullaan esitellään tarkemmin Amsterdamin nähtävyydet.

Voit varata kätevästi netistä Amsterdamin museoiden ja nähtävyyksien pääsyliput. Hyvä vaihtoehto on Amsterdam City Card, jolla pääsee sisään yli 70 museoon ja nähtävyyteen – ja kaupan päälle matkustaa ilmaiseksi julkisella liikenteellä!

Amsterdamin keskusta – punaisten lyhtyjen loisteessa

Amsterdamin ydinkeskustaa rautatiasemalta alkava, kanavakehien väliin jäävä alue. Se on Amsterdamin vilkkain mutta myös tylsin osa. Muutamia poikkeuksiakin toki on. Esimerkiksi Koningsstraat on niin idyllinen katu, että se tapaa esiintyä melkein jokaisessa elokuvassa, joka on Amsterdamissa kuvattu.

Keskustan jakaa kahtia katu Damrak, joka oli alun perin kanava, johon kaupunkiin saapuneet kalastusveneet ja pienet kauppalaivat ankkuroituivat. Damrakin itäpuolella on Oude Zijde eli Vanha puoli ja länsipuolella Nieuwe Zijde eli Uusi puoli.

Vanha puoli on kaikkein vanhinta Amsterdamia. Sen keskellä on Oude Kerk -kirkko, jonka ympärille levittäytyy punaisten lyhtyjen alue eli De Wallen. Nähtävyytenä on Nieuwmarkt-aukion keskellä jököttävä, vuonna 1488 valmistunut kaupunginportti, De Waag. Aukiolta lähtevän Zeejdik-kadun varrella on niin paljon aasialaisia ravintoloita, että sitä voisi hyvin kutsua Amsterdamin Chinatowniksi.

Nieuwe Zijden keskus on Dam-aukio, joka on saanut nimensä vuonna 1270 rakennetusta padosta, josta alkoi Amsterdamin kuivattaminen. Aukion katseenvangitsijana on perin harmaa Kuninkaan palatsi. Aukiolta lähtevä Kalverstraat on vilkas ostoskatu, joka on hollantilaisessa Monopolissa kaupungin kallein katu.

Kanavakehä – Amsterdamin ikonisin kaupunginosa

Asuntolaivoja kanavan varrella Amsterdamissa. Kuva: S-F / Shutterstock

Ydinkeskustan ympärille kaartuva De Grachtengordel eli Kanavakehä onkin sitten vuorostaan kaikkein kuuluisinta ja idyllisintä Amsterdamia. Pääkanavia on neljä ja niitä halkovat pienemmät kanavat.

Kanavista ensimmäinen oli Singel, joka muotoiltiin 1400-luvulla kaupungin vallihaudaksi. 200 vuotta myöhemmin rakennettiin kolme muuta kanavaa: Herengracht (Herrojen kanava), Keizersgracht (Kei-sarien kanava) ja Prinsengracht (Prinssien kanava). Komeista nimistään huolimatta kanavia reunustavat talot edustavat porvariston hillittyä charmia – perinteisesti Hollannissa ei ole kuulunut pöyhkeillä varallisuudella.

Prinsengrachtin varrella on paitsi paljon asuntoveneitä, myös Amsterdamin kuuluisin nähtävyys, Anne Frankin talo. Melkein vieressä on yksi Amsterdamin tunnelmallisimmista hotelleista, Pulitzer Hotel, jonka perustaja on arvostetun journalismipalkinnon Joseph Pulitzerin pojanpojanpoika.

Edullisesti kanavakehän tunnelmissa voi asua puolestaan mukavassa Hotel Prinsenhofissa, jonka hinta-laatusuhde on Amsterdamin parhaita.

Anne Frankin talo on yksi Amsterdamin suosituimmista turistinähtävyyksistä. Kuva: Dennis van de Water / Shutterstock

Jordaan – Amsterdamin viihtyisin kaupunginosa

Erityisen tunnelmallista aluetta on heti Kanavakehän länsipuolella sijaitseva Jordaan, entinen työläiskaupunginosa, josta tuli jo aikaa sitten ylemmän keskiluokan korttelisto täynnä viihtyisiä ravintoloita ja kahviloita.

Keskeisintä aluetta on Westermarkt-aukio ja siltä alkava ostoskatu Rozengracht.

Oud-Zuid ja Amsterdamin kuuluisat museot

Rijksmuseum on Alankomaiden kansallismuseo. Kuva: Shahid Khan / Shutterstock

Perinteistä yläluokan herraskaista asuinaluetta on Oud-Zuid, joka levittäytyy Vondelpark-puiston eteläpuolelle. Kaupunginosassa on vierekkäin kaupungin kolme tärkeintä museota: Kansallismuseo Rijksmuseum, Van Gog Museum ja modernia taidetta esittelevä Stedelijk.

Museoiden lähellä mukava – ja mukavan hintainen – hotelli on Owl Hotel.

De Pijp – hipsterien kaupunginosa

Oud-Zuidin itäpuolella on etnisesti värikäs De Pijp, joka on nykyisin aikamoista hipsteriseutua. Paljon kivoja kahviloita ja baareja on etenkin kävelykatu Eerste van der Helstraatin ympäristössä.

De Noord – uutta arkkitehtuuria

Trendikästä aluetta on myös De Noord, jonne pääsee päärautatieaseman takaa lähtevillä ilmaisilla lautoilla. Alueen entiset tehdashallit ovat saaneet uuden elämän monenlaisina kulttuuritiloina.

Amsterdamin ruskeat kahvilat

Iloista väkeä pubin terassilla Amsterdamissa. Kuva: Ivo Antonie de Rooij / Shutterstock

Kaikkein hollantilaisimpia kuppiloita ovat ”ruskeat kahvilat” (bruin cafe). Nimensä kapakat ovat saaneet puisesta sisustuksestaan. Kaikkein perinteisimmissä paikoissa, kuten vuonna 1670 perustetussa Hoppessa (Spui 18) puulattialle on levitetty hienoa hiekkaa.

Ruskeissa kahviloissa ei soi koskaan taustamusiikki, vaan ilman täyttää iloinen puheensorina. Myös laulaa sopii. Ruskeat kahvilat ovat hollantilaista mukavuutta, gezelligkeitia, parhaimmillaan. Monesta voi tilata juomien lisäksi pientä purtavaa.

Amsterdamin hienoin kahvila

Amsterdamin ehdoton klassikkokahvila löytyy komean, jugendtyylisen American Hotelin (nykyisin Eden Hotel) katutasosta. Kauniisti art deco -henkeen sisustettu kahvila on edelleen myös paikallisten suosiossa, vaikka sijainti Leidsepleinilla on keskeinen.

Nauti lounasta tai pysähdy kahville. Suurten ikkunoiden takaa voi ihailla Leidsepleinin vilskettä. Eden Hotelissa voi toki asuakin, mutta huoneiden sisustus ei ole säilynyt yhtä autenttisena kuin kahvilan.

Amsterdamin ravintolat

Hollannissa syödään silliä. Kuva: Anita Hermans / Shutterstock

Vanhassa merimahdissa kulttuurit kohtaavat, ja maukkaimmin sen huomaa ruokapöydässä. Amsterdam on kuuluisa indonesialaisista ravintoloistaan, joissa käydään herkuttelemassa rijsttafelilla eli ”riisipöydällä”, suurella annoksella, joka sisältää riisin lisäksi monenmoisia indonesialaisia ruokia, parhaimmillaan jopa kolmattakymmentä erilaista pikkuannosta.

Paikallisia makuelämyksiä tarjoavat puolestaan pikkukioskit, jotka myyvät haringia, raakaa silliä sipulimurskalla.

Naapurimaa Belgian tapaan myös ranskanperunat ovat suosittua katuruokaa. Vlaamse friet eli flaamilaiset perunat nautitaan majoneesin ja muiden kastikkeiden kera.

Amsterdamin ruokakulttuuriin voi tutustua opastetulla ruokakierroksella Jordaanissa.

Amsterdamin yöelämä

Amsterdamissa yöelämän menomestat tulevat ja menevät, mutta eivät aivan kaikki.

Amsterdamin tunnelmallisimpia – ja ainakin vanhimpia – pubeja on In ’t Aepjen eli ”Apinoiden luona” (Zeedijk 1). Pubi sijaitsee vanhassa, 1500-luvun puutalossa, yhdessä Amsterdamin vanhimmista rakennuksista. Ja itse pubikin on ollut olemassa iät ja ajat. Tarinan mukaan pubi sai nimensä siitä, että kapakanpitäjä antoi merimiehille ryyppyvelkoja anteeksi Itä-Intiasta tuotuja apinoita vastaan. Kapakka on edelleen mitä mainioin paikka juoda perinteiseen tapaan geneveriä eli ginin kantamuotoa ja tarinoida kaukaisista maista.

Jos taas Amsterdamissa haluaa nähdä tuulimyllyn, pitää suunnata Brewery ’t IJ -panimoravintolaan (Funenkade 7). Pubi sijaitsee Amsterdamin keskustassa Hollannin korkeimmassa myllyssä, De Gooyer Molenissa. Mylly on vuodelta 1725.

Amsterdamin kuuluisin klubi on vuodesta 1968 vanhassa kirkossa toiminut Paradiso (Weteringschans 6–8). Ohjelmisto vaihtelee mainstreamista indieen. Paljon hyviä keikkoja.

Aikamoinen klassikkoklubi on myös vanhassa maitotehtaassa toimiva Melkweg (Lijnbaansgracht 234A), jossa järjestetään kaikkea konserteista teatteriin. Paljon myös indierockia.

Amsterdamin ostokset

Amsterdam on todellinen shoppailijan paratiisi. Itse asiassa koko kaupunki on rakentunut kaupanteon ympärille: Amsterdamin kanavat rakennettiin juuri kaupantekoa ja tavaroiden helppoa liikuttelua varten.

Erityisen kivaksi shoppailun Amsterdamissa tekevät lukemattomat persoonalliset pikkupuodit, jotka ovat erikoistuneet milloin mihinkin, vaikkapa antiikkisilmälaseihin.

Amsterdamin mielenkiintoisimmat pikkuputiikit löytää kuljeskelemalla kanavakehän de 9 straatjes –alueella ja Jordaanin kaupunginosassa.

De Pijpin kaupunginosassa sijaitsevat Albert Cuypin markkinat ovat kaupungin kuuluisimmat. Sata vuotta vanhalla markkinakadulla myydään kaikkea, mitä voi toivoa ja vieläkin enemmän.

Amsterdamin suurimmat – ja tylsimmät – kauppakadut ovat Damrak, Nieuwendijk, Rokin, Kalverstraat ja Leidsestraat, joiden varrelta löytyvät isot tavaratalot ja kansainväliset vaateketjut.

Amsterdamin perinteinen luksusostoskatu on elegantti PC Hooftstraat, jolta löytää kansainväliset huippumerkit.

Amsterdamin coffeeshopit

Vuonna 1964 avattu Smokey on yksi Amsterdamin legendaarisista coffeeshopeista. Kuva: Steven Bostock / Shutterstock

Amsterdamin coffeeshopeja ei tosiaankaan kannata sekoittaa kahvilaan. Coffeeshopeissa sauhutellaan kannabistuotteita. Hollannin viranomaiset ja monet amsterdamilaiset ovat tosin kyllästyneitä huumeturisteihin ja coffeeshopien määrä on ollut jatkuvassa laskussa, sillä kun vanha sulkee, ei uusien perustamiseen ole annettu enää lupia.

Jos kannabis kiinnostaa, mutta et uskalla astua coffeeshoppiin omin päin, voit osallistua opastetulle kierrokselle kannabiksen maailmaan.

Liikkuminen Amsterdamissa

Polkupyörä on täydellinen liikkumisväline Amsterdamissa, ja kaksipyöräisen päällä kulkevat kaikki paikalliset. Polkemalla pyrähtää vaivattomasti muutamassa minuutissa kaupungin laidalta toiselle – ellei sitten eksy suunnasta kanavakehän sokkelossa.

Polkupyörävuokraamoita löytää esimerkiksi Amsterdamin päärautatieasemalla, Leidsepleinilla ja Waterloopleinilla. Pyörän mukana saa yleensä jämerän lukon.

Vaihtoehtona on kävely tai raitiovaunuun nouseminen.

Amsterdamin lentokenttäkuljetukset

Amsterdamin lentokentältä pääsee keskustaan helposti julkisilla tai taksilla. Kaikista vaivattominta on varata lentokenttäkuljetus etukäteen. Varaa lentokenttäkuljetus Amsterdamissa.

Matka Amsterdamiin

Amsterdamiin lentävät Suomesta joka päivä muun muassa KLM ja Finnair. Amsterdamin lentokenttä, Schiphol Airport, sijaitsee 20 kilometrin päässä keskustasta.

Jos pitää syystä tai toisesta yöpyä lentokentällä, kentän alueella sijaitsee Citizen M Schiphol Airport Hotel..

Amsterdamin hotellit

Jos rahasta ei ole pulaa, Amsterdamissa kannattaa asua tunnelmallisessa Pulitzer Hotelissa, jonka perustaja on arvostetun journalismipalkinnon Joseph Pulitzerin pojanpojanpoika.

Vieläkin päheämpi ja tyylikkäämpi on boutique-hotelli The Noblemen.

Mahtavan tunnelmallinen hotelli on myös Canal House: pieteetillä kalustettu vanha kanavatalo on yksinkertaisesti ihastuttava! Aamiainen nautitaan upeassa tanssiaissalissa posliiniastioilta hopeisilla aterimilla.

Amsterdamista löytyy kanavien varrelta myös paljon edullisempia ja silti ihastuttavia vanhan ajan hotelleja. Yksi suosikeistamme on Prinsenhof, jonka hinta-laatusuhde on Amsterdamin parhaita.

Jos haluaa asua sananmukaisesti kanavassa, on tarjolla myös majoitusta asuntolaivassa. Niistä kehutuin on Hotelboat Angeline.

Ja sitten on tietenkin jo klassikon asemaan noussut Lloyd. Entiseen nuorisovankilaan rakennetulla hotellilla on mainio konsepti: se tuo designhotellin tyylikkyyden kaikkien ulottuville. 116 huoneen Lloydissa on eritasoisia huoneita yhden ja viiden tähden väliltä. Sisustuksesta vastaa pitkä lista Hollannin luovimpia designereita.

Amsterdamissa on toki paljon muitakin mahtavia hotelleja.

Katso tarjoukset Amsterdamin hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi