Alankomaat – parhaat matkakohteet

Tuulimyllyjä ja tulppaaneita – Zaanse Schansista löytyy postikortti-Hollanti. Kuva: Olena Z / Shutterstock

Heti aluksi vähemmän yllättävä tiedotus: Alankomaat on pieni ja lättänä maa. Ja tiheään asuttu. Matkailijan kannalta pienuus on hyvä asia: pääkaupungista Amsterdamista käsin on helppo tehdä matkoja eri puolille Alankomaita – jo polkupyörällä pääsee Amsterdamista moneen paikkaan.

Suurin osa matkailijoista ei näe Hollannista muuta kuin Amsterdamin. Niin mukava ja kiehtova paikka kuin Amsterdam onkin, älä tee samaa virhettä, vaan tutustu Hollantiin myös pääkaupungin ulkopuolella.

Hollannin parhaat nähtävyydet

Amsterdamin… ei kun Delftin näkymiä. Kuva: RossHelen / Shutterstock

Hollannin parhaat nähtävyydet ovat Amsterdamin häpeämättömän idyllinen kanavakeskusta ja huikean hienot museot. Maailmanluokan nähtävyys on myös Keukenhofin puutarha, jossa kukkii keväisin seitsemän miljoonaa tulppaania.

Kanavien ja tulppaanien lisäksi Hollanti tunnetaan tuulimyllyistään. Kauneimmat tuulimyllymaisemat löytyvät Zaanse Schansista, parinkymmenen kilometrin päässä Amsterdamista. Aluen nähtävyyksiin kuuluu myös alueesta kertoa Zaans Museum sekä mökki, jossa Venäjän tsaari, Pietari Suuri, asui 1700-luvun vaihteessa tutustuessaan hollantilaiseen laivanrakentamiseen.

Sekä Keukenhofissa että Zaanze Schansissa on helppo käydä päiväretkellä Amsterdamista.

Hollannin mahtavimmat tuulimyllyt ovat puolestaan Kinderdijkissä lähellä Rotterdamia. 19 mahtavan kokoista tuulimyllyä rakennettiin 1700-luvun puolivälissä pitämään Lek ja Noord -jokien vesi poissa matalalta maalta. Kinderdijkin tuulimyllyt ovat Unescon maailmanperintökohde.

Amsterdamin ohella Hollannissa on muitakin kanavien kaunistamia kaupunkeja kuten viehättävä Delft. Taiteen ystävien keskuudessa Delft tunnetaan Vermeerin maalauksesta Näkymä Delftiin, jota kirjailija Marcel Proust piti maailman kauneimpana maalauksena. Delftissä kannattaakin käydä katsomassa miltä kaupunki oikeasti näyttää.

Periltä löytyy kaunis ja iloinen, kanavien varrelle rakennettu 1600-luvun opiskelijakaupunki.

Mauritshuis on taidemuseo Haagin sydämessä. Kuva: Mikhail Markovskiy / Shutterstock

Vermeerin maalauksen nähdäkseen on sen sijaan suunnistettava Delftin viereen Haagiin, jossa maalaus on esillä Mauritshuis -museossa.

Ja aikamoinen museo Mauritshuis onkin! Museossa on esillä toinen toistaan kuuluisampia maalauksia Hollannin taiteen kultakaudelta. Kuuluisimpia kaikista ovat Johannes Vermeerin Turbaanipäinen tyttö ja Rembrandtin Tohtori Tulpin anatomian luento, mutta museo on väärällään muitakin hienoja töitä.

Elegantti Haag on Alankomaiden hallinnollinen pääkaupunki, joka tunnetaan parhaitan kaupungissa sijaitsevasta kansainvälisestä oikeusistuimesta.

Katso Alankomaiden parhaat nähtävyydet kartalla.

Hollannin parhaat kohteet kaupunkilomalle

Amsterdamin historiallisilla taloilla on kapea julkisivu. Kuva: Marina Da / Shutterstock

Alankomaiden ylivoimaisesti suosituin matkakohde on Amsterdam ja hyvästä syystä. Kaupunki on lähes täydellinen lomakohde: kaunis, hauska ja elämyksellinen. Amsterdam sopii niin vapaaseen käyskentelyyn, shoppailuun, kulttuurilomalle, herkutteluun kuin viihteellekin.

Amsterdamin ”pakollisia” nähtävyyksiä ovat upeat museot: van Gogh -museo ja kansallismuseo Rijksmuseum, joka on väärällään Hollannin kultakauden taiteilijoiden mestariteoksia. Ja kukapa malttaisi olla tekemättä kävelylenkkiä Amsterdamin pimeälle puolelle: laajalle punaisten lyhtyjen alueelle, joka on aivan keskustassa.

Jos rahasta ei ole pulaa, Amsterdamissa kannattaa asua tunnelmallisessa Pulitzer Hotelissa, jonka perustaja on arvostetun journalismipalkinnon Joseph Pulitzerin pojanpojanpoika. Amsterdamista löytyy kanavien varrelta myös paljon edullisempia ja silti ihastuttavia hotelleja.

Lue lisää Amsterdamista tai katso tarjoukset Amsterdamin hotelleihin.

Kubuswoningen eli kuutiotalot ovat esimerkki Rotterdamin innovatiivisesta arkkitehtuurista. Kuva: Hit1912 / Shutterstock

Jos Amsterdam alkaa olla jo tuttu ja haluaa syventää suhdettaan Alankomaihin, tarjoaa Rotterdam aivan toisenlaisen elämyksen: Euroopan suurimpiin kuuluvan sataman vaurastuttama Rotterdam tunnetaan modernista arkkitehtuurista.

Rotterdamista käsin on helppo tehdä päiväretkiä lähialueiden nähtävyyksille kuten Haagiin ja Delftiin sekä Kinderdijkin tuulimyllyille ja Goudan juustokaupunkiin.

Rotterdamin valtteihin kuuluu sekin, että majoitus tapaa olla Rotterdamissa selvästi Amsterdamia edullisempaa.

Katso tarjoukset Rotterdamin hotelleihin.

Hollannin parhaat paikat nähdä tulppaaneja

alankomaat tulppaanit
Tulppaanipellot kukkivat Alankomaissa keväällä.

Tulppaanipeltoja kannattaa käydä keväisin ihailemassa Keukenhofin puutarhassa, noin 40 kilometrin päässä Amsterdamista. Keukenhof on maailman suurimpia kukkatarhoja: tulppaaneja istutetaan puutarhaan vuosittain seitsemän miljoonaa.

Lissessä sijaitseva Keukehof on auki maaliskuun puolivälistä toukokuun puoliväliin. Tulppaanit tapaavat olla kauneimmillaan huhtikuun puolivälissä. Tulppaaneista kiinnostuneet voivat tutustua Lissessä myös tulppaaneille omistettuun Museum de Zwarte Tulp -museoon.

Tulppaaneja riittää myös Keukenhofin ympärillä: alue Haarlemista yliopistokaupunki Leideniin on Hollannin tärkeintä tulppaanienviljelyaluetta. Tulppaanipellot tulevatkin hyvin tutuksi myös junan ikkunasta, jos matkustaa junalla Amsterdamista Haarlemin kautta Haagiin tai Rotterdamiin.

Hollannin tulppaanikaupan keskus on ollut jo vuosisatojen ajan Haarlem – kaupungissa myös puhkesi vuonna 1673 Tulppaanimaniaksi kutsuttu sijoituskupla, jossa tulppaanien värimuunnoksista maksettiin älyttömiä hintoja. Haarlemin vaurauden ajoista on muistona reippaasti komeita vanhoja rakennuksia.

Haarlemin jugendrautatiasemalle kulkee vähän väliä junia Amsterdamista, ja matka taittuu nopeimmillaan 15 minuutissa.

Edam ja Gouda – matka Hollannin juustojen äärelle

Edam-Volendamin maisemia Hollannissa. Kuva: Roman Safonov / Shutterstock

Nimikkojuustostaan kuuluisa Edam on kanavineen ja vanhoine taloineen kuin Pikku-Amsterdam. Matkaa Amsterdamista on vaivaiset parikymmentä kilometriä. Paras päivä vierailla Edamissa on keskiviikko, jolloin kaupungissa pidetään juustomarkkinat heinä- ja elokuisin.

Edamin ohella kannattaa vierailla naapurikylässä, pittoreskissa Volendamissa, jonka satamaa koristavat tunnelmalliset vanhat kalastusveneet. 1900-luvun alukupuolella Volendam sai mainetta taiteilijoiden hengailupaikkana, jonka tunnelmissa viihtyivät niin Renoir kuin Picassokin.

Alankomaiden toinen kuuluisa juustopitäjä on Rotterdamin suunnalla sijaitseva Gouda, jonka vanhan keskustan näkymiä hallitsee komea, goottilainen katedraali. Goudassa käydessä kannattaa vierailla myös Sint Janskerk -kirkossa, jota koristavat upeat lasimaalaukset, Hollannin hienoimmat. Goudan juustotoria pidetään torstaisin huhtikuusta elokuulle.

Utrecht – arkkitehtuurin ystävän kohde Alankomaissa

Utrechtin ylle nousee 112 metriä korkea Domtoren, osin romahtaneen katedraalin pystyyn jäänyt torni. Kuva: Marnix Foeken / Shutterstock

Amsterdamin ja Rotterdamin ohella arkkitehtuurin ystävän kannattaa käydä Alankomaiden-matkalla Utrechtissa.

Utrecht oli keskiajalla Alankomaiden tärkein kaupunki, ja Utrechtin keskusta onkin säilynyt pitkälti keskiaikaisessa asussa. Maamerkkinä on 112 metriä korkea goottilainen kirkontorni, Domtoren. Torni oli osa vieressä sijaitsevaa katedraalia, kunnes osa kirkosta romahti 1600-luvulla, minkä jälkeen torni on seissyt omillaan.

Utrechtin merkittävin nähtävyys on kuitenkin Gerrit Fietveldin suunnittelema Rietveld Schröder House, joka on Unescon maailmanperintökohde esimerkkinä abstraktista taiteesta ponnistavasta, hollantilaisesta De stijl -tyylisuunnasta.

Utrechtiin on Amsterdamista vajaan puolen tunnin junamatka.

Perheloma Hollannissa

Alankomaat sopii hyvin matkakohteeksi myös lasten kanssa. Etenkin Amsterdamissa on paljon tekemistä ja nähtävää koko perheelle.

Hollannissa sijaitsee myös yksi maailman vanhimmista huvipuistoista, vuonna 1952 avattu Efteling. Vaikka legendojen, satujen ja myyttien ympärille rakennettu Efteling ei olekaan kovin tuttu suomalaisille, on se Euroopan kolmanneksi suosituin huvipuisto Pariisin Disneylandin ja Saksan Euro-Parkin jälkeen.

Lähellä Belgian rajaa sijaitsevaan Eftelingiin on Amsterdamista reilun tunnin ajomatka.

Koningsdag – Hollannin parhaat bileet

Hollannin parhaita juhlia eli Koningsdagia vietetään huhtikuun 27. päivä. Kuninkaanpäivä vastaa Hollannin itsenäisyyspäivää. Tunnelma vastaa suomalaista vappua, tosin parannettuna versiona: hollantilaiset pukeutuvat maan kansallisväriin oranssiin ja seilaavat veneillä juhlatunnelmissa pitkin Amsterdamin kanavia. Tunnelma on verraton.

Vielä jokunen vuosi sitten juhla oli nimeltään Koninginnedag eli Kuningattaren päivä ja sitä vietettiin huhtikuun 30. päivä. Näin oli jatkunut vuodesta 1949.

Päivää vaihdetiin vuonna 2014 kun kuningatar Beatrixia seurasi valtaistuimelle hänen poikansa, kuningas Willem-Alexander. Kuningatar Beatrix ei itse tosin ollut syntynyt huhtikuun 30. päivänä, vaan 31. tammikuuta, mutta viisaana hallitsijana hän ymmärsi, ettei tammikuu sovi juhlintaan, joten hän piti juhlapäivänä oman äitinsä syntymäpäivän.

Sopivasti uuden kuninkaan syntymäpäivä oli niin lähellä huhtikuun loppua ja tavallaan kesän alkua, että päivää voitiiin muuttaa.

Paras aika matkustaa Hollantiin

Matkakohteena Alankomaat on parhaimmillaan keväällä. Tulppaanit kukkivat keväällä kauneimmillaan huhtikuun puolivälistä toukokuun alkuun.

Huhtikuun 27. päivä vietetetään riehakkaasti Hollannin ”itsenäisyyspäivää” eli Koninsdagia.

Matka Hollantiin

Suomesta on runsaasti lentoja Amsterdamiin, josta on hyvät jatkoyhteydet eri puolille Hollantia junalla ja busseilla. Katso lentotarjoukset Hollantiin.

Katso tarjoukset Hollannin hotelleihin.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi