Alankomaat – parhaat matkakohteet

Tuulimyllyjä ja tulppaaneita – Zaanse Schansista löytyy postikortti-Hollanti. Kuva: Olena Z / Shutterstock

Heti aluksi vähemmän yllättävä tiedotus: Alankomaat on pieni ja lättänä maa. Ja tiheään asuttu. Matkailijan kannalta pienuus on hyvä asia: pääkaupungista Amsterdamista käsin on helppo tehdä matkoja eri puolille Alankomaita – jopa polkupyörällä pääsee Amsterdamista moneen paikkaan.

Suurin osa matkailijoista ei näe Hollannista muuta kuin Amsterdamin. Niin mukava ja kiehtova paikka kuin Amsterdam onkin, älä tee samaa virhettä, vaan tutustu Hollantiin myös pääkaupungin ulkopuolella.

Alankomaat kiertää junalla kätevästi reitillä Amsterdam–Haarlem–Haag–Rotterdam–Utrecht–Amsterdam. Junia kulkee vähän väliä, ja etäisyydet kaupunkien välillä taittuvat hujauksessa.

Jos taas haluaa vetää mutkat suoriksi, ja Amsterdam on jo nähty, mielenkiintoinen vaihtoehto kaupunkiloman kohteeksi on Rotterdam, jonne hurauttaa Amsterdamista junalla kolmessa vartissa. Siinä missä Amsterdam näyttää historialliselta, Rotterdam edustaa tulevaisuutta.

Amsterdam ja Hollannin parhaat nähtävyydet

Amsterdamin… ei kun Delftin näkymiä. Kuva: RossHelen / Shutterstock

Alankomaiden ylivoimaisesti suosituin matkakohde on Amsterdam ja hyvästä syystä. Kaupunki on lähes täydellinen lomakohde: kaunis, hauska ja elämyksellinen. Amsterdam sopii niin vapaaseen käyskentelyyn, shoppailuun, kulttuurilomalle, herkutteluun kuin viihteellekin.

Amsterdamin häpeämättömän idyllinen kanavakeskusta on Alankomaiden paras nähtävyys. Päälle tulevat kaupungin upeat museot: Van Gogh -museo ja kansallismuseo Rijksmuseum, joka on väärällään Hollannin kultakauden taiteilijoiden mestariteoksia.

Voit varata kätevästi netistä Amsterdamin museoiden ja nähtävyyksien pääsyliput. Hyvä vaihtoehto on Amsterdam City Card, jolla pääsee sisään yli 70 museoon ja nähtävyyteen – ja kaupan päälle matkustaa ilmaiseksi julkisella liikenteellä!

Ja kukapa malttaisi olla tekemättä kävelylenkkiä Amsterdamin pimeälle puolelle: laajalle punaisten lyhtyjen alueelle, joka on aivan keskustassa. Tämänkin ihmeen näkee halutessaan myös turvallisesti opastetulla kävelykierroksella.

Jos rahasta ei ole pulaa, Amsterdamissa kannattaa asua tunnelmallisessa Pulitzer Hotelissa, jonka perustaja on arvostetun journalismipalkinnon Joseph Pulitzerin pojanpojanpoika. Amsterdamista löytyy kanavien varrelta myös paljon edullisempia ja silti ihastuttavia hotelleja. Yksi suosikeistamme on Prinsenhof, jonka hinta-laatusuhde on Amsterdamin parhaita.

Mahtavan tunnelmallinen hotelli on myös Canal House: pieteetillä kalustettu vanha kanavatalo on yksinkertaisesti ihastuttava! Aamiainen nautitaan upeassa tanssiaissalissa posliiniastioilta hopeisilla aterimilla.

Lue lisää Amsterdamista tai katso tarjoukset Amsterdamin hotelleihin.

Amsterdamista on myös helppo käydä päiväretkellä Zaanze Schansin tuulimyllymaisemissa, Edamin juustokylässä ja Keukenhofin puutarhassa, jossa kukkii keväisin seitsemän miljoonaa tulppaania. Kaikista kolmesta kerrotaan lisää alempana.

Edam ja Zaanse Schansin tuulimyllyt – päiväretki Amsterdamista

Edam-Volendamin maisemia Hollannissa. Kuva: Roman Safonov / Shutterstock

Hollannin kauneimmat tuulimyllymaisemat löytyvät Zaanse Schansista, parinkymmenen kilometrin päässä Amsterdamista. Alueen nähtävyyksiin kuuluu myös Zaans Museum sekä mökki, jossa Venäjän tsaari, Pietari Suuri, asui 1700-luvun vaihteessa tutustuessaan hollantilaiseen laivanrakentamiseen.

Samalla päiväretkellä kannattaa tutustua myös nimikkojuustoistaan kuuluisaan Edamiin, joka on kanavineen ja vanhoine taloineen kuin Pikku-Amsterdam. Paras päivä vierailla Edamissa on keskiviikko, jolloin kaupungissa pidetään juustomarkkinat heinä- ja elokuisin.

Aivan Edamin vieressä on pittoreski naapurikylä Volendam, jonka satamaa koristavat vanhat kalastusveneet. 1900-luvun alukupuolella Volendam sai mainetta taiteilijoiden hengailupaikkana, jonka tunnelmissa viihtyivät niin Renoir kuin Picassokin.

Näihin kolmeen Amsterdamin lähikohteeseen tutustuu näppärimmin opastetulla päiväretkellä.

Jos haluaa yöpyä Edamissa, ihanan kodikas majapaikka on Dream Boutique Edam. Toinen kehuja kerännyt majatalo on aivan kanavan rannassa oleva De Fortuna.

Keukenhof – Hollannin paras paikka nähdä tulppaaneja

alankomaat tulppaanit
Tulppaanipellot kukkivat Alankomaissa keväällä.

Haarlemista vajaat 20 kilometriä etelään on Keukenhofin puutarha, jossa kannattaa käydä keväisin ihailemassa upeita tulppaanipeltoja. Keukenhof on maailman suurimpia kukkatarhoja: tulppaaneja istutetaan puutarhaan vuosittain seitsemän miljoonaa.

Lissessä sijaitseva Keukehof on auki maaliskuun puolivälistä toukokuun puoliväliin. Tulppaanit tapaavat olla kauneimmillaan huhtikuun puolivälissä. Tulppaaneista kiinnostuneet voivat tutustua Lissessä myös tulppaaneille omistettuun Museum de Zwarte Tulp -museoon.

Tulppaaneja riittää myös Keukenhofin ympärillä: alue Haarlemista yliopistokaupunki Leideniin on Hollannin tärkeintä tulppaanienviljelyaluetta.

Tulppaanipellot tulevatkin hyvin tutuksi myös junan ikkunasta, jos matkustaa junalla Amsterdamista Haarlemin kautta Haagiin.

Keukenhofiin tehdään Amsterdamista opastettuja retkiä.

Haarlem – tulppaanikaupan keskus

Hollannin tulppaanikaupan keskus on ollut jo vuosisatojen ajan Haarlem, jonka jugendrautatiasemalle kulkee vähän väliä junia Amsterdamista. Matka taittuu nopeimmillaan 15 minuutissa.

Juuri täällä puhkesikin vuonna 1673 Tulppaanimaniaksi kutsuttu sijoituskupla, jossa tulppaanien värimuunnoksista maksettiin älyttömiä hintoja.

Haarlemin vaurauden ajoista on muistona reippaasti komeita vanhoja rakennuksia kuten vanhoista kaupunginmuureista jäljelle jäänyt Amsterdamse Poort, Amsterdamin portti. Kaupungin symboli on kaunis vanhan ajan tuulimylly De Adriaan.

Haarlemiin voi tutustua helposti Amsterdamista käsin, mutta Haarlemista on myös kiva jatkaa matkaa junalla Haagiin (noin 40 minuuttia) – matkan varrella maisemia värittävät upeat tulppaanipellot.

Haag ja upea Mauritshuis-museo

Mauritshuis on taidemuseo Haagin sydämessä. Kuva: Mikhail Markovskiy / Shutterstock

Elegantti Haag on Alankomaiden hallinnollinen pääkaupunki, joka tunnetaan parhaitan kaupungissa sijaitsevasta kansainvälisestä tuomioistuimesta.

Nähtävyytenä on huikea museo Mauritshuis, jossa on esillä toinen toistaan kuuluisampia maalauksia Hollannin taiteen kultakaudelta. Kuuluisimpia kaikista ovat Johannes Vermeerin Turbaanipäinen tyttö ja Rembrandtin Tohtori Tulpin anatomian luento, mutta museo on väärällään muitakin hienoja töitä.

Mauritshuis liput voi ostaa etukäteen netistä.

Melkein vieressä on toinen kiinnostava museo, vanhassa kuninkaallisessa talvipalatsissa toimiva Escher in Het Paleis, joka on omistettu silmänkääntökuviin erikoistuneen hollantilaisen M.C. Escherin töille.

Molemmat sijaitsevat lähellä rautatieasemaa. Kävelyä kannattaa jatkaa komealle Rauhanpalatsille, Vredespaleis, jossa kokoontuu kansainvälinen tuomioistuin. Maailmanrauhalle omistettu rakennus valmistui vuonna 1913. Seuraavana vuonna alkoi toinen maailmansota.

Museoiden ja virastojen ohella Haagissa on myös komea Scheveningenin hiekkaranta, johon kannattaa käydä tutustumassa kesähelteillä. Rantamaisemia hallitsee komea Grand Hotel Kurhaus.

Aikoinaan palatsimainen rakennus toimi myös konserttisalina – viimeiseksi esitykseksi jäi Rolling Stonesien vuoden 1964 keikka, joka riistäytyi käsistä mellakaksi.

Junamatka Haagista Amsterdamiin kestää kolme varttia. Delftiin on vartin junamatka ja Rotterdamiin puoli tuntia.

Delft – kuuluisa Vermeerin maalauksesta

Haagin ja Rotterdamin välissä sijaitseva sadantuhannen asukkaan Delft on kaunis ja iloinen, kanavien varrelle rakennettu opiskelijakaupunki.

Taiteen ystävien keskuudessa Delft tunnetaan Vermeerin maalauksesta Näkymä Delftiin, jota kirjailija Marcel Proust piti maailman kauneimpana maalauksena. Itse maalaus on tosin esillä Haagin Mauritshuis-museossa.

Delftin majapaikat tapaavat olla varsin edullisia – todella tyylikäs vaihtoehto on historiallinen Hotel Arsenaal – ja täällä onkin mukava viettää yö ennen matkan jatkamista Rotterdamiin, jonne on vartin junamatka.

Rotterdam – täällä näet Alankomaiden modernit kasvot

Kubuswoningen eli kuutiotalot ovat esimerkki Rotterdamin innovatiivisesta arkkitehtuurista. Kuva: Hit1912 / Shutterstock

Jos Amsterdam alkaa olla jo tuttu ja haluaa syventää suhdettaan Alankomaihin, tarjoaa Rotterdam aivan toisenlaisen elämyksen: Euroopan suurimpiin kuuluvan sataman vaurastuttama Rotterdam tunnetaan modernista arkkitehtuurista.

On puolikaaren muotoinen uusi kauppahalli, nykytaiteen museo Kunsthal ja julkisia taideteoksia vähän siellä sun täällä. Rotterdamin elämyksiin tuo kontrastia suomalainen merimieskirkko, jossa pääsee saunomaan.

Rotterdamista käsin on helppo tehdä päiväretkiä lähialueiden nähtävyyksille kuten Haagiin ja Delftiin sekä Kinderdijkin tuulimyllyille ja Goudan juustokaupunkiin. Belgian puolelle Antwerpeniin ei sinnekään ole kuin puolen tunnin junamatka.

Lue lisää Rotterdamin päiväretkistä.

Rotterdamin valtteihin kuuluu sekin, että majoitus tapaa olla Rotterdamissa selvästi Amsterdamia edullisempaa.

Kiva, edullinen majapaikka on rautatieaseman vieressä keskustassa sijaitseva Sparks Hostel. Kaupungin futuristisista tunnelmista pääsee puolestaan nauttimaan nhow Rotterdamissa, joka sijaitsee sankariarkkitehti Rem Koolhaasin suunnittelemassa pilvenpiirtäjässä.

Katso tarjoukset Rotterdamin hotelleihin.

Kinderdijkin tuulimyllyt

Rotterdamin lähellä sijaitevassa Kinderdijkissä näkee Hollannin mahtavimmat tuulimyllyt. 19 suurta tuulimyllyä rakennettiin 1700-luvun puolivälissä pitämään Lek ja Noord -jokien vesi poissa matalalta maalta.

Kinderdijkin tuulimyllyt ovat Unescon maailmanperintökohde.

Juustokaupunki Gouda

Gouda on Edamin ohella toinen Alankomaiden kuuluisista juustopitäjistä. Vanhan keskustan näkymiä hallitsee komea, goottilainen katedraali. Goudassa käydessä kannattaa vierailla myös Sint Janskerk -kirkossa, jota koristavat upeat lasimaalaukset, Hollannin hienoimmat.

Goudan juustotoria pidetään torstaisin huhtikuusta elokuulle.

Rotterdamista pääsee Goudaan junalla vajaassa puolessa tunnissa. Goudasta matkaa voi jatkaa Utrechtiin, jonne matka kestää reilun vartin.

Utrecht – arkkitehtuurin ystävän kohde Alankomaissa

Utrechtin ylle nousee 112 metriä korkea Domtoren, osin romahtaneen katedraalin pystyyn jäänyt torni. Kuva: Marnix Foeken / Shutterstock

Alankomaiden kierroksella kannattaa palata pääkaupunkiin Utrechtin kautta. Kaupunki sijaitsee sopivasti Amsterdamin ja Rotterdamin puolivälissä – molempiin on noin puolen tunnin junamatka.

Utrecht oli keskiajalla Alankomaiden tärkein kaupunki, ja Utrechtin keskusta onkin säilynyt pitkälti keskiaikaisessa asussa.

Maamerkkinä on 112 metriä korkea goottilainen kirkontorni, Domtoren. Torni oli osa vieressä sijaitsevaa katedraalia, kunnes osa kirkosta romahti 1600-luvulla, minkä jälkeen torni on seissyt omillaan.

Kaupungin Unescon maailmanperintökohde on Gerrit Fietveldin suunnittelema modernistinen Rietveld Schröder Huis, joka on malliesimerkki abstraktista taiteesta ponnistavasta, hollantilaisesta De stijl -tyylistä. Keskustan ulkopuolella sijaitseva talo toimii museona.

Utrechtin keskustan tunnelmallisimpia majapaikkoja ovat räiskyvän trendikäs Daen’s Greenhouse ja aivan kanavan varrella sijiatseva Slapen onder de Dom.

Katso tarjoukset Utrechtin hotelleihin.

Efteling – Hollannin paras kohde perheille

Alankomaat sopii hyvin matkakohteeksi myös lasten kanssa. Etenkin Amsterdamissa on paljon tekemistä ja nähtävää koko perheelle.

Hollannin eteläosissa sijaitsee myös yksi Euroopan suosituimmista huvipuistoista, jo vuonna 1952 avattu Efteling. Huvipuisto on teemoitettu legendojen, satujen ja myyttien ympärille.

Lähellä Belgian rajaa sijaitsevaan Eftelingiin on Amsterdamista reilun tunnin ajomatka, Brysseliin ajaa puolessatoista.

Puiston pääsyliput kannattaa varata etukäteen netistä.

Maastricht – historiallisen sopimuksen kaupunki

Alankomaiden eteläisin osa on kuin hännän tupsu Belgian ja Saksan kainalossa. Siellä sijaitsee Maastricht – niin kaukana Amsterdamista kuin Hollannissa pääsee.

Täällä allekirjoitettiin vuonna 1992 sopimus, joka johti Euroopan unionin syntyyn.

Maastrichtissa matkailijaa odottaa kaunis, autoista vapaa historiallinen keskusta. Vanha kaupunginmuurikin on osin säilynyt. Hyvä syy matkustaa tänne olisi jo yksistään The Dutch, yksi koko Hollannin hauskimmista designhotelleista.

Amsterdamiin on kahden ja puolen tunnin junamatka, Brysseliin vähän vähemmän.

Koningsdag – Hollannin parhaat bileet

Hollannin parhaita juhlia eli Koningsdagia vietetään huhtikuun 27. päivä. Kuninkaanpäivä vastaa Hollannin itsenäisyyspäivää. Tunnelma vastaa suomalaista vappua, tosin parannettuna versiona: hollantilaiset pukeutuvat maan kansallisväriin oranssiin ja seilaavat veneillä juhlatunnelmissa pitkin Amsterdamin kanavia. Tunnelma on verraton.

Vielä jokunen vuosi sitten juhla oli nimeltään Koninginnedag eli Kuningattaren päivä ja sitä vietettiin huhtikuun 30. päivä. Näin oli jatkunut vuodesta 1949.

Päivää vaihdetiin vuonna 2014 kun kuningatar Beatrixia seurasi valtaistuimelle hänen poikansa, kuningas Willem-Alexander. Kuningatar Beatrix ei itse tosin ollut syntynyt huhtikuun 30. päivänä, vaan 31. tammikuuta, mutta viisaana hallitsijana hän ymmärsi, ettei tammikuu sovi juhlintaan, joten hän piti juhlapäivänä oman äitinsä syntymäpäivän.

Sopivasti uuden kuninkaan syntymäpäivä oli niin lähellä huhtikuun loppua ja tavallaan kesän alkua, että päivää voitiin muuttaa.

Paras aika matkustaa Hollantiin

Matkakohteena Alankomaat on parhaimmillaan keväällä. Tulppaanit kukkivat kauneimmillaan huhtikuun puolivälistä toukokuun alkuun.

Huhtikuun 27. päivä vietetetään riehakkaasti Hollannin ”itsenäisyyspäivää” eli Koninsdagia.

Matka Hollantiin

Suomesta on runsaasti lentoja Amsterdamiin, josta on hyvät jatkoyhteydet eri puolille Hollantia junalla ja busseilla.

Katso tarjoukset Hollannin hotelleihin.

Katso Alankomaiden parhaat nähtävyydet kartalla.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi