Belgian parhaat matkakohteet

Belgialaisia vohveleita. Kuva: Raisa Kanareva / Shutterstock

Ah, herkullinen Belgia! Jo belgialainen klassikkoannos moules et frites eli simpukat ja ranskanperunat olisi hyvä syy matkustaa Belgiaan. Belgian-lomalla matkailijaa hemmotellaan myös suklaalla, vohveleilla ja luostarioluilla.

Suklaalla onkin Belgiassa komeat perinteet – suklaakonvehdit keksittiin juuri täällä, Brysselissä, vuonna 1912.

Herkuttelu onkin Belgian suurimpia vetonauloja matkakohteena. Hollannin, Saksan ja Ranskan kainalossa sijaitseva Belgia on niin pienikin, että maan ehtii melkein nähdä ja kokea kahden aterian – ja parin suklaakonvehdin – välissä.

Belgian nähtävyyksinä on upeita vanhoja kaupunkeja, luostaripanimoita sekä kuuluisia taistelukenttiä. Kuukävelyäkin pääsee kokeilemaan.

Kulttuuriltaan Belgia on kaksikielinen: maan eteläosa on ranskankielistä Valloniaa ja luoteisosa flaaminkielistä Flanderia. Kun pääkaupunki Bryssel on pääosin ranskankielinen, flaamilaisen Belgian keskus on timanttikaupunki Antwerpen.

Belgia oli pitkään Habsburgien vallan alla, kunnes siitä tuli itsenäinen 1830-luvulla. Belgia on osa Benelux-maita, joihin kuuluvat myös Alankomaat ja Luxemburg.

Bryssel ja Euroopan komein aukio

Brysselin kaupunginmuseo sijaitsee Maison du Roi -rakennuksessa Suurtorin laidalla. Kuva: Emi Cristea / Shutterstock

Brysselin päänähtävyys on maailman upeimpana aukiona pidetty La Grand Place. Brysselin suurta, barokkityylistä keskusaukiota reunustavat talot ovat koristelujen ilotulitusta: on torneja, vaakunoita, patsaita, irvokkaita gargoileja.

Sen sijaan kaupungin toinen kuuluisa nähtävyys Manneken Pis on monelle pettymys: 61 sentin korkuinen pissaava patsas on maineeseensa verrattuna kovin vaatimaton ilmestys.

Pissapojan pettymys unohtuu kuitenkin nopeasti Brysselin suklaapuodeissa – ollaanhan nyt Euroopan suklaapääkaupungissa.

Lue lisää Brysselistä tai katso Brysselin hotellitarjoukset.

Waterloo – täällä kukistettiin Napoleon

Waterloon kuuluisa taistelukenttä on melkein Brysselin vieressä, vain 12 kilometrin päässä. Täällä lyötiin Napoleon lopullisesti kesäkuussa 1815.

Napoleon oli syrjäytetty jo edellisenä vuonna ja viety arestiin Elban-saarelle Toscanan edustalle, mutta hän oli onnistunut palaamaan Ranskaan ja nousemaan uudelleen valtaan.

Ison-Britannian ja Preussin armeijat päättivät kukistaa hänet lopullisesti. Napoleon ei jäänyt odottelemaan heidän hyökkäystään Pariisiin vaan kävi vastustajiensa kimppuun Waterloossa. Taistelu oli tiukka, mutta lopulta ranskalaiset murskattiin. Ranskalaisia kuoli 34 000, brittejä ja preussilaisia 23 000.

Napoleon pakeni, mutta antautui lopulta briteille kuukauden perästä. Tällä kertaa hänelle ei enää annettu mahdollisuutta paeta: Napoleon vangittiin Saint Helenalle, yhdelle maailman syrjäisimmistä saarista, jossa hän kuoli vuonna 1821. Vanginvartijoiksi asetettiin 2000 sotilasta ja kaksi sotalaivaa, jotka kiersivät saarta ympäri vuorokauden.

Waterloon taistelukentän näkymiä hallitsee leijonapatsaan koristama kukkula, Butte du Lion. Taistelua esitellään vierailukeskuksessa. Neljän kilometrin päässä taistelukentäntästä on vanha maatalo, jossa toimii museo Dernier Quartier-Général de Napoléon Museum. Tässä talossa Napoleon vietti viimeisen yönsä ennen taistelua.

Antwerpen – timantteja ja Rubesin taidetta

Antwerpen Rubens
Antwerpen on Rubensin kaupunki.

Maailman timanttikaupan keskuksena tunnettu Antwerpen houkuttelee jalokivien ystävien lisäksi Rubensin faneja.

Kaupungissa sijaitseva Koninklijk Museum voor Schone Kunsten pitää sisällään yhden maailman laajimmista kokoelmista Rubensin taidetta, ja Antwerpenissä voi käydä myös Rubensin talossa (Rubenshuis), jossa taiteilijamestari asui 30 vuoden ajan.

Brugge – Belgian kaunein kaupunki

Bruggessa pääsee keskiaikaisiin tunnelmiin.
Bruggessa pääsee keskiaikaisiin tunnelmiin.

Belgian kaunein kaupunki on Brugge (Bruges), jonka kanavien halkoma vanha keskusta on säilynyt keskiaikaisessa asussa. Brugge on Unescon maailmanperintökohde.

Kaupungissa sanotaan olleen maailman ensimmäinen pörssi (perustettu vuonna 1309), vaikka virallisesti titteli kuuluukin Amsterdamin vuonna 1602 avatulle pörssille.

Ainakin sana pörssi on saanut alkunsa Bruggesta, paikalliselta kauppiassuvulta nimeltä van de Borse. Vapaasti suomennettuna suvun nimi kääntyy: von Rahapussi.

Bruggen lumoa lisäävät kaupungin ihastuttavat majatalot kuten 1500-luvun hevostallissa sijaitseva Bonifacius, jossa Ralph Fiennes, Colin Farrel ja Brendan Gleeson asuivat mainiota In Bruges -elokuvaa filmatessaan.

Gent ja Kreivien linna

Kreivien linna on Gentin komein nähtävyys.
Kreivien linna on Gentin komein nähtävyys.

Brysselin ja Bruggen puolivälissä sijaitseva Gent on Belgian toinen hyvin säilynyt kaunis vanha kaupunki. Gentin nähtävyyksistä upein on keskiaikainen Gravensteen eli Kreivien linna.

Westvleterenin luostaripanimo – täältä löytyy maailman paras olut!

Kuuluisa luostaripanimo sijaitsee aivan Belgian länsireunalla, melkein Ranskan rajalla. Moni arvostettu oluentuntija on julistanut Westvleterenin luostarin oluet maailman parhaiksi.

Olutta on kolmea erilaista. Näistä mainneikkain on Westvleteren XII. Pulloissa ei ole etikettiä saati logoa, vaan lain vaatimat tiedot on painettu korkkeihin.

Westvleterenin oluen myyttisyyttä lisää se, että sitä tehdään vuosittain vain pieniä eriä ja myydään yksityishenkilöille vain täällä, suoraan panimosta. Ja vain sillä ehdolla, että ostaja lupaa olla myymättä olutta eteenpäin!

Kerran kuukaudessa panimo tosin myy jokusen laatikollisen olutta ulkopuolelle, mitä kautta sitä päätyy silloin tällöin myytäväksi valikoituneisiin olutkauppoihin ja ravintoloihin – tosin hirmuiseen hintaan. Silloin tällöin Westvleterenin oluita on ollut myynnissä myös suomalaisissa olutravintoloissa. Se ei kuitenkaan vähennä vierailun lumoa!

Panimon kahvilassa pullollisen olutta saa noin viidellä eurolla.

Ypres ja Flanderin taistelukentät

Ensimmäisen maailmansodan juoksuhautoihin pysähtynyt Länsirintama kulki Belgiassa Ypresin (suomeksi Ieper) kaupungin kohdalla. Ypres pommitettiin maan tasalle, mutta rakennettiin uudestaan entiselleen. Kaupungin portilla kunnioitetaan kaatuneita kello kahdeksalta iltasoitolla.

Ypresin edustalla käytiin vuosina 1914–1918 kaikkiaan viisi taistelua, jossa kuoli satojatuhansia sotilaita, mutta rintama ei edennyt mihinkään. Huhtikuussa 1915 Flanderin rintamalla käytettiin ensimmäisenä taistelukaasuja, vaikka ne oli kiellettyjä. Kloorikaasu surmasi hetkessä 5000 ranskalaista sotilasta.

Keskustassa sijaitseva museo In Flanders Field kertoo taisteluista. Nimensä museo on saanut kanadalaisen kenttälääkärin Flandersin taistelukentiltä kirjoittamasta kuuluisasta runosta, joka alkaa kuvailulla taistelukentillä ja hautuumailla kasvaneista unikoista.

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row…

Ypresin edustalla on Tyne Cot Cemetery, jonne liittoutuneet hautasivat kuolleitaan. Sotilashautuumaalla on yhteensä 12 000 hautaa, joista suurin osa nimettömiä. Valkoisten paasien rivistöt ovat koskettava muistutus sotien mielettömyydestä.

Euro Space Center

Belgian kaakkoisosassa lähellä Luxemburgia sijaitseva Euro Space Center on avaruusmatkailulle omistettu tiedekeskus, jossa voi kokeilla matalan painovoiman simulaattorissa kuukävelyä.

Paras aika matkustaa Belgiaan

Suosituinta aikaa matkustaa Belgiaan on kesäkausi, joka jatkuu toukokuusta syyskuulle. Talvikaan ei ole huonoa aikaa, sillä Belgian talvet ovat yleensä varsin leutoja.

Matka Belgiaan

Brysseliin on Helsingistä vilkkaat ja usein edulliset lentoyhteydet. Brysselistä on hyvät liikenneyhteydet eri puolille maata – junalla pääsee melkein minne vain parissa tunnissa.

Antwerpeniin matkustaa kätevästi myös Amsterdamin lentokentän kautta, josta on noin tunnin edullinen junamatka. Brysseliin pääsee puolestaan Pariisista junalla nopeimmillaan alle puolessatoista tunnissa.

Katso parhaat lentotarjoukset Brysseliin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!