Bryssel – opas Euroopan herkulliseen sydämeen

Brysselin raatihuoneen torni näkyy kauas.

Bryssel, Euroopan pääkaupunki, on yhtä kerroksellinen kuin koko maanosa, jota Brysselistä käsin johdetaan. Kaupungissa kauniit vanhat rakennukset seisovat rintarinnan modernien laatikkotalojen rinnalla. Yhtenäistä kaupunkikuvaa löytää oikeastaan vain keskusaukiolta Grand Placelta, jota reunustavat upeat, vanhat rakennukset.

Grand Placea tituleerataankin usein maailman hienoimmaksi aukioksi.

Jos olet miettinyt, miltä näyttää ja maistuu Euroopan sydän, matkusta Brysseliin. Matkakohteena Brysselissä parasta on juuri herkuttelu. Täällä saat hyvällä omalla tunnolla syödä jopa suklaakonvehteja niin paljon kuin napa vetää – keksittiinhän suklaakonvehdit juuri Brysselissä!

Brysselin nähtävyydet – Grand Place on maailman kaunein aukio

Brysselin kaupunginmuseo sijaitsee Maison du Roi -rakennuksessa Suurtorin laidalla. Kuva: Emi Cristea / Shutterstock

Upeat, vanhat rakennukset reunustavat Brysselin keskusaukiota Grand Placea. Aukion laidalla tovin asunut Victor Hugo kutsui Grand Placea maailman kauneimmaksi aukioksi, ja titteli on pysynyt.

Les Galeries Royales Saint-Hubert – Bryssel on suklaakonvehtien koti

Galleries Royales
Galleries Royales -ostospaasaasissa on useita herkullisia suklaapuoteja.

Grand Placen vieressä on upea, historiallinen vanha kauppapasaasi Les Galeries Royales Saint-Hubert. Pasaasin houkutuksiin kuuluvat monet suklaapuodit kuten Neuhaus, jossa apteekkarinpoika Jean Neuhaus keksi suklaakonvehdin eli pralinen vuonna 1912. Vielä niihin aikoihin suklaata myytiin apteekeista, sillä suklaalla uskottiin olevan terveysvaikutuksia.

Nykyisin Brysselissä on 500 suklaanvalmistajaa eli suunnilleen yksi per kaupungin 2000 asukasta.

Käy kauppapasaasissa ainakin Neuhausin alkuperäisessä suklaapuodissa. Tarjolla on monta muutakin luksusluokan suklaapuotia.

Suklaata pääsee maistelemaan myös Grand Placen aukiolla sijaitsevassa La Maison de Maitres Chocolatiers -liikkeessä, joka yhdistää 10 kuuluisaa suklaantekijää. Herkullisempia Brysselin-tuliaisia ei voi kuvitella!

Ja jos haluaa uppoutua suklaan salaisuuksiin tosissaan, kannattaa harkita osallistumista ammattitaitoisen suklaataiteilijan työpajaan.

Mannekin Pis – Brysselin kuuluisin nähtävyys

Mannekin Pis -patsas saa välillä vaatteet ylleen – ja patongin kainaloon.

Kävelymatkan päässä aukiolta ja ostospasaasista on myös Mannekin Pis -patsas. Pissaavan pojan maine on patsaan kokoa huomattavasti suurempi.

Bryssel on jugendin kaupunki

Belgian sarjakuvakeskus sijaitsee komeassa art nouveau eli jugend-palatsissa. Kuva: Botond Horvath / Shutterstock

Bryssel on myös maailman johtavia jugendkaupunkeja. Victor Hortan suunnittelemat jugendtalot on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi. Brysselin hienoimpiin jugendtaloihin kuuluu Hortan entinen kotitalo, jossa toimii arkkitehdille omistettu museo Musée Horta (Rue Américaine 25).

Victor Hortan suunnittelema on myös rakennus, jossa toimii Belgian sarjakuvamuseo, Centre Belge de la Bande Dessinee (Rue des Sables 20).

Bryssel on sarjakuvien kaupunki

Belgia on sarjakuvien suurvalta. Tunnetuin belgialainen sarjakuvasankari on tietysti Tintti, mutta maasta ovat kotoisin myös Lucky Luke, Smurffit, Marsupilami sekä Piko ja Fantasio. Ja moni muu.

Sarjakuvamuseon ohella belgialaisten sarjakuvahahmojen seikkailuja pääsee ihailemaan myös rakennusten seinissä, joihin on maalattu värikkäitä sarjakuvamuraaleja.

Kaupungilla myydään karttaa, jonka avulla voi kiertää sarjakuva-aiheiselta seinämaalaukselta toiselle.

Atomium – Brysselin erikoisin nähtävyys

Brysselin Atomium on raudan kiderakenteen 165-miljardikertainen suurennos.

Atomium on Brysselin – ja Belgian – erikoisin nähtävyys. Kyseessä on 165-miljardikertainen suurennos raudan kiderakenteesta. Häkkyrän sisälle ja pallosta toiseen pääsee kulkemaan pitkin liukuportaita, joissa on hyvin futuristinen tunnelma. Matkan varrella on pieniä näyttelyitä designin maailmasta. Ylimmässä pallossa toimii ravintola.

Atomium on tavallaan Brysselin Eiffel-torni: teos rakennettiin väliaikaiseksi koristeeksi Brysselin vuoden 1958 maailmannäyttelyä varten, mutta siitä pidettiin niin paljon, että jättimäinen, 102 metriä korkea häkkyrä päätettiin jättää paikoilleen.

Atomiumin vieressä on teemapuisto Mini-Europe, joka esittelee Euroopan nähtävyyksiä pienoiskoossa. Suomesta mukaan on päässyt Olavinlinna ja järvisauna.

Atomiumiin ja Mini-Europeen voi ostaa pääsyliput yhdessä tai erikseen. Liput voi varata kätevästi netistä.

Brysselin ravintolat

Rue des Bouchers on kuuluisa ravintolakatu Brysselissä. Kuva: Tupungato / Shutterstock

Bryssel on loistava kaupunki herkutteluun. Belgialaisesta ruuasta sanotaan usein, että siinä ranskalainen taidokkuus yhdistyy saksalaisiin annoskokoihin. Brysselin ravintoloissa on aivan pakko herkutella ainakin Belgian kansallisannoksella simpukoilla ja ranskanperunoilla eli moules et frites. Yksinkertaista ja herkullista!

Bryssel tunnetaan myös vohveleistaan.

Bryssel ja belgialainen olut

Belgian Beer Weekend on Brysselissä syksyisin järjestettävä olutfestivaali. Kuva: Alexey Pevnev / Shutterstock

Kaupungin historiallisimpia kapakoita on A l’Imaige Nostre-Dame, joka on perustettu jo vuonna 1685. Paikka on pieni ja tiivistunnelmainen.

Delirium Cafessa on puolestaan tarjolla peräti 2400 erilaista olutta!

Hauska tapa tutustua Brysselin olutkulttuuriin on osallistua pubikierrokselle. Liput voi varata kätevästi netistä.

Brysselin hotellit

Brysselin vanhankaupungin näkymiä. Kuva: MarinaDa / Shutterstock

Helpoimmalla pääsee kun asuu Brysselissä keskustassa. Näin melkein kaikki nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä.

Keskustan päheimpiin majapaikkoihin kuuluu viiden tähden hotelli Amigo. Trendikkäämpi vaihtoehto on aivan keskusaukion reunalla sijaitseva Cocoon Brussels.

Muutaman minuutin kävelymatkan päässä keskusaukiosta on huippuarvostelut saanut majatalo Art de Sejour. 1800-luvun rakennukseen remontoidut modernit majoitustilat ovat tasoltaan lähempänä hotellia kuin aamiaismajoitusta, ja aamiaispöydän tuoreet croissantit kruunaavat kokonaisuuden. Tämä on syystäkin yksi Brysselin rakastetuimmista majapaikoista!

Katso tarjoukset Brysselin hotelleihin.

Matka Brysseliin

Brysselin Grand Place -aukio on kaupungin keskus.

Brysseliin on useita päivittäisiä lentoja. Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Belgiaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi