Dubai – opas suuruudenhulluun kaupunkiin

Dubain kaupunkimaisemat ovat kuin tieteiselokuvasta. Kuva: Iakov Kalinin / Shutterstock

Dubai on maailman suuruudenhulluin kaupunki. Mikään toinen paikka maailmassa ei kuvasta yhtä hyvin hybristä eli tuhoisaa suuruudenhulluutta. Ja juuri se tekee Dubaista matkakohteena niin kiehtovan ja ainutlaatuisen.

Autiolle aavikolle, Persianlahden rantaan nousi 2000-luvun alussa kuin taikasauvan iskusta säihkyviä pilvenpiirtäjiä ja prameita ostoskeskuksia, joihin houkuteltiin asiakkaita jättimäisillä akvaarioilla ja laskettelukeskuksilla. Merelle rakennettiin tekosaaria palmujen ja maailmankartan muotoon.

Mikään rakennushanke ei tuntunut olevan Dudaille liian suuri.

Lopulta rakennushankkeille kävi kuin Ikarokselle; ne kurottivat liian korkealle kohti aurinkoa, ja Dubai poltti siipensä.

Dubaista oli tulla hiekkaan hautautuneiden unelmien kaupunki. Dubai kävi vararikon partaalla maailmanlaajuisen laman huipulla vuonna 2008, kunnes vauras naapuri Abu Dhabi tuli apuun pohjattoman rahakirstunsa kanssa.

Yksi syy Dubain rakennusintoon oli ollut juuri se, ettei Dubailla ole samanlaisia öljyvaroja kuin vaikkapa Abu Dhabilla, vaan Dubai päätti tehdä palveluista oman rahasamponsa.

Dubai, Arabiemiraatit. Kuva: Artiomp / Shutterstock

Kesken ja autioiksi jäivät monet suuruudenhulluimmista rakennushankkeista kuten maailmankartan muotoon rakennetut tekosaaret.

Mutta moni hankke myös valmistui, kuten vaikkapa maailman korkein pilvenpiirtäjä Burj Khalifa sekä valtava määrä muita toinen toistaan upeampia pilvenpiirtäjiä.

Dubain pilvenpiirtäjäalueilla onkin mahdoton kulkea ihmetystä tuntematta – pilvenpiirtäjien metsä vaan on niin vaikuttava, että sitä jää ihailemaan suu auki.

Ja jos Dubai on ollut kuin Ikaros, on tämä kaupunki myös feenix-lintu. Talousvaikeuksien jälkeen Dubai on noussut lopulta siivilleen. Älyttömän suuret rakennushankkeet nostivat Dubain matkailun maailmankartalle – ja taas kaupungissa rakennetaan ja ideoidaan uutta.

Dubai matkakohteena

Sellainen Dubai on: sitä kohtaan voi aluksi tuntea epäluuloa, mutta lopulta kaupunkivaltio lumoaa kyynisemmänkin matkailijan. Komeiden kaupunkimaisemien lisäksi Dubain-lomalle houkuttelee auringonpaiste, pitkät hiekkarannat ja mahtavat hotellit, upeat uima-altaat, komeat ostoskeskukset, aavikon hiekkadyynit sekä herkullinen arabialainen ja libanonilainen ruoka.

Dubain talousvaikeudetkin näyttäisivät olevan ainakin toistaiseksi takana, sillä rahaa virtaa jälleen kaupunkiin, osin siitäkin syystä, että Lähi-idän rikkaat muuttavat Dubaihin ja siirtävät sinne rahojaan turvaan epävakaista kotimaistaan.

Ehkäpä Dubain keskenjääneet rakennushankkeetkin viimein valmistuvat.

Dubai ja maailman ihmeet – eli Dubain parhaat nähtävyydet

Dubai, Arabiemiraatit. Kuva: Rasto S / Shutterstock

Dubain ykkösnähtävyys on maailman korkein pilvenpiirtäjä, vuonna 2010 valmistunut Burj Khalifa. 830 metriä korkea Burj Khalifa näyttää mallia, kuinka korkealle ihmiskunta tulee vielä rakennuksillaan kurottamaan.

Burj Khalifa nousee niin korkealle kaupungin ylle, että se saa muut Dubain – ja maailman – pilvenpiirtäjät näyttämään kitukasvuisilta. Vaikuttavinta Burj Khalifassa ei kuitenkaan ole sen korkeus, vaan sen kauneus. Burj Khalifa on oikeasti kaunis rakennus.

Dubaissa riittää muitakin komeita pilvenpiirtäjiä. Niitä on joka puolella. Kaikkein upeimmat pilvenpiirtäjämaisemat avautuvat Dubai Marinasta.

Dubai Marina. Kuva: Ashraf Jandali / Shutterstock

Dubain muita ihmeitä ovat ihmisten tekemät jättimäiset tekosaaret, joista tällä hetkellä on toiminnassa vasta Palm Jumeirah -palmusaari. Palmusaarella on asuntoja ja luksushotelleja.

Maailmankartan muotoon rakennetut saaret ovat sen sijaan vielä enimmäkseen autiot, sillä tonteille ei ole löytynyt rakennuttajia.

Burj al Arab Jumeirah -hotelli Dubaissa. Kuva: Andrey Popov / Shutterstock

Dubain ihme on myös maailman ainoaksi seitsemän tähden hotelliksi tituleerattu, purjeen muotoinen Burj Al Arab. Hotellin sisätiloihin on asiaa vain rikkailla ja kuuluisilla, mutta ulkoa ihasteltunakin Burj Al Arab on vaikuttava näky.

Hienoja elämyksiä tarjoavat myös retket aavikolle.

Lue lisää Dubain nähtävyyksistä.

Voit varata kätevästi netistä Dubain retket ja nähtävyyksien pääsyliput.

Dubain kaupunginosat – eli missä päin Dubaita kannattaa asua?

Dubai Marina. Kuva: Elnur / Shutterstock

Dubain koko hämää: Dubain ”keskusta” on levittäytynyt 40 kilometrin matkalle. Pääkadut ovat moottoriteitä. Dubailla ei olekaan vain yhtä keskustaa vaan useita.

Keskipisteeksi voinee kuitenkin laskea Downtownin, jossa sijaitsee maailman korkein pilvenpiirtäjä Burj Khalifa. Downtown sopii keskipisteeksi jo senkin takia, että Burj Khalifa näkyy Dubaissa kaikkialle – se itse asiassa näkyy jopa naapuriemiraattiin Sharjahiin asti.

Ja tavallaan Downtown myös on Dubain keskellä: Downtownista etelään on Dubain trendikkäin alue Dubai Marina ja Downtownista pohjoiseen ovat perinteikkäät alueet Bur Dubai sekä Deira.

Keskustan eteläpäässä, Palm Jumeirah -palmusaaren kupeessa sijaitseva Dubai Marina on Dubain houkuttelevimpia kaupunginosia. Huvivenesatamaa reunustaa pitkä kävelypromenadi, joka on täynnä miellyttäviä ja kohtuuhintaisia ravintoloita. Taustalla nousevat huikeat pilvenpiirtäjämaisemat. Vieressä on myös hieno JBR-ranta ja rantapromenadi The Walk. Jos Dubaista pitäisi suositella yhtä aluetta asumiseen, niin se olisi juuri Dubai Marina.

Katso tarjoukset Dubai Marinan hotelleihin.

Bur Dubai on puolestaan perinteisempää Dubaita Dubai Creekin vieressä. Dubai Creek on merestä pitkälle sisämaahan työntyvä kapea lahti joka erottaa toisistaan Bur Dubain ja vastarannan Deiran. Yksi Dubain tunnelmallisimmista elämyksistä on ylittää Dubai Creek vanhan ajan abra-lossilla Deiran puolelle.

Bur Dubain puolella on säilynyt tunnelmallisia vanhoja kortteleita kuten Bastakia Quarter, ja Deiran puolella ovat puolestaan Dubain kuuluisat mauste- ja kultabasaarit eli souqit. Deiraan houkuttelevat myös Dubain edullisimpiin kuuluvat hotellit.

Dubain parhaat rannat

Dubai, Arabiemiraatit. Kuva: Esherez / Shutterstock

Dubaita reunustavat pitkät ja leveät, kullankeltaiset hiekkarannat – kuten monia muitakin Arabianniemimaan valtioita. Dubain erikoisuutena on se, että rannoilta avautuvat merimaisemien lisäksi huikeat pilvenpiirtäjänäkymät.

Jos aikoo viettää rantalomaa Dubaissa, kannattaa valita hotelli rannalta. Vaikka Dubaissa on myös julkisia rantoja, ovat hotellien rannat viihtyisimmät.

Julkisista rannoista viihtyisimpiä on Dubai Marinan alueella sijaitseva Jumeirah Beach Residencen (JBR) ranta, jota seurailee eläväinen, ravintoloiden ja kauppojen reunustama The Walk -rantabulevardi. Jumeirah Beach Residencen alueelta löytyvät myös muutamat Dubain houkuttelevimmista rantahotelleista.

Yksi mainioista rantahotelleista on Le Meridien Mina Seyahi Beach Resort.

Muita julkisia rantoja ovat esimerkiksi Jumeirah Beach Park ja tuulinen Kite Beach, joka on suosittu leijalautailijoiden parissa. Kite Beachilta avautuvat hienot näkymät maailman kalleimmalle hotellille, purjeen muotoiselle Burj Al Arabille.

Julkinen ranta Al Mamzar löytyy puolestaan hyvän matkaa keskustasta Sharjahin läheltä – monelta edullisemmalta keskustahotellilta on sille kuljetus.

Rantalomailijan kannattaa muistaa, että Suomen keskitalven aikaan meri on Dubain edustalla viileähköä – eikä uimassa näe kuin Siperiasta saapuneita venäläisiä (ja heitä muuten on Dubaissa paljon).

Jos aikoo nauttia Dubaissa rantalomasta, kannattaa panostaa hotelliin, jossa on hyvä allasalue. Hyvien hotellien altaat ovat lämmitettyjä, ja niissä tarkenee uida ympäri vuoden.

Atlantis the Palm on tekosaarelle rakennettu valtava luksushotelli Dubaissa. Kuva: Romrodphoto / Shutterstock

Yksi Dubain ihmeistä onkin Atlantis The Palm -hotellin uima-allasosasto: se on mahtava vesipuisto. Myös hotellin ulkopuoliset asukkaat pääsevät pääsymaksua vastaan uimaan.

Myös muutaman muun luksushotellin altaalle pääsee lekottelemaan maksua vastaan, vaikkei hotellissa asuisikaan.

Katso tarjoukset Dubain hotelleihin.

Dubain ostokset

Ibn Battuta Mall -kauppakeskus, Dubai. Kuva: Zhukov Oleg / Shutterstock

Shoppailu on monen mielikuvissa yksi suurimmista syistä matkustaa Dubaihin. Dubain ostoskeskukset ovatkin kooltaan mahtavia ja sisältä upeita, nähtävyyksiä jo siis itsessään. Mutta erityisen hyviä ostospaikkoja ne eivät useinkaan ole: monen tuotteen hintataso on kalliimpi kuin Suomessa eivätkä alennusmyynnitkään ole aina sitä miltä ne näyttävät.

Lue lisää Dubain ostoksista.

Dubai ja arabialainen kulttuuri

Tosiasia on se, että Dubaissa matkatessa tulee tehtyä tuttavutta kaikkien muiden kuin paikallisten asukkaiden – arabien ja beduiinien – kanssa. Dubain asukkaista valtaosa on muualta maailmasta saapuneita vierastyöläisiä, joita löytyy niin varakkaista hallinnollisista ammateista kuin palveluammateista.

Etenkin filippiiniläisiä on Dubaissa töissä niin paljon, että voisi melkein luulla olevansa Filippiineillä käymässä.

Mutta kyllä paikallisia asukkaitakin näkee: miehet on helppo tunnistaa valkoisesta kaavusta ja päätä peittävästä beduiinihuivista.

Ja vaikka Dubai on hyvin moderni kaupunki, arvostavat sen alkuperäiset asukkaat edelleen perinteitään: kamelien kilpa-ajot ovat suosittua ajanvietettä, samoin piknikin pitäminen aavikolla.

Dubain uuden vuoden ilotulitukset

Jos sattuu olemaan Dubaissa uuden vuoden aikaan, pääsee ihailemaan maailman kalleimmaksi sanottua ilotulitusta. Miljoonat palavat taivaalla, kun ilotulitteet räiskyvät maailman korkeimman pilvenpiirtäjän Burj Khalifan ympärillä.

Ja näky todella kuuluu maailman upeimpiin ilotulituksiin.

Pakettimatkat Dubaihin

Dubaihin matkustaa lomalle kätevimmin – ja usein edullisimmin – pakettimatkalla. Välillä löytyy todella halpoja äkkilähtöjä.

Pakettimatkoilla saa hotelleista usein paljon alennusta verrattuna siihen, että hotellin varaisi omatoimisesti.

Katso matkatarjoukset Dubaihin.

Edulliset lennot Dubaihin

Jos sopivaa pakettimatkaa ei löytynyt, kannattaa tarkistaa hotellitarjoukset Dubaihin sekä edulliset lennot Dubaihin (aivan vilkaimpina loma-aikoina kuten joulun aikaan lentojen hinnat nousevat, mutta muuten lennot Helsingistä Dubaihin maksavat noin 200–300 euroa).

Dubain lentokentältä pääsee keskustaan helposti julkisilla tai taksilla. Kaikista vaivattominta on varata lentokenttäkuljetus etukäteen. Kahden hengen kuljetus maksaa hotellin sijainnista riippuen noin 25 euroa. Varaa lentokenttäkuljetus Dubaissa.

Auton vuokraaminen Dubaissa

Dubaissa ja naapuriemiraateissa kiertää kätevästi vuokra-autolla. Lue lisää autonvuokraamisesta Dubaissa.

Dubain vinkit ja kokemukset

Käytännön vinkkejä Dubain-matkalle löytyy sivulta Dubain vinkit ja kokemuksia.

Entä oletko itse käynyt Dubaissa? Mitä tykkäsit matkastasi? Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omat vinkkisi ja kokemuksesi Dubaihin ja auta muita matkailijoita.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Kiinnostavampaa (ja minusta hyödylliseempää) olisi kertoa millä hinnalla tämä on rakennettu.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi