Dubai-matkaopas

Pilvenpiirtäjiä, hiekkarantoja ja aavistus Arabian tunnelmaa – sellainen matkakohde on Dubai. Kuva: Artiomp / Shutterstock

Dubai on maailman suuruudenhulluin kaupunki. Ja juuri se tekee Dubaista matkakohteena niin kiehtovan ja ainutlaatuisen.

Autiolle aavikolle, Persianlahden rantaan, on noussut kuin taikasauvan iskusta säihkyviä pilvenpiirtäjiä ja prameita ostoskeskuksia, joihin houkutellaan asiakkaita jättimäisillä akvaarioilla ja laskettelukeskuksilla. Merelle on rakennettu tekosaaria palmujen ja maailmankartan muotoon.

Oli aika, jolloin mikään rakennushanke ei tuntunut olevan Dudaille liian suuri.

Sitten maailman romahti. Reilu kymmenen vuotta sitten iski maailmantalouden loma ja Dubaille oli käydä kuin Ikarokselle: aavikkokaupunki kurkotti liian korkealle kohti aurinkoa ja poltti siipensä.

Dubaista oli tulla hiekkaan hautautuneiden unelmien kaupunki. Monet rakennushankkeista jäivät kesken, ja Dubai kävi vararikon partaalla, kunnes vauras naapuri Abu Dhabi tuli apuun pohjattoman rahakirstunsa kanssa.

Yksi syy Dubain hillittömään rakennusintoon oli juuri se, ettei Dubailla ole samanlaisia öljyvaroja kuin vaikkapa naapurikaupungilla Abu Dhabilla, vaan Dubai päätti tehdä palveluista oman rahasamponsa.

Muutaman vuoden ajan Dubai eli hiljaiseloa, mutta nyt Dubai on jälleen täynnä itseluottamusta. Uusia jättihankkeita suunnitellaan ja rakennetaan. Ja Dubaista on tullut yksi maailman suosituimmista matkakohteista.

Ikaroksen sijaan Dubai taitaa sittenkin olla kuin tuhkasta noussut feenix-lintu. Talousvaikeuksien jälkeen Dubai on noussut lopulta siivilleen.

Dubain pilvenpiirtäjien keskellä onkin mahdoton kulkea ihmetystä tuntematta – pilvenpiirtäjien metsä on niin vaikuttava, että sitä jää ihailemaan suu auki.

Sellainen Dubai on: sitä kohtaan voi aluksi tuntea epäluuloa, mutta lopulta kaupunkivaltio lumoaa kyynisemmänkin matkailijan. Komeiden kaupunkimaisemien lisäksi Dubain-lomalle houkuttelee auringonpaiste, pitkät hiekkarannat ja mahtavat hotellit, upeat uima-altaat, komeat ostoskeskukset, aavikon hiekkadyynit sekä herkullinen arabialainen ja libanonilainen ruoka.

Dubai – näkemistä ja kokemista

Dubai, Arabiemiraatit. Kuva: Rasto S / Shutterstock

Dubain ykkösnähtävyys on maailman korkein pilvenpiirtäjä Burj Khalifa. 830 metriä korkea Burj Khalifa näyttää mallia, kuinka korkealle ihmiskunta tulee vielä rakennuksillaan kurottamaan.

Dubain muita ihmeitä ovat ihmisten tekemät jättimäiset tekosaaret, joista tällä hetkellä on toiminnassa vasta Palm Jumeirah -palmusaari, jolla sijaitsee mahtava Atlantis The Palm -hotellin ja sen upea vesipuisto Aquaventura, johon ovat tervetulleita myös hotellin ulkopuoliset vieraat.

Dubain huikein hotelli, Atlantis the Palm, sijaitsee palmun muotoisella tekosaarella. Hieno vesipuisto on pääsymaksua vastaan avoinna myös ulkopuolisille vieraille. Kuva: Romrodphoto / Shutterstock

Maailmankartan muotoon rakennetut saaret ovat sen sijaan vielä enimmäkseen autiot, sillä tonteille ei ole löytynyt rakennuttajia.

Dubaissa on säilynyt myös kauniin pelkistettyjä vanhoja kortteleita ajalta ennen vaurauden aikaa. Ja melkein pakollinen elämys ovat jeeppisafariretket aavikolle.

Elämyksestä käyvät myös Dubain suureelliset ostoskeskukset sekä useat vesi- ja huvipuistot. Ymmärsit oikein – Dubaissa ei käy aika pitkäksi.

Lue lisää Dubain nähtävyyksistä. Voit varata kätevästi netistä Dubain retket ja nähtävyyksien pääsyliput.

Dubain kaupunginosat – eli missä päin Dubaita kannattaa asua?

Dubai Marinan hienoja pilvenpiirtäjämaisemia. Kuva: Elnur / Shutterstock

Dubain koko hämää: Dubain ”keskusta” on levittäytynyt 40 kilometrin matkalle. Pääkadut ovat moottoriteitä. Dubailla ei olekaan vain yhtä keskustaa vaan useita.

Alla esitellään tarkemmin Dubain kiinnostavimmat alueet.

Downtown – Dubain keskusta

Dubain Downtownin kaupunkimaisemat ovat kuin tieteiselokuvasta. Kuvassa keskellä pilvenpiirtäjähotelli Rose Rayhaan by Rotana. Kuva: Iakov Kalinin / Shutterstock

Jos Dubaille kuitenkin pitäisi nimetä joku keskusta, paras kandidaatti on Downtown, jonka maamerkkinä kohoaa maailman korkein pilvenpiirtäjä Burj Khalifa. Pilvenpiirtäjän vieressä on Dubain suurin ostoskeskus Dubai Mall.

Downtown sopii keskipisteeksi jo senkin takia, että Burj Khalifa näkyy Dubaissa kaikkialle – se itse asiassa näkyy jopa naapuriemiraattiin Sharjahiin asti.

Myös maantieteellisesti Downtown on aika keskellä Dubaita: Downtownista etelään on Dubain trendikkäin alue Dubai Marina ja Downtownista pohjoiseen ovat perinteisemmät alueet Bur Dubai sekä Deira. Rannoille täältä tosin kertyy matkaa.

Hyvä hotellivinkki Downtowniin on tyylikäs Rose Rayhaan by Rotana, joka sijaitsee aivan Financial Centren metroaseman vieressä. Täältä käsin on helppo vierailla eri puolilla kaupunkia. Tilavat huoneet pilvenpiirtäjämaisemilla ja mainio kuntosali.

Dubai Marina – Dubain trendikkäin kaupunginosa

Dubai Marina. Kuva: Ashraf Jandali / Shutterstock

Dubain houkuttelevimpia kaupunginosia on Dubai Marina, joka sijaitsee keskustan eteläpäässä, Palm Jumeirah -palmusaaren kupeessa.

Kaupunginosan sydämessä on laguunimainen huvivenesatama, jota reunustaa pitkä kävelypromenadi täynnä miellyttäviä ja kohtuuhintaisia ravintoloita.

Taustalla nousevat Dubain kauneimpiin kuuluvat pilvenpiirtäjämaisemat. Aivan vieressä ovat myös viihtyisä rantapromenadi The Walk ja hiekkaranta Marina Beach (tunnetaan myös nimellä JBR Beach). Alue onkin Dubain parhaita yhdistää ranta- ja kaupunkiloma.

Täällä kannattaa käydä ainakin päiväretkellä – majoituksen hintataso tapaa kuulua Dubai Marinassa kaupungin korkeimpiin. Dubain mittapuulla kohtuuhintainen hotelli on erittäin pidetty Habtoor Grand Resort.

Katso tarjoukset Dubai Marinan hotelleihin.

Palmusaari Palm Jumeirah

Dubai palmusaari
Jumeirah Palm Island on keinotekoinen saari. Dubai, Arabiemiraatit. Kuva: Andrey Popov / Shutterstock

Palmun muotoinen tekosaari Palm Jureirah on kehittynyt omaksi hotellialueekseen. Vetonaulana ovat hyvät rannat sekä hotellien upeat allasalueet.

Miinuksena se, että täällä ollaan hieman eristyksissä kaupungin muusta elämästä, vaikka moni hotelli tarjoaakin ilmaisen kuljetuksen keskustaan.

Palmusaari sopii parhaiten matkailijoille, jotka ovat tulleet Dubaihin rentoutumaan ja nauttimaan rantalomasta ja aikovat viettää ison osan lomasta hotellin upeista palveluista nauttien.

Lyhyin matka keskustaan on Palmusaaren ”rungosta”, jossa sijaitsee esimerkiksi upea Dukes The Palm, a Royal Hideaway Hotel. Tästä hotellista saa usein hyviä tarjouksia.

Dubai Creekin alue

Dubai Creek
Dubai Creekin ylittäminen perinteisellä abra-lossilla on yksi Dubain pakollisista elämyksistä. Kuva: Alexandr Vlassyuk / Shutterstock

Keskustan pohjoispuolella sijaitseva Dubai Creekin alue on Dubain historiallista keskustaa. Täältä löytyvät Dubain pieni linnoitus ja tunnelmalliset vanhat korttelit, jotka muistuttavat ajasta ennen vaurauden aikaa.

Hauskat vanhat abra-lossit ylittävät historiallisen kanavan, Dubai Creekin, joka työntyy merestä pitkälle sisämaahan. Kanavan toisella puolen on Dubain maineikkaat mauste- ja kultabasaarit.

Suurin osa matkailijoista käy täällä päiväretkellä, mutta myös hotelleja löytyy, kuten edullinen ja viehättävä Arabian Courtyard Hotel, joka sijaitsee lähellä Dubain linnoitusta ja kävelymatkan päässä metrolta.

Deira – lähellä lentokenttää

Dubain edullisimmat hotellit tapaavat löytyä Deirasta läheltä Dubain kansainvälistä lentokenttää. Deira tunnetaan siirtotyöläisten alueena, jossa on paljon edullisia pikkuravintoloita. Tunnelma on paljon maanläheisempi kuin muualla Dubaissa – mutta keskustan nähtävyyksille pääsee näppärästi metrolla.

Hyvä hotelli on esimerkiksi erittäin kohtuuhintainen Hyatt Place Al Rigga, joka sijaitsee aivan metroaseman vieressä lähellä lentokenttää.

Katso tarjoukset Deiran hotelleihin.

Dubain rannat

Näkymä Palmusaarelta Dubai Marinan kaupunginosaan. Kuva: Esherez / Shutterstock

Dubaissa on sekä yksityisiä hotellirantoja että yleisiä hiekkarantoja. Jos mielessä on erityisesti rantaloma, kannattaa valita rantahotelli. Hotellien rannat kun tapaavat olla viihtyisämpiä kuin yleiset, usein hyvin vilkkaat rannat.

Hotellirantoja on etenkin Palmusaarella. Aivan keskustassa hieno yksityinen ranta on esimerkiksi Le Meridien Mina Seyahi Beach Resortilla, joka sijaitsee viihtyisän Dubai Marinan alueen vieressä. Marinaan pääsee kävellen tai raitiovaunulla.

Julkisista rannoista suosituimpia on Dubai Marinan aluetta reunustava JBR Beach (myös nimellä Marina Beach), jota seurailee eläväinen, ravintoloiden ja kauppojen reunustama The Walk -rantabulevardi. JBR:n (Jumeirah Beach Residence) alueelta löytyvät myös muutamat Dubain houkuttelevimmista hotelleista.

Burj al Arab Jumeirah -hotelli Dubaissa. Kuva: Andrey Popov / Shutterstock

Muita julkisia rantoja ovat esimerkiksi Downtown Dubain suunnalla sijaitseva Jumeirah Beach Park sekä tuulinen Kite Beach, joka on suosittu leijalautailijoiden parissa. Kite Beachilta avautuvat hienot näkymät maailman kalleimmalle hotellille, purjeen muotoiselle Burj Al Arabille.

Julkinen ranta Al Mamzar löytyy puolestaan hyvän matkaa keskustasta Sharjahin läheltä – monelta edullisemmalta keskustahotellilta on sille kuljetus.

Rantalomailijan kannattaa muistaa, että Suomen keskitalven aikaan meri on Dubain edustalla viileähköä – eikä uimassa näe kuin Siperiasta saapuneita venäläisiä (ja heitä muuten on Dubaissa paljon).

Jos aikoo nauttia Dubaissa rantalomasta, kannattaa panostaa hotelliin, jossa on hyvä allasalue. Hyvien hotellien altaat ovat lämmitettyjä, ja niissä tarkenee uida ympäri vuoden.

Katso tarjoukset Dubain hotelleihin.

Dubain ostokset

Ibn Battuta Mall -kauppakeskus, Dubai. Kuva: Zhukov Oleg / Shutterstock

Shoppailu on monen mielikuvissa yksi suurimmista syistä matkustaa Dubaihin. Dubain ostoskeskukset ovatkin kooltaan mahtavia ja sisältä upeita, nähtävyyksiä jo siis itsessään. Mutta erityisen hyviä ostospaikkoja ne eivät useinkaan ole: monen tuotteen hintataso on kalliimpi kuin Suomessa eivätkä alennusmyynnitkään ole aina sitä miltä ne näyttävät.

Lue lisää Dubain ostoksista.

Dubai ja arabialainen kulttuuri

Tosiasia on se, että Dubaissa matkatessa tulee tehtyä tuttavutta kaikkien muiden kuin paikallisten asukkaiden – arabien ja beduiinien – kanssa. Dubain asukkaista valtaosa on muualta maailmasta saapuneita vierastyöläisiä, joita löytyy niin varakkaista hallinnollisista ammateista kuin palveluammateista.

Etenkin filippiiniläisiä on Dubaissa töissä niin paljon, että voisi melkein luulla olevansa Filippiineillä käymässä.

Mutta kyllä paikallisia asukkaitakin näkee: miehet on helppo tunnistaa valkoisesta kaavusta ja päätä peittävästä beduiinihuivista.

Ja vaikka Dubai on hyvin moderni kaupunki, arvostavat sen alkuperäiset asukkaat edelleen perinteitään: kamelien kilpa-ajot ovat suosittua ajanvietettä, samoin piknikin pitäminen aavikolla.

Dubain uuden vuoden ilotulitukset

Jos sattuu olemaan Dubaissa uuden vuoden aikaan, pääsee ihailemaan maailman kalleimmaksi sanottua ilotulitusta. Miljoonat palavat taivaalla, kun ilotulitteet räiskyvät maailman korkeimman pilvenpiirtäjän Burj Khalifan ympärillä.

Ja näky todella kuuluu maailman upeimpiin ilotulituksiin.

Pakettimatkat Dubaihin

Dubaihin matkustaa lomalle kätevimmin – ja usein edullisimmin – pakettimatkalla. Välillä löytyy todella halpoja äkkilähtöjä.

Pakettimatkoilla saa hotelleista usein paljon alennusta verrattuna siihen, että hotellin varaisi omatoimisesti.

Edulliset lennot Dubaihin

Jos sopivaa pakettimatkaa ei löytynyt, kannattaa tarkistaa hotellitarjoukset Dubaihin sekä edulliset lennot Dubaihin (aivan vilkaimpina loma-aikoina kuten joulun aikaan lentojen hinnat nousevat, mutta muuten lennot Helsingistä Dubaihin maksavat noin 200–300 euroa).

Dubain lentokentältä pääsee keskustaan helposti julkisilla tai taksilla. Kaikista vaivattominta on varata lentokenttäkuljetus etukäteen. Kahden hengen kuljetus maksaa hotellin sijainnista riippuen noin 25 euroa. Varaa lentokenttäkuljetus Dubaissa.

Auton vuokraaminen Dubaissa

Dubaissa ja naapuriemiraateissa kiertää kätevästi vuokra-autolla. Lue lisää autonvuokraamisesta Dubaissa.

Dubain vinkit ja kokemukset

Käytännön vinkkejä Dubain-matkalle löytyy sivulta Dubain vinkit ja kokemuksia.

Entä oletko itse käynyt Dubaissa? Mitä tykkäsit matkastasi? Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omat vinkkisi ja kokemuksesi Dubaihin ja auta muita matkailijoita.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi