Abu Dhabi – hyvä vaihtoehto Dubaille

Rub al Khalin aavikko, Empty Quarter, Abu Dhabi. Kuva: Katiekk / Shutterstock

Abu Dhabi saattaa olla suomalaisten matkailijoiden huonosti tuntema lomakohde, mutta Abu Dhabi on kiehtovin Arabiemiraateista. Luksushotelleissa lekottelun lisäksi Abu Dhabin -lomalla voi tehdä matkan Tyhjälle neljännekselle, maailman mystisimmälle aavikolle, ja ihailla Al Ainin komeaa linnoitusta. Abu Dhabista löytyy myös komea Ferrari World -huvipuisto.

Miten Abu Dhabia kuvaisi? Se on kaupunki, joka ei ole osannut brändätä itseään – ainakaan vielä toistaiseksi. Abu Dhabi ei ole yhtä suureellinen kuin Dubai eikä kansainvälisesti yhtä näkyvä kuin naapurimaa Qatar.

Tilanne tulee muuttumaan lähitulevaisuudessa, kunhan Abu Dhabin valtavat rakennushankkeet valmistuvat. Jonakin päivänä Abu Dhabi tullaan tuntemaan Arabian kulttuurikeskuksena. Abu Dhabin Louvre-museo on vihdoin valmistunut, ja rakenteilla ovat edelleen mahtava kansallismuseo Zayed National Museum sekä maailman suurin Guggenheim-museo. Molempien rakennustyöt ovat tosin vuosikausia myöhässä.

Jo nyt Abu Dhabi on Arabianniemimaan kiehtovimpia lomakohteita. Abu Dhabissa riittää nähtävyyksiä ja matkakohteena Abu Dhabi on helpommin lähestyttävä kuin Dubai (Abu Dhabin keskustassa voi jopa kävellä paikasta toiseen).

Abu Dhabin loma onkin hyvä vaihtoehto Dubailla, varsinkin kun Abu Dhabin hotelleissa hinta-laatusuhde tapaa olla selvästi Dubaita parempi. Abu Dhabiin tehdään Suomestakin pakettimatkoja.

Abu Dhabi on Arabiemiraattien pääkaupunki ja alueeltaan selvästi muista emiraatteja suurempi. Koko emiraattien pinta-alasta 80 prosenttia kuuluu Abu Dhabiin. Abu Dhabista löytyvätkin Arabiemiraattien kauneimmat aavikot ja keitaat. Kooltaan Abu Dhabi on hieman Irlantia pienempi.

Abu Dhabilla on myös emiraattien suurimmat öljyvarat.

Abu Dhabi – nähtävää ja koettavaa

Sheikki Zayedin suurmoskeija, Abu Dhabi. Kuva: Elena Przhevalskaia / Shutterstock

Abu Dhabissa on eniten nähtävää ja koettavaa Arabiemiraateista – jopa Dubai jää toiseksi. Abu Dhabista löytyy alueen komein moskeija, huikea Sheikh Zayed Grand Mosque, jonka pitäisi kuulua jokaisen matkailijan ohjelmaan.

Huvittelunhaluisia taas viihdyttää Ferrari World, joka tunnetaan parhaiten maailman nopeimmasta vuoristoradasta. Hellettä ei tarvitse pelätä, sillä suurin osa huvipuistosta on sisätiloissa.

Lisää vauhtia on luvassa marraskuisin, kun Abu Dhabissa ajetaan Formula ykkösten osakilpailu. Huippumoderniin formularataan voi tutustua opastetuilla kierroksilla myös kilpa-ajojen ulkopuolella.

Abu Dhabiin rakennetaan paljon ja kaupungin silhuetti muuttuu silmissä. Arkkitehdit on selvästi päästetty valloilleen kilpailemaan näyttävimmästä lopputuloksesta ja Abu Dhabin pilvenpiirtäjissä riittää sekä ihastelemista että ihmettelemistä. Capital Gate on maailman eniten kallellaan oleva rakennus, ja pyöreä pilvenpiirtäjä Aldar Headquarter on puolestaan päässyt maailman rumimpien pilvenpiirtäjien listalle.

Abu Dhabi. Kuva: Boule / Shutterstock

Corniche on Abu Dhabin viehättävä rantabulevardi, jonka varrella on viihtyisä julkinen hiekkaranta. Uimista enemmän ranta kutsuu fiilistelemään meren äärellä. Rantabulevardia voi polkea edestakaisin vaikkapa vuokrattavilla, aikuisen mentävillä polkuautoilla.

Nähtävyyksiin kuuluu myös jättimäinen luksushotelli Emirates Palace, joka rakentamiseen paloi kolme miljardia dollaria! Hotelliin on vapaa pääsy pällistelemään yleisiä tiloja.

Lue lisää Abu Dhabin nähtävyyksistä.

Retket Abu Dhabista

Rub al Khalin aavikko, Empty Quarter, Abu Dhabi. Kuva: Alexandre Caron / Shutterstock

Kaupunkinähtävyyksien lisäksi Abu Dhabista löytyy myös komeita luonnonnähtävyyksiä. Erityisen suosittuja retkiä ovat aavikkosafarit, joihin kuuluu yleensä illallinen tähtien alla. Tällaiset retket varaa helposti etukäteen netistä.

Jos taas mukana on enemmän seikkailumieltä, aavikolle pääsee omatoimisestikin vuokra-autolla. Tällöin suunnaksi kannattaa ottaa Liwa Oasis ja Tyhjä neljännes tai Al-Ain. Liwa Oasis on kaunis keidasalue maailman huikeimman aavikon, Tyhjän neljänneksen, reunalla.

Al-Ain on toinen kiinnostava keidasalue. Al-Ainissa näkee aavikkoa ja komeita vuoristomaisemia. Nähtävänä on myös Arabiemiraattien hienoin linna ja Arabian eläimiä esittelevä eläintarha.

Kummallisimmasta päästä on Sir Bani Yas -saari. Saari toimi aikoiaan Abu Dhabin entisen hallitsijan yksityisenä villieläinpuistona, kunnes se avattiin hallitsijan kuoleman (2004) jälkeen yleisölle. Saarella käyskentelee vapaasti niin kirahveja ja strutseja kuin arabialaisia oryx-antilooppejakin.

Abu Dhabin parhaat rannat

Corniche Beach, Abu Dhabi. Kuva: Harry Cabance / Shutterstock

Abu Dhabin rannat tapaavat olla hienommat kuin Dubaissa. Heti keskustassa on mainio rantabulevardi Cornichen ranta, joka on sekin hyvä uimiseen. Ranta on saanut kansainvälisen Blue Flag -merkinnän puhtaudestaan.

Keskustan ulkopuolella odottaa upea, yhdeksän kilometriä pitkä Saadiyat-ranta, jolla merikilpikonnat käyvät munimassa. Rannan yleisellä osuudella on pituutta 400 metriä. Osa rannasta on muutaman ylellisen hotellin kuten St. Regis Saadiyat Island käytössä.

Vilkasta beach club -henkistä rantalomailua löytää Yas Beachilta, joka sijaitsee lähellä Ferrari World -huvipuistoa. Rannan yleiselle osuudelle on pääsymaksu. Yas Beachilta löytyy useita mainioita hotelleja.

Abu Dhabin ostokset

Dubain tapaan Abu Dhabissa on useita ostoskeskuksia. Uusin ja komein on vuonna 2014 Ferrari Worldin viereen avattu valtava Yas Mall, joka jää koossa jälkeen vain Dubai Mallille, maailman suurimmalle ostoskeskukselle.

Muita käymisen arvoisia ostoskeskuksia löytyy Abu Dhabin keskustasta. Abu Dhabin viihtyisin ostoskeskus on WTC Mall, jonka käytävät on koristeltu komein puuleikkauksin. Ostoskeskuksella on kaksi puolta: The Mall ja The Souq. Edellisessä on modernimpia kauppoja ja jälkimmäinen on hyvä matkamuistojen ostamiseen sekä paikallisen ruuan syömiseen.

Marina Mall on viihtyisä pienehkö ostoskeskus kauniilla paikalla meren rannassa. Telttakatosmainen katto tuo tunnelmaa ja väljyyttä. Samalla avautuvat näkymät Abu Dhabin pilvenpiirtäjille.

Al Wahda Mall on suuri ja keskeisellä paikalla sijaitseva ostoskeskus mutta hieman persoonaton. Täällä saa kyllä ostokset tehtyä, mutta Al Wahda Mall ei houkuttele viettämään aikaa.

Ostoskeskuksista ylellisin on The Galleria, jossa ei muuta olekaan kuin maailman luksusmerkkejä. Kahvillekin pääsee Armani Cafehen.

Abu Dhabin hotellit

Capital Gate -pilvenpiirtäjä on aikamoinen katseenvangitsija. Pilvenpiirtäjässä sijaitsee Hyatt-hotelli.
Capital Gate -pilvenpiirtäjä on aikamoinen katseenvangitsija. Pilvenpiirtäjässä sijaitsee Hyatt-hotelli.

Abu Dhabista saa yleensä loistavan hotellin selvästi Dubaita halvemmalla, Abu Dhabi kun on kohteena vähemmän tunnettu. Tämän oppaan kirjoittaja on yöpynyt Abu Dhabissa sadalla eurolla joulusesongin aikaan mm. upeassa Dusit Thani -loistohotellissa (hulppean tilavat huoneet ja loistava aamiainen).

Erikoisesta arkkitehtuurista kiinnostuneen ykkösvaihtoehto on tietenkin, jos rahasta ei ole puutetta, maailman kaltevimmassa rakennuksessa sijaitseva Andaz Capital Gate Abu Dhabi.

Katso tarjoukset Abu Dhabin hotelleihin.

Liikkuminen Abu Dhabissa

Abu Dhabin ydinkeskustan alueella voi kävelläkin paikasta toiseen, eivätkä taksitkaan ole kalliita. Kätevä tapa kiertää nähtävyyksiä kerralla on ostaa lippu hop on hop off -bussiin.

Matka Abu Dhabiin

Pikkaisen kiva lentokoneateria Etihad Airwaysilla.
Pikkaisen kiva lentokoneateria Etihad Airwaysilla.

Abu Dhabin oma lentoyhtiö Etihad on Kerran elämässä -sivuston suosikkiyhtiöitä. Koneet ja ruoka ovat aina viimeisen päälle. Lentäen pääsee myös esimerkiksi Turkish Airlinesilla.

Norwegian Air lentää Suomesta suoraan Dubaihin ja vaikka lentojen aikataulut ovat olleet aika huonot (Dubaihin saavutaan keskellä yötä ja pois lennetään keskellä yötä), ovat lentojen hinnat olleet todella edullisia.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Abu Dhabiin ja Dubaihin.

Abu Dhabin pakettimatkat ja matkapaketit

Katso matkatarjoukset Arabiemiraatteihin.

Abu Dhabi – vinkit ja kokemukset

Käytännön matkustusvinkkejä Abu Dhabiin ja Arabiemiraatteihin löytyy sivulta Vinkit ja kokemukset. Sivulta selviää esimerkiksi se, miten Abu Dhabissa pitää pukeutua, ja mikä on muslimimaan tilanne alkoholin tarjoilun suhteen.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi