Abu Dhabi – hyvä vaihtoehto Dubaille

Rub al Khalin aavikko eli Empty Quarter, Tyhjä neljännes. Kuva: Katiekk / Shutterstock

Abu Dhabi on matkakohteena kiehtovin Arabiemiraateista, vaikkei se yhtä kuuluisa olekaan kuin Dubai. Abu Dhabista voi käydä retkellä Tyhjällä neljänneksellä, yhdellä maailman komeimmista ja mystisimmistä aavikoista, ja ihailla Al Ainin komeaa linnoitusta.

Abu Dhabin nähtävyyksiin kuuluvat myös Arabiemiraattien hienoin moskeija ja huvipuisto Ferrari World.

Miten Abu Dhabia kuvaisi? Se on kaupunki, joka ei ole osannut brändätä itseään – ainakaan vielä toistaiseksi. Abu Dhabi ei ole yhtä suureellinen kuin Dubai eikä kansainvälisesti yhtä näkyvä kuin naapurimaa Qatar.

Mutta tilanne on muuttumassa. Abu Dhabi haluaa näyttäytyä Arabiemiraattien kulttuurikeskuksena. Uusin nähtävyys onkin päheä taidemuseo Louvre Abu Dhabi. Rakenteilla ovat myös mahtava kansallismuseo Zayed National Museum sekä maailman suurin Guggenheim-museo. Molempien rakennustyöt ovat tosin vuosikausia myöhässä.

Syytä myöhästymiseen voi vain arvailla, sillä rahasta sen ei luulisi olevan kiinni; Abu Dhabin öljyvarat kun ovat Arabiemiraattien suurimmat. Se on myös selvästi suurin emiraateista: koko emiraattien pinta-alasta 80 prosenttia kuuluu Abu Dhabiin, joka myös hoitaa alueen pääkaupunkina. Täältä löytyvätkin Arabiemiraattien kauneimmat aavikot ja keitaat.

Vaikka maana Abu Dhabi onkin selvästi suurempi, on se kaupunkina huomattavasti pienempi ja helpommin lähestyttävä kuin Dubai – Abu Dhabin keskustaan voi osin jopa tutustua kävellen.

Pistä siis tämä mieleesi: lomakohteena Abu Dhabi on erinomainen vaihtoehto Dubaille.

Rantabulevardi Corniche ja Abu Dhabin ranta

Corniche Beach on aivan Abu Dhabin keskustassa. Vasemmalla näkyy ökyluksushotelli Emirates Palace ja oikealla pilkistää huvivenesatama Al Marinan aluetta. Uima-altaat kuuluvat viereisille hotelleille. Kuva: Harry Cabance / Shutterstock

Abu Dhabin keskusta on suurkaupungiksi yllättävänkin kompakti. Keskustan sydän on kaunis rantabulevardi Corniche, jota reunustaa hieno hiekkaranta. Rantabulevardia pitkin on kiva käyskennellä ja mereenkin voi pulahtaa uimaan. Ranta on saanut kansainvälisen Blue Flag -merkinnän puhtaudestaan.

Rantabulevardia pitkin voi myös polkea edestakaisin vuokrattavilla, aikuisen mentävillä polkuautoilla.

Aivan Cornichen varrella ei ole hotelleja, vaan sitä reunustaa vilkas autotie. Heti tien toiselta puolen alkaakin Abu Dhabin ydinkeskusta.

Lähimmät hotellit ovat ylellinen St. Regis Abu Dhabi ja keskihintainenn Radisson Blu Abu Dhabi Corniche, joilla on myös omat rantaklubinsa biitsillä.

Huvivenesatama Al Marina

Cornichen päästä lähtee silta Al Marinaan, tekosaarelle, jolla on pieni ja viihtyisä ostoskeskus Marina Mall sekä huvivenesatama.

Al Marinan rannasta kohoaa mahtavan kokoinen lipputanko. Vieressä on pieni perinnekylä, Abu Dhabi Heritage Vllage, johon on ilmainen sisäänpääsy. Perinnekylä esittää perinteistä beduiinileiriä.

Al Marinan rannasta avautuvat näkymät Abu Dhabin pilvenpiirtäjille.

Abu Dhabin keskusta

Abu Dhabin keskustaa: vasemmalla Etihad Towers ja oikealla luksushotelli Emirates Palace. Kuva: Boule / Shutterstock

Abu Dhabin ydinkeskustan nähtävyytenä on pilvenpiirtäjien keskellä sijaitseva pieni, lumenvalkea linnoitus Qasr Al Hosn, kaupungin vanhin rakennus vuodelta 1793. Täältä Abu Dhabi sai alkunsa kun bani yas -beduiiniheimo muutti sisämaan Liwa-keitaalta rannikolle.

He rakensivat linnoituksen sheikkinsä palatsiksi ja suojaamaan tärkeää kaivoa. Linnoituksessa toimi taannoin Abu Dhabin historiaa ja kulttuuria esittelevä museo, mutta se on ollut pitkään remontissa.

Melkein linnoituksen vieressä on keskustan viihtyisin ostoskeskus, World Trade Center Mall, jonka käytävät on koristeltu komein puuleikkauksin. Ostoskeskuksella on kaksi puolta: The Mall ja The Souq. Edellisessä on modernimpia kauppoja ja jälkimmäinen on hyvä matkamuistojen ostamiseen sekä paikallisen ruuan syömiseen.

Ostoskeskuksen yhteydessä toimii pidetty, takuuvarmaa laatua tarjoava Courtyard by Marriott WTC Abu Dhabi. Sijainti on erinomainen, jos tykkää kävellä paikasta toiseen eikä olla koko ajan (edullisten) taksien varassa.

Keskustan toisella reunalla, Cornichen päässä, sijaitsee maailman prameimmaksikin hotelliksi tituleerattu Emirates Palace, jonka rakentamiseen paloi hämmästyttävät kolme miljardia dollaria. Hotelliin on vapaa pääsy pällistelemään yleisiä tiloja.

Palatsihotellin edustalla kohoavat komeat Etihad Towers -pilvenpiirtäjät. Yhdessä pilvenpiirtäjistä toimii upea luksushotelli Jumeirah at  Etihad Towers, jossa voi päästä asumaan alle 200 eurolla.

Paljon muuta nähtävää varsinaisessa keskustassa ei olekaan. Muut Abu Dhabin nähtävyydet sijaitsevat hieman syrjemmällä ja niistä kerrotaan tarkemmin omalla sivullaan.

Yas Island – huvittelijan tekosaari

Ferrari World Park on valtavan kokoinen sisähuvipuisto Abu Dhabissa. Kuva: Burachet / Shutterstock

Keskeistä seutua on myös lentokentän vieressä sjaitseva tekosaari Yas. Täällä sijaitsevat Abu Dhabin vauhdikkaimmat nähtävyydeet kuten sisähuvipuisto Ferrari World ja vesipuisto Yas Waterworld.

Shoppailun himon tyydyttää Ferrari Worldin viereen avattu valtavan kokoinen Yas Mall, joka ei jää koossa paljoa jälkeen edes Dubai Mallille, maailman suurimmalle ostoskeskukselle.

Rannalle pääsee Yas Beachilta, joka henkii beach club -tunnelmaa. Rannan yleiselle osuudelle on pääsymaksu.

Yas-saarella on sen verran paljon näkemistä ja tekemistä, että se käy lomakohteesta jo itsessään. Yas-saarella onkin useita suosittuja hotelleja kuten erittäin lapsiystävällinen Yas Island Rotana.

Museosaari Saadiyat

Louvre Abu Dhabi
Louvre Abu Dhabi on komea jo ukoasultaan – kuten nykyisin taidemuseot tapaavat olla. Kuva: Agnieszka Kowalczyk / Unsplash

Kehittymässä oleva kaupunginosa on tekosaari Saadiyat, jonne on suunniteltu rakennettavaksi useampikin komea museo. Niistä valmistunut vasta Louvre Abu Dhabi.

Toistaiseksi saarella ei vielä oikein muuta olekaan kuin Louvre ja yhdeksän kilometriä pitkä Saadiyat Beach, jolla merikilpikonnat käyvät munimassa.

Rannan yleisellä osuudella on pituutta 400 metriä. Osa rannasta on muutaman ylellisen hotellin kuten St. Regis Saadiyat Islandin käytössä.

Retket Abu Dhabista

Rub al Khalin aavikko, Empty Quarter, Abu Dhabi. Kuva: Alexandre Caron / Shutterstock

Kaupunkinähtävyyksien lisäksi Abu Dhabista löytyy myös komeita luonnonnähtävyyksiä. Erityisen suosittuja retkiä ovat aavikkosafarit, joihin kuuluu yleensä illallinen tähtien alla. Tällaiset retket varaa helposti etukäteen netistä.

Jos taas mukana on enemmän seikkailumieltä, aavikolle pääsee omatoimisestikin vuokra-autolla. Tällöin suunnaksi kannattaa ottaa Liwa Oasis ja Tyhjä neljännes tai Al-Ain.

Liwa Oasis on kaunis keidasalue maailman huikeimman aavikon, Tyhjän neljänneksen, reunalla.

Al-Ain on toinen kiinnostava keidasalue. Al-Ainissa näkee aavikkoa ja komeita vuoristomaisemia. Nähtävänä on myös Arabiemiraattien hienoin linna ja Arabian eläimiä esittelevä eläintarha.

Abu Dhabin ostokset

Abu Dhabissa on useita ostoskeskuksia, mutta ostoskohteena se ei silti aivan pärjää Dubaille. Edellä mainittujen ostoskeskusten ohella mainitsemisen arvoinen on esimerkiksi Al Wahda Mall, joka on suuri ja keskeisellä paikalla mutta hieman persoonaton. Täällä saa kyllä ostokset tehtyä, mutta Al Wahda Mall ei houkuttele viettämään aikaa.

Ostoskeskuksista ylellisin on The Galleria, jossa ei muuta olekaan kuin maailman luksusmerkkejä. Kahvillekin pääsee Armani Cafehen.

Abu Dhabin hotellit

Capital Gate -pilvenpiirtäjä on aikamoinen katseenvangitsija. Pilvenpiirtäjässä sijaitsee Hyatt-hotelli.
Capital Gate -pilvenpiirtäjä on aikamoinen katseenvangitsija. Pilvenpiirtäjässä sijaitsee Hyatt-hotelli.

Abu Dhabista saa yleensä loistavan hotellin selvästi Dubaita halvemmalla, Abu Dhabi kun on kohteena vähemmän tunnettu.

Tämän oppaan kirjoittaja on yöpynyt Abu Dhabissa sadalla eurolla joulusesongin aikaan mm. upeassa Dusit Thani -loistohotellissa (hulppean tilavat huoneet ja loistava aamiainen).

Erikoisesta arkkitehtuurista kiinnostuneen ykkösvaihtoehto on tietenkin, jos rahasta ei ole puutetta, maailman kaltevimmassa rakennuksessa sijaitseva Andaz Capital Gate Abu Dhabi.

Molemmilla on hyvä sijainti lentokentän ja keskustan välillä, mistä on helppo liikkua edullisilla takseilla niin keskustaan kuin keskustan ulkopuolellakin sijaitseviin nähtävyyksiin.

Katso tarjoukset Abu Dhabin hotelleihin.

Liikkuminen Abu Dhabissa

Abu Dhabin ydinkeskustan alueella voi kävelläkin paikasta toiseen, eivätkä taksitkaan ole kalliita. Kätevä tapa kiertää nähtävyyksiä kerralla on ostaa lippu hop on hop off -bussiin.

Matka Abu Dhabiin

Pikkaisen kiva lentokoneateria Etihad Airwaysilla.
Pikkaisen kiva lentokoneateria Etihad Airwaysilla.

Abu Dhabin oma lentoyhtiö Etihad on Kerran elämässä -sivuston suosikkiyhtiöitä. Koneet ja ruoka ovat aina viimeisen päälle. Lentäen pääsee myös esimerkiksi Turkish Airlinesilla.

Abu Dhabin lentokentältä matka jatkuu kätevimmin taksilla.

Dubaista pääsee myös bussilla Abu Dhabiin. Matka kestää pari tuntia.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Abu Dhabiin ja Dubaihin.

Abu Dhabi kokemuksia

Abu Dhabista kirjoitti maassa pariin otteeseen vieraillut matkailutoimittaja Antti Helin: ”Olin todella innoissani, että pääsin ajamaan autolla Tyhjälle neljännekselle – eikä elämys pettänyt.”

Käytännön matkustusvinkkejä Abu Dhabiin ja Arabiemiraatteihin löytyy sivulta Vinkit ja kokemukset. Sivulta selviää esimerkiksi se, miten Abu Dhabissa pitää pukeutua, ja mikä on muslimimaan tilanne alkoholin tarjoilun suhteen.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi