Burj Khalifa – näin koet maailman korkeimman rakennuksen

Burj Khalifa
Burj Khalifa nousee korkealle Dubain ylle. Kuva: Rasto S / Shutterstock

Burj Khalifa, maailman korkein pilvenpiirtäjä, on Dubain ykkösnähtävyys, yksi modernin maailman ihmeistä.

Kun 830 metriin kurottava Burj Khalifa valmistui vuonna 2010, se rikkoi oikein kunnolla maailman korkeimman tittelin. Edellisellä ennätyksen haltijalla, Taipei 101:llä oli korkeutta ”vain” 508 metriä.

Dubain maamerkki on kolme kertaa Eiffel-tornia korkeampi ja lähes tuplasti Empire State Buildingin korkuinen.

Burj Khalifa nousee niin korkealle kaupungin ylle, että se saa muut Dubain – ja maailman – pilvenpiirtäjät näyttämään kitukasvuisilta. Burj Khalifa näytti kerralla mallia, kuinka korkealle ihmiskunta tulee vielä rakennuksillaan kurottamaan. Se on kuin torni, joka osoittaa kohti tulevaisuutta.

Pilvenpiirtäjän korkeus on tosin hieman bluffia, sillä ylimmät kerrokset ovat käytännössä tyhjää tilaa ilman käyttötarkoitusta.

Vaikuttavinta Burj Khalifassa ei kuitenkaan ole sen korkeus, vaan sen kauneus. Burj Khalifa on oikeasti upean näköinen rakennus.

Burj Khalifan rakentaminen oli jäädä kesken

Burj Khalifa valmistui keskelle maailmanlaajuista talouslamaa – niin kuin Empire State Building ja monet muut aikoinaan maailman korkeimmat pilvenpiirtäjät.

Pilvenpiirtäjien lamaindeksin mukaan ennätysrakennukset enteilevät aina uutta maailmanlamaa.

Rakentaminen olisikin jäänyt kesken, ellei Dubain naapuri, upporikas Abu Dhabin emiirikunta, olisi lopulta antanut rahoja pilvenpiirtäjän loppuun saattamiseksi.

Abu Dhabi vaati pelastamiseen vain yhden korvauksen Dubailta, ja se oli tornin nimeäminen Abu Dhabin emiirin Khalifa ibn Zayidin mukaan (pilvenpiirtäjän nimen oli tarkoitus olla Burj Dubai eli Dubain torni).

Siitä pitäen torni on alati muistuttanut olemassaolollaan siitä, kenellä lopulta on taloudellinen ja poliittinen valta Arabiemiraateissa.

Enää hetken aikaa maailman korkein rakennus

Burj Khalifan lähtölaskenta maailman korkeimpana pilvenpiirtäjänä on jo alkanut. Seuraavan, vielä korkeamman pilvenpiirtäjän pitäisi valmistua Saudi-Arabiaan lähivuosina.

Sellaista se on, maailman korkeimman rakennuksen tittelin tavoittelu – se on helpompi saavuttaa kuin pitää.

Mutta silti, ainakin pieni osa maineesta ainakin jää, niin kuin muidenkin aikoinaan maailman korkeimpien kohdalla.

Burj Khalifan näköalatasanne

160-kerroksisessa pilvenpiirtäjässä on toimistoja, tuhatkunta luksusasuntoa ja maailman ensimmäinen Armani Hotel.

Vierailijoille avoimet näköalatasanteet ovat 124. kerroksessa (450 metrin korkeudessa) ja 148. kerroksessa (555 metriä). Jälkimmäinen, korkeammalla sijaitseva näköalatasanne SKY at the Top on uudempi ja paljon edellistä kalliimpi. Etukäteen varaamalla lippujen hinnasta saa merkittävän alennuksen.

Kannattaako sitten maksaa ylimääräistä nousemisesta 148. kerrokseen?

Jo 124. kerroksen näköalatasanne on niin korkealla (käytännössä samalla korkeudella kuin Kuala Lumpurin Petronas Towersin huippu), etteivät maisemat juuri kummemmiksi muutu.

Suurin ero on siinä, että SKY at the Top on elämyksenä rauhallisempi, sillä väkeä on vähemmän kuin alemmalla näköalatasanteella. Ja samalla tulee rikottua ennätyksiä: 148. kerroksen SKY at the Top -näköalatasanne on maailman korkein.

Jonojen välttämiseksi pääsylippu Burj Khalifaan kannattaa varata etukäteen netistä.

Paras aika vierailla Burj Khalifassa

Ylhäältä avautuvat näkymät riippuvat paljon kellosta ja vuodenajasta. Kirkkaimmat näkymät ovat aamulla, jolloin tornista voi usein nähdä purjeen muotoisen superluksushotellin Burj Al Arabin ja Maapallosaaret. Todella kirkkaalla ilmalla voisi nähdä myös Palmusaaren. Iltaisin voi taas ihailla auringonlaskun värejä.

Suihkulähde Dubai Fountain

Dubai Fountain
Näkymä Dubain – ja koko maailman – korkeimmasta rakennuksesta, Burj Khalifasta. Aivan pilvenpiirtäjän juurella on mahtava suihkylähde Dubai Fountain. Kuva: Cezary Wojtkowski / Shutterstock

Pilvenpiirtäjän juurella on valtava, pienen järven kokoinen suihkulähde. Iltaisin suihkulähde herää eloon, kun se syöksee vettä jopa yli 150 metrin korkeuteen musiikin ja näyttävän valoshow’n tahdissa. Kannattaa käydä katsomassa.

Ja jottei totuus unohtuisi: lähes 200 miljoonaa euroa maksanut suihkulähde on – tietenkin – lajissaan maailman kallein.

Suihkulähteen esitykset ovat iltaisin puolen tunnin välein kello kuudesta kymmeneen. Myös päivällä on kaksi esitystä, kello yksi ja puoli kaksi.

Burj Khalifan sijainti

Suihkulähteen ja Burj Khalifa -pilvenpiirtäjän vieressä on Dubain suurin ostoskeskus Dubai Mall.

Vieressä on metsoasema Burj Khalifa / Dubai Mall.

Lue lisää Dubaista.

Burj Khalifa kokemuksia

Mitä itse pidit maailman korkeimmasta pilvenpiirtäjästä? Tuntuiko kuin olisit koskettanut taivasta, seissyt maailman katolla? Kerro kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Burj Khalifasta.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!