Arabiemiraatit – Dubai, Abu Dhabi, Sharja vai Ras Al-Khaimah?

Dubai, Arabiemiraatit. Kuva: Artiomp / Shutterstock

Pilvenpiirtäjiä ja uimarantoja, hiekkaa ja huvipuistoja. Ostoskeskuksia ja hyviä lentoyhtiöitä. Sellaisia paikkoja ovat Yhdistyneet Arabiemiirikunnat eli tuttavallisesti Arabiemiraatit pähkinänkuoressa.

Erityisen hyväksi lomakohteeksi Arabiemiraatit tekee niiden sijainti ja vaivattomuus: lentoaika Suomesta on vain kuusi tuntia eikä sadetta tarvitse pahemmin pelätä. Aikaeroa on vain kaksi tuntia, joten se ei aiheuta ongelmia. Arabiemiraatit sopivatkin hyvin vaikka vajaan viikonkin lomakohteeksi.

Yhdistyneet Arabiemiirikunnat koostuu seitsemästä pienehköstä arabivaltiosta, joissa jokaisessa on hieman oma tunnelmansa. Välimatkat ovat lyhyet ja yhdellä reissulla voi helposti jakaa aikansa vaikka kahden tai useamman emiraatin välillä.

Usein kuuluu väitettävän, ettei Arabiemiraateissa olisi kulttuuria, vaan emiraattien elämä olisi yhtä kulutusjuhlaa. Kyseessä on harhaluulo. Emiraateissa beduiini- ja arabikulttuuri on saanut modernin, kiehtovan muodon. Perinteet näkyvät esimerkiksi luksushotellien arkkitehtuurissa ja koristelussa ja monien pilvenpiirtäjienkin muodoissa.

Ja perinteet elävät myös ihmisten arjessa: kameliajot ovat suosittua paikallisten hupia, ja esimerkiksi käyminen kamelimarkkinoilla on ikimuistoinen kokemus matkailijalle.

Arabiemiraatit onkin erittäin kiehtova matkakohde, jota ei kannata vierastaa sen ”pinnallisen” maineen takia. Arabiemiraateista näkee hyvän yleiskuvan jo ensimmäisellä reissulla, mutta emiraateissa riittää nähtävää ja koettavaa useille matkoille.

Arabiemiraatit ja maailman ihmeet

Burj Khalifa on maailman korkein rakennus. Dubai, Arabiemiraatit. Kuva: Umar Shariff / Shutterstock

Arabiemiraatteihin mennään yleensä nauttimaan shoppailusta ja rantalomailusta hyvissä hotelleissa, mutta Arabiemiraateissa voi kokea myös kaksi maailmanluokan ihmettä.

Toinen on Dubaissa sijaitseva pilvenpiirtäjä Burj Khalifa, maailman korkein rakennus, ja toinen on maailman mystisin aavikko, Tyhjä neljännes, johon voi käydä tutustumassa Abu Dhabista käsin.

Suuruudenhullu Dubai aloitti matkailubuumin

Dubai Marina. Kuva: Ashraf Jandali / Shutterstock

Arabiemiriikunnista matkailijoiden tietoisuuteen singahti ensimmäisenä suuruudenhullu Dubai.

Dubain megalomaaniset pilvenpiirtäjien ja tekosaarten rakennushankkeet vangitsivat maailman mielenkiinnon 2000-luvun alussa, kunnes vuoden 2008 maailman talouskriisi keskeytti monet suuruudenhulluimmista rakennushankkeista, ja Dubai joutui hakemaan rahoitusapua rikkaalta naapuriltaan, Arabiemiraattien pääkaupungilta Abu Dhabilta.

Dubain maailmankartan muotoon suunnitellut tekosaaret jäivät kesken, mutta maailman korkein pilvenpiirtäjä, Burj Khalifa, valmistui.

Dubai on sopiva kohde luksuksesta ja shoppailusta pitäville ja varmin valinta varsinkin ensimmäistä kertaa Arabiemiirikuntiin suuntaavalle: Dubai on emiraateista kuuluisin ja vienyt matkailun pisimmälle.

Kyllähän suuruudenhullu Dubai on nähtävä ainakin kerran elämässä!

Abu Dhabi – paras matkakohde aavikkoseikkailuille

Rub al Khalin aavikko, Empty Quarter, Abu Dhabi. Kuva: Alexandre Caron / Shutterstock

Dubain vanavedessä myös Abu Dhabi innostui panostamaan turismiin, tosin Dubaita aavistuksen maltillisemmassa mittakaavassa. Suurimpia vetonauloja ovat formula-ajot ja Ferrari-teeman ympärille rakennettu huvipuisto, jossa on muun muassa maailman nopein vuoristorata.

Mutta Abu Dhabissa pääsee myös nauttimaan Arabian luonnosta kauneimmillaan: puolentoista tunnin ajomatkan päässä kaupungista alkaa yksi maailman kauneimmista ja arvoituksellisimmista aavikoista, Empty Quarter eli Tyhjä neljännes.

Abu Dhabi on Arabiemiraattien pääkaupunki ja pinta-alaltaan selvästi suurin emiraateista. Abu Dhabin alue kattaa 80 prosenttia koko valtiosta.

Sharja – vanhoillinen mutta edullinen matkakohde

Sharjah, Arabiemiraatit. Kuva: Talal Berkdar / Shutterstock

Kolmanneksi tunnetuin Arabiemiraatti on Sharja (englanniksi Sharjah), joka on edellisiä paljon perinteisempi. Toisin kuin muissa Arabiemiraateissa Sharjassa alkoholi on kokonaan kielletty, myös hotelleissa.

Myös pukeutumiskoodi on konservatiivisempi kuin muualla: hotellin uima-altaalla ja rannalla saa kyllä pitää bikineitä (ei kuitenkaan stringejä), mutta yleisillä paikoilla liikkuessa pitää peittää olkapäät, polvet, selkä ja vatsa.

Vastapainona Sharjasta löytyvät alueen parhaiten säilyneet vanhat korttelit ja kiinnostavimmat islamilaisesta kulttuurista kertovat museot.

Sharja ja Dubai ovat aivan vierekkäin: ajomatkaa kertyy puolesta tunnista tuntiin.

Ras Al-Khaimah (RAK) – Arabiemiraattien nouseva matkakohde

Hilton Hotel Resort and Spa, Marjan Island, RAK. Kuva: Kiev Victor / Shutterstock

Ras Al-Khaimah eli tuttavallisesti RAK on hiljalleen noussut matkailun maailmankartalle. Ras Al-Khaimahiin tehdään pakettimatkoja myös Suomesta.

Ras Al-Khaimahiin tuo oman säväyksensä kaunis Hajar-vuoristo. Iso osa ajasta tapaa kuitenkin vierähtää Ras Al-Khaimahin upeiden hotellien uima-altailla: muuta näkemistä ja tekemistä on vähän.

Ostoskeskuksia on, mutta ne ovat vaatimattomampia kuin Dubaissa.

Matkaa Dubaihin kertyy autolla tunnista ylöspäin.

Ajman – pienin Arabiemiraatti

Ajman on kooltaan pikkuriikkinen emiraatti, jonka valkohiekkainen ranta on yksi alueen kauneimmista. Kaupungin vieressä sijaitsevalla rannalla on useita luksushotelleja kuten ylellinen Ajman Saray. Monet hotelleista ottavat maksua vastaan myös päivävieraita allasalueelleen ja hiekkarannalleen.

Kauniin hiekkarannan lisäksi Ajmanin nähtävyytenä on linnoitus.

Umm al-Quwain – maailman unohtama

Ajmanin vieressä sijaitseva Umm al-Quwain on unelias emiraatti, jossa matkailu on ainakin toistaiseksi vielä hyvin vähäistä.

Nähtävyytenä on yksi maailman suurimmista perinteisten dhow-veneiden telakoista. Tekeillä on yleensä ainakin parikymmentä venettä. Telakkaa ympäröi Umm al-Quwain vanhakaupunki, jonka kruunaa nätti linnoitus. Vanhan kaupungin talot on rakennettu korallikivestä.

Modernimpaa menoa on luvassa Dreamland-vesipuistossa. Vesipuiston sanotaan olevan maailman suurin, mitä se voi pinta-alaltaan ollakin. Mutta ainakin vesiliukumäkien hurjuudessa se häviää selvästi Abu Dhabin Yas Waterworldille – mikä ei välttämättä ole ollenkaan huono pienten lasten kannalta.

Umm al-Quwain sijaitsee RAKin ja Dubain välissä.

Fujairah – rauhallinen matkakohde

Fujairah Fort. Kuva: Ali Suliman / Shutterstock

Kun muut emiraatit ovat Persianlahden puolella, tekee Fujairahista poikkeuksellisen sijainti Omaninlahdella. Jälkimmäisellä on yleensä selvästi parempi näkyvyys pinnan alla, mikä tekee Fujairahista Emiraattien parhaan sukellus- ja snorklauskohteen. Fujairahin rantaviiva on kaunis myös pinnan päällä: rantaa reunustaa Hajar-vuoristo.

Fujairahiin on hiljan valmistunut myös Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien toiseksi suurin moskeija. Moskeijalla on sangen harhaanjohtavasti sama nimi kuin Abu Dhabin kuuluisalla moskeijalla, Sheikh Zayed Mosque. Ulkomuodoltaan ne ovat kuitenkin hyvin erilaiset: Fujairahin moskeija tuo mieleen Istanbulin moskeijat.

Fujairahin toinen kuuluisa moskeija on Al Badiyah -moskeija, Arabiemiraattien vanhin. Kooltaan moskeija on yllättävän pieni – ja juuri sellaisena vaikuttava maassa, jossa kaikki uusi on valtavan kokoista.

Lisää historiaa voi ihastella Fujairahin vuonna 1670 rakennetussa linnoituksessa, jonka ympäristössä on myös vanhoja asuintaloja.

Perjantaisin Fujairahissa voi seurata härkien puskentakilpailuja. Perinteisessä, portugalilaisten aikoinaan Arabiaan tuomassa lajissa härät laitetaan puskemaan toisiaan pois ringistä.

Fujairahiin ajaa Dhubaista parisen tuntia.

Mikä Emiraateista kannattaa valita lomakohteeksi?

Sheikki Zayedin suurmoskeija, Abu Dhabi. Kuva: Elena Przhevalskaia / Shutterstock

Suurin osa matkailijoista valitsee matkakohteekseen Dubain, jossa on enemmän nähtävää kuin Abu Dhabissa. Toisaalta Abu Dhabista saa todennäköisesti hyvän hotellin Dubaita edullisemmin. Katso tarjoukset Abu Dhabin hotelleihin.

Emiraattien välillä on helppo liikkua; etäisyydet ovat lyhyet eikä rajamuodollisuuksia ole. Pisin etäisyys on Dubain ja Abu Dhabin välillä, ja sekin taittuu bussilla kahdessa tunnissa.

Matka Arabiemiraatteihin

Hiekka pöllyää dune bashing -ajelulla Dubain hiekka-aavikolla. Kuva: Victor Maschek / Shutterstock

Arabiemiraatteihin on vaivatonta matkustaa kiitos maiden vilkkaiden lentoyhtiöiden. Itse asiassa nykymaailmassa on vaikea välttää Arabiemiraatteja, sillä etenkin Etihadilla on yleensä varsin edulliset hinnat ympäri maailmaa.

Dubaista käsin lentävät puolestaan Emirates-lentoyhtiö ja halpalentoyhtiö FlyDybai, jolla on esimerkiksi edullisia lentoja Dubaista Malediiveille ja Omaniin.

Sharjahiin lentää puolestaan edullinen Air Arabia.

Mikään näistä lentoyhtiöistä ei lennä suoraan Suomeen, mutta esimerkiksi Etihadilla on hyvät lentoyhteydet Berliinin kautta (kumppanina Air Berlin).

Katso lentotarjoukset Dubaihin ja muualle Arabiemiraatteihin.

Arabiemiraatteihin voi matkustaa myös pakettimatkalle.

Arabiemiemiirikunnat – vinkit ja kokemukset

Käytännön vinkkejä matkaan Dubaissa ja muissa Arabiemiraateissa kerrotaan sivullamme Dubai ja Arabiemiraattit – vinkit ja kokemukset.

Mutta kerro meille ja lukijoillemme myös omat vinkkisi ja kokemuksesi Dubaista ja Arabiemiraateista alta löytyvässä kommenttiosuudessa. Mitä tykkäsit matkastasi, mikä on oma suosikkikohteesi Arabiemiirikunnissa?

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Etsittiin Fujeirahista niitä valkoisia hiekkarantoja. Melkein kaikki rannat olivat hotellien itselleen varaamia tulevia rakennusprojekteja varten. Yksi ranta löydettiin, jolla sitten uimme.
    Dubai on paras kohde, mutta jos on tottunut Suomen puhtaaseen ilmaan, niin pakokaasut häiritsivät. Ras Al Khaimassa on tekemistä, jos vuokraa auton. Kävimme ajelemassa hiekka-aavikolla sitä varten tarkoitetulla autolla. Ihmiset olivat heittäneet juomapulloja ja muita roskia aavikolle. Kameleista sai hyvät kuvat.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi