Dubai – vinkit ja kokemukset

Dubain metro ei kulje maan alla vaan futuristisissa kaupunkimaisemissa. Kuva: Badahos / Shutterstock

Tällä sivulla vastataan usein kysyttyihin kysymyksiin Dubaista ja muista Arabiemiraateista ja annetaan vinkkejä matkalle.

Tarvitseeko Dubaihin viisumia?

Suomalainen ei tarvitse viisumia Dubaihin tai muihin Arabiemiraatteihin. Maahan saavuttaessa matkailijalle myönnetään maksuton ”Entry Visit Visa”, jonka kanssa Dubaissa saa oleskella enintään 30 päivää.

Huomaa, että lain mukaan passissa ei saa olla Israelin leimaa.

Aikaero Dubain ja Suomen välillä?

Dubaista tekee erinomaisen etelänmatkakohteen pieni aikaero: Suomen ja Dubain välillä on vain kahden tunnin aikaero talvisin (Dubaissa kello on kaksi tuntia edellä), eli aikaero ei pääse pahemmin sotkemaan lomalaisen sisäistä kelloa.

Kesällä aikaeroa on vain tunti, mutta silloin harva edes harkitsee matkustamista Dubaihin, jossa on kesäkuukausina tuskastuttavan kuuma.

Paras aika matkustaa Dubaihin?

Ski Dubai -hiihtokeskuksessa on aina talvi. Kuva: Rob Crandall / Shutterstock

Paras aika matkustaa Dubaihin on talvella eli marraskuusta maaliskuulle, jolloin päivälämpötila on miellyttävä. Kohtuullisia kuukausia Dubain-matkalle ovat myös lokakuu ja huhtikuu, vaikka lämpötila nouseekin jo 35 asteeseen.

Lue lisää: Dubain sää ja ilmasto

Puhutaanko Dubaissa englantia?

Arabiemiraattien virallinen kieli on arabia, mutta Dubaissa ja muissakin emiraateissa pärjää hyvin englannilla. Käytännössä kaikki palveluammateissa työskentelevät ovat siirtotyöläisiä, joille työn saamisen edellytyksenä on englanninkielen taito.

Katukyltit ovat arabian lisäksi englanniksi.

Dubain valuutta ja hintataso

Dubain valuutta on dirham. 500 dirhamin setelissä väijyy metsästyshaukka. Kuva: Fotonium / Shutterstock

Arabiemiraateilla on yhteinen valuutta dirham (AED), jonka arvo on sidottu dollariin. Vuoden 2019 alussa yksi euro oli noin 4,2 dirhamia.

Dubaissa on hieman edullisempi hintataso kuin Suomessa. Matkailijalle suurin menoerä on majoitus. Hotellien hinnat vaihtelevat paljon sesongin mukaan.

Lue lisää: Dubain valuutta ja hintataso

Luottokortit Dubaissa?

Luottokortti kelpaa Dubaissa kaikissa vähänkin kalliimmissa paikoissa: hotelleissa, kaupoissa ja ravintoloissa. Käteistä tarvitaan lähinnä edullisissa pikkuravintoloissa, basaareissa ja takseissa.

Pankkiautomaatteja on hyvin saatavilla, ja niistä voi nostaa käteistä kansainvälisillä luottokorteilla.

Jätetäänkö Dubaissa juomarahaa?

Pienissä ja edullisissa ravintoloissa ei juurikaan jätetä juomarahaa Dubaissa. Kalliimmissa paikoissa voi lisätä 10 prosenttia – jos sitä ei ole jo merkitty laskuun.

Tinkiminen Dubaissa

Basaareissa kuuluu tinkiä, muualla ei.

Voiko Dubain kraanavettä juoda?

Dubain vesijohtovesi on merivedestä suodatettua ja puhdistettua ja juomakelpoista, tosin moni paikallinen ostaa silti pullovettä juotavaksi.

Monet paikalliset suhtautuvat Dubain hanaveteen muutenkin epäilevästi ja uskovat, että se on huonoksi hiuksille. Moni paikallinen on asentanut tämän takia omat puhdistimet kylpyhuoneidensa putkiin. Mutta asiasta ei ole tieteellistä näyttöä ja se on todennäköisesti urbaani myytti.

Dubain taksit ja julkinen liikenne

Kamelikyyti ei ole virallinen kulkuneuvo Dubaissa. Kuva: Artiomp / Shutterstock

Dubaissa liikkuessa kannattaa muistaa, että etäisyydet voivat olla pitkät. Dubain ”keskustalla” on pituutta 40 kilometriä!

Dubaissa toimii metro, jolla liikkuu kätevästi metroreitin varrella. Myös julkisia busseja kulkee, mutta vaivattomampaa on liikkua takseilla, jotka ovat edullisia etenkin lyhyillä matkoilla.

Taksikuskit ovat vierastyöläisiä yleensä Intiasta, Pakistanista tai Bangladeshista. Kuljettajat osaavat yleensä varsin hyvin englantia, tosin paikallistietämys saattaa olla joskus hakusessa.

Pinkkikattoisia takseja ajavat naiskuskit.

Taksin saa helposti lennosta.

Retket Dubaissa

Hiekka pöllyää dune bashing -ajelulla Dubain hiekka-aavikolla. Kuva: Victor Maschek / Shutterstock

Pitkillä matkoilla takseille alkaa kertyä hintaa. Jos haluaa ajaa vaikkapa Dubaista Abu Dhabiin, esimerkiksi Ferrari Worldiin, kannattaa varautua maksamaan taksimatkasta lähes sata euroa – suuntaansa.

Pitemmät matkat emiraattien välillä kannattaakin taittaa vuokra-autolla tai paikallisilla busseilla. Bussit ovat moderneja ja siistejä.

Hyvä vaihtoehto on osallistua opastetuille päiväretkille, joita tehdään myös Abu Dhabiin.

Lue lisää sivulta Dubain nähtävyydet.

Auton vuokraaminen Dubaissa

Dubaissa ja muissa Arabiemiraateissa kannattaa vuokrata auto, jos haluaa saada matkastaan kaiken irti. Arabiemiraatit ovat loistava paikka roadtripille. Kun on vuokra-auto alla, pääsee helposti ajamaan Arabiemiraatista toiseen.

Lue lisää: Autonvuokraus Dubaissa ja Arabiemiraateissa.

Onko Dubai turvallinen matkakohde?

Dubai on turvallinen maa, jossa turisteja kohtaan suunnatut rikokset ovat harvinaisia. Vaarallisia tautejakaan ei tarvitse pelätä. Oikeastaan Dubaissa ei ole syytä varoa mitään muuta kuin liikennettä – ja suutelemista julkisesti.

Lue lisää: Mitä Dubaissa pitää varoa?

Huijataanko Dubaissa?

Ei juurikaan. Voit olla Dubaissa turvallisin mielin. Ole kuitenkin varulta tarkkana vaihtorahojen ja rahanvaihdon suhteen, varsinkin pienemmissä paikoissa.

Dubai ja vatsataudit

Dubai on moderni, vauras valtio, jossa hygienian taso on hyvä. Matkasta selviää todennäköisesti ilman vatsatautia.

Kannattaa silti toki pestä kädet aina ennen ruokailua, sillä käsihygienia on helpoin tapa välttyä turistiripulilta ja monilta muilta matkasairauksilta.

Lue lisää: Paska juttu – turistiripuli vai jotain vakavampaa?

Koska Dubaissa on viikonloppu?

Dubaissa ja kaikissa muissakin Arabiemiraateissa viikonloppu on perjantaina ja lauantaina, jotka ovat vapaapäiviä. Syynä on se, että perjantai on muslimien pyhä päivä.

Päiväretket kannattaa ajoittaa paikallisiin arkipäiviin eli sunnuntaista torstaihin.

Vietetäänkö Dubaissa ramadania?

Dubaissa vietetään muslimien pyhää kuukautta ramadania. Ramadan on kuukauden mittainen paastokausi, jonka aikana muslimit eivät syö tai juo mitään auringonnousun ja auringonlaskun välisenä aikana. Auringon laskeuduttua saa syödä niin paljon kuin napa vetää, ja ramadanin aikaan ravintolat ja hotellit järjestävätkin ylellisiä buffeteja. Matkailijan elämää ramadan ei pahemmin sotke.

Ramadanin ajankohta vaihtelee vuosittain. Vuosina 2020-2022 ramadania vietetään huhti-toukokuussa:
24.4.-23.5.2020
13.4.-12.5.2021
2.4.-1.5.2022

Saako Dubaista alkoholia?

Alkoholia tarjoillaan Dubaissa yleensä hotellien yhteydessä olevissa ravintoloissa ja baareissa. Juomien hinta on suunnilleen Suomen tasolla.

Ras Al-Khaimahissa alkoholia saa kuka vaan ostaa erikoiskaupoista, kun Sharjahissa alkoholia ei myydä lainkaan, ei edes hotelleissa.

Lue lisää: Saako Dubaissa juoda alkoholia?

Mitä Dubaihin kannattaa pakata?

Dubaista löytyy myös bikinirantoja. Kuva: Dusan Petkovic / Shutterstock

Dubai on islamilainen valtio, joka tasapainoilee turistien käytöstapojen ja perinteisten normien välillä.

Pukeutumisen suhteen Dubaissa pärjää maalaisjärjellä, kunhan ymmärtää, ettei sovi pukeutua liian paljastavasti julkisilla paikoilla. Naisen tarvitsee laittaa huivi päähän vain moskeijassa vieraillessa (Dubaissa voi vierailla Jumeirah-moskeijassa), ja bikineitä saa pitää niin uima-altaalla kuin uimarannallakin.

Keskustassa vieraillessa tulee pukeutua siveästi, joten pakkaa sen mukaan vaatteita.

Lue lisää: Miten Dubaissa pitää pukeutua?

Millainen sähköpistoke Dubaissa on?

Dubaissa on samanlainen pistorasia kuin Isossa-Britanniassa, eli kolme isohkoa suorakulmaista reikää. Matkalle mukaan kannattaa siis pakata matka-adapteri.

Kannattaa myös huomioida, että moni pistorasia pitää vielä erikseen napsaista päälle pistorasian yhteydessä olevasta katkaisimesta.

Dubain hotellit – missä päin Dubaita kannattaa asua?

Dubai, Arabiemiraatit. Kuva: Cara Foto / Shutterstock

Dubain ”keskusta” levittäytyy 40 kilometrin matkalle. Samalle matkalle levittäytyvät suurin osa Dubain nähtävyyksistä, niinpä mikään sijainti ei ole yksiselitteisesti paras.

Keskeisimpiä kaupunginosia asua on Downtown, jossa sijaitsevat maailman korkein pilvenpiirtäjä Burj Khalifa sekä maailman suurin ostoskeskus Dubai Mall.

Jos taas pitää iltaelämästä tai herkuttelusta kauniin rantabulevardin varrella, on Dubain eteläpäässä Palmusaaren kupeessa sijaitseva trendikäs Dubai Marina mainio vaihtoehto. Pilvenpiirtäjämaisemat ovat täällä Downtowniakin upeammat.

Jos aikoo viettää ison osan ajasta hotellilla ja hiekkarannalla, ovat palmusaari Jumeirah Palmin hotellit hyvä ja sopivan erikoinen vaihtoehto.

Jos taas on kiinnostunut elämänmakuisesta menosta lähellä Dubain historiallisia nähtävyyksiä, kannattaa hotelli ottaa Bur Dubaista tai Deirasta. Vierekkäiset, Dubai Creekin erottamat alueet, ovat lähellä Dubain kansainvälistä lentokenttää, etenkin Deira, ja majoitus on molemmissa yleensä edullisempaa kuin muualla Dubaissa.

Katso tarjoukset Dubain hotelleihin.

Dubain lennot

Dubaihin on suorat lennot Suomesta useilla lentoyhtiöillä (mm. Finnair, Emirates ja FlyDubai). Suurin osa lentoyhtiöistä käyttää Dubain kansainvälistä lentokenttää (DXB). Suora lento Dubaihin kestää noin kuusi tuntia.

Dubaihin lentää yleensä edullisesti: menopaluu maksaa noin 200–300 euroa (paitsi vilkkaimpina loma-aikoina).

Lue lisää Dubain lentokentästä ja siitä miten Dubain kentältä pääsee keskustaan.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Dubaihin.

Dubain lentokenttäkuljetus

Dubain lentokentältä pääsee keskustaan helposti julkisilla tai taksilla. Kaikista vaivattominta on varata lentokenttäkuljetus etukäteen. Kahden hengen kuljetus maksaa hotellin sijainnista riippuen noin 25 euroa. Varaa lentokenttäkuljetus Dubaissa.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi