Sukellus ja snorklaus Malediiveilla

sukellus
Valashai Malediiveilla. Kuva: Krzysztof Odziomek / Shutterstock

Sukeltaminen ja snorklaaminen Malediiveilla on yhtä juhlaa. Harvassa paikassa maailmassa näkee yhtä hyvässä kunnossa olevia koralliriuttoja. Saaria ympäröivä meri on täynnä elämää, etenkin isoja otuksia, sillä Malediiveilla harrastetaan kaupallista kalastamista vain kaukana avomerellä.

Kilpikonnia, paholaisrauskuja ja valashaita näkee hyvin myös snorklaamalla.

Melkein kaikilla hotellisaarilla ja monilla asutuilla saarilla on sukelluskeskukset.

Snorklaus Malediiveilla

Koralliriutalla snorklaaminen on yksi Malediivien huippukokemuksista. Kuva: Stockphoto-graf / Shutterstock

Snorklaaminen on parasta ajanvietettä Malediiveilla. Moni matkailija viettää ison osan ajasta maski naamalla. Snorklausvälineitä saa tilanteesta riippuen lainattua tai vuokrattua hotelleista, mutta kannattaa pakata omat snorklausvälineet mukaan: niillä on mukavampaa snorklata kuin lainavälineillä.

Snorklaaminen onnistuu kaikkialla Malediiveilla: käytännössä saaret ovat koralliriuttojen ympäröimiä. Riutat ovat vähintään hyvässä kunnossa, usein erinomaisessa. Jonkin verran korallien haalistumista on tapahtunut johtuen nousseista meren lämpötiloista.

Kaloja on kaikilla riutoilla runsaasti. Riuttojen välillä on toki erojakin: parhailla riutoilla näkee helposti myös haita ja kilpikonnia.

Joillain saarilla riutta saattaa puolestaan olla pitkän uintimatkan päässä rannasta, mikä kannattaa ottaa huomioon hotellia valitessa, jos aikoo snorklata paljon.

Malediivit ja paholaisrauskut (manta ray)

Paholaisrausku (manta ray) Malediiveilla. Kuva: Andrea Izzotti / Shutterstock

Malediivit on loistava paikka nähdä paholaisrauskuja (engl. manta ray). Ympäri Malediiveja on planktonista rikkaita matalikkoja, joihin paholaisrauskut kerääntyvät.

Kuuluisin paholaisrauskujen keskittymä on Baa-atollilla sijaitseva Hanifaru Bay. Jalkapallokentän kokoiselle alueelle kokoontuu kerralla satoja mantoja. Monet paholaisrauskuista kertovista luontodokumenteista on kuvattu juuri täällä. Hanifaru Bayssa ei saa sukeltaa, ainoastaan snorklata.

Malediivien hintapuulla kohtuuhintainen (alkaen 2hh/250 euroa) hotellisaari lähellä Hanifaru Bayta on esimerkiksi Royal Island Resort.

Jos Baa-atolli tuntuu turhan kaukaiselta, paholaisrauskuja näkee varmasti myös esimerkiksi Ukulhas-saaren lähivesissä.

Monelta muultakin saarelta järjestetään retkiä snorklaamaan paholaisrauskujen kanssa.

Malediivit ja hait

Valashait ovat jättimäisen kokoisia mutta vaarattomia. Kuva: Krzysztof Odziomek / Shutterstock

Sukeltamisen ja snorklaamisen Malediiveilla kruunaavat hait. Haiden kalastus on ollut Malediiveilla kokonaan kiellettyä vuodesta 2009, ja haita on paljon. Monessa hotellissa haita näkee jo laiturilta katselemalla.

Ei kannata pelästyä: suurin osa haista on täysin vaarattomia riuttahaita, ja vaikka Malediiveilla esiintyy vaarallisiakin haita kuten tiikerihaita, haiden hyökkäykset ihmisiä kohtaan ovat Malediiveilla hyvin harvinaisia. Viimeksi hai hyökkäsi Malediiveilla ihmistä vastaan vuonna 1987.

Malediiveilla voi myös toteuttaa unelman valashaiden näkemisestä. Jopa 16 metriä pitkiksi kasvavat, planktonia syövät valashait ovat maailman suurimpia kaloja. Malediiveilla nähtävät valashait ovat yleensä neljästä kahdeksaan metriä pitkiä, mutta jo sellaisinakin erittäin vaikuttavia näkyjä.

Parhaat paikat valashaiden näkemiseen ovat eteläisellä Ari-atollilla. Yksi parhaista – ellei paras – pakoista valashaiden bongailuun on Nalaguraidhoo-saarella sijaitseva Sun Island Resort, jota ympäröivän koralliriutan eteläreuna on erityisesti valashaiden suosiossa.

Valashaita voi nähdä ympäri vuoden, mutta parhaina kuukausina pidetään marraskuuta, joulukuuta ja toukokuuta.

Malediivit ja sukellusluvat

Malediiveilla on erinomaiset sukellusvedet. Kuva: Jag CZ / Shutterstock

Kannattaa huomioida, että Malediivien hotellisaarilla sijaitsevat sukelluskeskukset tapaavat olla erittäin hyvätasoisia. Se tarkoittaa ensiluokkaista palvelua ja sitä, että keskukset ottavat asiakkaidensa sukellusluvat kirjaimellisesti. Eli esimerkiksi vain open water -sertifioituja sukeltajia ei viedä syvemmälle kuin mitä heidän lupansa antaa myöten.

Suositeltavaa onkin hankkia vähintään advanced-lisenssi ennen Malediivien matkaa, jos haluaa käydä vähänkin syvemmällä sukeltamassa. Toki sen voi myös suorittaa paikan päällä, mutta kurssien käyminen Malediiveilla ei ole edullisimmasta päästä.

Malediivien liveaboardit

Paras – ja suhteessa edullisin – tapa nauttia Malediivien pinnanalaisesta maailmasta on lähteä liveaboard-sukellussafarille. Tuhannella eurolla saa seitsemän päivän reissun, joka sisältää sukeltamista niin paljon kuin sielu sietää, asumisen laivalla ja kaikki ateriat.

Kun alkaa ynnätä kustannuksia, liveaboard-safarit ovat itse asiassa edullisimpia tapoja tutustua Malediiveille.

Hyvä puoli on sekin, että laivat vaihtavat paikkaa ja yhdellä reissulla tulee nähtyä Malediiveja laajemminkin.

Parhaat hotellit sukeltajille ja snorklaajille

Aina ei tietenkään ole syystä tai toisesta mahdollista osallistua liveaboard-safarille. Erinomainen saari (ja hotelli) sukeltajille ja snorklaajille on esimerkiksi Angsana Ihuru. Saarta ympäröivä koralliriutta on äänestetty toistuvasti Malediivien parhaiden joukkoon.

Angsana Ihurun sijaintikin on kätevä 20 minuutin venematkan päässä pääkaupunki Malesta. Pienelle ja kauniille Angsana Ihurulle on mahdollista järjestää myös päiväretki Malesta.

Toinen hyvä ja edellista edullisempi hotellisaari intohimoiselle snorklaajalle on Kurumba, joka sekin sijaitse lähellä Malea. Kurumbasta huoneen voi saada parhaimmillaan noin 250 eurolla. Täälläkin on kaunis riutta, jolla on paljon vaarattomia riuttahaita.

Katso tarjoukset Malediivien hotelleihin.

Ari-atolli – Malediivien paras sukelluskohde

Sukeltaminen on hyvää kaikkialla Malediiveilla. Jos on kiinnostunut näkemään vedessä paljon haita, on eteläinen Ari-atolli parhaita paikkoja. Eteläisellä Ari-atollilla korallit häviävät vertailussa Malediivien muille alueille mutta Ari-atollin vesissä näkee paljon haita ja isoja kaloja.

Arille isoja otuksia houkuttelevat kovemmat virtaukset ja syvemmät vedet kuin muualla Malediiveilla.

Ari-atollin parhaina sukelluskohteina pidetään Maaya Thila- ja Fish Head -sukelluspaikkoja.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi