Etelä-Afrikan parhaat matkakohteet

Gepardin, maailman nopeimman juoksijan, näkeminen on yksi Etelä-Afrikan safarien kohokohdista.
Gepardin, maailman nopeimman juoksijan, näkeminen on yksi Etelä-Afrikan safarien kohokohdista. Kuva: South Africa Tourism.

Etelä-Afrikka on Afrikan mantereen monipuolisin matkakohde. Maan ikimuistoisimpia elämyksiä ovat villieläinten katselu safarilla, vierailu viinitilalla ja maisemien ihaileminen tarunhohtoisen Hyväntoivonniemen kärjessä. Safaripuistoja ja muita huikeita luontokohteita löytyy niin sisämaasta kuin rannikoltakin.

Etelä-Afrikan paras kaupunkikohde on upea Kapkaupunki, jossa riittää tekemistä ja näkemistä moneksi päiväksi. Maan lähihistoriaan pääsee tutustumaan Johannesburgin Apartheid-museossa ja polkupyöräkierroksella Sowetossa, maan suurimmassa townshipissä.

Etelä-Afrikka on paljon mainettaan turvallisempi matkakohde, ja mikä parasta: Etelä-Afrikan valuutan kurssi on alhaalla, mikä tekee maasta hämmästyttävän edullisen matkakohteen.

Kapkaupunki – Afrikan coolein kaupunki

Kapkaupunki sijaitsee upealla paikalla Afrikan lounaiskärjessä.

Kapkaupunki sijaitsee upealla paikalla aivan Afrikan lounaiskärjessä: toisella puolella aukeaa valtameri, toisella kohoaa kilometrin korkuinen Pöytävuori. Ei ihme, että Kapkaupunki nimetään usein maailman kauneimpien kaupunkien joukkoon.

Kapkaupungissa ja sen lähiympäristössä riittää näkemistä ja tekemistä useaksi päiväksi: trendiruokaa ja viinitiloja, patikointia ja pingviinejä, historiaa ja hengästyttäviä maisemia. Suosituimpia nähtävyyksiä ovat kaupungin maamerkki Pöytävuori ja vankilasaari Robben Island, jolla Nelson Mandela virui 18 vuotta. Päiväretkiä voi tehdä viinitiloille, Hyväntoivonniemelle ja merelle valaita ja valkohaita bongaamaan.

Fairview-viinitilalla maistellaan viinejä ja vuohenjuustoja. Kuva: Ville Palonen

Kapkaupunki on loistava ruokakohde, jossa matkailijaa hellitään erinomaisilla mutta kohtuuhintaisilla ravintoloilla. Majoitusta löytyy laidasta laitaan: keskustan prameimmat hotellit sijaitsevat Waterfrontin alueella, edullisempia majapaikkoja löytyy pilvin pimein Long Streetin varrelta. Katso tarjoukset Kapkaupungin keskustan hotelleihin.

Sään puolesta Kapkaupungissa voi vierailla ympäri vuoden.

Lue lisää: Kapkaupunki – Afrikan coolein kaupunki

Mainettaan parempi Johannesburg

Maboneng Precinct -alueelta löytyy trendikkäitä kahviloita ja baareja. Kuva: Ville Palonen

Johannesburgilla on maine vaarallisena kaupunkina, joka kannattaa kiertää kaukaa. Tämä tieto on vanhentunut: Johannesburg ”siivottiin” jo kymmenen vuotta sitten, vuoden 2010 jalkapallon MM-kisoja varten, ja on muuttunut vuosi vuodelta yhä turvallisemmaksi. Uudet tuulet voi kokea vaikkapa muodikkaalla Maboneng Precinct -alueella, josta löytyy mageita hotelleja kuten trendikäs Curiocity Backpackers Hostel ja upea 12 Decades Art Hotel.

Eräs Johannesburgin kiinnostavimmista nähtävyyksistä on kaupungin suurin township, Soweto, jossa voi tätä nykyä jopa hypätä benjin tai osallistua viinimaistajaisiin. Lebo’s Soweto Backpackers -hostelli järjestää erinomaisia kävely- ja polkupyöräkierroksia Sowetossa.

Apartheid-museoon astutaan valkoisten tai ei-valkoisten ovesta sen mukaan, mitä pääsylipussa sattuu lukemaan. Vierailijan ihonväri määritellään arpomalla. Kuva: Ville Palonen

Johannesburgin päänähtävyys on Apartheid-museo, jossa lähihistoria lyö kasvoille jo sisään astuessa: pääsylipussa lukee, pitääkö vierailijan kulkea värillisille vai valkoihoisille tarkoitetusta portista. Värierottelun historian lisäksi museosta löytyy myös perusteellinen näyttely Nelson Mandelan elämästä.

Johannesburgiin on helppo pysähtyä päiväksi tai pariksi, kun on matkalla 450 kilometrin päässä sijaitsevaan Krugerin kansallispuistoon.

Lue lisää: Johannesburg – mainettaan parempi Jozi.

Kruger National Park – Afrikan ensimmäinen kansallispuisto

Krugerissa on iso kanta leijonia.
Krugerissa on iso kanta leijonia. Kuva: South Africa Tourism.

Kruger National Park on maailman kuuluisimpia ja upeimpia kansallispuistoja. Krugerin alueella aloitettiin eläinten suojelu jo vuonna 1898, ja Krugerista tuli Afrikan ensimmäinen kansallispuisto 1926. Krugerin kansallispuistossa voi nähdä Afrikan kaikki keskeisimmät villieläimet. Monella vierailijalla onkin kiikarissa Big Five: norsu, sarvikuono, puhveli, leijona ja leopardi.

Erityisen hienoksi safarikohteeksi Krugerin tekee se, että puistossa voi liikkua omalla autolla ja yöpyä edullisesti. Aidatuilla ja vartioiduilla leirintäalueilla voi nukkua teltassa tai ilmastoidussa mökissä.

Toki Krugerista löytyy myös luksusluokan safarihotelleja.

Krugerin ”pääkaupunkiin”, Skukuzaan, on lentoja Johannesburgista ja Kapkaupungista.

Lue lisää: Krugerin kansallispuisto – Etelä-Afrikan paras safarikohde

Etelä-Afrikan safaripuistot

Mala Mala Game Reserven safariautot on suunniteltu eläinten tarkkailuun. Kuva: Ville Palonen

Krugerin kansallispuisto on Etelä-Afrikan tunnetuin safarikohde, mutta se ei todellakaan ole ainoa! Jopa enemmän villieläimiä näkee yksityisissä luonnonpuistoissa. Mala Mala Game Reserve on Etelä-Afrikan suurin yksityinen luonnonsuojelualue, jolla on yhteistä rajaa Krugerin kanssa kokonaiset 20 kilometriä. Eläimiä riittää, eikä Big Fiven bongaaminen yhden päivän aikana ole mitenkään harvinaista. Toinen kehuttu yksityispuisto on aivan Botswanan rajalla sijaitseva Madikwe Game Reserve.

Vaikka moni Etelä-Afrikan safarikohteista sijaitsee pohjoisessa, myös etelärannikolla voi nauttia upeista luontoelämyksistä. Port Elizabethin rannikkokaupungin tuntumassa sijaitsee Addo Elephant Park, jossa voi saman päivän aikana bongata leijonia ja valaita. Lähellä on valkohaiden kanssa sukeltamisesta tunnettu Gaansbain pikkukaupunki, jossa näkee myös valaita, hylkeitä ja pingviinejä.

Lue lisää: Etelä-Afrikan safarit

Etelä-Afrikan ruoka

Viinitiloilla on ensiluokkaiset ravintolat. Kuva: Ville Palonen

Etelä-Afrikka on sanalla sanoen herkullinen ruokamatkan kohde. Viinit ja shampanjamenetelmällä tehdyt kuohuviinit ovat erinomaisia (”pöytäviinien” valmistus on kielletty lailla), valtameri tarjoaa tuoretta kalaa ja äyriäisiä, ja mikä parasta: Etelä-Afrikan ruokakulttuuriin kuuluu oleellisena osana riista.

Ravintoloissa voi tilata hyppyantilooppia, seepraa, strutsia tai vaikka pahkasikaa. Riistaa ei tietenkään metsästetä safaripuistoista, vaan eläimet ovat kasvaneet vapaina yksityisillä tiloilla. Etelä-Afrikassa ei tarvi pelätä, että ruokalistalta löytyisi uhanalaisia eläimiä.

Eräs perinteisimmistä – ja herkullisimmista – tavoista maistaa gasellia tai antilooppia on kuivattu liha eli biltong, jota myydään herkkukaupoissa ja kioskeissa ympäri maata. Biltongia parempaa evästä pitkälle automatkalle ei ole!

Toinen Etelä-Afrikan lihaisa perinne on braai eli grillaaminen. Braaia tasa-arvoisempaa perinnettä saa hakea: koko illan kestävästä pihvien, makkaroiden ja ribsien grillaamisesta hyvässä seurassa nautitaan niin köyhissä townshipeissa kuin luksusluokan safarileireissä.

Onko Etelä-Afrikassa turvallista matkustaa?

Etelä-Afrikan teillä pitää varoa villieläimiä. Kuva: Ville Palonen

Etelä-Afrikassa on turvallista matkustaa, kunhan noudattaa normaalia varovaisuutta. Suurkaupungeissa pitää varoa taskuvarkaita ja välttää liikkumista pimeän aikaan ja/tai humalassa. Kapkaupunki on selvästi Johannesburgia turvallisempi.

Autoilu on turvallista Etelä-Afrikassa, kunhan tottuu vasemmanpuoleiseen liikenteeseen. Vuokra-auto kannattaa pysäköidä valvotulle parkkipaikalle ja piilottaa sisällä olevat arvoesineet. Safaripuistoissa ei saa poistua autosta.

Paras aika matkustaa Etelä-Afrikkaan

Franschhoek on upean vuoristoinen viinialue. Kuva: Ville Palonen

Etelä-Afrikkaan voi matkustaa ympäri vuoden. Paras aika riippuu siitä, minne aikoo mennä ja mitä haluaa kokea. Suosituimpien kohteiden eli Kapkaupungin ja Krugerin kansallispuiston parhaat sesongit eivät osu yhteen, joten matkaajan on tehtävä kompromisseja.

Eteläisellä pallonpuoliskolla vuodenajat ovat lämpötilojen suhteen päinvastaiset kuin Euroopassa: joulu on kesällä kuumaan ja kosteaan aikaan, ja juhannus talvella kun sää on viileämpi ja kuivempi.

Jos pääosassa on villieläinten katselu Krugerin kansallispuistossa, matka kannattaa ajoittaa Etelä-Afrikan talveen eli kesä–syyskuulle. Silloin maasto on kuivimmillaan, ja eläinlaumat kerääntyneet juomapaikoille.

Kapkaupungissa vuoden kuuminta aikaa – ja vilkkainta sesonkia – on kesä, eli joulu-helmikuu. Jos haluaa nauttia Kapkaupungista parhaimmillaan, kannattaa harkita matkustamista keväällä syys-marraskuussa tai syksyllä maalis-toukokuussa.

Lue lisää: Etelä-Afrikan sää ja ilmasto

Matka Etelä-Afrikkaan

Etelä-Afrikka on parhaimmillaan omatoimimatkalla. Kannattaa muistaa, että etäisyydet ovat valtavat: Kapkaupungin ja Krugerin kansallispuiston välimatka on 1800 kilometriä.

Jos aikaa on vain viikko, vietä pari päivää Kapkaupunkiin tutustuen ja lennä sitten Krugerin kansallispuistoon safarille. Kahdessa viikossa ehtii tutustua Kapkaupungin ympäristön parhaisiin nähtävyyksiin, tehdä muutaman päivän safarin Krugeriin (tai johonkin muuhun luonnonpuistoon), ja matkan varrella pysähtyä päiväksi Johannesburgiin.

Etelä-Afrikkaan lennetään Lontoon, Amsterdamin, Frankfurtin tai Istanbulin kautta. Halvimmillaan menopaluu Kapkaupunkiin tai Johannesburgiin maksaa noin 450 euroa. Suomalainen ei tarvi viisumia Etelä-Afrikkaan.

Katso lentotarjoukset Etelä-Afrikkaan.

Auton vuokraaminen Etelä-Afrikassa on todella edullista: pidemmäksi ajaksi (viikko tai kauemmin) autonvuokran on alle 15 euroa päivässä! Parhaan hinnan saa varaamalla auton netistä reilusti etukäteen.

Lue lisää: Etelä-Afrikan vinkit ja kokemukset

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi