Etelä-Afrikan sää ja ilmasto

Franschhoek on upean vuoristoinen viinialue. Kuva: Ville Palonen

Etelä-Afrikka sijaitsee kaukana päiväntasaajalta, joten vuodenajat eroavat toisistaan selvästi.

Muista, että eteläisellä pallonpuoliskolla vuodenajat ovat lämpötilojen suhteen päinvastaiset kuin Euroopassa: joulu on kesällä kuumaan ja kosteaan aikaan, ja juhannus talvella kun sää on viileämpi ja kuivempi.

Ilmasto vaihtelee myös alueen mukaan, sillä Etelä-Afrikka on laaja maa: Krugerin kansallispuisto on useita satoja kilometrejä pohjoisempana (eli lähempänä päiväntasaajaa) kuin Kapkaupunki.

Paikalliseen ilmastoon vaikuttaa myös se, kuinka korkealla ollaan merenpinnasta. Maan itärannikolta KwaZulu-Natalin maakunnasta löytyy Etelä-Afrikan korkein vuoristo, Drakensberg.

Mikä on paras aika matkustaa Etelä-Afrikkaan?

Etelä-Afrikkaan voi matkustaa ympäri vuoden. Paras aika riippuu siitä, minne aikoo mennä ja mitä haluaa kokea. Suosituimpien kohteiden eli Kapkaupungin ja Krugerin kansallispuiston parhaat sesongit eivät osu yhteen, joten matkaajan on tehtävä kompromisseja.

Parasta aikaa matkustaa Etelä-Afrikkaan luontomatkalle ovat viileämmät ja kuivemmat talvikuukaudet, jolloin safareilla näkee eniten eläimiä ja rannikolla voi bongata valaita.

Kesällä eli tammi-maaliskuussa on Etelä-Afrikassa on kuuma, mutta hyvä puoli on se, että muita matkailijoita on vähemmän. Esimerkiksi majoitushinnat siis ovat halvemmat, eikä varauksia tarvi tehdä kuukausikaupalla etukäteen (poikkeuksena Kapkaupungin lähistön rantakohteet).

Oman kokemuksen mukaan marraskuun loppupuoli on erinomainen aika matkustaa Etelä-Afrikkaan. Silloin safareilla näkee vastikään syntyneitä eläinpienokaisia, ja Kapkaupungin kelit ovat ihanan kesäisiä.

Paras aika matkustaa safarille Krugerin kansallispuistoon

Marraskuun loppu on eläinpienokaisten aikaa. Mala Mala Game Reserve. Kuva: Ville Palonen

Jos pääosassa on villieläinten katselu Krugerin kansallispuistossa, matka kannattaa ajoittaa Etelä-Afrikan talveen eli kesä–syyskuulle. Silloin kansallispuisto on kuivimmillaan, ja eläimet kerääntyneet juomapaikoille. Kuivuneessa maastossa heinikko ei ole niin korkeaa, että se rajoittaisi pahasti näkyvyyttä.

Etelä-Afrikan talveen tosin pitää varautua lämpimillä vaatteilla. Safarille kannattaa pakata mukaan kevyttoppatakki tai fleece, sillä avonaisessa maastoautossa vietetyt aamut voivat olla viileitä (vain 10 astetta). Päivisin lämpöä on miellyttävät 25 astetta, ja aurinko voi korventaa kovemmin kuin suomalaisena kesäpäivänä.

Parhaana aikana safarille pidetään kuivan kauden loppupuolella olevaa syyskuuta, jolloin Etelä-Afrikan talviaamujen kirpeys alkaa taittua. Toinen erinomainen aika villieläinten katseluun on marras-joulukuun vaihde: silloin pääsee näkemään eläinten pentuja ja vasoja, eikä sää ole vielä tukahduttavan kuuma.

Huonoin aika matkustaa Krugerin kansallispuistoon on kesällä eli tammi-maaliskuussa, jolloin elohopea kipuaa 35 asteeseen ja ylikin. Kesä on sateisinta aikaa, ja kaiken lisäksi korkeana rehottava heinikko haittaa eläinten bongaamista.

Paras aika matkustaa Kapkaupunkiin

Pöytävuori on huikea maisemapaikka. Kuva: Ville Palonen

Tammi-maaliskuu taas on Kapkaupungin ja etenkin etelärannikon rantalomakohteiden vilkkainta sesonkia. Kesän kuumimmat kuukaudet ovat joulu-helmikuu, jolloin keskilämpötila on noin 25 astetta (päivällä 30, yöllä 20).

Vaikka Kapkaupungin ilmasto onkin välimerellinen, kannattaa huomioida, ettei Etelä-Afrikan rannikko sentään ole mikään trooppinen rantalomakohde – varsinkaan sydäntalvella. Kesä-heinäkuu on vuoden sateisinta aikaa, ja keskilämpötila putoaa alle 20 asteeseen (päivällä 20, yöllä 10). Vertailun vuoksi: Helsingissä heinäkuun keskilämpötila on noin 18 astetta.

Jos haluaa nauttia Kapkaupungista parhaimmillaan, kannattaa harkita Etelä-Afrikkaan matkustamista paikallisen kevään ja syksyn aikaan, eli syys-marraskuussa tai maalis-toukokuussa.

Lue lisää: Etelä-Afrikan vinkit ja kokemukset

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi