Kapkaupungin nähtävyydet

Kapkaupungissa riittää kiinnostavaa näkemistä useaksi päiväksi – osin siksi, että moni upeimmista nähtävyyksistä sijaitsee kaupungin ulkopuolella. Tällä sivulla esitellään Kapkaupungin parhaat nähtävyydet ja retkikohteet.

Pöytävuori – Kapkaupungin maamerkki

Pöytävuori on huikea maisemapaikka. Kuva: Ville Palonen

Menitpä minne tahansa Kapkaupungissa, katse hakeutuu yhä uudestaan rakennusten kattojen ylle kohoavaan tasahuippuiseen vuoreen. Table Mountain eli Pöytävuori on Kapkaupungin maamerkki ja aivan huikea näköalapaikka. Keskustan kupeessa kohoava vuori valittiin vuonna 2011 yhdeksi maailman seitsemästä luonnonihmeestä (New7Wonders of Nature).

Pöytävuorelle pääsee kätevästi kabiinihissillä. Kuva: Ville Palonen

Pöytävuoren päälle on helpointa nousta kaapelihissin kyydissä. Matka kestää vain viitisen minuuttia, mutta suursuosion vuoksi jonotukseen pitää varata reilusti aikaa. Hissilippu maksaa yhteen suuntaan noin 10 euroa ja menopaluu alle 20 euroa. Nousun aikana valtava hissikori pyörii hitaasti ympäri, joten parasta näkymää varten voi sijoittua minkä tahansa ikkunan viereen.

Pöytävuorella voi patikoida. Kuva: Ville Palonen

Pöytävuorelle voi myös kiivetä vaelluspolkua pitkin. Selkeästi merkittyjä reittejä on muutama, joista suoraviivaisin on jyrkähkö Platteklip Gorge -polku. Sen kiipeäminen kestää kunnosta riippuen 2-3 tuntia. Muista ottaa mukaan tarpeeksi juotavaa, sillä aurinko voi porottaa todella armottomasti. Myös kevyt takki on tarpeen, sillä välillä Pöytävuori peittyy ohi ajelehtivaan pilveen.

Kalliotamaani on sukua norsulle. Kuva: Ville Palonen

Lisää patikointi- ja luontopolkuja löytyy Pöytävuoren tasaiselta huipulta, joka on osa Table Mountain National Parkia. Hengästyttävien maisemien lisäksi huipulla voi ihmetellä hassuja kalliotamaaneita (paikalliselta nimeltään dassie). Otus näyttää murmelilta, mutta itse asiassa sen läheisin sukulainen on norsu!

Pöytävuorella kannattaa käydä heti, kun siihen on mahdollisuus: kaapelihissi saattaa olla suljettuna päivän tai kaksikin, jos tuulee liikaa. Etenkin marraskuussa tuulisia päiviä on niin paljon, että Kapkaupungissa jopa järjestetään kansainvälinen leijafestivaali.

Osta liput Pöytävuorelle kätevästi netistä.

Robben Island – Nelson Mandelan vankilasaari

Kapkaupungin kuuluisin historiallinen nähtävyys on kaupungin edustalla sijaitseva entinen vankilasaari, Robben Island. Paikka on Unescon maailmaperintökohde. Saari tunnetaan erityisesti siitä, että apartheid-ajan vapaustaistelija Nelson Mandela virui siellä vangittuna 18 vuotta 27 vuoden vankila-ajastaan, ennen kuin hänestä tuli Etelä-Afrikan pitkäaikainen presidentti.

Robben Islandilla on muutenkin synkkä menneisyys. Sitä käytettiin poliittisten vankien eristämiseen jo 1600-luvulla, ja vuosisatojen varrella saarella toimi muun muassa spitaalisten yhdyskunta. Robben Islandin vankila suljettiin vasta 1990-luvulla.

Robben Island sijaitsee noin puolen tunnin venematkan päässä rannikolta. Opastettu kierros vankilasaarelle kestää matkoineen noin kolme ja puoli tuntia. Kierrosten lähtöpaikka on Kapkaupungin upea satama-alue, Victoria & Alfred Waterfront.

Jos haluat käydä saman päivän aikana sekä Pöytävuorella että Robben Islandilla, liput kannattaa varata etukäteen; ilman varausta aikaa saattaa tuhraantua liian kauan jonottaessa.

Victoria & Alfred Waterfront – huvittelun keskus

Cape Wheel -maailmanpyörä hallitsee Waterfrontin maisemaa. Kuva: Ville Palonen

Ei uskoisi, että V&A Waterfront sijaitsee Afrikan mantereen vanhimman toiminnassa olevan sataman alueella. Waterfrontin historialliset satamamakasiinit on remontoitu laajaksi huvittelukeskukseksi, jonka alueelta löytyvät Kapkaupungin tasokkaimmat ravintolat ja ostoskeskukset.

Waterfrontissa on kalaravintoloita, olutterasseja, katuesiintyjiä ja jopa maailmanpyörä. Alue on erityisen suosittu iltaisin. Shortseissa ja kesämekoissa keskellä joulukuuta hengailevaa väkijoukkoa katsellessa tunnelma on kuin Kaliforniassa.

Yksi Waterfrontin kiinnostavimmista paikoista on kaksiosainen kauppahalli Watershed. Toisessa hallissa myydään desing-tavaroita ja -vaatteita, toisessa smoothieita ja muuta trendiruokaa. Vieressä on Waterfrontin suurin nähtävyys, koko perheen meriakvaario Two Oceans Aquarium.

Satama-alueen toisella puolella sijaitsee erinomainen nykytaiteen museo Zeitz MOCAA, ja Cape Wheel -maailmanpyörän vierestä löytyy Springbok Experience -rugbymuseo.

Waterfrontista järjestetään huviristeilyjä ja kierroksia Robben Islandille. Kuva: Ville Palonen

Waterfrontissa on paikallisia matkatoimistoja, jotka järjestävät muun muassa valassafareita ja illallisristeilyjä.

Jos viivyt Kapkaupungissa vain päivän tai pari, kannattaa valita hotelli läheltä Victoria & Alfred Waterfrontia.

Old Biscuit Mill – hipsterien katuruokafestivaali

Neighbourhoods Market on supersuosittu katuruokatapahtuma Kapkaupungissa. Kuva: Ville Palonen

Kapkaupungissa kannattaa olla lauantaina, jotta pääsee kokemaan kaupungin trendikkäimmän ruokatapahtuman. The Neighbourhoods Market on vuonna 2006 perustettu festivaali, joka järjestetään Old Biscuit Millissä. Entisen keksitehtaan pihalla DJ soittaa tahtia, kun hipsterit maistelevat wrappeja, smoothieita, dim sumeja ja artesaanioluita. Juomat ja ruoka-annokset maksavat noin 3-6 euroa.

Old Biscuit Millin pihalla myydään ruoan lisäksi indie-design -vaatteita. Sisältä löytyvään suklaatehtaaseen pääsee kierrokselle, ja kulman takana olevaan ginitislaamoon maistelemaan tuotteita.

Old Biscuit Mill sijaitsee muutaman kilometrin päässä ydinkeskustasta, Woodstockin kaupunginosassa. Läheltä löytyy edullinen ja hauskan boheemi Wish U Were Here -majatalo.

Stellenbosch ja Franschhoek – vierailu viinitilalle

Franschhoek on upean vuoristoinen viinialue. Kuva: Ville Palonen

Kapkaupungin ympäriltä löytyvät Etelä-Afrikan arvostetuimmat viininviljelyalueet. Päiväretki ”viinimaille” (Winelands) on syystäkin yksi alueen suosituimmista aktiviteeteista.

Kuuluisimpia viinialueita ovat tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Stellenbosch ja vain hiukan kauempana oleva Franschhoek, jota pidetään alueen kulinaristisena keskuksena. Pikkukaupungin pääkatu onkin täynnä herkkupuoteja, joissa myydään viinin lisäksi hilloja, kuivattuja hedelmiä, antiloopeista ja strutseista valmistettua biltong-kuivalihaa sekä teetä ja mausteita.

Stellenbosch ja Franschhoek sijaitsevat samassa suunnassa Kapkaupungin itäpuolella, joten molemmissa ehtii vierailla yhden päivän aikana. Tietysti vielä enemmän ehtii kokea, jos viettää yön tai kaksi jossain viinialueen ihanista majataloista.

Fairview-viinitilalla maistellaan viinejä ja vuohenjuustoja. Kuva: Ville Palonen

Viinimailla on useita tiloja, joille voi matkailija voi pistäytyä ilman ennakkovarausta. Hyvä valinta Fairview Wine and Cheese, jossa voi maistella viinien lisäksi kotitekoisia vuohenjuustoja. Kuuden viinin ja yhtä monen erilaisen juuston yhdistelmämaistelu maksaa vaivaiset kolme euroa!

Boulders Beach – pingviineitä Afrikassa

Boulders Beach -rannalla näkee afrikanpingviinejä. Kuva: Ville Palonen

Boulders Bay sijaitsee Kapin niemimaalla noin tunnin ajomatkan päässä Kapkaupungista. Paikka on erittäin suosittu nähtyvyys, sillä siellä pesii hurja määrä pingviineitä.

Paras paikka katsella pingviinejä on Boulders Beach ja sen vieressä oleva Foxy Beach, jossa hassusti vaappuvia afrikanpingviinejä voi katsella lähietäisyydeltä, vain parin metrin päästä. Rannalle pingviinien sekaan ei sentään saa kävellä, etteivät pingviinit häiriintyisi. Ihmiset liikkuvat laiturimaisella kävelytasanteella.

Afrikanmerikarhu (Cape fur seal) tunnetaan myös nimellä merileijona. Kuva: Ville Palonen

Yleensä Boulders Beachin pingviinien luo poiketaan matkalla Kapin niemimaan eteläkärkeen eli Hyväntoivonniemelle. Boulders sijaitsee Simon’s Townin pikkukaupungissa, jonka hotellit ja majatalot ovat edullisempia kuin Kapkaupungissa.

Hyväntoivonniemi – löytöretkeilijöiden maisemissa

Cape Point on kallioniemeke Hyväntoivonniemen vieressä. Kuva: Ville Palonen

Kapkaupungin eteläpuolella oleva Kapin niemimaa on erinomainen luontokohde: pingviinien lisäksi rannoilla näkee laiskoina nukkuvia merileijonia (myös valassafareita järjestetään), ja itse asiassa suuri osa niemimaasta kuuluu Table Mountain National Parkiin. Kansallispuiston tarunhohtoisin nähtävyys on sen eteläkärjessä oleva Hyväntoivonniemi.

Hyväntoivonniemeä (Cape Good Hope) pidetään monesti Afrikan eteläisimpänä kärkenä. Tämä ei pidä paikkaansa: Afrikan eteläisin paikka on 150 kilometriä idempänä oleva Cape Agulhas.

Mutta Afrikan legendaarisin niemi Hyväntoivonniemi on: sen ympäri purjehti ensimmäisenä eurooppalaisena vuonna 1488 portugalilainen Bartolomeu Dias, jota myöhemmin seurasi Vasco da Gama etsiessään meritietä Intiaan.

Kilometrin päässä Hyväntoivonniemestä oleva Cape Point -niemeke on upea näköalapaikka. Jyrkillä rantakallioilla vilistää samoja kalliotamaaneita kuin Pöytävuoren huipulla.

Osta retki Hyväntoivonniemelle kätevästi netistä.

Gaansbai – Etelä-Afrikan haisukellukset

Etelä-Afrikan rannikko on maailmankuulu meriluonnostaan: pingviinien ja merileijonien lisäksi merisafareilla voi nähdä hurjia valkohaita ja bongata ryhävalaita.

Valassafareita järjestävät monet V&A Waterfrontin matkatoimistot. Niistä voi myös varata elämyksen, joka on varmasti koko Etelä-Afrikan hurjin: sukelluksen valkohaiden sekaan.

Etelä-Afrikan haisukellusten keskus on parin tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Gaansbain pikkukaupunki. Sen lähivedet ovat valkohaiden suosiossa, koska läheisellä pikkusaarella elää massiivinen afrikanmerikarhujen yhdyskunta.

Haisukelluksia järjestetään ympäri vuoden. Touhu kuulostaa hurjalta, mutta sukeltajat ovat turvassa teräshäkin suojassa. Jos ei halua hypätä veteen, voi haita tietysti katsella veneestä käsin.

Lue lisää: Kapkaupunki – Afrikan coolein kaupunki

Voit varata kätevästi netistä Kapkaupungin nähtävyyksien pääsyliput ja päiväretket.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi