Krugerin kansallispuisto – Etelä-Afrikan paras safarikohde

Krugerissa on paljon leijonia. Kuva: South Africa Tourism.

Kruger National Park on maailman kuuluisimpia ja upeimpia kansallispuistoja. Erityisen hienoksi safarikohteeksi Krugerin tekee se, että puistossa voi liikkua omalla autolla ja yöpyä edullisesti. Budjettimatkaajan kulut (puistomaksu, vuokra-auto, majoitus, ruoka ja juoma) ovat alle 100 euroa per päivä.

Krugerin alueella aloitettiin eläinten suojelu jo vuonna 1898, ja siitä tuli Afrikan ensimmäinen kansallispuisto vuonna 1926. Nykyään Kruger on äärimmäisen suosittu: vuosittain siellä käy yli miljoona vierailijaa. Onneksi lääniä riittää: Kruger on osapuilleen kaksi kertaa Uudenmaan kokoinen.

Kruger National Park sijaitsee Etelä-Afrikan koilliskulmassa Mosambikin rajalla. Rajan toisella puolella on Limpopon kansallispuisto, ja lisäksi Krugerin ympärillä on kymmeniä yksityisiä luonnonsuojelualueita. Yhdessä varsinaisen kansallispuiston kanssa ne muodostavat Suur-Krugerin ekosysteemin.

Krugerin kansallispuistossa voi nähdä Afrikan kaikki keskeisimmät villieläimet. Monella vierailijalla onkin kiikarissa Big Five: norsu, sarvikuono, puhveli, leijona ja leopardi. Nimensä ”iso viisikko” sai aikoinaan siksi, että nämä eläimet olivat vaarallisinta riistaa jalkaisin liikkuneelle metsästäjälle. 

Omatoimisafari Krugerin kansallispuistossa

Norsu maantiellä. Krugerin kansallispuisto, Etelä-Afrikka.

Krugerissa saa liikkua omalla autolla, ja se tekee puistosta erityisen seikkailullisen (ja edullisen) safarikohteen.

Pieni ja edullinen vuokra-auto riittää mainiosti, sillä tiet ovat hyväkuntoisia ja maastossa ajaminen on kielletty. Autosta pitää löytyä ilmastointi. Tankki kannattaa täyttää puiston ulkopuolella, vaikka puistossakin myydään polttoainetta.

Krugeriin pääsee noin kymmenen eri portin kautta. Puistomaksu ulkomaalaiselta on 20 euroa per päivä. Vuosikortti (Wild Card) kaikkiin Etelä-Afrikan kansallispuistoihin maksaa 145 euroa (pariskunta 225e, perhe 270e).

Puistossa autosta ei saa poistua, mutta alueella on monta levähdyspaikkaa. Vessan lisäksi piknik-alueilla on braai- eli grillauspaikkoja. Joillakin levähdysalueilla on kioski.

Kannattaa huomioida, että kännykkäverkko ei kata koko puistoa. Suurimpien leirien ympäristössä kännykkä kuitenkin toimii.

Krugerin eteläosa on suosituinta, ruuhkaisinta ja edullisinta aluetta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että eläimiä olisi hankala nähdä – päin vastoin! Keskiosa on pusikkoisempaa maastoa, ja puiston pohjoisin osa on vähiten vierailtua syrjäseutua. Tosi seikkailija viettää tietysti Krugerissa useamman päivän ajellen koko puiston halki.

Monen Krugerin-kävijän mielestä sopiva omatoimisafarin kesto on 3-5 yötä. Parhaan kokemuksen saa, kun yhdistää itsenäisen safarin parin päivän vierailuun yksityisen suojelualueen lodgessa.

Majoitus Krugerissa

Gepardin, maailman nopeimman juoksijan, näkeminen on yksi Etelä-Afrikan safarien kohokohdista. Kuva: South Africa Tourism.

Krugerin majoitus on monipuolista. Puiston rajojen ulkopuolella hotelleja ja majataloja on kymmenittäin. Suurin osa vierailijoista viettääkin yönsä puiston ulkopuolella ja käy päiväsaikaan safariajeluilla.

Puiston sisällä on yksityisiä safarihotelleja, sekä parikymmentä aidattua ja turvallista leirialuetta, joista vastaa valtiollinen SANParks. Nukkua voi omassa teltassa (20e), isossa safariteltassa (40e), yksinkertaisessa mökissä (40e), tai ilmastoidussa bungalowissa (100e). Majoitukseen sisältyvät lakanat ja pyyhkeet.

Leireistä käsin voi lähteä opastetulle safariajelulle (20e) tai kävelysafarille (30e). Ammattitaitoisen oppaan kanssa liikkuessa saa valtavasti hyödyllistä tietoa, ja siksi on suositeltavaa osallistua opastetulle game drivelle omatoimisafarin alussa.

Moni SANParksin leireistä muistuttaa lomakeskusta. Esimerkiksi Skukuza Rest Campin – jota kutsutaan Krugerin pääkaupungiksi – varusteluun kuuluvat uima-allas, autovuokraamo, pankkiautomaatti ja 9-reikäinen golfkenttä!

Muistakin isommista leireistä (rest camp) löytyy ruokaa, juomaa ja matkamuistoja myyvä kauppa, pyykkitupa, bensa-asema ja ravintoloita. Burgeri- tai pitsa-ateria kahdelle hengelle maksaa noin 10 euroa. Leireissä voi maksaa kortilla tai käteisellä.

Syrjäisemmissä leireissä (bushveld camp) pitää matkassa olla mukana ripaus erähenkisyyttä. Ruoka laitetaan itse kaasugrillillä (ota omat astiat mukaan), eikä sähkö ole päällä koko ajan (tai ollenkaan). Pieni kioski myy välttämättömyystuotteita, kuten polttopuita ja olutta.

Krugerissa on myös spartalaisia piilokojuja, joissa voi viettää yön eläimiä kyttäillen.

Krugerin kansallispuisto on erittäin suosittu, joten majoitus on ehdottomasti varattava hyvissä ajoin etukäteen!

Katso tarjoukset Krugerin kansallispuiston majoitukseen.

Valmismatka Krugeriin

Ensikertalainen nauttii safarista enemmän, kun ei tarvi ajella väärällä puolella tietä, eteen hyppiviä antilooppeja väistellen. Helpoin ja turvallisin tapa kokea Afrikan villi luonto onkin valmismatka joko yksin, kaksin tai pienryhmässä.

Suomalaisista matkatoimistoista muun muassa Mandala Travel myy valmiita matkapaketteja Krugerin kansallispuistoon.

Voit varata kätevästi netistä Krugerin safariajelut.

Paras aika matkustaa safarille Krugerin kansallispuistoon

Seeproja savannilla. Krugerin kansallispuisto, Etelä-Afrikka.

Krugeriin voi matkustaa ympäri vuoden. Parhaana aikana villieläinten katseluun pidetään Etelä-Afrikan talvea, eli kesä–syyskuuta. Silloin maasto on kuivimmillaan, joten eläimet kerääntyneet juomapaikoille. Kuivunut heinikkokaan ei rajoita näkyvyyttä.

Etelä-Afrikan talveen pitää varautua lämpimillä vaatteilla. Pakkaa mukaan kevyttoppatakki tai fleece, sillä avonaisessa maastoautossa vietetyt aamut voivat olla viileitä (vain 10 astetta). Päivisin lämpöä on miellyttävät 25 astetta, ja aurinko voi korventaa kovemmin kuin suomalaisena kesäpäivänä. Kunnollinen päähine on tarpeen, sillä safariautoissa ei ole kattoa.

Parhaana aikana safarille pidetään kuivan kauden loppupuolella olevaa syyskuuta. Toinen erinomainen aika villieläinten katseluun on marras-joulukuun vaihde: silloin pääsee näkemään eläinten pentuja ja vasoja, eikä sää ole vielä tukahduttavan kuuma.

Huonoin aika matkustaa Krugerin kansallispuistoon on kesällä eli tammi-maaliskuussa, jolloin elohopea kipuaa 35 asteeseen. Kesä on sateisinta aikaa, ja kaiken lisäksi korkeana rehottava heinikko haittaa eläinten bongaamista. Toisaalta: maisema on vehreä, ja kesä on muuttolintujen aikaa.

Matka Krugeriin

Krugerin kansallispuisto sijaitsee Etelä-Afrikan koillisosassa. Sinne pääsee kätevimmin alueen ”pääkaupungin”, puiston eteläosassa olevan pienen Skukuzan, kautta. 

Skukuzaan on päivittäisiä lentoja Kapkaupungista ja Johannesburgista. Ajomatka Johannesburgista kestää koko päivän.

Katso lentotarjoukset Skukuzaan ja muualle Etelä-Afrikkaan.

Skukuzasta löytyy hotelleja ja autovuokraamoja.

Krugerin kansallispuistoon suositellaan malarianestolääkitystä. Vaikka malarian riski on pieni, kannattaa silti suojatua hyttysiltä myös karkotteella, hyttysverkolla ja pitkähihaisilla vaatteilla.

Lue lisää: Etelä-Afrikan safaripuistot

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi