Etelä-Afrikka – vinkit ja kokemukset

Tällä sivulla kerrotaan käytännön vinkkejä Etelä-Afrikassa matkustamiseen.

Onko Etelä-Afrikka turvallinen matkakohde?

Urosleijonan näkeminen on yksi safarin hienoimmista kokemuksista. Kuva: Ville Palonen

Etelä-Afrikka on paljon mainettaan turvallisempi lomakohde. Kapkaupunki ja sen ympäristössä olevat viininviljelyalueet muistuttavat tunnelmaltaan Eurooppaa. Myös safarikohteet ovat turvallisia – kunhan malttaa pysyä ajoneuvon suojassa.

Johannesburgilla on hurja maine, mutta osin syyttä: kaupunki ”siivottiin” jo kymmenen vuotta sitten, vuoden 2010 jalkapallon MM-kisoja varten, ja on muuttunut vuosi vuodelta yhä turvallisemmaksi. Uskomatonta, mutta totta: Johannesburgin suurimmassa townshipissa, Sowetossa, on turistikatu ja säännöllisiä kävely- ja polkupyöräkierroksia. Sowetossa voi majoittua esimerkiksi Lebo’s Soweto Backpackers -hostellissa.

Yleisesti ottaen turistilla ei tietenkään ole mitään asiaa köyhille asuinalueille. Lisäksi ulkona liikkumista öisin on syytä välttää, etenkin yksin ja/tai humalassa.

Tarvitaanko Etelä-Afrikkaan viisumi?

Suomalainen ei tarvi viisumia Etelä-Afrikkaan, kun matkan pituus on alle 90 päivää. Passissa pitää olla kaksi tyhjää sivua leimoja varten, ja sen on oltava voimassa 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen.

Lapsiperheet huomio! Vuodesta 2015 lähtien Etelä-Afrikkaan matkaavilta alaikäisiltä on vaadittu syntymätodistus. Syntymätodistuksen saa helposti ja nopeasti oman kotipaikkakunnan maistraatista.

Tarvitaanko Etelä-Afrikkaan keltakuumerokotus?

Jos saapuu Etelä-Afrikaan keltakuumealueelta (esimerkiksi moni naapurimaa) tai tekee välilaskun keltakuumealueella, vaaditaan keltakuumerokotustodistus. Se pitää ottaa vähintään 10 päivää ennen Etelä-Afrikkaan saapumista. Sääntöjä noudatetaan tarkasti.

Jos lentää suoraan Euroopasta, ei todistusta keltakuumerokotuksesta tarvita.

Lennot Etelä-Afrikkaan

Etelä-Afrikkaan lennetään Lontoon, Amsterdamin, Frankfurtin tai Istanbulin kautta. Halvimmillaan menopaluu Kapkaupunkiin tai Johannesburgiin maksaa noin 450 euroa.

Maan sisäiset lennot maksavat muutamia kymppejä, esimerkiksi yhdensuuntainen Johannesburg-Kapkaupunki -lento noin 50 euroa.

Krugerin kansallispuistoon pääsee kätevimmin alueen ”pääkaupungin”, pienen Skukuzan, kautta. Skukuzaan on päivittäisiä lentoja Johannesburgista ja Kapkaupungista.

Etelä-Afrikka ja Suomi ovat samalla aikavyöhykkeellä. Suomen kesällä aikaeroa on yksi tunti, sillä Etelä-Afrikassa kesäaika ei ole käytössä.

Paras aika matkustaa Etelä-Afrikkaan?

Marraskuun loppu on eläinpienokaisten aikaa. Mala Mala Game Reserve. Kuva: Ville Palonen

Etelä-Afrikka on kaukana päiväntasaajalta, joten vuodenajat eroavat toisistaan selvästi. Muista: eteläisellä pallonpuoliskolla joulu on kesällä ja juhannus talvella. 

Laajassa maassa ilmasto vaihtelee alueen mukaan. Vilkkain sesonki Kapkaupungin ja muun etelärannikon rantakohteissa ovat lämpimimmät kesäkuukaudet, eli joulu-maaliskuu. Krugerissa ja muissa pohjoisen luonnonpuistossa safarit taas ovat parhaimmillaan lopputalvella, eli heinä-syyskuussa. Silloin on erittäin kuivaa, joten juomapaikoille kerääntyviä eläimiä näkee helpommin.

Oman kokemuksen mukaan marraskuun loppupuoli on erinomainen aika matkustaa Etelä-Afrikkaan. Silloin safareilla näkee vastikään syntyneitä eläinpienokaisia, ja Kapkaupungin kelit ovat ihanan kesäisiä.

Lue lisää: Etelä-Afrikan sää ja ilmasto

Etelä-Afrikan kieli

Etelä-Afrikassa on 11 virallista kieltä. Yksi niistä on englanti, jolla pärjää mainiosti kaikkialla maassa.

Etelä-Afrikan valuutta

Etelä-Afrikan valuutta on randi, jonka lyhenne on ZAR (Zuid-Afrikaanse Rand). 1 € = 17 ZAR (9/2018)

Etelä-Afrikassa voi maksaa pankki-/luottokortilla lähes missä tahansa, ja pankkiautomaatteja löytyy joka kaupungista. Käteistä kannattaa varmuuden vuoksi pitää mukana ainakin maaseudulla liikkuessa.

Etelä-Afrikan hintataso

Etelä-Afrikka on edullinen matkakohde, jonka hintataso on hämmästyttävän halpa.

Siistin ja edullisen kahden hengen hotellihuoneen saa Kapkaupungin keskustasta 30-40 eurolla. Illallinen kahdelle (+ pullo viiniä) maksaa noin 30 euroa.Vuokra-auton saa kokonaiseksi viikoksi alle sadalla eurolla (!), ja bensa maksaa alle euron litra.

Paljonko safari maksaa Etelä-Afrikassa?

Kunnollisesta safariautosta kaikkien matkustajien on helppo tarkkailla ympäristöä. Kuva: Ville Palonen

Etelä-Afrikka on siitä erityinen, että kansallispuistoissa – kuten Krugerissa – voi tehdä edullisen omatoimisafarin omalla vuokra-autolla. Telttailu aidatuilla leirialueilla maksaa vain parikymmentä euroa, kansallispuiston pääsymaksu saman verran.

Valmiiden safaripakettien hintataso vaihtelee: kun yksityisen luonnonsuojelualueen luksuslodgessa rahaa voi palaa yli tuhat euroa päivässä, on tarjolla myös kivoja paikkoja, joissa saa kahden hengen bungalow-mökin sadalla eurolla.

Jätetäänkö Etelä-Afrikassa juomarahaa?

Etelä-Afrikassa jätetään juomarahaa silloin, kun halutaan kiittää hyvästä palvelusta. Joissain ravintoloissa palvelumaksu sisältyy laskun loppusummaan, muutoin sopiva tippi on 10 prosenttia. Taksikuskille voi pyöristää ylöspäin lähimpään kymmenlukuun (eli alle euron tippi). Pysäköintialueen vartijalle ja huoltoaseman tankkaajalle voi antaa muutaman kolikon eli puoli euroa.

Safarit ovat oma lukunsa juomarahan suhteen. Kuten muuallakin Afrikassa, safarikohteissa jätetään erilliset juomarahat safarioppaalle ja muulle henkilökunnalle. Sopiva juomaraha per päivä on oppaalle 15-20 euroa ja henkilökunnalle 10 euroa. Safariresorttien vastaanottotiskiltä saa kirjekuoren, jotta juomarahat voi antaa tyylikkäästi.

Pääseekö Etelä-Afrikassa nettiin?

Kaikissa hotelleissa ja monissa ravintoloissa on ilmainen wifi. Safarilodgessakin langaton netti löytyy ainakin leirin päärakennuksesta.

Vatsataudit ja terveys Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikassa on selvästi pienempi riski sairastua kuin monessa muussa Afrikan maassa. Esimerkiksi ravintoloiden hygieniataso on hyvä. Muista kuitenkin pestä kädet ennen ruokailua!

Etelä-Afrikkaan vaaditaan keltakuumerokotus, jos matkailija keltakuumealueelta. Tavalliset matkailijan rokotukset kannattaa pitää ajan tasalla.

Krugerin kansallispuistoon suositellaan malarianestolääkitystä.

Lue lisää: Paska juttu – turistiripuli ja muut matkailijan vatsataudit

Pistorasiat Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikasta löytyy kahdenlaisia sähköpistokkeita. Toisiin käyvät suomalaiset sähkölaitteet, mutta yleensä pistokkeessa on kolme reikää, eli tarvitaan matka-adapteri.

Liikkuminen Etelä-Afrikassa

Harley Experience on ainutlaatuinen päiväretki moottoripyörän kyydissä. Kuva: Ville Palonen

Etelä-Afrikassa välimatkat ovat pitkiä, mutta onneksi maan sisäiset lennot – esimerkiksi Kapkaupungista Johannesburgiin – maksavat vain muutaman kympin.

Kaukoliikenteen bussiverkosto on kattava. Kaupungeissa turistin ei kannata käyttää julkista liikennettä tai kimppatakseja, vaan turvallisuuden vuoksi liikkua omalla taksilla. Poikkeuksena Kapkaupungin MyCiTi-bussit, jotka ovat turvallisia ja erittäin edullisia.

Ikimuistoisin tapa liikkua Etelä-Afrikassa on road trip vuokra-autolla.

Auton vuokraaminen Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikan teillä pitää varoa villieläimiä. Kuva: Ville Palonen

Auton vuokraaminen Etelä-Afrikassa on todella edullista: pidemmäksi ajaksi (viikko tai kauemmin) autonvuokran päivähinta on alle 15 euroa! Parhaat hinnat saa varaamalla auton netistä reilusti etukäteen.

Polttoaine maksaa alle euron litra. Huoltoasemia on pääteillä ja kaupunkien liepeillä, mutta syrjäseuduilla kannattaa tankata aina kun siihen on tilaisuus.

Etelä-Afrikan maantiet ovat yleisesti ottaen hyväkuntoisia. Syrjäseuduilla vastaan voi osua kuoppia ja tiellä leikkiviä lapsia tai eläimiä. Suurin vaara liikenteessä ovat muut kuskit, jotka tekevät uhkarohkeita ohituksia, ajavat ylinopeutta, tai ovat humalassa. Pimeällä ajaessa pitää varoa tielle hyppiviä villieläimiä.

Autojen kaappaus (carjacking) on uhka lähinnä Johannesburgissa. Riski pienenee huomattavasti, kun vuokraat vaatimattoman auton, etkä ajele ympäriinsä pimeällä. Ruuhkien takia kaupungeissa ei muutenkaan ole hauska liikkua autolla. Pidä ajaessa ovet lukossa, ja pysäköidessä arvotavarat piilossa. Pysäköi valvotuille parkkipaikoille, ja muista antaa vartijalle muutaman kolikon tippi!

Etelä-Afrikan liikenne on vasemmanpuolista, mutta kokenut autoilija tottuu siihen nopeasti. Asiaa voi helpottaa, jos valitsee vuokralle automaattivaihteisen auton.

Autoillessa mukana pitää olla pikkurahaa: tietulleihin, pysäköintipaikan vartijalle, ja bensa-aseman tankkaajalle.

Suomalainen ajokortti kelpaa Etelä-Afrikassa.

Katso tarjoukset autonvuokraan Etelä-Afrikassa.

Etelä-Afrikan safarit ja luonnonpuistot

Kun onni potkaisee, voi leopardin nähdä aivan lähietäisyydeltä. Kuva: Ville Palonen

Etelä-Afrikan suosituin safarikohde on legendaarinen Kruger National Park, Afrikan ensimmäinen kansallispuisto. Krugerin kansallispuistossa pääsee näkemään Big Fiven ja kaikki muutkin Afrikan keskeisimmät eläimet.

Erityisen hieno safarikohde Kruger on siksi, että valtavassa puistossa voi seikkailla omatoimisesti: liikkua vuokra-autolla ja yöpyä (aidatuilla) leirintäalueilla. Juuri mahdollisuus itsenäiseen matkaamiseen tekee Krugerista yhden ikimuistoisimmista – ja samalla edullisimmista – Afrikan safarikohteista.

Mutta on Etelä-Afrikassa monta muutakin paikkaa villieläinten katseluun – ja moni niistä on reilusti parempi kuin Krugerin kansallispuisto! Esimerkiksi yksityisillä luonnonsuojelualueilla – esimerkiksi Krugeriin yhteydessä oleva Mala Mala Game Reserve – eläimiä pääsee tarkkailemaan paljon lähempää kuin kansallispuistoissa. Safari yksityisellä suojelualueella onkin kerran elämässä -kokemus – ikävä kyllä myös hintansa vuoksi.

Lue lisää: Etelä-Afrikan safarikohteet

Etelä-Afrikan retket

Voit varata kätevästi netistä Etelä-Afrikan turvalliset kuljetukset, opastetut retket, ja jännittävät aktiviteetit.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi