Johannesburg – mainettaan parempi Jozi

Orlando Towers on Soweton maamerkki. Käytöstä poistetun voimalan tornien väliin on rakennettu riippusilta, jolta voi hypätä benji-hypyn. Kuva: Ville Palonen

Apartheid, autokaappaukset ja Nelson Mandela – mielikuvat Johannesburgista jumittavat helposti menneillä vuosikymmenillä. Toki Johannesburg on surullisenkuuluisa lähihistoriastaan ja väkivaltarikoksistaan, mutta toisaalta kaupunki tunnetaan myös kahden Nobelin rauhanpalkinnon saajan, Nelson Mandelan ja Desmond Tutun, kotina.

Johannesburg – kavereiden kesken Jozi – on Etelä-Afrikan suurin kaupunki (asukkaita on enemmän kuin Suomessa) ja kuhiseva bisneskeskus, josta löytyy paljon kiinnostavaa nähtävää myös turistille. Yleensä Johannesburgissa pysähdytään päiväksi tai pariksi matkalla 450 kilometrin päässä olevaan Krugerin kansallispuistoon.

Johannesburgin maine vaarallisena kaupunkina on vanhentunutta tietoa. Kaupungin katuja alettiin siistiä jo vuoden 2010 jalkapallon MM-kisoja varten, ja vahvistettu poliisimiehitys jäi kisojen jälkeen. Viimeisen vuosikymmenen aikana kaupunki on rauhoittunut valtavasti.

Ei Johannesburgin kaduilla tietenkään kannata toikkaroida keskellä yötä, mutta jos käyttää tervettä järkeä, voi mielikuvan hengenvaarallisesta metropolista heittää romukoppaan. Johannesburgissa asuu ihan tavallisia ihmisiä, joiden kanssa voi pitää hauskaa.

Jos et usko, niin poikkea sunnuntaina Neighbourgoods Market -ruokatapahtumaan. Siistissä ja hyväntuulisessa tapahtumassa on tarjolla katuruokaa ja käsitöitä, pienpanimo-oluita ja kuplajuomaa, livemusaa sekä valtava määrä iloisia ihmisiä. Hyvä meininki!

Johannesburgin päänähtävyydet ovat koskettava Apartheid Museum, boheemi Maboneng Precinct, ja koko Etelä-Afrikan legendaarisin lähiö, Soweto. Tarkasti suunnittelemalla nämä kaikki ehtii nähdä jotenkuten yhden pitkän päivän aikana, mutta Johannesburgissa kelpaa viettää kauemminkin. Esimerkiksi Apartheid-museossa vierähtää helposti suurin osa päivästä.

Maboneng Precinct – trendikäs Johannesburg

Maboneng Precinct -alueelta löytyy trendikkäitä kahviloita ja baareja. Kuva: Ville Palonen

Maboneng Precinct on Johannesburgin trendikkäin kaupunginosa. Alueen läpi kulkevan Fox Streetin varrella on muutaman sadan metrin matkalla vieri vieressä kirpputoreja ja desingpuoteja, kirjakauppoja ja taidegallerioita, kahviloita ja baareja. Rakennusten seiniä peittävät muraalit ja graffitit, ja vastaan kävelee nuorta trendikkään oloista porukkaa. Turisti saa liikkua rauhassa – Mabonengissa ei tarvi olla huolissaan häsläämisestä.

Maboneng Precinct on parhaimmillaan illalla. Alueen yöelämä on vilkasta – mutta vain puoleenyöhän saakka, jolloin baarien on suljettava ovensa. Mabonengin ravintoloista parhaita ovat pikkuruinen etiopilainen Little Addis sekä argentiinalainen liharavintola Che, jossa pihvit tirisevät isolla hiiligrillillä ja livebändi soittaa tangoa viikonloppuisin. Päiväsaikaan kannattaa poiketa kattoterassilla olevaan rennon boheemiin Living Room -kahvilaan.

Jos suinkin mahdollista, yöpaikka kannattaa etsiä nimenomaan Mabonengin alueelta. Hyviä vaihtoehtoja ovat trendikäs Curiocity Backpackers Hostel ja upea 12 Decades Art Hotel.

Apartheid Museum – rotuerottelun historiaa

Apartheid-museoon astutaan valkoisten tai ei-valkoisten ovesta sen mukaan, mitä pääsylipussa sattuu lukemaan. Vierailijan ihonväri määritellään arpomalla. Kuva: Ville Palonen

Apartheid Museum on ylivoimaisesti paras Johannesburgin perinteisistä nähtävyyksistä. Etelä-Afrikan rotuerottelun eli apartheid-politiikan historiasta kertova museo avattiin jo vuonna 2001, mutta näyttää edelleen upouudelta.

Vierailu Apartheid Museumiin on kokonaisvaltainen kokemus, joka alkaa jo lippua ostaessa. Pääsylipussa nimittäin lukee, pitääkö vierailijan astua sisään ”valkoisten” vai ”ei-valkoisten” sisäänkäynnistä.

Apartheid-museon lipputiskillä vieraat jaetaan valkoihoisiin ja ei-valkoihoisiin arpomalla. Kuva: Ville Palonen

Museon kiertämiseen kannattaa varata vähintään 2-3 tuntia aikaa, mutta laajassa ja perusteellisessa museossa saa helposti kulumaan vaikka koko päivän. Esillä on kymmeniä videoita, tuhansia valokuvia, ja vitriineissä niin paljon esineitä, ettei jokaista ehdi edes vilkaista. Kaiken lisäksi Apartheid Museumin yhteydessä on erittäin kattava näyttely Nelson Mandelan elämästä.

Apartheid-museossa on kattava näyttely Nelson Mandelan elämästä. Kuva: Ville Palonen

Museo on suunniteltu tarkoituksella hiukan ahdistavaksi, ja perusnäyttelyn sisältö on rajua: esimerkiksi huone, jossa esitellään poliittisia teloituksia, on koristeltu valtavalla valokuvalla hirttolavasta ja sadoilla katosta roikkuvilla hirttosilmukoilla. Eristysselliin voi astua sisään kokeilemaan, miltä tuntuu kun seinä tulee vastaan kolmen askelen jälkeen.

Apartheidin historia, järjestelmän kukistuminen ja sitä seurannut Etelä-Afrikan totuuskomission toiminta käydään läpi perinpohjaisesti. Kokemus on tunteisiin vetoava, ja saa monet vierailijat kyyneliin.

Apartheid-museon uloskäynnin luona on mahdollisuus henkiseen puhdistautumiseen. Kuva: Ville Palonen

Onneksi museokierroksen lopussa on positiivinen vire. Viimeisessä huoneessa soi apartheidin vastaisen vapaustaistelun tunnussäveleksi noussut ”Nkosi Sikelel’ iAfrika”, ja seinällä roikkuvan valtavan Etelä-Afrikan lipun vieressä lattialla on kaksi kasaa kiviä. Vierailija voi ottaa kiven ja heittää sen toiseen kasaan – eli symbolisesti heittää menemään näyttelyn herättämät turhautumisen ja vihan tunteet.

Apartheid Museum on auki maanantaista perjantaihin. Voit varata pääsyliput kätevästi netistä.

Soweto – Johannesburgin kiinnostavin nähtävyys

Orlando Towers on Soweton maamerkki. Käytöstä poistetun voimalan tornien väliin on rakennettu riippusilta, jolta voi hypätä benji-hypyn. Kuva: Ville Palonen

Soweto on lyhenne sanoista South Western Township, ja nimensä mukaan lähiö onkin Johannesburgin keskustan lounaispuolella. Apartheidin aikaan township tarkoitti nimenomaan mustien asuinaluetta, jonne valkoisilla ei ollut asiaa ennen vuotta 1991 (eivätkä mustaihoisetkaan saaneet liikkua Johannesburgin keskustassa kuin erillisen luvan kanssa).

Nykyään Sowetossa saa käydä kuka tahansa, ja vierailu kannattaa: paikka eroaa melkoisesti tunkkaisista mielikuvista! Sowetossa asuu arvioiden mukaan kolme miljoonaa ihmistä, joten alueelle mahtuu slummimaisten aaltopeltihökkelien lisäksi keskiluokkaisia omakotitaloja ja jopa koko maan kolmanneksi suurin yliopistollinen sairaala.

Sowetossa voi osallistua polkupyöräretkelle, hypätä benjin, tai istua fiinin viiniravintolan tiskille maistelemaan Etelä-Afrikan viinejä. Turistien turvallisuuden takaa ryhmäkuri: jos joku aiheuttaa ongelmia turismille (ja sitä kautta monen paikallisen asukkaan toimeentulolle), seuraa yhteisön langettama ankara rangaistus.

Nelson Mandela House on vaatimaton mutta suosittu nähtävyys Sowetossa. Kuva: Ville Palonen

Soweton kuuluisin nähtävyys on Nelson Mandela House (viralliselta nimeltään Nelson Mandela National Museum). Koostaan huolimatta pienehkö kotimuseo on vilkas turistinähtävyys. Mandela asui Vilakazi Streetin varrella olevassa talossa numero 8115 vuosina 1946-1962. Matalan tiilirakennuksen sisällä on lähinnä Mandelan perheen muistoesineitä, joten paikka on nähty nopeasti.

Läheltä, saman Vilakazi-kadun varrelta, löytyy myös arkkipiispa Desmond Tutun talo. Vilakazi Street – joka nykyään on Soweton turismin keskus – onkin ainutlaatuinen siksi, että se on maailman ainoa katu, jolla on asunut kaksi Nobelin rauhanpalkinnon saajaa.

Soweton maamerkki on Orlando Towers. Käytöstä poistetun voimalan jäähdytystornien väliin on rakennettu riippusilta, jolta voi hypätä sadan metrin korkuisen benji-hypyn. 

Kiinnostavin tapa tutustua Sowetoon on osallistua Lebo’s Backpacker Hostelin järjestämälle kierrokselle polkupyörän tai tuktuk-mopotaksin kyydissä. 3-4 tuntia kestävällä kierroksella opitaan Soweton historiasta ja nykypäivästä, ja nähdään sellaisia syrjäkujia, joille turisti tuskin tohtisi poiketa ilman paikallista opasta.

Retket Johannesburgista

Usein Johannesburgissa pysähdytään matkalla Krugerin kansallispuistoon, jonne voi matkustaa lentämällä (1h) tai autolla (5-6h). Lue lisää Krugerin kansallispuistosta.

Alle tunnin ajomatkan päässä Johannesburgista, Krugersdorpin kaupungin liepeillä, on pieni Krugersdorp Game Reserve. Suojelualueella elää leijonia ja sarvikuonoja – mutta aitoa safarikokemusta eläintarhamaisesta puistosta on turha hakea.

Johannesburgin turvallisuus

Kun paikallisten asukkaiden kanssa juttelee Johannesburgin turvallisuudesta, ei voi välttyä kuulemasta sanontaa ”Jim comes to Jo’burg”. Tällä tarkoitetaan ihmeissään ympäriinsä pällistelevää ihmistä, jonka tunnistaa jo kaukaa maalaiseksi (tai turistiksi) – eli helpoksi saaliiksi. Käyttäydy siis itsevarmasti, ja esimerkiksi kysy reittiohjeita mieluummin kahvilan tiskiltä kuin kadunkulmassa norkoilevalta nuorisoporukalta.

Ei Johannesburgissa kuitenkaan kannata olla vainoharhainen. Kaupunki on matkailijalle aivan yhtä turvallinen kuin mikä tahansa muukin miljoonakaupunki, kunhan pysyy turistialueilla eikä liiku yksin pimeällä. Sowetossa kannattaa liikkua (paikallisen) oppaan kanssa, jotta saa vierailusta irti mahdollisimman paljon.

Johannesburg sijaitsee 1700 metrin korkeudella merenpinnasta. kaupungissa ei ole hyttysiä, eikä siis myöskään malariaa.

Paras aika matkustaa Johannesburgiin

Paras aika vierailla Johannesburgissa on käytännössä sama kuin paras aika vierailla Krugerin kansallispuistossa: Etelä-Afrikan talvi, eli touko-syyskuu. Ilma on afrikkalaisittain viileä ja sateita on vähän, jos ollenkaan.

Joulu-helmikuu on vuoden kuuminta ja kosteinta aikaa.

Lue lisää: Etelä-Afrikan sää ja ilmasto

Liikkuminen Johannesburgissa

Johannesburg ei ole kävelijän kaupunki; päänähtävyydet ovat kaukana toisistaan.

Paikalliset asukkaat liikkuvat Johannesburgissa minibusseilla, joiden määränpää ilmoitetaan käsimerkillä. Turistin siis kannattaa suosiolla liikkua taksilla tai tilata Uber. Aikaisin aamulla ja myöhään iltapäivällä on ruuhkia, muulloin liikenne rullaa mukavasti.

Johannesburgin kaupunginosien välillä on nopeinta liikkua modernilla ja ilmastoidulla Gautrain-junalla, jolla pääsee kätevästi myös lentokentälle. Matka maksetaan etukäteen ladattavalla kortilla, jonka voi ostaa asemalta.

Voit myös ostaa kätevästi netistä Johannesburgin opastetut kaupunkikierrokset.

Lennot Johannesburgiin

Johannesburgiin lennetään Pariisin, Amsterdamin tai Istanbulin kautta. Halvimmillaan menopaluu maksaa noin 450 euroa.

Johannesburgin lentokentälle (JNB) on helpointa ja nopeinta kulkea modernilla Gautrain-junalla.

Johannesburgin hotellit

Lebo’s Backpacker Hostel järjestää tuktuk- ja polkupyöräkierroksia Sowetossa. Kuva: Ville Palonen

Johannesburgin trendikkäimmät majapaikat ja vilkkain yöelämä löytyvät Mabonengin alueelta. Erinomaisia vaihtoehtoja yöpymiseen ovat trendikäs Curiocity Backpackers Hostel ja upea 12 Decades Art Hotel.

Lyhyen taksimatkan päässä Mabonengista on bisneskeskuksena tunnettu Sandtonin kaupunginosa. Sandtonista löytyvät Johannesburgin prameimmat hotellit.

Sandton Sun on luksushotelli, jonka yhteydessä on ostoskeskus ja ravintoloita. Hotellin ympäristö ei ole kovin kiinnostava, mutta kulkuyhteydet ovat erinomaiset: hotellista on lyhyt kävelymatka lentokentälle (ja muihin kaupunginosiin) kulkevan Gautrainin asemalle.

Saxon Hotel, Villas and Spa on äärimmäisen tyylikäs kylpyläkeidas Sandtonin urbaanin maiseman keskellä.

Seikkailunhaluinen yöpyy Sowetossa, polkupyöräkierroksia järjestävässä Lebo’s Backpacker Hostelissa.

Katso tarjoukset Johannesburgin hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi