Jordanian parhaat matkakohteet

Treasury on Petran komein luola. Kuva alcolm Browne, Flickr CC
Jordaniaan voisi matkustaa jo yksin Petran rauniokaupungin takia, mutta Jordaniassa on paljon muutakin nähtävää. Kuva alcolm Browne, Flickr CC

Jordania on Lähi-idän kiehtovin maa ja uskomattoman monipuolinen matkakohde. Jordaniassa voi lumoutua Petran upeasta rauniokaupungista, sukeltaa Punaisessameressä, kellua Kuolleessameressä, vierailla Raamatun tapahtumapaikoilla ja ihailla autiomaan uskomattoman kirkasta tähtitaivasta.

Jordanian-loma on täydellinen paketti, joka tarjoaa niin unohtumattomia kulttuuri- kuin luontoelämyksiäkin. Voiko matkakohteelta enempää toivoa?

Erityisen kiehtovaksi lomakohteeksi Jordanian tekee se, ettei maa ole modernisoitunut yhtä kiihkeään tahtiin kuin öljyrahoilla rikastuneet naapurinsa. Jordaniassa voi vielä tavata aitoja beduiineja ja kokea ajatonta Arabian lumoa.

Ja mikä parasta: Jordania ei ole kärsinyt terrori-iskuista, vaan matkailu Jordaniassa on turvallista.

Matkakohteena Jordania on kompakti: etäisyydet ovat lyhyet ja lyhyelläkin Jordanian-lomalla voi nähdä ja kokea paljon.

Jordaniaan lennetään yleensä pääkaupunki Ammanin tai rantakohde Akaban kautta. Pohjoisessa sijaitsevasta Ammanista on hyvä lähteä roadtripille Jordanian-halki, etelässä sijaitsevasta Akabasta käsin on puolestaan helppo tehdä retkiä niin Petraan kuin Wadi Rumin aavikollekin.

Jordanian nähtävyydet

Jordania-petra
Jordanian Petra on maailman hienoimpia rauniokaupunkeja. Kuva: Ville Palonen

Indiana Joneskin sen tietää: Petran rauniokaupunki on yksi maailman kiehtovimmista ja kauneimmista nähtävyyksistä. Valkokangas teki Petran tunnetuksi elokuvassa Indiana Jones ja viimeinen ristiretki, ja rauniokaupunki tuntuu vierailijastakin ikiaikaiselta ja arvoitukselliselta.

Petran näkee pikaisesti yhdessä päivässä, mutta kannattaa varata tutustumiseen ainakin kaksi päivää, jos haluaa kunnolla henkiä kadonneen kaupungin tunnelmaa.

Jordania-wadi-rum
Wadi Rumin aavikkoa koristavat hienot kivimuodostelmat. Kuva: Ville Palonen

Jos Petra on maailman hienoimpia rauniokaupunkeja, pidetään Wadi Rumia maailman kauneimpana aavikkona. Outojen kalliomuodostelmien koristamalla aavikolla pääsee kameliratsastuksen jälkeen yöpymään orientin tähtien alla – ja tuntemaan itsensä Arabian Lawrenceksi.

Opastettuja kameli-, jeeppi- ja kävelysafareita voi varata kansallispuiston vierailijakeskuksesta.

Hieno nähtävyys on myös Jerash, yksi maailman parhaiten säilyneistä roomalaiskaupungeista. Matkaa Ammanista on vain 50 kilometriä. Samalla retkellä voi tutustua myös Jordanjokeen, jossa Jeesus kastettiin.

Jordania-amman
Ammanin yllä liehuu valtava Jordanian-lippu. Kuva: Ville Palonen

Jordanian pääkaupunki Amman ei se sijaan kuulu Jordanian kiinnostavimpiin kohteisiin, joten varta vasten kaupunkiin ei kannata matkustaa. Mutta jos lentää Jordaniaan Ammanin kautta, kannattaa kaupunkiin varata ainakin yksi päivä.

Jordania nähtävyyksiin kuuluu myös Kuolleenmeren lähellä sijaitseva Kerakin linna, joka on mahtavimpia ja parhaiten säilyneitä ristiretkeläisten linnoja (Syyriassa sijaitsevan Krak de Chevaliersin jälkeen). Legendaarinen muslimihallitsija Saladin onnistui lopulta valtaamaan linnan toisella yrittämällä vuonna 1189.

Jordanian rannat ja sukellus

Itamar Grinberg, israeltourism
Jordanian-matkalla on aivan pakko pulahtaa Kuolleeseenmereen. Kuva: Itamar Grinberg, israeltourism

Jordanian paras kohde rantalomalle on Ammanin lähellä sijaitseva Kuollutmeri, yksi maailman ihmeellisimmistä järvistä. Jordanian-matka ei ole täydellinen, jos ei kokeile kellumista Kuolleessameressä.

Kuolleeseenmereen ehtii tutustua päiväseltään, mutta Kuolleenmeren hotellit kuten Mövenpick Resort & Spa ovat niin tunnelmallisia, että yöpymistäkin kannattaa harkita.

Kuolleeseenmereen on tietenkin mahdotonta sukeltaa. Punaisenmeren rannalla sijaitseva Akaba (kirjoitetaan myös Aqaba) tarjoaa sen sijaan puitteet sekä rannalla löhöilyyn että sukeltamiseen ja snorklaamiseen Jordaniassa.

Lue lisää Aqabasta tai katso tarjoukset Aqaban hotelleihin.

Jordania ja Raamatun kohteet

jordania-matkat
Kameli on beduiinin paras kaveri. Kuva: Ville Palonen

Jordaniassa pääsee näkemään myös useita Raamatun tapahtumapaikkoja Kuolleenmeren ja pääkaupunki Ammanin lähettyvillä.

Jordanjoella voi nähdä Jeesuksen kastepaikan (Bethany-Beyond-the-Jordan). Paikalta löytyneet ikivanhan kirkon rauniot todistavat arkeologien mukaan sijainnin aitouden – tosin israelilaiset väittävät kasteen tapahtuneen vastarannalla Israelin puolella. Jeesuksen ajoista Jordanjoki on kutistunut pieneksi puroksi.

Nebo-vuoren laelle voi ajaa katsomaan paikkaa, josta Mooses näki Luvatun maan. Vaan mitä mahtoi Mooses miettiä maisemaa katsoessaan? Aika kuivalta ja karultahan se Luvattu maa näyttää, ainakin nykymatkaajan silmissä.

Kuolleenmeren rannalla on Lootin luola sekä suolamuodostelma, jonka sanotaan olevan Lootin suolapatsaaksi muuttunut vaimo. Loothan oli se kaveri, joka pakeni tyttäriensä kanssa Sodoman ja Gomorran tuhoa. Luolassa tyttäret juottivat isänsä humalaan ja viettelivät tämän, jotta suku voisi jatkua.

Ai miten Lootin luola oikein löydettiin? Se selviää Madaban tunnelmallisessa pikkukaupungissa. Kun ikivanhojen karavaanireittien varrella olevaan Madabaan rakennettiin 1800-luvun lopulla Pyhän Yrjön kirkkoa, löydettiin paikalta Bysantin aikaisen kirkon rauniot ja hieno lattiamosaiikki, joka kuvasi Pyhän maan karttaa vuonna 560. Karttaan oli merkitty Lotin luola. Aikamoista.

Jordanian kohteet aktiivilomalle

Jordania-wadi-rum
Wadi Rum on Jordanian hienoin luontokohde. Kuva: Ville Palonen

Jordanian upein vaelluskohde on kuvankaunis Wadi Rumin aavikko, mutta hienoja patikointimaastoja löytyy myös Jordanian karun kauniilta vuorilta ja kuivuneista joenuomista eli wadeista.

Erityisen tunnelmallinen vaelluskohde on Dana Nature Reserve, jossa voi patikoida upeissa wadeissa ja tutustua 6000 vuotta vanhaan, ikiaikaisenasunsa säilyttäneeseen Danan kylään. Danasta on mahdollista myös vaeltaa kolmessa päivässä Petran rauniokaupunkiin.

Hieno vaelluskohde on myös Kuolleenmeren vieressä sijaitseva Wadi Mujib Nature Reserve, jonka kauniissa kanjoneissa voi tehdä useita eripituisia päivävaelluksia. Luonnonsuojelualueella elää niin hyeenoita kuin susiakin, mutta niiden näkeminen on hyvin epätodennäköistä.

Liikkuminen Jordaniassa – roadtrip pitkin Kuninkaantietä

Jordaniassa kannattaa vuokrata auto (kuskilla tai ilman). Etäisyydet ovat varsin lyhyet, mutta upeita nähtävyyksiä on siellä täällä. Busseilla liikkuminen hidastaisi matkantekoa turhan paljon, sillä bussista olisi noustava vähän väliä.

Jo ajaminen pitkin Jordanian läpi kulkevaa Kuninkaantietä on historiallinen elämys: Egyptistä Jordanian kautta Syyrian Damaskokseen vievän Kuninkaantien sanotaan olevan maailman vanhin yhtäjaksoisesti liikennöity valtaväylä.

Samaa reittiä pitkin Aabraham vei kansansa nälänhätää pakoon Egyptiin, ja Mooses toi heidät takaisin. Kuninkaantien maisemissa ovat taivaltaneet antiikin kamelikaravaanit, ristiretkeläiset ja Arabian Lawrence, joka johti ensimmäisessä maailmansodassa beduiinitaistelijoita ottomaanivalloittajia vastaan.

Lue lisää autonvuokraamisesta ja muista vinkeistä Jordanian-matkalle.

Paras aika matkustaa Jordaniaan

jordania-rooma
Jerashin raunioilla pääsee seuraamaan ”roomalaissotilaiden” taistelunäytöstä. Kuva: Ville Palonen

Parasta aikaa matkustaa Jordaniaan ovat loka– ja marraskuu, jolloin onnistuu sekä nähtävyyksien katselu että rantalomailu. Myös huhtikuu on hyvää aikaa kiertää Jordanian nähtävyyksiä. Talvella voi olla kylmä, kesällä taas tuskaisen kuumaa.

Lue lisää: Jordanian sää

Jordanian viisumi

Jordanian viisumin saa lentokentältä ja raja-asemilta.

Matka Jordaniaan

Suomalainen Mandala Travel -matkatoimisto järjestää Jordaniaan opastettuja kiertomatkoja, joilla tutustutaan muun muassa Wadi Rumin autiomaahan, Petran rauniokaupunkiin ja Kuolleeseenmereen.

Jordania – usein kysyttyä

Lisää käytännön tietoa Jordaniassa matkustamisesta löydät sivulta Jordanian vinkit ja kokemukset.

Jordanian kokemuksia

Tämän Jordania-matkaoppaan kirjoitti Antti Helin, joka matkusti Jordaniassa kahden viikon ajan: ”Jordania on yksi maailman upeimmista matkakohteista. Pienellä alueella on kokoonsa nähden käsittämättömän paljon näkemistä ja kokemista. Ja ihmiset ovat erittäin ystävällisiä. Suosittelen!”

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi