Amman ja Herkuleen kaksi mulkkua

Amman museo
Herkuleen nyrkki. Kuva: Jeanhousen, Wikimedia Commons

Amman yllättää – Jordanian pääkaupungissa paljastuu, että Herkules oli kyllä tosi kova jätkä, mutta hieman eri syystä kuin usein ajatellaan.

”Se on Herkuleen nyrkki”, kaupunkiopas Mustafa Kiwa osoittaa valtavaa marmorikouraa, joka jököttää Herkuleen temppelin raunioilla Ammanin keskellä kohoavalla kukkulalla.

Nyrkki on ainakin autonrenkaan kokoinen.

”Odotas, kun näet Herkuleen mulkun. Se on tuolla museon takana.”

Temppeli seisoo Ammanin keskellä kohoavalla mäellä. Jäljellä on muutama taivasta kohti kurottava pylväs. Temppeliä koristi valtava, 13 metriä korkea Herkuleen kuva, yksi antiikin suurimmista marmoripatsaista.

Jäljelle on tosin jäänyt vain koura ja muutamia hajanaisia kappaleita. Suurin osa patsaasta on kadonnut historian hämäriin. Patsaan on päätelty esittäneen Herkulesta temppelin raunioista löytyneistä, Herkulesta esittävistä kolikoista.

Herkuleen sukukalleudet jäävät arvoitukseksi

Amman Herkuleen temppeli
Herkuleen temppeli on Ammanin kiehtovin nähtävyys.

Ai miltä sitten Herkuleen jortikka näytti? Se oli yllättävän pieni, mutta niitä löytyikin raunioista kaksin kappalein.

Jälkeenpäin en tosin löydä mistään muusta lähteestä mainintaa Ammanista ja Herkuleen sukukalleuksista. Ehkä opas vain pisteli omiaan? Ehkä kyseessä olivatkin Herkuleen toisen käden sormet?

Tai ehkä Mustafalla oli tiedossaan ikivanhaa viisautta, joka paljastetaan vain harvoille ja valituille.

Jordanian arkeologinen museo

9000 vuotta vanhat patsaat ovat oikein sympaattisen näköiset. Kuva. Jean Hausen, Wikimedia Commons
9000 vuotta vanhat patsaat ovat oikein sympaattisen näköiset. Kuva. Jean Housen, Wikimedia Commons

Temppelin vieressä on Jordanian arkeologinen museo, Ammanin kiinnostavin nähtävyys. Herkuleen temppeli on sataluvulta ennen ajanlaskun alkua, mutta Arkeologisessa museossa on nähtävillä paljon vanhempaakin esineistöä, kuten ikivanhoja patsaita 9 000 vuoden takaa.

”Historia lasketaan tässä kaupungissa vuosituhansissa”, Mustafa toteaa.

Kalkkikivestä tehdyt jumalkuvat ovat hämmentävän lempeän näköiset. Ehkä kivikauden ihmisillä oli terve suhde luojiinsa.

Amman matkakohteena

Jordania-amman
Ammanin maisemia Herkuleen temppeliltä nähtynä. Kuva: Ville Palonen

Herkuleen patsasta lukuun ottamatta Amman ei ole kovin ikimuistoinen matkakohde. Ammanin muita nähtävyyksiä on komea, roomalainen amfiteatteri. Erityisen tunnelmallista vanhaakaupunkia Ammanissa ei ole.

Mutta kyllä Ammanissa päivä tai pari kuluu mukavasti paikalliseen elämään tutustuen ja kahviloissa vesipiippua poltellen.

Amman roomalainen teatteri
Ammanin roomalainen teatteri on komea.

Päiväretki kannattaa ehdottomasti tehdä Jerashiin, yhteen maailman parhaiten säilyneistä roomalaiskaupungeista, joka sijaitsee 50 kilometriä pohjoiseen pääkaupungista. Samalla reissulla voi myös tutustua Jordanjokeen ja Jeesuksen kastepaikalle.

Sitten matkaa kannattaakin jo jatkaa kohti Kuolluttamerta ja muita Jordanian nähtävyyksiä.

Matka Ammaniin

Ammaniin voi lentää Suomesta yhdellä vaihdolla esimeriksi Turkish Airlinesilla ja Qatar Airwaysilla. Vertaile lentojen hintoja.

Katso tarjoukset Ammanin hotelleihin

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!