Kuollutmeri – kellu oudossa järvessä

Kuollutmeri
Kuolleessameressä kelpaa kölliä. Itamar Grinberg, israeltourism

Kuollutmeri on yksi maailman erikoisimmista järvistä. Rantakohteena Kuollutmeri on myös erittäin terveellinen ja turvallinen. Kummallisen suolajärven muta ja suola tekevät ihmeitä moniin vaivoihin, ja jo Kleopatran tiedetään ottaneen terveyskylpyjä Kuolleessameressä. Hukkumista ei tarvitse pelätä – se on Kuolleessameressä mahdotonta.

Tervetuloa pohjalle!

Kuollutmeri sijaitsee yli 400 metriä merenpinnan alapuolella. Oikeasti Kuollutmeri ei ole meri, vaan suolajärvi, jolla on pituutta 80 ja leveyttä 14 kilometriä.

Kuolleellamerellä voi vierailla sekä Jordanian että Israelin puolelta. Molemmista maissa on hienoja hotelleja Kuolleenmeren rannalla.

Jordanian puolella erityisen ihastuttava hotelli Kuolleenmeren rannalla on Mövenpick Resort & Spa, joka tavoittelee onnistuneesta perinteisen arabialaisen kylän tunnelmia.

Päiväretkellä Kuolleeseenmereen voi Jordaniassa pulahtaa myös Amman Beach -rannalla, jossa on tarjolla yleiset suihkut ja pukutilat pientä pääsymaksua vastaan.

Kuollutmeri sijaitsee Raamatun maisemissa

Kuolleenmeren ympäristössä tapahtuivat monet Vanhan testamentin tärkeimmistä tapahtumista: Jumala puhui seudulla ensimmäisen kerran ihmiselle, antoi Kymmenen käskyä Moosekselle, koetteli Jobin uskoa ja tuhosi paheen pesät Sodoman ja Gomorran. Lootin luolakin löytyy Kuolleenmeren vierestä.

Kuolleessameressä on enemmän suolaa kuin joulukinkussa

kuollutmeri
Kuollutmeri on perin suolainen. Tjaiproject, Flickr CC

Kuolleenmeren vedestä 30 prosenttia on suolaa, mikä tekee siitä yli kahdeksan kertaa valtameriä suolaisemman. Suolajärveen on mahdotonta hukkua eikä siinä pysty kunnolla uimaankaan. Kelluessaan voi sen sijaan lukea vaikka päivän lehden.

Veden korkea suolapitoisuus tappaisi kalat saman tien, mutta ihmiselle Kuolleessameressä lilluminen on terveellistä. Varo kuitenkin veden joutumista silmiin! Se kirvelee.

Kuolleenmeren historialliset terveyskylvyt

Kuolleenmeren siunaukselliset vaikutukset on tunnettu pitkään: jo Herodes ja Kleopatra kävivät paikalla mutakylvyissä. Kuolleenmeren muta on täynnä mineraaleja, kuten sinkkiä, natriumia, kaliumia, kalsiumia ja bromia, joista on apua ihosairauksiin, verenkierto-ongelmiin sekä lihas- ja nivelkipuihin.

Matalanpaikan happileiri Kuolleellamerellä

Kuollutmeri sijaitsee niin matalalla, että ilma on kahdeksan prosenttia happipitoisempaa kuin merenpinnalla. Happirikas ilma tekee alueesta paratiisin hengitysvaikeuksista kärsiville. Kuolleenmeren rannoilla on myös turvallista ottaa aurinkoa, sillä jatkuvasti haihtuvasta vedestä höyrystyy ilmaan yhdisteitä, jotka suojaavat UV-säteiltä.

Kuolleenmeren mainio muta

Kuollutmeri
Kuolleenmeren muta on terveellistä. Kuva: Ville Palonen

Kuolleenmeren mudasta ja suoloista valmistetaan monenlaisia kosmetiikkatuotteita, kuten sampoota, ihonpuhdistusvoiteita, kosteusvoiteita, käsivoiteita, saippuoita ja aurinkorasvoja. Mutaa ja suoloja voi ostaa mukaansa myös sellaisenaan. Mutaa hierotaan kasvoille tai ympäri kehoa. Kuivuessaan se imee ihosta epäpuhtauksia ja ravitsee sitä mineraaleilla. Lopputuloksena on raikas ja nuorentunut iho.

Kuolleenmeren suolasta voi puolestaan sekoittaa lihaksia rentouttavan kylpyveden.

Kuolleenmeren mutaa ja suolaa myydään vajaalla kymmenellä eurolla kosmetiikkakaupoissa ja matkamuistomyymälöissä ympäri Jordaniaa ja Israelia.

Kuoleva Kuollutmeri

Kuollutmeri syntyi 3–6 miljoonaa vuotta sitten, kun se erkaantui Punaisestamerestä. Autiomaan paahde haihduttaa järvestä jatkuvasti vettä, ja Kuolleenmeren pinta laskee nopeasti. Kuolleeseenmereen laskee vain yksi joki, Jordanjoki, joka on patoamisen ja vedenkäytön takia kutistunut onnettoman pieneksi.

Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana Kuolleenmeren vedenpinta on laskenut 30 metriä, ja järven on ennustettu kuivuvan kokonaan vuoteen 2050 mennessä. Kuolleenmeren pelastamiseksi on suunniteltu veden pumppaamista Punaisestamerestä.

Voit varata kätevästi netistä Israelin retket ja nähtävyyksien pääsyliput.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös pääsyliput, retket ja aktiviteetit. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(6) "Israel"
}