Israelin parhaat matkakohteet

Kultakupolinen Kalliomoskeija on Jerusalem kuvatuin nähtävyys.
Kultakupolinen Kalliomoskeija on Jerusalem kuvatuin nähtävyys.

Israel jakaa mielipiteitä matkakohteena: yhdelle tulee Israelista ensimmäisenä mieleen palestiinalaiskysymys ja Lähi-idän politiikka, toiselle mahdollisuus matkustaa Jerusalemiin ja muille Raamatun tapahtumapaikoille. Kolmatta kiinnostavat uskonnollisia nähtävyyksiä enemmän Israelin hiekkarannat ja Tel Avivin legendaarinen yöelämä.

Kuului sitten matkailijana mihin ryhmään tahansa, matka Israeliin on silmiä avaava kokemus. Kukapa maailmasta kiinnostunut matkailija ei haluaisi nähdä, millaista on uutiskuvien tai Raamatun tapahtumien Israelissa oikeasti? Ja kyllä, Tel Avivin yöelämäkin on maineensa veroista.

Mitkä ovat Israelin parhaat matkakohteet? Israelin tärkein nähtävyys on tietenkin kolmen uskonnon pyhä kaupunki Jerusalem. Raamatun tapahtumapaikkoihin voi tutustua myös Betlehemissä ja Genesaretinjärven rannalla Galileassa.

Kun on kiertänyt Luvatun maan nähtävyydet, Israelin lomalla voi rentoutua kellumalla Kuolleessameressä. Rantalomaa Israelissa pääsee viettämään niin Tel Avivissa kuin Eilatissakin.

Kooltaan Israel on pieni, mikä tekee maassa matkustamisesta vaivatonta. Esimerkiksi Tel Avivista ehtii käydä Jerusalemissa päiväretkelläkin. Sen sijaan Eilat sijaitsee Aqabanlahdella, josta on Jerusalemiin noin neljän tunnin ajomatka. Mutta tämänkin matkan varrella on monta kiinnostavaa paikkaa, sillä koko Israelin eteläosaa peittää kiehtova Negevin autiomaa.

Jerusalem – Israelin paras nähtävyys

Juutalaiset surevat Itkumuurilla tuhoutunutta temppeliään.
Juutalaiset surevat Itkumuurilla Jerusalemin tuhoutunutta muinaista temppeliä.

Israelin nähtävyyksistä tärkein on ilman muuta Jerusalem, maailman pyhin kaupunki. Jerusalemia pitävät pyhänä peräti kolme suurta maailmanuskontoa: juutalaiset, kristityt ja muslimit. Ei siis ole ihme, että Jerusalemista on taisteltu verisesti vuosisatoja.

Jerusalem on pakattu täyteen historiaa. Jerusalemissa matkailija ei voi kuin lumoutua nähdessään historiasta ja uskonnonkirjoista tuttuja nähtävyyksiä yksi toisensa jälkeen.

Kristityille pyhin paikka Jerusalemissa on Pyhän haudan kirkko (Church of the Holy Sepulchre), joka on rakennettu paikalle, jossa Jeesuksen haudan uskotaan sijainneen. Via Dolorosa on puolestaan reitti, jota pitkin Jeesuksen uskotaan kantaneen ristiään.

Muslimeille pyhiä ovat puolestaan Jerusalemin suurin moskeija Al-Aqsa ja Jerusalemin tunnetuin maamerkki, kultaisen kupolin Kalliomoskeija (Dome of Rock). Moskeijat sijaitsevat Temppelivuorella, jonka kallioon Muhammed jätti jalanjälkensä tehdessään taivasmatkan siivekkäällä hevosella.

Juutalaisille pyhä on puolestaan Temppelivuoren juurella sijaitseva Itkumuuri, jonka äärellä juutalaiset surevat ääneen valittaen Jerusalemin muinaisen temppelin hävitystä.

Nähtävyyksiin tutustumisen ohella Jerusalemissa kannattaa kierrellä vanhassa kaupungissa, jossa on omat eläväiset alueensa juutalaisilla, muslimeilla, armenialaisilla ja kristityillä.

Erityisen kiehtova on Mea She’arimin kaupunginosa, jossa voi tuntea matkanneensa 1800-luvun itäeurooppalaiseen juutalaisgettoon. Ortodoksijuutalaisella alueella asuvilla miehillä on yllään mustat takit ja lierihatut ja asukkaat seuraavat muutenkin tarkoin juutalaisia perinteitä.

Moni vierailee Jerusalemissa päiväretkellä Tel Avivista, mutta eniten Jerusalemin matkasta saa irti, jos jää kaupunkiin yöksi tai pariksi.

Lue lisää Jerusalemista tai katso tarjoukset Jerusalemin hotelleihin.

Betlehem ja matka Israelin palestiinalaisalueille

israel-muuri-lansiranta
Muuri erottaa Länsirannan muusta Israelista.

Itkumuurin lisäksi Israelissa on toinenkin (surullisen) kuuluisa muuri: synkkä, betoninen raja-aita, joka erottaa Länsirannan palestiinalaisalueet Israelista.

Palestiinalaisalueiden tärkein matkakohde on Jeesuksen synnyinkaupunki Betlehem, joka sijaitsee vain kahdeksan kilometrin päässä Jerusalemista.

Israelilaisten ja palestiinalaisten ei ole helppoa liikkua muurin puolelta toiselle, mutta turistit voivat ylittää rajan passia näyttämällä ja turvatarkastuksen läpi kävelemällä.

Betlehem on pieni 20 000 asukkaan kaupunki, jossa asuu muslimien ohella näkyvä kristitty vähemmistö. Etenkin joulunaikaan Betlehem täyttyy matkailijoista, kun kristityt pyhiinvaeltajat saapuvat Betlehemiin kunnioittamaan vapahtajansa syntymistä.

Betlehemin kuuluisin nähtävyys on Jeesuksen syntymäkirkko, joka sijaitsee paikalla, jossa Jeesuksen uskotaan syntyneen.

Länsirannan nähtävyyksiä on myös Jeriko, yksi maailman vanhimmista kaupungeista. Jo vuonna 8000 eaa. Jeriko oli kasvanut asutuskeskukseksi, jonka ympärille oli rakennettu suojaksi jykevä kivimuuri.

Kuollutmeri ja hauskat terveyskylvyt

Kuolleessameressä kelpaa kölliä. Itamar Grinberg, israeltourism
Kuolleessameressä kelpaa kölliä. Itamar Grinberg, israeltourism

Israelin matkan kohokohtia on kelluminen Kuolleessameressä. Kuollutmeri sijaitsee 400 metriä merenpinnan alapuolella – matalammalla kuin yksikään toinen paikka kuivalla maalla.

Kuolleessameressä kelluminen on paitsi hauskaa, myös terveellistä. Suuren suolajärven erittämien suolahöyryjen on todistettu auttavan moniin vaivoihin.

Lue lisää Kuolleestamerestä tai katso tarjoukset Kuolleenmeren hotelleihin.

Juudean erämaa ja Masadan linnoitus

Juudean erämaassa sijaitseva Masadan linnoitusvuori on Unescon maailmanperintökohde ja Israelin vaikuttavimpia nähtävyyksiä. Roomalaisten nimittämä Juudean kuningas Herodes rakennutti jyrkän kukkulan laelle linnansa, joka hylättiin hänen kuolemansa jälkeen.

Raamatun mukaan Herodes kuuli Itämaan tietäjiltä Jeesuksen syntymästä ja pelästyi niin, että käski tapattaa Juudeasta kaikki alle kaksivuotiaat lapset. Tarinan totuudesta ei olla varmoja, mutta historioitsijatkin pitävät Herodesta mielenvikaisena hallitsijana. Herodes muun muassa tapatti omia sukulaisiaan.

Noin 70 vuotta Herodeksen kuoleman jälkeen roomalaisia vastaan nousseet juutalaiset kapinalliset vetäytyivät linnoitukseen ja puolustautuivat siellä kolmen vuoden ajan, kunnes häviön häämöttäessä he tekivät kaikki joukkoitsemurhan.

Masadaan tutustuu parhaiten valmiilla retkellä, jonka voi varata kätevästi netistä. Retkiä tehdään niin Tel Avivista kuin Jerusalemistakin.

Tel Aviv – matka Isoon Appelsiinin

Tel Aviv on hurmaava kaupunki. Kuva: Israel Tourism.
Tel Aviv on hurmaava kaupunki. Kuva: Israel Tourism.

”Kohtasin lentosotanaisen, joka sai minut kuumaksi. Tel Aviv, Tel Aviv, huudan yöhön pimeään!” Tel Avivia on vaikea ajatella kuulematta päässään Ultrabran klassikkokappaletta.

Moderniin Israeliin kannattaa tutustua lumoavan eläväisessä Tel Avivissa, vain tunnin automatkan päässä Jerusalemista. Tel Aviv tunnetaan etenkin vilkkaasta yöelämästään ja loistavasta ravintolatarjonnastaan, mutta Tel Avivissa on myös paljon taidegallerioita ja tunnelmallinen Jaffan vanhakaupunki.

Ikivanha satamakaupunki Jaffa on antanut nimensä niin appelsiinilajikkeelle kuin suomalaiselle limonadillekin. Jaffaa on myös kiittäminen Tel Avivin lempinimestä Iso Appelsiini.

Kaupunkiloman lisäksi Tel Avivissa voi nauttia rantalomasta Välimeren hiekkarannoilla. Tel Aviv on hyvä tukikohta Israelin-lomalle, sillä Israelin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Tel Avivin vieressä, ja Tel Avivista on helppo tehdä päiväretkiä monille Israelin nähtävyyksistä. Parin tunnin ajomatkan päässä pohjoisessa ovat ristiretkeläisten historiaan liittyvä vanha kaupunki Akko sekä Genesaretinjärvi.

Lue lisää Tel Avivista tai katso tarjoukset Tel Avivin hotelleihin.

Akko, ristiretkeläisten kaupunki

Unescon maailmanperintökohde Akko on niin vanha kaupunki, että se mainitaan jo Vanhassa testamentissa. Aleksanteri Suuri valtasi Akkon 300-luvulla eaa., ja keskiajalla Akko oli ristiretkeläisten viimeinen tukikohta Palestiinassa, kunnes mamelukit valtasivat Akkon verisen piirityksen jälkeen vuonna 1291.

Akkon verinen historia ei päättynyt edes siihen: Palestiinaa hallinnut Iso-Britannia piti Akkossa 1940-luvulla vankilaa, jossa hirtettiin palestiinalaisia ja juutalaisia itsenäisyystaistelijoita.

Akkon nähtävyyksiin kuuluu brittivankilan lisäksi ristiretkeläisten linnoitus ja siihen johtava, 1200-luvulla rakennettu tunneli.

Galilea ja Genesaretinjärvi

Falafelit tulevat Israelissa tutuksi. Kuva: Israel Tourism.
Falafelit tulevat Israelissa tutuksi. Kuva: Israel Tourism.

Galilea on vehreintä Israelia, ja Genesaretinjärvi Israelin tärkein makeanveden lähde. Iso osa Uuden testamentin tapahtumista sijoittuukin vehmaaseen Galileaan Genesaretinjärven rannalle.

Genesaretinjärven ympäristössä voi tutustua muun muassa Tabghaan, josta käsin Pietari tapasi kalastella. Paikalle on sijoitettu sydämenmuotoisia kiviä muistoksi Jeesuksen ja Pietarin kohtaamisesta.

Kapernaumissa on puolestaan nähtävänä Jeesuksen kotikaupungin raunioita. Kapernaumin lähellä on myös niin sanottu Autuuksienvuori, jota usein esitellään Jeesuksen vuorisaarnan pitopaikkana. Historioitsijat eivät ole kuitenkaan vahvistaneet sijaintia.

Jordanjoki, missä Jeesus kastettiin

Libanonin vuoristosta alkunsa saava Jordanjoki virtaa Israelin ja Jordanian rajalla läpi Genesaretinjärven ja laskee Kuolleeseenmereen.

Johannes Kastaja kastoi Jeesuksen Jordanjoessa – ja Israel ja Jordania kinastelevat siitä, kumman puolella jokea se tapahtui. Niinpä molemmissa maissa voi käydä tutustumassa paikkaan, jossa kaste uskomusten ja osin historiallisten näyttöjen mukaan tapahtui.

Nähtävyytenä Jordanjoki ei ole kummoinen: sitten Jeesuksen aikojen joki on kutistunut vaatimattomaksi puroksi, sillä suurin osa sen vedestä käytetään matkan varrella viljelysten kasteluun.

Negevin autiomaa peittää puolet Israelista

Ramon Makhtesh -kraatteri on upea luonnonihme. Kuva: Ville Palonen

Negevin autiomaa (hepreaksi Ha-Negev) muodostaa koko Israelin eteläisen puolikkaan osapuilleen Tel Avivista ja Kuolleeltamereltä aina Punaisenmeren rantalomakohde Eilatiin saakka.

Negevistä löytyy paljon näkemistä ja tekemistä: huikeita maisemia, vaihtelevia patikointipolkuja, kirkkaan tähtitaivaan katselua ja erikoisia kibbutseja, joista monessa myös turisti voi yöpyä.

Negevin autiomaahan voi matkustaa Tel Avivista tai Eilatista. Hauskinta on matkustaa omalla vuokra-autolla, mutta toki halutessaan voi osallistua myös opastetulle retkelle.

Lue lisää Negevin autiomaasta.

Eilat – pakettimatkoja ja sukeltamista

Eilat Israel
Eilatin hotellialueen rantaa. Kuva: Saul Adereth, Flickr CC

Aqabanlahden rannalla (osa Punaistamerta) sijaitseva aurinkoinen Eilat on Israelin suosituimpia lomakohteita, jonne järjestetään Suomestakin pakettimatkoja.

Eilatiin matkustetaan pääasiassa sukeltamaan ja snorklaamaan sekä nauttimaan rannalla auringosta, joka paistaa Eilatissa kirjaimellisesti ympäri vuoden – keskimäärin 360 päivää vuodessa. Jerusalemiin on Eilatista neljän tunnin ajomatka.

Lue lisää: kohdeopas Eilat tai katso tarjoukset Eilatin hotelleihin.

Onko Israeliin turvallista matkustaa?

Monen mielissä on kysymys, onko Israeliin turvallista matkustaa. Käytännössä matkailijan riski joutua väkivaltaisuuksien kohteeksi Israelissa on pieni, vaikka uhasta muistuttavatkin Jerusalemissa alati läsnä olevat rynnäkkökiväärein aseistetut sotilaat.

Israelin tragedia onkin se, että pyhyyden voimaa enemmän matka Israeliin voi muistuttaa siitä, kuinka pahoja me ihmiset voimme toisillemme olla.

Tel Avivissa sotilaat sen sijaan loistavat poissaolollaan. Tel Avivissa voisikin helposti unohtaa matkustaneensa maailmanpolitiikan kipeään leikkauspisteeseen. Tel Avivissa voi tavallaan nähdä utopistisen Israelin, millainen koko Israel voisi olla, jos ihmiset osaisivat elää sovussa keskenään.

Paras aika matkustaa Israeliin

Israeliin voi matkustaa ympäri vuoden – tosin kesällä kannattaa varautua koviin helteisiin. Parasta aikaa ovat kevät ja syksy.

Tarvitseeko Israeliin viisumin?

Suomalainen ei tarvitse Israeliin viisumia alle kolme kuukautta kestävillä turistimatkoilla. Passin pitää olla voimassa kuusi kuukautta matkan jälkeen.

Israelin kansainvälinen lentokenttä TLV

Israelin tärkein lentokenttä on Tel Aviv Ben Gurion (TLV), joka sijaitsee Tel Avivin vieressä ja noin tunnin matkan päässä Jerusalemista. Nimensä lentokenttä on saanut puolanjuutalaiselta David Ben-Gurionilta, joka johti Israelia itsenäisyyssodan aikana, ja josta tuli maan ensimmäinen pääministeri vuonna 1948.

Tel Avivin lentokentällä voi vierähtää pitkä tovi. Erityisen tarkasti syynätään sellaiset matkailijat, joilla on passissa paljon arabimaiden leimoja.

Katso lentotarjoukset Israeliin.

Tel Avivin lentokenttäkuljetus

Lentokentältä pääsee Tel Avivin keskustaan noin 40 eurolla ja Jerusalemiin 70 eurolla. Varaa lentokenttäkuljetus Tel Avivissa.

Pakettimatkat Israeliin

Israeliin myy kiertomatkoja esimerkiksi Matkavekka.

Toiviomatkat Israeliin

Jerusalemin vanhankaupungin kujilla. Kuva: Israel Tourism.
Jerusalemin vanhankaupungin kujilla. Kuva: Israel Tourism.

Suomen johtava Israelin kiertomatkojen järjestäjä on Toiviomatkat, joka on jo vuodesta 1976 vienyt suomalaisia kristinuskon pyhille paikoille.

Lue lisää: Israel – vinkkejä ja kokemuksia

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!