5 x Joulun kauneimmat – ja kauheimmat – kohteet

Joulua voi viettää muuallakin kuin mummolassa. Joulun alla Itävallassa pirut pelottelevat lapsia, ja Barcelonassa joulu on kakkakepposten aikaa. Yllättävän monessa jouluun liittyvässä paikassa tosin menee huonosti: Betlehemin vierestä kulkee israelilaisten rakennuttama muuri ja Joulusaarellakin on tonttujen sijaan pakolaisia.

Krampus – joulupukin hirviöveli asuu Itävallassa

joulu-maailmalla
Tulepas kullannuppu istumaan Krampuksen polvelle… Rubber Slippers in Italy, Flicr CC

Minne: Salzburg, Itävalta

Miksi? ”Onkos täällä ollut tuhmia lapsia”, karvainen ja sarvipäinen krampus kysyy. Itävallan jouluperinteisiin kuuluu joulupukin hirviöversio, joka uhkaa piestä tottelemattomat lapset. Naamarien takana hauskaa pitävät nuoret miehet, jotka jahtaavat lasten lisäksi nuoria neitoja.

Joulupöydässä: Hanhea tai paistettua karppia, suklaamoussea ja saksalaistyylisiä, pehmeitä Lebkuchen-pipareita. Juomaksi glögiä.

Pukinkonttiin: Saksankieliset alueet ovat kuuluisia joulutoreistaan, ja Salzburgin Christkindlmarkt on yksi tunnelmallisimmista. Katedraalin aukiolle pystytetyltä torilta kannattaa ostaa lahjaksi käsitöitä kuten lasisia joulukuusenkoristeita. Kaupantekoa siivittävät kuorolaulut, torvensoittajat ja joulukuvaelmat.

Matkaan: Kauniista vanhasta kaupungistaan tunnettu Salzburg on muodostunut krampusten keskukseksi: joulukuun alkupuolella Salzburgissa ja lähitienoilla järjestetään parikymmentä Krampuslaufia eli krampus-juoksua, joissa demonit räyhäävät – usein pienessä hiprakassa. Katso lentotarjoukset Salzburgiin.

Lue lisää Itävallan-matkailusta

El Caganer – Barcelonan joulun pikku kakkakepponen

el-caganer
Kerää koko sarja kakkijoita. Kuva: Athena Lao, Flickr CC

Minne: Barcelona, Espanja

Miksi? Barcelonassa pääsee joulutunnelmiin toistamiseen, sillä lahjat annetaan Kataloniassa vasta loppiaisena (los reyes) eli tammikuun kuudentena. Joulupukin sijaan lahjoja jakavat itämaan tietäjät, joiden kulkue kiertää kaupungilla loppiaisaattona karkkeja heitellen.

Joulupöydässä: Juhlintaan kuuluu pullataikinasta leivottu pyöreä tortell de reis eli kuninkaiden kakku. Taikinan joukkoon on piilotettu sekä härkäpapu että pikkunukke. Lelun löytänyt kruunataan illan kuninkaaksi, ja pavun saanut vastaa kakun hankinnasta seuraavana vuonna.

Pukinkonttiin: El Caganer eli Kakkija. Pikkunukella on housut nilkoissa, ja se kuuluu piilottaa jouluseimeen raamatullisten hahmojen sekaan. Luomulannoitteillaan Caganer tekee tulevasta vuodesta hedelmällisen. Kakkijoita myydään myös kuuluisuuksien kasvoilla varusteltuina.

Matkaan: Komein joulukuvaelma löytyy Barcelonan katedraalin sisäpihalta. Bongaa seimestä kaupungin virallinen Kakkija! Pakkaa mukaan lämmintä vaatetta, sillä ilma on viileä eikä taloissa ole lämmitystä. Lue lisää Barcelonasta tai katso lentotarjoukset Barcelonaan.

Betlehem – Jeesuksen synnyinkaupungissa voi unohtaa joulukinkun

israel-muuri-lansiranta
Israelin rakennuttama, Länsirannan eristämä muuri voi hieman haitata joulumieltä Betlehemissä. Kuva: Krebsmaus07, Flickr CC

Minne: Betlehem, Palestiinan Länsiranta

Miksi? Joulu sai täältä alkunsa. Neitsyen kerrotaan synnyttäneen poikavauvan tallin perukoilla. Päivästä ei olla yksimielisiä, joten joulujuhlat jatkuvat Betlehemissä pitkään: katoliset ja protestantit juhlivat 25. joulukuuta, ortodoksit 6. tammikuuta ja Armenian ortodoksit tammikuun 18.

Joulupöydässä: Joulukinkun voi unohtaa. Betlehemin asukkaista suurin osa on muslimeja, jotka eivät syö possua tai vietä joulua. Kaupungin harvat kristityt tarjoavat jouluruokana muskottipähkinällä maustettua lampaanpaistia ja manteliriisiä.

Pukinkonttiin: Puusta veistettyjä ristejä, kynttilänjalkoja ja uskonnollisia pikkupatsaita. Käsityöläiset ovat työstäneet paikallisesta oliivipuusta matkamuistoja pyhiinvaeltajille jo vuosisatojen ajan.

Matkaan: Jos haluaa löytää sijan majatalosta, hotelli kannattaa varata ajoissa: Betlehemiin suuntaa jouluksi toistakymmentä tuhatta pyhiinvaeltajaa. Joulua vietetään uskonnollisin kulkuein, jotka päättyvät Jeesuksen syntymäkirkkoon, paikalle, jossa Kristus-lapsi oletettavasti syntyi. Lue lisää Israelista tai katso lentotarjoukset Israeliin.

Joulu New Yorkissa – Rockefeller Center ja joulukuusten supertähti

joulukuusi-new-york
Rockefeller Centerin edessä oleva joulukuusi on maailman kuvatuin. Kuva: Anthony Quintano, Flickr CC

Minne: New York, Yhdysvallat

Miksi? Maailman kuvatuin joulukuusi pystytetään Rockefeller Centerin aukiolle. Kuusella on tavannut olla korkeutta liki 30 metriä, ja se koristellaan 30 000 sähkökynttilällä. Latvassa kimaltava kristallitähti painaa 250 kiloa. Kuusen juurella on luistinrata, jolla on pyörähdelty monessa elokuvassa.

Joulupöydässä: Perheissä syödään sukujuurista riippuen joulupöperöitä skandinaavisesta sillistä brittiläiseen vanukkaaseen. Jos jouluateria syödään ulkona, newyorkilaiseen perinteeseen kuuluu suunnata kiinalaiseen ravintolaan. Kiinalaisravintolat kun olivat pitkään ainoita, jotka olivat auki joulupyhinä.

Pukinkonttiin: Liput klassikkoesityksiin. Radio City Music Hallin huikeassa Christmas Spectacular -revyyssä esiintyy yli sata pitkäsääristä ja niukasti pukeutunutta tanssijatarta. New York City Ballet’ssa on puolestaan esitetty vuodesta 1954 legendaarisen koreografin George Balanchinen versiota Pähkinänsärkijästä.

Matkaan: New Yorkiin kannattaisi matkustaa jo yksin ikkunaostoksille. Keskustan tavaratalot kilpailevat jouluikkunoillaan, joiden koristeluun käytetään miljoonia dollareita. Macy’s -tavaratalossa päivystää Yhdysvaltain rakastetuin joulupukki. Varaa hotelli ajoissa, sillä joulu on vilkasta matkailusesonkia.

Lue lisää New Yorkista.

Etsi lentotarjouksia New Yorkiin.

Joulukortti Joulusaarelta

joulusaari
Täällä ei taatusti tule valkoinen joulu. Kuva: Dibp Images, Flickr CC

Minne: Joulusaari, Australian territorio

Miksi? Ketäpä ei houkuttelisi joulukortin lähettäminen Joulusaarelta? Intian valtameressä sijaitseva pikkusaari sai nimensä, kun brittiläinen William Mynors purjehti kauppalaivallaan asumattoman saaren ohi joulupäivänä 1643. Seuraavan kerran saari pääsi maailmankartalle vuosina 1952–62, kun Joulusaarella tehtiin lukuisia ydinkokeita.

Joulupöydässä: Suurin osa saaren 2000 asukkaasta on kiinalaista sukujuurta, joten varaudu syömään joulupöydässä nuudeleita. Alkoholijuomat ovat verovapaita. Saaren virallisten asukkaiden lisäksi Joulusaarella asuu suunnilleen saman verran ihmisiä vastoin tahtoaan Australian pitämässä indonesialaisten pakolaisten vastaanottokeskuksessa.

Pukinkonttiin: Vaelluskengät, sukellusvarusteita ja Bob Dylanin hyväntekeväisyyslevy Christmas in the Heart. Saaren pinta-alasta 60 prosenttia on suojeltua sademetsää ja rantoja reunustavat upeat koralliriutat. Joululevyllä on Dylanin tulkinta kappaleesta Christmas Island.

Matkaan: Lentoja on Australian Perthistä, Singaporesta ja Kuala Lumpurista. Hyvällä onnella joulunaikoihin osuu yksi maailman luonnonihmeistä, kun 120 miljoonaa kirkkaanpunaista jättiläisrapua taapertaa saaren poikki sademetsästä rannalle laskemaan munansa. Etsi lentoja Joulusaarelle.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi