Eilat – Israelin suosituin rantakohde

Eilat Israel
Eilatin hotellialueen rantaa. Kuva: Saul Adereth, Flickr CC

Eilat on Israelin suosituin rantakohde – joskin Tel Aviv on parempi vaihtoehto itsenäiselle matkailijalle, joka haluaa rantalomailun ohella kiertää Israelin nähtävyyksiä.

Eilatissa kauneinta ovat pinnan alla kuultavat Punaisenmeren korallit ja kaupunkia ympäröivät aavikkovuoret, jotka saavat auringon laskiessa maagisen, punaisen hehkun – muuten rantakaupunki ei juuri ulkonäöllään koreile. Eilatin rannatkaan eivät voita kauneuskilpailuja.

Mutta. Jos etsii maanläheistä rantakohdetta, jossa saa hyvällä omalla tunnolla kulkea punaiseksi palaneena ja sukat sandaaleissa, Eilat ei ole lainkaan hullumpi lomakohde. Täällä eivät turhantärkeät hienostelijat hypi silmille.

Ja kun Eilatin pakettimatkat ovat edullisia, aikaeroa Suomeen ei ole, ja lentoaikakin on Finnairin suoralla lennolla kohtuulliset viisi tuntia, Eilatiin on helppo lähteä viikoksi aurinkoon rentoutumaan.

Jos shoppailu kiinnostaa, Eilat on verovapaata aluetta. Muuten Eilatin hintataso on Suomen luokkaa.

Matkakohteena Eilat sopii hyvin etenkin perheille: täällä voi uida delfiinien kanssa ja snorklata suoraan rannasta koralliriutoille. Eilatin päiväretket (snorklaus, kamelisafarit, jeeppireissut aavikolle jne) kannattaa varata jo etukäteen netistä.

Eilatin rannat

Eilat korallit
Korallit kuultavat pinnan alta Eilatin South Beachin alueella. Kuva: Ricardo Tulio Gandelman, Flickr CC

Eilat sijaitsee pitkän ja kapean Aqabanlahden päässä. Lahden erottaa Punaisestamerestä kapea salmi. Aqabanlahti tunnetaan siitä, että sen korallit ovat sijaintinsa vuoksi poikkeuksellisen vastustuskykyisiä meriveden lämpenemistä vastaan, ja korallit ovatkin säilyttäneet täällä hyvin värinsä.

Jordanian ja Egyptin väliin puristunut Eilat on yllättävänkin pieni ja nopeasti haltuun otettavissa. Syrjäisemmätkin rannat ovat vain vartin ajomatkan päässä keskustasta.

Eilatin rannat jaetaan kahteen alueeseen. North Beach on keskustan luona, ja South Beach käsittää rannat keskustan ulkopuolella matkalla kohti Egyptin rajaa. North Beachin luona pääsee nauttimaan keskustan palveluista, South Beachilla snorklaamisesta ja rauhallisemmasta tunnelmasta.

Eilatin keskustan ranta

Eilatin keskustan jakaa kahtia pieni lentokenttä, jonka toiminta päättyi alkuvuonna 2019. Kentän yhdellä puolen on kaupungin paikallisempi keskusta ja toisella hotellialue, jota kaunistaa laguunin muotoon tehty huvivenesatama. Alueen hienoimpia hotelleja on Dan Eilat. Naapurissa oleva kylpylähotelli Herod’s Palace & Spa ei ole hassumpi sekään.

Keskustan uimaranta on kapea ja sangen täynnä (maksullisia) aurinkotuoleja. Rannan vieressä on mukava ostokeskus Mall Hayam.

Coral Beach – Eilatin suosittu snorklausranta

Eilat akvaario
Eilatin akvaariossa näkee myös haita. Kuva: Michal Ico / unsplash

South Beachin alueella sijaitseva Coral Beach on suosittu ranta snorklaamiseen. Rantaa reunustava koralliriutta on suojeltu (Coral Beach Nature Reserve) ja sille on helppo uida suoraan rannasta.

Rannan päässä on myös laiturin nokassa meriakvaario Underwater Observatory Park, josta käsin voi ihailla koralliriutan elämää kastelematta itseään.

Coral Beach on suosittu päiväretken kohde, mutta rannalla voi myös asua Orchid Eilat -hotellissa. Kävelymatkan päässä rannalta on muutama muukin hotelli kuten suomalaistenkin suosiossa oleva Club Inn Eilat.

Rannalle on pääsymaksu.

Princess Beach – Eilatin paras ranta

Hyvä vaihtoehto Coral Beachille on melkein Egyptin rajalla sijaitseva Princess Beach, joka on saanut nimensä hylätyltä Princess Hotelilta. Tämä on Eilatin rauhallisimpia ja tunnelmallisimpia rantoja. Korallit ovat hyvässä kunnossa. Eikä taksimatka keskustaan vie silti kuin vartin verran.

Eilatin nähtävyydet

Eilatin kuuluisin – ja eettisyydessään kiistellyin – nähtävyys on sataman vieressä sijaitseva ranta Dolphin Reef. Meri on rannan edustalla aidattu verkoilla ja aitauksessa elää vankeudessa delfiinejä, joiden kanssa turistit voivat uida.

Avoinna päivittäin aamuyhdeksästä puoli viiteen iltapäivällä. Rannalle on pääsymaksu ja snorklaamisesta delfinien kanssa veloitetaan lisää.

Snorklaamisen ja delfiinien kanssa uimisen lisäksi Eilatista käsin voi tutustua myös israelilaisiin kibbutseihin. Eilot-kibbutsille pääsee bussilla tai taksilla. Sapattina eli lauantaina kibbutsi on suljettu ulkopuolisilta.

Retket Eilatista

Kuollutmeri
Kuolleessameressä kelpaa kölliä. Itamar Grinberg, israeltourism

Kuolleellemerelle on noin kolmen tunnin ajomatka maisemapysähdyksineen. Jerusalemiin on ajomatkaa nelisen tuntia.

Aivan keskustan vieressä on Jordanian raja ja Jordanian rantakohde Aqaba. Rajan ylittäminen on helppoa, ja Eilatista voikin käydä retkellä Jordanian upeilla nähtävyyksillä Petran rauniokaupungissa ja Wadi Rumin kauniilla aavikolla.

Mushroom eli Sieni on Timna Parkin kuuluisin hiekkakivimuodostelma. Kuva: Ville Palonen

Eilatissa lomaillessa kannattaa ehdottomasti pistäytyä päiväretkellä vain 25 kilometrin päässä olevassa Timna Parkissa. Mielikuvituksellisten hiekkakivimuodostelmien hallitsema maisema on kuin miniversio Wadi Rumista. Timna Parkissa on monipuoliset ulkoilumahdollisuudet: lukuisia eri tasoisia patikointireittejä, kalliokiipeilyä, sekä maastopyörien ja sähköpyörien vuokrausta.

Eilatista tehtävät retket voi varata kätevästi etukäteen netistä.

Eilatista voi myös vuokrata auton ja lähteä parin päivän maantiereissulle Negevin autiomaahan.

Eilatin sää ja ilmasto

Eilatissa riittää aurinkoa ympäri vuoden. Sadetta Eilatissa ei tarvitse pahemmin pelätä – täällä sataa keskimäärin vain 12 päivänä vuodessa.

Kesät ovat läkähdyttävän kuumat. Kevät ja syksy ovat lämmintä aikaa. Vuodenvaihteessa keskilämpötila on noin 20 asteen kieppeillä. Iltasella olla jo hieman viileää, mutta meressä ja varsinkin uima-altaissa tarkenee kyllä uida talvellakin.

Miten Eilatissa pitää pukeutua?

Toisin kuin naapurissa Jordaniassa, jossa on hyvä seurata konservatiivista pukeutumista, Eilatissa voi pukeutua tasan niin paljastavasti tai peittävästi kuin itse haluaa.

Onko Eilatiin turvallista matkustaa?

Eilat on turvallinen matkakohde – Israelin turvallisuuskoneisto on maailman tehokkaimpia. Rikollisuutta on Eilatissa vähän jos ollenkaan.

Matkat ja lennot Eilatiin

Finnair lentää talvikaudella Eilatiin useita kertoja viikossa. Suomalaisista matkanjärjestäjistä Aurinkomatkat myy pakettimatkoja Eilatiin. Suurin osa viikon paketeista lentoineen ja hotelleineen maksaa noin 500 euroa. Mukana on toki muutama kalliimpikin hotelli.

Eilatin matkapaketeissa tuntuu olevan hyvä hinta–laatusuhde; ne näyttäisivät tulevan selvästi edullisemmiksi kuin lentojen ja hotellin varaaminen erikseen.

Tarjolla on myös yhdistelmämatkoja, joissa osa ajasta vietetään Eilatissa ja osa Kuolleellamerellä.

Eilatin uusi, kansainvälinen lentokenttä, Ramon Airport (ETM) sijaitsee vajaan 20 kilometrin päässä Eilatista.

Katso tarjoukset Eilatin hotelleihin.

Katso lentotarjoukset Eilatiin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!