Jerusalem – tällainen on maailman pyhin kaupunki

Kultakupolinen Kalliomoskeija on Jerusalem kuvatuin nähtävyys.

Ei mikään ihan vaatimaton titteli: maailman pyhin kaupunki. Sellaiseksi voi hyvällä syyllä kutsua Jerusalemia, jota pitää pyhänä peräti kolme suurta maailmanuskontoa: juutalaiset, kristityt ja muslimit.

Jerusalem onkin paras mahdollinen matkakohde miettiä uskontojen problematiikkaa: jos kerran uskonnot väittävät pohjimmiltaan saarnaavansa rauhaa ja rakkautta ihmisten välille, miksi ne saavat meidät toimimaan juuri päinvastoin?

Tästä hyvä esimerkki on juuri Jerusalem, jonka hallinnasta näiden kolmen uskonnon harjoittajat ovat kamppailleet jo vuosisatojen ajan. Tällä hetkellä Jerusalem on Israelin hallinnassa, mutta palestiinalaiset pitävät rauhanneuvotteluiden ehtona, että Israel päätyisi palestiinalaisten hallintaan.

Tai jotain sinne päin. Joka tapauksessa Jerusalemin tilanne on kansainalisesti erittäin arka, ja vaikka Israel pitääkin Jerusalemia pääkaupunkinaan, on suurin osa ulkovaltojen lähetystöistä Tel Avivissa.

Pyhyyden lisäksi Jerusalem on uskomattoman vanha. Jerusalem asutettiin jo 2800-luvulla eaa., mikä tekee siitä yhden maailman pitkäikäisimmistä asutuista kaupungeista. Lähes 5000 vuotta vanhan historiansa aikana Jerusalem on valloitettu 44 kertaa ja tuhottu kahdesti.

Jerusalemin nähtävyydet

Jerusalemin vanhankaupungin kujilla. Kuva: Israel Tourism.

Jerusalem on pakattu täyteen historiaa. Matkailija ei voi kuin lumoutua nähdessään historiasta ja uskonnonkirjoista tuttuja nähtävyyksiä yksi toisensa jälkeen. Pyhyyden tunnelmaa lisäävät vanhankaupungin kujilla kulkevat pyhiinvaeltajien seurueet, jotka vuoroin itkevät ja nauravat onnesta pyhiä paikkoja kohdatessaan.

Jerusalemin kuvatuimpia ja kuuluisimpia nähtävyyksiä on Kalliomoskeija (Dome of Rock), jonka kultainen kupoli nousee kaupungin ylle. 600-luvun lopulla rakennettu moskeija sijaitsee Temppelivuorella, paikalla, jolla profeetta Muhammedin uskotaan nousseen taivaaseen.

Paikka on pyhä myös juutalaisille. Moskeijan kupolin alla on niin sanottu peruskivi, jolla Abrahamin sanotaan valmistautuneen uhraamaan poikansa Iisakin.

Kalliomoskeijan vieressä Temppelivuorella on Jerusalemin suurin moskeija Al-aqsa, jossa pääsevät tosin vierailemaan vain muslimit.

Heti moskeijoiden edustalla, Temppelivuoren juurella, on Länsimuuri eli Itkumuuri, juutalaisten tärkein palvontapaikka Jerusalemissa ja kaupungin nähtävyyksistä kiehtovimpia.

Itkumuuri on ainoa säilynyt muisto Jerusalemin muinaisesta temppelistä, jonka roomalaiset tuhosivat vuonna 70 jaa. kukistaessaan juutalaisten kapinan. Nimensä Itkumuuri on saanut siitä, että juutalaiseen tapaan kuuluu valittaa muurin äärellä kovaan ääneen temppelin hävitystä. Ja kyllä he valittavatkin!

Kristityille pyhin paikka Jerusalemissa on puolestaan Pyhän haudan kirkko (Church of the Holy Sepulchre). Kirkon uskotaan sijaitsevan Golgatan kukkulalla, paikalla, jolla Jeesus ristiinnaulittiin ja haudattiin. Täyttä varmuutta Golgatan sijainnista ei tosin ole.

Via Dolorosaksi kutsutaan Jerusalemin vanhan kaupungin halki kulkevaa katua, jota pitkin Jeesuksen uskottiin kantaneen ristiään.

Nähtävyyksiin tutustumisen ohella kannattaa kierrellä Jerusalemin vanhassakaupungissa, jossa on omat eläväiset alueensa juutalaisilla, muslimeilla ja kristityillä armenialaisilla.

Erityisen kiehtova on Mea She’arimin kaupunginosa, jossa voi tuntea matkanneensa 1800-luvun itäeurooppalaiseen juutalaisgettoon. Ortodoksijuutalaisella alueella asuvilla miehillä on yllään mustat takit ja lierihatut ja asukkaat seuraavat muutenkin tarkoin juutalaisia perinteitä.

Voit varata kätevästi netistä Jerusalemin retket ja nähtävyyksien pääsyliput.

Matka Jerusalemiin

Jerusalemissa on helppo käydä päiväretkellä Tel Avivista, mutta eniten Jerusalemin matkasta saa irti, jos jää kaupunkiin yöksi tai pariksi.

Katso tarjoukset Jerusalemin hotelleihin.

Katso lentotarjoukset Israeliin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi