Negevin autiomaa – road trip Etelä-Israelissa

Ramon Makhtesh -kraatterin maisemia. Kuva: Ville Palonen

Tiesitkö, että autiomaa peittää yli puolet Israelista? Usko tai älä: karuista olosuhteista huolimatta autiomaassa asutaan ja jopa viljellään viiniä!

Negevin autiomaa (hepreaksi Ha-Negev) muodostaa koko Israelin eteläisen puolikkaan osapuilleen Tel Avivista ja Kuolleeltamereltä aina Punaisenmeren rantalomakohde Eilatiin saakka.

Negevistä löytyy paljon näkemistä ja tekemistä: huikeita maisemia, vaihtelevia patikointipolkuja, kirkkaan tähtitaivaan katselua ja erikoisia kibbutseja, joista monessa myös turisti voi yöpyä.

Negevin autiomaahan voi matkustaa Tel Avivista tai Eilatista. Hauskinta on matkustaa omalla vuokra-autolla, mutta toki halutessaan voi osallistua myös opastetulle retkelle.

Timna Park – luontokohde Eilatin lähellä

Mushroom eli Sieni on Timna Parkin kuuluisin hiekkakivimuodostelma. Kuva: Ville Palonen

Eilatissa lomaillessa kannattaa ehdottomasti pistäytyä päiväretkellä vain 25 kilometrin päässä olevassa Timna Parkissa. Mielikuvituksellisten hiekkakivimuodostelmien hallitsema maisema on kuin miniversio Jordanian legendaarisesta Wadi Rumista – jonne ei olekaan linnuntietä kuin 30 kilometrin matka.

Timna Parkissa on monipuoliset ulkoilumahdollisuudet: lukuisia eri tasoisia patikointireittejä, kalliokiipeilyä, sekä maastopyörien ja sähköpyörien vuokrausta.

Ulkoilma-aktiviteettien lisäksi Timna Park tunnetaan historiastaan. Alueella on kuparikaivoksia, joista vanhimmat olivat käytössä jo Egyptin faaraoiden aikaan, 3000-luvulla ennen ajanlaskun alkua.

Timna Parkiin järjestetään Eilatista päiväretkiä, jotka voi varata kätevästi etukäteen netistä.

Puiston keskellä on turistikeskus, josta löytyy ravintola ja majoitusta. Lähellä voi yöpyä Kibbutz Elifazissa. Eilatin kansainväliselle lentokentälle on vain muutaman kilometrin matka.

Jeeppiretki Makhtesh Ramon -kraatteriin

Ramon Makhtesh -kraatteri on upea luonnonihme. Kuva: Ville Palonen

Makhtesh Ramon on yksi Negevin autiomaan suurimmista luonnonihmeistä. Jyrkkäreunaisella 500 metriä syvällä laaksolla on pituutta 40 kilometriä ja sen leveys vajaat kymmenen kilometriä. Alue on Israelin suurin kansallispuisto.

Vaikka vajoamaa kutsutaankin ”kraatteriksi”, nimitys ei pidä paikkaansa: Makhtesh Ramon ei ole syntynyt meteoriitin iskusta tai tulivuoren räjähdyksestä, vaan miljoonien vuosien eroosion seurauksena. Muodostaan huolimatta Makhtesh Ramon on siis enemmänkin kanjoni kun kraatteri.

Makhtesh Ramonin halki kulkee maantie, mutta parhaiten paikkaan tutustuu asfalttiteiden ulkopuolella. Opastetulla muutaman tunnin mittaiselle jeeppiretkellä opitaan vajoaman syntymekanismin lisäksi autiomaan kasveista ja eläimistä. Karussa erämaassa elää nubianvuohia, gaselleja, shakaaleja, hyeenoja ja kilpikonnia.

Nubianvuohi. Kuva: Ville Palonen

Jeeppisafareita järjestää muun muassa Adam Sela -niminen toimisto. Omalla autolla ei kannata lähteä seikkailemaan, sillä valtatien ulkopuolella olevat hiekkatiet ovat todella kuoppaisia ja kivikkoisia. Kunnollisen nelivedon lisäksi kuskilla täytyy olla vankka kokemus maastossa ajamisesta.

Ramon Makhtesh -kraatterissa pitää liikkua kunnollisella maastoautolla. Kuva: Ville Palonen

Makhtesh Ramonissa voi telttailla merkityillä alueilla, mutta autiomaan kylmien öiden vuoksi hotellissa nukkuminen on paljon mukavampaa.

Makhtesh Ramonin vieressä on pikkukaupunki nimeltä Mitzpe Ramon, josta löytyy monta hotellia. Beresheet Hotel on tyylikäs ilmestys ja sitä pidetään yhtenä koko Israelin parhaista hotelleista. Keskihintaista (alle 100e) majoitusta tarjoaa Isrotel Ramon Inn Hotel, ja edullinen aamiaismajoitus on The InnSense.

Katso tarjoukset Makhtesh Ramonin majoitukseen.

Tähtien katselua erämaassa

Bateva Guiding Centerillä on Israelin suurin siirrettävä teleskooppi. Kuva: Ville Palonen

Retki Makhtesh Ramoniin kannattaa venyttää iltaan asti, sillä harvaan asuttu alue sopii erinomaisesti tähtien katseluun. Itse asiassa Negevin autiomaa on yksi maailman parhaista paikoista tiirailla avaruuden ihmeitä.

Jos haluaa tähystellä tähtitaivasta Israelin suurimmalla liikuteltavalla teleskoopilla, se onnistuu Bateva Guiding Center -firman kanssa. Parin tunnin aikana nähdään avaruuden ihmeitä: tähtikuvioita, kirkkaasti loistava Venus, ja koko taivaankannen yli venyvä Linnunrata.

Patikointia Ein Avdat -kanjonissa

Ein Avdat National Park -kansallispuisto. Kuva: Ville Palonen

Ein Avdat on jylhä kanjoni, joka sopii mainiosti parin kolmen tunnin patikointiretkeen. Kanjonin pohjalla virtaa puro, jota kolmen kilometrin mittainen polku seurailee. Koska kyseessä on luonnonsuojelualue, polulta ei saa poiketa – mutta ei se oikein onnistuisikaan, niin jyrkät ovat kanjonin seinämät!

Polun voi kävellä kumpaan suuntaan tahansa (tai edestakaisin), mutta oman kokemuksen mukaan kannattaa kävellä ylämäkeen, jolloin lopussa noustaan jyrkkää tikapuilla ja portailla varustettua rinnettä pitkin näköalapaikalle. Rinteessä näkyy luolia, joissa asui munkkeja Bysantin valtakunnan aikoina.

Ein Avdat on kouluryhmien suosima kohde. Luonnonrauhasta nauttiakseen paikalle kannattaa saapua aamukahdeksalta, jolloin luonnonpuiston portit avataan.

Kanjonin vieressä on Midreshet Ben Gurion -niminen kylä, jossa on Israelin kansallissankarin ja ensimmäisen pääministerin, David Ben Gurionin, hauta. Ben Gurion toimi Israelin pääministerinä vuosina 1948-63 lukuunottamatta kahden vuoden taukoa, jonka hän vietti kibbutsilla Negevin autiomaassa.

Midreshet Ben Gurionista löytyy kauppoja sekä useita hotelleja ja majataloja.

Israelin kibbutsit

Neot Smadar -kibbutsi. Kuva: Ville Palonen

Suuri osa Negevin autiomaan asukkaista asuu kibbutseilla. Alunperin ne olivat idealistien perustamia kollektiivisia maatiloja, joiden tarkoitus oli saada hedelmätön autiomaa viljelykäyttöön ja tällä tavalla palvella isänmaata.

Nykyisin harva kibbutsi on niin sosialistinen, että kaikki omaisuus olisi asukkaiden yhteistä. Toki tällaistakin aatteen paloa löytyy edelleen, mutta moni nykyinen asukas ei kuulu kibbutsin jäseniin – kibbutsissa ainoastaan asutaan, ja normaaleissa päivätöissä käydään muualla.

Kibbutz Lotan -kibbutsi. Kuva: Ville Palonen

Monessa kibbutsissa on erikoinen tunnelma, jossa sekoittuvat hippeily, sosialismi ja sekopäinen ITE-taide. Turisteilla on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä kibbutsi lähietäisyydeltä, sillä monessa niistä on majatalo jossa voi yöpyä yön tai kaksi. Joissain paikoissa syödään asukkaiden kanssa ruokalassa, toisissa on tarjolla pienempi ravintola turisteille.

Kiinnostavia kibbutseja, joissa voi yöpyä, ovat Mashabei Sade, Kibbutz Lotan, sekä Timna Parkin lähellä sijaitseva Kibbutz Elifaz.

Matka Negevin autiomaahan

Ramon Makhtesh -kraatteri. Kuva: Ville Palonen

Negevin autiomaahan voi matkustaa Tel Avivista tai Eilatista. Hauskinta on liikkua omalla vuokra-autolla, jolloin on helppo pysähtyä katselemaan luonnonihmeitä tai poiketa kiinnostaville kibbutseille.

Katso tarjoukset autonvuokraan Israelissa.

Lue lisää:

Tel Aviv – Israelin trendikäs suurkaupunki

Eilat – Israelin suosituin rantakohde

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi