Israel – vinkkejä ja kokemuksia

Maanpainuma-alue Kuolleenmeren rannalla. Kuva: Ville Palonen

Tällä sivulla vastataan usein kysyttyihin kysymyksiin Israelista ja annetaan vinkkejä Israelin-matkalle.

Paras aika matkustaa Israeliin

Israelin sää on parhaimmillaan keväällä ja syksyllä. Keskikesällä elohopea nousee hellelukemien yläpuolelle, keskitalvella taas voi olla koleaa ja sateista.

Lennot Israeliin

Suomesta on suoria lentoja Tel Aviviin ja Eilatiin. Välilaskullisella lennolla pysähdytään esimerkiksi Istanbulissa.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Israeliin.

Suomesta tehdään valmismatkoja Eilatiin.

Israelin viisumi ja passin leimaaminen

Suomalainen ei tarvi viisumia Israeliin.

Nykyään passeja ei enää leimata. Turisti saa passintarkastuksessa parkkilipun kokoisen ”kuitin” (Stay Permit), joka on voimassa kolme kuukautta. 

Israel – aikaero

Israel on Suomen kanssa samalla aikavyöhykkeellä. Israelista tekee mainion etelänmatkakohteen se, ettei aikaero pääse sotkemaan lomalaisen unirytmiä.

Israelin valuutta ja hintataso

Israelin valuutta on sekeli, jonka lyhenne on ILS. Yksi euro on noin neljä sekeliä (2/2020)

Israelissa voi maksaa pankki-/luottokortilla lähes missä tahansa, ja pankkiautomaatteja löytyy joka kaupungista. 

Israelin hintataso on osapuilleen sama kuin Suomessa.

Puhutaanko Israelissa englantia?

Israelin virallinen kieli on heprea, joka on nimensä mukaan pelkkää hepreaa: kirjoitussuunta on oikealta vasemmalle ja aakkoset käsittämättömiä koukeroita.

Muita yleisiä kieliä ovat arabia ja ortodoksijuutalaisten puhuma jiddiš. Englannilla pärjää turistikohteissa varsin hyvin etenkin hotelleissa, ravintoloissa ja turistinähtävyyksillä.

Onko Israel turvallinen matkakohde?

Israel on paljon mainettaan turvallisempi lomakohde. Tel Aviv muistuttaa tunnelmaltaan Eurooppaa, Eilat taas on tyylipuhdas turistikaupunki.

Ulkoministeriö suosittelee välttämään raja-alueille ja palestiinalaisalueille (Gaza, Länsiranta) matkustamista. Myös Itä-Jerusalemissa voi olla levotonta.

Israelissa tehdään turvatarkastuksia esimerkiksi kauppakeskusten sisäänkäynneillä. Passin kopio on syytä olla aina mukana.

Vatsataudit ja terveys Israelissa

Israelin ravintolat ovat hygieenisiä, eikä vatsatauteja tarvitse pelätä. Turistin kannattaa juoda pullovettä.

Pahimmat mokat Israelissa

Israelissa kannattaa kunnioittaa paikallisia uskonnollisia tapoja – esimerkiksi pukeutua hillitysti Jerusalemissa – ja välttää politiikasta väittelemistä tuntemattomien kanssa.

Vietetäänkö Israelissa sapattia?

Israelin arkipäivät ovat sunnuntai-torstai, ja viikonloppu perjantaista lauantaihin. 

Juutalaisten pyhäpäivää eli sapattia vietetään perjantai-illasta lauantai-iltaan. Perinteisemmissä kaupungeissa kuten Jerusalemissa monet kaupat ja ravintolat sulkevat ovensa sapatin ajaksi. Tel Avivissa ja Eilatissa moni ravintola pitää ovensa auki myös sapattina.

Millainen pistorasia on Israelissa?

Israelin hotelleissa on samanlaiset sähköpistokkeet kuin Suomessa.

Auton vuokraaminen Israelissa

Israelissa kannattaa ehdottomasti vuokrata auto, jotta pääsee täysin rinnoin nauttimaan Negevin autiomaan maisemista. Tel Avivin ja Jerusalemin välinen valtatie on usein ruuhkainen, mutta maaseudulla liikennettä on vähän.

Katso tarjoukset autonvuokraan Israelissa.

Israelin hotellit ja majoitus

Israelista löytyy majoitusta joka lompakolle: edullisimmat hostellit maksavat parikymmentä euroa, prameimmat luksushotellit useita satasia. Eräs koko maan hienoimmista hotelleista on Makhtesh Ramon -kraatterin reunalla oleva Beresheet Hotel.

Tel Avivissa suositeltavin alue asumiseen on kaupungin eteläosa, josta löytyy todellisia design-helmiä kuten The Vera ja kodikkaan romanttisia majapaikkoja kuten Ruby.

Negevin autiomaassa voi yöpyä kibbutsilla eli kollektiivisella maatilalla. Kiinnostavia yöpaikaksi sopivia kibbutseja ovat Mashabei Sade, Kibbutz Lotan, sekä Timna Parkin lähellä sijaitseva Kibbutz Elifaz.

Katso tarjoukset Israelin hotelleihin.

Myydäänkö Israelissa alkoholia?

Israelissa myydään alkoholia samaan tapaan kuin Euroopassa – onhan Israel viinimaa!

Ruoka ja ravintolat Israelissa

Ruokakulttuuri on tärkeä osa Israelin lumoa. Ympäri maailmaa saapuneiden siirtolaisten ansiosta israelilainen keittiö on kiehtova sekoitus arabialaisia, venäläisiä ja eurooppalaisia makuja.

Tyypillisiä israelilaisia ruokia ovat kikherneistä valmistetut falafel-pyörykät ja hummus-tahna, munakoisosta ja seesaminsiemenistä jauhetusta tahini-levitteestä valmistettu baba ganoush, sekä alkupaloina tarjottavat meze-lajitelmat. Aamiaisella kannattaa ehdottomasti maistaa shakshukaa, tomaattista ”uunimunakasta”.

Kosher-sääntöjen vuoksi sianlihaa on Israelissa vaikea löytää, ja äyriäisiä (esimerkiksi katkarapuja) tarjotaan vain harvoissa ravintoloissa.

Ravintoloissa on tapana jättää 10-15% juomaraha, usein 12% laskun loppusummasta.

Israelin retket

Israelissa on tarjolla monia unohtumattomia päiväretkiä, joiden kohteena ovat Jerusalem, Kuollutmeri ja Negevin autiomaan maisemat.

Voit varata kätevästi netistä Israelin turvalliset kuljetukset, opastetut kierrokset ja jännittävät aktiviteetit.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi