Tel Aviv – Israelin trendikäs suurkaupunki

Tel Aviv on aivan Välimeren rannalla. Kuva: Shai Pal

Tel Avivissa yhdistyvät aurinkoinen rantaloma ja suurkaupungin syke. Niiden lisäksi tarjolla on erinomaisia ravintoloita, vilkasta yöelämää, taidegallerioita ja tunnelmallinen Jaffan vanhakaupunki.

Tel Aviv jää helposti Israelin suurimman ja historiallisimman kaupungin, Jerusalemin, varjoon. Monella tapaa Tel Aviv on kuitenkin Israelin pääkaupunkia kiinnostavampi lomakohde. Onhan nyky-Israel loppujen lopuksi paljon muutakin kuin Raamatun maisemia: moderni valtio, jonka vapaamielisin ja boheemein kukkanen Tel Aviv on.

Se, että Tel Aviv on Israelin liberaalein kaupunki, helpottaa turistin elämää varsinkin sapatin aikaan. Toisin kuin perinteisemmässä Jerusalemissa, monet Tel Avivin ravintolat ja kaupat ovat auki myös sapattina eli perjantain iltakuudesta lauantain iltakuuteen. 

Tel Aviv on kansainvälisesti ottaen korkeintaan keskikokoinen, mutta suomalaisittain suuri: kaupungissa on noin 420 000 asukasta ja koko metropolin alueella kokonaiset kolme miljoonaa – siis kolmannes koko Israelin asukkaista.

Vaikka Tel Aviv saattaa kuulostaa eksoottiselta lomakohteelta, tuntuu se ensikosketuksesta lähtien jotenkin tutulta – aivan kuin jokin eurooppalainen kaupunki olisi siirretty Lähi-idän maisemiin. Tel Avivissa pärjää englannilla, hintataso on osapuilleen sama kuin Suomessa, ja suora lento Helsingistä kestää vain neljä ja puoli tuntia.

Historiallinen Jaffa

Etualalla vanha Jaffan satama, takana pohjoisempi ja modernimpi Tel Aviv. Kuva: Shai Pal

Tel Aviv-Jaffa -kaksoiskaupungin vanhemman osan, Jaffan satamakaupungin, tunnelmallisilla kujilla astutaan matkalle kauas menneisyyteen. Neljän vuosituhannen aikana kaupunkiin ovat jättäneet jälkensä niin egyptiläiset, roomalaiset, ottomaanit kuin brititkin. 

Jaffan satamakin on niin vanha, että se mainitaan jo Vanhassa testamentissa: juuri täältä Joona lähti epäonniselle merimatkalleen, jolla päätyi valtavan kalan vatsaan kolmeksi päiväksi.

Jaffa on antanut nimensä niin appelsiinilajikkeelle kuin suomalaiselle limonadillekin. Jaffaa on myös kiittäminen Tel Avivin lempinimestä Iso Appelsiini.

Tunnelmallinen kuja historiallisessa Jaffassa. Kuva: Dana Friedlander / Israel Ministry of Tourism

Jaffan satama-alueen kapeat kujat sopivat loistavasti kiireettömään kävelyyn. Vanhankaupungin nähtävyyksiä ovat ottomaanien 1900-luvun alussa rakentama kellotorni sekä vankila, jossa holokaustin suunnittelijana tunnettu Adolf Eichmann odotti teloitustaan.

Jaffasta löytyy monta erittäin tyylikästä majapaikkaa, kuten historialliseen rakennukseen kunnostettu moderni The Setai sekä boutique-huoneistohotelli Casa Nova.

Moderni Tel Aviv

Tel Aviv on suomalaisen mittapuun mukaan maailmanluokan metropoli. Kuva: Shai Pal

Moderni Tel Aviv on varsinainen runsaudensarvi: bauhaus-arkkitehtuuria, huikeita pilvenpiirtäjiä, kiinnostavia taidegallerioita ja trendikästä hipsteritunnelmaa.

Tel Avivin pohjoisosan siluettia hallitsevat huimat pilvenpiirtäjät. Turistin onneksi maisemia pääsee katselemaan myös lintuperspektiivistä: Azrieli-kauppakeskuksen 49-kerroksessa on näköalatasanne, josta näkee koko Tel Avivin keskustan.

Tel Avivin pohjoisosan suositeltavia majapaikkoja ovat boutiquehotelli Port and Blue sekä supertrendikäs The Spot Hostel.

Tel Aviv, Israel. Kuva: Dana Friedlander / Israel Ministry of Tourism

Neve Tzedek on Tel Avivin trendikkäin kaupunginosa – vaikka ikää naapurustolla on reilusti yli sata vuotta! Kapeilta kujilta löytyy erikoisia taloja ja uniikkeja pikkupuoteja, joissa myydään taidetta, käsitöitä ja muodikkaita vaatteita. Neve Tzedekin halki kulkee viihtyisä shoppailukatu Shabazi Street.

Neve Tzedekin ja Jaffan välistä löytyy historiallinen rautatieasema HaTachana, joka on kunnostettu kivaksi ravintola-alueeksi.

Neve Tzedekin itäreunasta alkaa yksi Tel Avivin vanhimmista ja hienoimmista kaduista. Rothschild Boulevardin varrella sijaitsee monia saksalaisen 1920-30-luvun bauhaus-tyylin mukaan rakennettuja taloja. Ne muodostavat Valkoisen kaupungin, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Rothschild Boulevard on Tel Avivin finanssikeskus, mutta siitä huolimatta – tai ehkä juuri siksi – kadun varrelta löytyy kiinnostavia taidegallerioita ja erinomaisia ravintoloita. Bulevardin pohjoispäässä on Israelin kansallisteatteri Habima Theater.

Rothschildin alkupäästä löytyy eräs koko kaupungin tyylikkäimmistä design-hotelleista, The Vera.

Dizengoff Center on vanhahko mutta erittäin kiinnostava kauppakeskus. Kuva: Ville Palonen

Kivenheiton päässä kansallisteatterista odottaa vanha ostoskeskus, Dizengoff Center. Se on kiinnostava paitsi arkkitehtuuriltaan, myös shoppailupaikkana: suurten ketjuliikkeiden sijaan tässä indie-kauppakeskuksessa on vain pieniä liikkeitä, joista 70% omistaa itse liiketilansa. Dizengoff Centerin vetonaula on Israelin vanhin katuruokatapahtuma, joka sai alkunsa yli 20 vuotta sitten. Paikallisia herkkuja maistellaan kauppakeskuksen alakerrassa joka torstai ja perjantai.

Ruokakulttuurista kiinnostuneen kannattaa vierailla myös Neve Tzedekin pohjoispuolella olevalla Carmel Market -ruokatorilla. 

Ariel Sharon Park – kaatopaikasta kaupunkipuistoksi

Ariel Sharon Parkin näköalapaikalta on hyvä näkymä Tel Aviviin. Kuva: Ville Palonen

Tel Avivin keskustan ulkopuolelta löytyy erikoinen nähtävyys: puistoksi kunnostettu entinen kaatopaikka.

Kuulostaako tylsältä? Itse asiassa Ariel Sharon Park on äärimmäisen kiehtova paikka, varsinkin jos on vähääkään kiinnostunut urbaanien alueiden kestävästä kehityksestä. 

Pelkän puistona toimimisen sijaan Ariel Sharon Park on esimerkki siitä, kuinka vakavatkin ympäristöongelmat voidaan ratkaista. Vierailijakeskuksessa kerrotaan tarina valtavan kaupunkikaatopaikan synnystä ja sen tuomista ongelmista ja opitaan, miten ”Smelly Mountain” -nimellä tunnettu valtava roskavuori muutettiin vehreäksi puistoksi. Ensin kukkula kelmutettiin muovilla, jonka jälkeen sen sisällä kehittyvää metaania on alettiin kerätä talteen energiaksi. Nyt puistossa kasvaa yrttejä, aloe veraa ja oliipuita.

Ariel Sharon Parkin ornitologi pitää luentoa koululaisille. Kuva: Ville Palonen

Entisen roskavuoren entisöinti puistoksi on edelleen kesken, mutta Ariel Sharon Parkissa vierailee jo säännöllisesti koululaisryhmiä ja turisteja. Tulevaisuudessa paikalla on tarkoitus järjestää konsertteja ja muita yleisötapahtumia.

Tel Aviv – rannat

Tel Avivissa voi yhdistää kaupunkiloman ja rantaloman. Kuva: Israel Ministry of Tourism

Tel Avivin rantaviiva on noin kymmenen kilometrin mittainen, ja sitä täplittävät toinen toistaan upeammat uimarannat. Keskeisin ja siksi suosituin ranta-alue on kahden kilometrin pituinen pätkä Jaffan ja Tel Avivin huvivenesataman välissä. Tälläkin matkalla on erillisiä rantoja, mutta niitä ei erota toisistaan oikeastaan muu kuin nimi. Marina-huvivenesataman pohjoispuolella on erillään pari tyylikästä rantaa, joista toinen on loistohotellin mukaan nimetty Hilton Beach.

Tel Avivin rannoilta löytyy baareja, ravintoloita, vesiurheiluvälineiden vuokrausta sun muuta tarpeellista.

Retket Tel Avivista

Tel Avivista on helppo tehdä päiväretkiä monille Israelin nähtävyyksille. Parin tunnin ajomatkan päässä pohjoisessa ovat ristiretkeläisten historiaan liittyvä vanha kaupunki Akko sekä Genesaretinjärvi.

Parhaita päiväretkikohteita ovat tietysti raamatullinen Jerusalem ja Kuollutmeri, jonka suolaisessa vedessä kelluminen on unohtumaton elämys.

Voit varata kätevästi netistä Tel Avivin retket ja kaupunkikierrokset.

Tel Avivin eteläpuolella aukeaa Negevin autiomaa, joka jatkuu aina Punaisenmeren rannalle Eilatiin saakka.

Lue lisää: Negevin autiomaa – road trip Etelä-Israelissa

Tel Aviv – ravintolat

Manta Ray -ravintola on yksi Tel Avivin parhaista kalaravintoloista. Kuva: Ville Palonen

Ruokakulttuuri on tärkeä osa Tel Avivin lumoa. Ympäri maailmaa saapuneiden siirtolaisten ansiosta israelilainen keittiö on kiehtova sekoitus arabialaisia, venäläisiä ja eurooppalaisia makuja.

Old Train Station eli HaTachana. Kuva: Ville Palonen

Erinomaisia ruokapaikkoja löytyy kaupungista pilvin pimein. Yksi moderneista vaihtoehdoista on historiallinen rautatieasema HaTachana, joka on kunnostettu kivaksi ravintola-alueeksi. Vieressä olevasta Neve Tzedekin kaupunginosasta löytyy monta tasokasta ruokapaikkaa.

Jos kalaruoka kiinnostaa – ja miksei kiinnostaisi, ollaanhan Välimeren rannalla – kannattaa suunnaksi ottaa muutaman sadan metrin päässä hiekkarannalla oleva Manta Ray -ravintola. 

Torstaisin ja perjantaisin Dizengoff Center -kauppakeskuksessa järjestetään Israelin vanhin katuruokatapahtuma.

Israelin hintataso on osapuilleen sama kuin Suomessa. Ravintoloissa on tapana jättää 10-15% juomaraha, usein 12% laskun loppusummasta.

Tel Aviv – yöelämä

”Kohtasin lentosotanaisen, joka sai minut kuumaksi. Tel Aviv, Tel Aviv, huudan yöhön pimeään!” Näin Ultra Bran klassikkokappale fiilistelee yhtä Tel Avivin vetonauloista – legendaarista yöelämää.

Tel Aviv on kuin luotu yövirkuille. Ravintolat ovat auki yömyöhään, ja baareissa ja klubeilla vietetään ikuista viikonloppua. Kovin aikaisin ei kannata lähteä liikkeelle, sillä meno on parhaimmillaan vasta reilusti puolenyön jälkeen.

Parhaita alueita bilettämiseen ovat Rothschild Boulevardin seutu ja Florentinin kaupunginosa, jota kehutaan Tel Avivin ”Sohoksi”. Neve Tzedekistä löytyy trendibaareja, ja uniikimpaa hipsterimeininkiä voi etsiä Jaffa Flea Market -ulkoilmatorin ympäristöstä.

Tel Aviv – hotellit

Tel Avivissa majapaikka kannattaa varata mahdollisimman keskeiseltä paikalta, sillä kovien ruuhkien vuoksi kaupungissa liikkuminen taksilla on välillä suorastaan vaivalloista. Lyhyitä siirtymisiä varten tarjolla on (erittäin suosittuja) sähköskoottereita ja erilaisia kaupunkipyöriä – mutta helpointa on kävellä!

Suositeltavin alue asumiseen on kaupungin eteläosa: Neve Tzedek, Florentin ja vanha Jaffa. Näistä kaupunginosista löytyy lukematon määrä pieniä hotelleja, joiden joukossa on todellisia design-helmiä kuten The Vera ja kodikkaan romanttisia majapaikkoja kuten Ruby. Molempia edellämainittuja suositellaan myös lapsiperheille.

Suuremmalle kaveriporukalle erinomainen vaihtoehto on vuokrata kokonainen huoneisto. Keskeisellä paikalla olevia kehuttuja vuokra-asuntoja ovat muun muassa KaliCasa By The Sea ja Welcome to Old Jaffa.

Jos haluaa asua erittäin trendikkäästi Tel Avivin pohjoispuolella, suositeltava hotelli on Port and Blue. Boutique-hotelliin astuessaan luulee ensin saapuneensa bordelliin, niin funky ja groovy on tämän paikan sisustus! Vieressä sijaitsee supertrendikäs The Spot Hostel.

Katso tarjoukset Tel Avivin hotelleihin.

Paras aika matkustaa Tel Aviviin

Paras aika matkustaa Tel Aviviin on maalis-huhtikuu ja syys-marraskuu. Kesällä kaupungissa voi olla turhankin kuumaa, talvella taas viileää ja sateista.

Lennot Israeliin

Suora lento Helsingistä Tel Aviviin kestää noin 4,5 tuntia. Välilaskulla pääsee muun muassa Istanbulin kautta.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Tel Aviviin.

Tel Aviv – lentokenttä ja passintarkastus

Tel Avivin kansainvälinen lentokenttä (TLV) on avara ja kaikin puolin selkeä. Maahan saapuminen käy helposti ja lentokentältä voi matkustaa kaupungin keskustaan taksilla tai bussilla. Myös auton voi vuokrata, jos on matkalla road tripille Negevin autiomaahan.

Menneinä vuosina harva halusi saada passiinsa Israelin leiman, koska sen kanssa saattoi olla hankaluuksia arabimaihin matkustaessa. Onneksi passeja ei enää nykyään leimata! Passintarkastuksessa turisti saa ainoastaan parkkilipun kokoisen ”kuitin” (Stay Permit), joka on voimassa kolme kuukautta.

Maasta poistuessa ennen check-in -tiskejä on yksi ylimääräinen tarkastus, jossa kysytään muutama yksinkertainen kysymys matkan tarkoituksesta ja matkatavaroista.

Turvatarkastus ei juuri eroa muiden maiden vastaavista, paitsi kaikki elektroniikka syynätään tarkasti. Maasta poistuessa passintarkastus hoituu automaatilla, josta saadaan poistumiskuitti ”Exit Permit”. Lennon lähtemistä odotellaan tax free -alueella, josta löytyy monta kahvilaa ja pikaruokapaikkaa.

Varaa lentokenttäkuljetus Tel Avivissa.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi