Aqaba – rantoja, sukellusta ja upeita retkikohteita

Aqaba Jordania
Sukeltamassa ja snorklaamassa Aqaban rannikolla. Kuva: www.bbmexplorer.com

Aqaba (kirjoitetaan myös Akaba) on Jordanian rantalomakohde, jonne on tavattu järjestää Suomesta myös pakettimatkoja. Rantakohteena Aqaba on pieni, mukava ja nopeasti nähty. Sukeltaa ja snorklata voi Aqaban koralliriutoilla ja hylyillä.

Suuri syy matkustaa lomalle Aqabaan eivät kuitenkaan ole rannat eivätkä koralliriutat, vaan mahtavat retket, joita Akabasta voi tehdä. Aqabasta on tunnin matka Wadi Rumin aavikolle ja vajaat kaksi tuntia Petran rauniokaupunkiin. Molemmat kuuluvat lajissaan maailman hienoimpiin nähtävyyksiin.

Omatoimimatkaaja voi puolestaan rentoutua Aqabassa meren äärellä Jordanian seikkailujen päätteeksi.

Aqaba sijaitsee kapealla Akabanlahdella, joka on osa Punaistamerta. Israelin Eilat on heti rajan takana, muutaman kilometrin päässä.

Aqaban nähtävyydet

Petran rauniokaupunkiin on Aqabasta vain parin tunnin matka. Kuva alcolm Browne, Flickr CC

Akaban nähtävyytenä on mamlukien 1500-luvulla rakentama linnoitus. Vieressä on myös Aqaban arkeologinen museo.

Aqaban sukellukset

Aqaba Jordania sukellus
Sukeltamassa Aqaban Cedar Pride -hylyllä. Kuva: majiedqasem, Flickr CC

Aqaban koralliriutat ovat hyvässä kunnossa ja suojeltu meriluonnonpuistona – Jordanian kuningas Abdullah II:n sanotaankin olevan itsekin innokas sukeltaja. Nähtävänä on myös hylkyjä. Aqaban sukelluskohteet soveltuvat hyvin myös snorklaukseen.

Aqabanlahden sukellukset eivät ole vaativia, ja Aqaba onkin hyvä paikka suorittaa sukelluksen peruskurssi.

Sukeltaminen Aqabassa on mukavaa – muttei tajunnanräjäyttävää. Kapealla Akabanlahdella sukelletaan lähellä rantaa, eikä Jordania pärjää sukelluskohteena vertailussa Egyptin kanssa. Esimerkiksi haiden sekä muiden suurempien otusten näkeminen on harvinaista muttei mahdotonta.

Parasta Aqabassa sukeltamisessa on se, ettei Aqaba ole sukelluskohteena kovin kuuluisa – sukeltaminen tapahtuu yleensä pienissä ryhmissä vailla ruuhkaa pinnan alla.

Aqaban paras sukelluskohde on hylky Cedar Pride. Vuonna 1986 upotettu laiva makaa pohjassa 10–28 metrin syvyydessä ja on komea näky: hylky on kasvanut täyteen upeita pehmeitä koralleja ja muuttunut kalojen valtakunnaksi.

Toinen hieno sukelluskohde on aivan Saudi-Arabian rajalla sijaitseva Saudi Border Wall, jossa on nähty niin valashaita kuin vasarahaitakin. Matkaa Aqaban keskustaan on parikymmentä kilometriä.

Kaikkiaan Aqabassa on noin 30 sukelluskohdetta, joten nähtävää riittää moneksi päiväksi. Sukelluskohteet alkavat heti keskustan ja Akaban sataman eteläpuolelta.

Aqaban rannat ja hotellit

Aqabassa on sekä yleisiä hiekkarantoja hotellien yksityisiä rantoja. Parhaat rannat tapaavat olla hotellien omistuksessa. Ulkopuoliset pääsevät yleensä vierailemaan myös hotellien rannoilla pääsymaksua vastaan – mikä oikeuttaa myös uima-altaan käyttöön.

Hotelleja ja rantoja on niin Akaban keskustassa kuin erämaan syleilyssä lähellä Saudi-Arabian rajaa.

Aqaban keskusta on hyvä valinta asumiseen, jos haluaa, että lähellä on monipuolisesti palveluita kuten ravintoloita ja kauppoja. Keskustassa on useita komeita hotelleja kuten Intercontinental Aqaba Resort, jolla on oma ranta ja hieno allasalue.

Jos taas arvostaa luonnonläheisempää tunnelmaa ja haluaa asua lähellä Aqaban sukellus- ja snorklauskohteita, kannattaa valita hotelli keskustan ulkopuolelta.

Kauniita maisemia ja tyylikästä tunnelmaa löytää Tala Bayn alueelta, josta on keskustaan vajaan puolen tunnin ajomatka. Erinomainen valinta hotelliksi on esimerkiksi Mövenpick Resort Tala Bay.

Tala Bayn ja keskustan välissä sijaitseva South Beach on suosittu ranta sukeltajien keskuudessa: rannan edustalla pinnan alla makaa Jordanian paras sukelluskohde, Cedar Pride -hylky. Lähistöllä sijaitseva edullinen Bedouin Garden Village on reppureissaajien suosiossa.

Matka Aqabaan

Aqaba Jordania
Aqaban näkyvin maamerkki on valtava Jordanian lippu. Kuva: David Stanley, Flickr CC

Jordanian pääkaupunkiin Ammaniin on Aqabasta noin neljän tunnin ajomatka.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Jordaniaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!