Indonesian parhaat sukelluskohteet

Paholaisrauskuja parittelemassa. Komodo, Indonesia. Kuva: SergeUWPhoto / Shutterstock.com

Paholaisrauskuja, matkijatursaita, hylkyjä ja värikkäitä koralliriuttoja – tuhansien saarten Indonesia on sukeltajan unelmakohde. Kerran elämässä esittelee Indonesian parhaat sukelluskohteet.

Indonesia voi kuulostaa kaukaiselta kohteelta, mutta Suomestakin on hyvät lentoyhteydet Qatar Airwaysilla Balille, joka on jo itsessään mainio sukelluskohde, ja Balilta on helppo jatkaa matkaa lentämällä monelle Indonesian parhaista sukelluskohteista.

Bali ja Nusa Penida – bongaa möhkäkala!

Möhkäkala eli mola mola. Nusa Penida, Bali, Indonesia. Kuva: Danita Delmont / Shutterstock.com

Indonesian helpoiten saavutettava sukelluskohde on Bali, jonne on lentoja ympäri Aasiaa ja Suomestakin lentää Balille kätevästi yhdellä vaihdolla Qatar Airwaysilla.

Balilta on hyvät jatkoyhteydet eri puolille Indonesiaa, mutta kannattaa pysähtyä myös pariksi päiväksi Balille sukeltamaan.

Sukelluskohteena Balin suurin vetonaula ovat hämmästyttävän näköiset möhkäkalat (lat. Mola mola, englanniksi ocean sunfish tai moonfish). Jopa kolmimetrisiksi kasvavat kalat ovat kuin lättänöitä kiekkoja, jotka on puettu röyhelöhameeseen.

Möhkäkaloja bongataan sukelluksilla Balin naapurisaari Nusa Penidan vesiin, joissa näkee myös paholaisrauskuja.

Balin toinen hieno sukelluskohde on rantakohde Tulambenin veissä sijaitseva Liberty-hylky. Matalalle uponnut Liberty on Indonesian parhaita hylkysukelluksia.

Jos haluaa tehdä Balilla sukelluskurssin, siihen hyvä kohde ovat pikavenematkan päässä sijaitsevat pienet ja paratiisimaiset Gili-saaret, joilla näkee enemmän kilpikonnia kuin ehtii laskea. Kokeneille sukeltajille Gili-saarilla ei kuitenkaan ole paljon tarjottavaa.

Lue lisää Balin sukelluksista.

Komodo (Flores) – lohikäärmeiden saaren paholaisrauskut

Komodonvaraani. Rinca, Indonesia. Kuva: Sergey Uryadnikov / Shutterstock.com

Floresin saaren länsipuolella sijaitseva Komodon kansallispuisto on maailmankuulu lohikäärmeistään eli myrkyllisistä jättivaraaneistaan, mutta myös Komodon vedenalainen maailma on poikkeuksellinen. Voimakkaat virtaukset houkuttelevat alueelle isoja otuksia.

Matkalla sukeltamaan Komodolla voi bongata ilmaan hyppivien delfiinien parvia, ja pinnan alla ui parimetristä valkoevähaita, keihäsrauskuja, kilpikonnia sekä valtavia kalaparvia. Erityisen hyvin Komodon tunnetaan paholaisrauskuista, joita näkee Manta Pointilla lähes varmasti – ja paljon.

Komodolla käydään sukeltamassa Floresin saarella sijaitsevasta Labuan Bajosta, jonne on Balilta hyvät lentoyhteydet.

Lue lisää Floresista.

Bunaken (Sulawesi) ja suomalainen sukelluskeskus Living Colours

Merivuokot ja vuokkokalat ovat tuttu näky Indonesian vesissä. Kuva: Ville Palonen.
Merivuokot ja vuokkokalat ovat tuttu näky Indonesian vesissä. Kuva: Ville Palonen.

Sulawesin saaren pohjoiskärjessä on pieni kansallispuisto, Bunaken National Marine Park. Sen pääsaarelta, Bunakenilta, löytyy Indonesian paras sukelluskeskus.

Mia Huopalaisen ja Jaakko Aallon vuosituhannen alussa perustama Living Colours Diving Resort ei voisi olla hienommassa paikassa. Pientä saarta ympäröivät vedenalaiset jyrkänteet, joita peittävät värikkäät korallit kuhisevat elämää. Vauhdikkailla virtasukelluksilla nähdään kilpikonnia, rauskuja, mustekaloja ja antennikrotteja – ovatpa Bunakenilla sukeltaneet nähneet valaitakin!

Bunakenissa vierailu on helppo yhdistää makrosukelluksiin Sulawesin toisessa huippukohteessa, Lembeh Straitilla. Bunaken sijaitsee suurehkon Manado-kaupungin edustalla, jonne on varsin hyvät lentoyhteydet.

Matkakohteena Sulawesi on muutenkin mielenkiintoinen: suuri saari tunnetaan erikoisista hautajaismenoistaan.

Lue lisää: Bunaken

Lembeh Strait (Sulawesi): maailman paras muck diving -kohde

Pygmy seahorse eli kääpiömerihevonen. Lembeh, Indonesia. Kuva: Timsimages UK / Shutterstock.com

Lembeh Strait, Pohjois-Sulawesin rannikolla sijaitseva salmi, on luultavasti maailman paras muck diving (makrosukellus) -kohde. Hiekkapohjat kuhisevat avaruusolioita muistuttavia kummajaisia: toisiksi kaloiksi naamioituvia matkijatursaita, sateenkaaren väreissä loistavia vapaakiduskotiloita, pohjia pitkin käveleviä kaloja, sekä muita pikkiriikkisiä meren ihmeitä.

Tutkijoiden mukaan Lembehin salmi on maailman merien lajirikkaimpia paikkoja. Vedenalaiskuvaajat rakastavat paikkaa, mutta värikkäistä koralliriutoista haaveilevien kannattaa suunnata Sulawesin pohjoiskärjen toisella puolella odottavalle Bunakenille.

Bastianos Lembeh Resort on yksi alueen laadukkaimmista sukelluskeskuksista.

Raja Ampat – sukeltajan märkä uni

Raja Ampat on upean näköinen kohde myös pinnanpäältä. Kuva: Tanapong Bhukaswan / Shutterstock.com

Uuden-Guinean saaren vesissä sijaitseva Raja Ampat, noin 1500 saaren muodostama Unescon maailmanperintökohde, on jokaisen sukeltajan märkä uni. Koralliriuttojen kunnosta ja lajirikkaudesta kertoo se, että alueella kuvattiin BBC:n Blue Planet -sarjan otokset koralliriutoista.

Raja Ampat sukellus
Raja Ampat on sukelluskohteena huikeimmillaan lokakuussa, jolloin meri täyttyy valtavista sardiiniparvista. Kuva: Alexandra Rose / unsplash

Raja Ampatissa on kovia merivirtoja, joten se ei välttämättä ole paras paikka aloittelijoille – eikä tyhjätaskuille, sillä Raja Ampatissa sukelletaan yleensä tyyriillä liveaboard-reissuilla.

Sukellussafareita Raja Ampatiin järjestää myös Sulawesin Bunaken-saarella toimiva suomalainen Living Colors -sukelluskeskus.

Pulau Weh (Sumatra) ja maailman paras mureenapaikka

Pulau Wehin sukelluksilla voi nähdä vaikka panssarivaunun. Pulau Weh, Indonesia. Kuva: Longjourneys / Shutterstock.com

Tapaninpäivän tsunami pyyhkäisi Pohjois-Sumatralla olevan Acehin maakunnan lähestulkoon kartalta. Viimeisten 15 vuoden ajan alueen turismi on kasvanut kohisten, ja sukeltajien maailmankartalle on noussut uusi must-see -kohde: Pulau Weh.

Sumatran pohjoiskärjessä sijaitsevaa uneliasta pikkusaarta ympäröivät koralliriutat, joille voimakkaat virtaukset tuovat elämää. Paholaisrauskuja, barrakudia, tonnikaloja ja jopa kettuhaita. Pulau Wehiltä löytyy monen sukeltajan kehuma ”maailman paras mureenapaikka” ja sekä yösukelluksiin sopiva hylky.

Pulau Wehin hintataso on hiukan edullisempi kuin monessa muussa Indonesian sukelluskohteessa. Lue lisää Pula Weh -saaresta ja Sumatrasta.

Sangalaki (Kalimantan) – paholaisrauskuja joka sukelluksella

Indonesian puoleisen Borneon eli Kalimantanin rannikolla sijaitseva Sangalaki on kuuluisa paholaisrauskuistaan. Niitä nähdään vuoden ympäri lähes jokaisella sukelluksella.

”Suurin koskaan kohtaamani oli seitsemän metriä leveä”, kertoo Joni Bengar, 34-vuotias sukellusopas.

Työskennellessään Sangalakilla mies näki majesteetillisia otuksia kyllästymiseen asti. ”Niitä tuli vastaan niin paljon, että lopetin laskemisen”, Joni nauraa. ”Olen nähnyt paholaisrauskun varmaan tuhat kertaa.”

Veden alla ainoan ruuhkan muodostavat paholaisrauskujen parvet. Sangalakin pikkusaarella on ainoastaan yksi sukelluskeskus, mutta Sangalakissa pääsee sukeltamaan myös päiväretkillä muilta Derawan-saarilta.

Lue lisää Kalimantanista.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi