Tana Toraja ja Sulawesin erikoiset hautajaiset

Tana Toraja
Kuolleiden patsaat koristavat Tana Torajan hautapaikkoja. Kuva: Arian Zwegers, Flickr CC

Sulawesin saaren ylängöillä Tana Torajassa elämä pyörii hautajaisten ympärillä. Puunveistäjät saavat rahansa arkuista, patsaista ja perinteisten hautajaistalojen koristelemisesta. Kivenhakkaajat tekevät uusia hautakammioita. Maanviljelijät kasvattavat puhvelinsa ja sikansa mahdollisimman suuriksi hautajaisia varten.

Hautajaiset ovat myös Tana Torajan matkailuvaltti.

Matkailijamäärät ovat Tana Torajassa edelleen pieniä eikä alue ole millään tapaa museoitumassa, vaan täynnä elävää kulttuuria.

Ennen lähetyssaarnaajien tuloa ja kristinuskon leviämistä torajalaiset olivat anemisteja eli he uskoivat moniin luonnon henkiin. Kristinusko ja animistiset perinteet ovat yhdistyneet Tana Torajassa erikoiseksi kulttuuriksi, josta torajalaiset ovat itse hyvin ylpeitä.

Vierailu Tana Torajassa saa miettimään, kuinka erilaisia kulttuureja maa päällään kantaakaan.

Rantepao – Tana Torajan keskus

Tana Toraja
Rantepaoon tutustuminen kannattaa aloittaa torilta. Kuva: Arian Zwegers, Flickr CC

Tana Torajan keskus on kaupunki Rantepao, joka sijaitsee korkealla ylängöllä. Öisin on kylmä. Tana Torajan alueen korkein huippu sijaitsee 2500 metrin korkeudella. Alue sopiikin hyvin vaeltamiseen. Patikointeja voi tehdä puolen päivän retkistä usean päivän mittaisiin.

Rantepaoon ja Tana Torajan kulttuuriin tutustuminen kannattaa aloittaa Bolu-torilta, joka on avoinna joka aamu paitsi sunnuntaisin, jolloin kaikki ovat kirkossa.

Bolu-tori on vilkkaimmillaan aina kuuden päivän välein, jolloin paikalle tuodaan kaikki saatavilla olevat antimet puhveleista tuakkiin ja siri pinangiin. Kukot, kanat, siat ja puhvelit vaihtavat omistajaa. Menoa voi ihmetellä vaikka palmuviinituopin äärestä.

Etenkin puhvelit ovat tärkeä osa kulttuuria ja hautajaisseremonioita. Perheiden ja sukujen vauraus mitataan puhveleiden määrässä ja rodussa. Arvokkaimpien puhveleiden kauppahinta voi nousta lähelle 10 000 dollaria.

Majatalosuosituksemme Rantepaoon on Wisma Monton guesthouse, josta saa siistin huoneen parvekkeella noin 10–15 eurolla. Parvekkeelta aukeavat näkymät Torajan ylängölle.

Tana Torajan hautaluolat

Tana Toraja
Tana Torajan hautaluoliin sopii usein kurkistaa sisään. Kuva: Arian Zwegers, Flickr CC

Hautoja näkee joka puolella Tana Torajan ylänköä. Hautana voi olla luonnon muovaama luola, kiveen tai kallioon hakattu kammio tai arkku, joka on nostettu lankkujen päälle korkeaan kallionseinään.

Luoliin pääsee katsomaan vanhoja hautoja, joiden arkut ovat jo osin lahonneet ja luita on ympäriinsä. Koko suku haudataan pääsääntöisesti samaan luolaan.

Hautaluolan ulkopuolella on usein puupatsas, tau tau, joka esittää vainajaa ja kuvaa hänen sosiaalista asemaansa.

Tana Torajan hautajaiset

Tanaj Torajassa tuntuu siltä, että ihmisen elämässä tärkein hetki on kuolema. Torajalaisille on tärkeää saada mahdollisimman suuret hautajaiset, joihin valmistaudutaan pitkään ja huolella.

Kuollut balsamoidaan ja laitetaan arkkuun, jota pidetään omassa pihapiirissä sijaitsevassa perinteisessä tongkonan-talossa.

Omaisten puheissa seremonioiden kohde ei ole vielä kuollut vaan sairas. Suvun kesken päätetään, miten mahtavat hautajaiset halutaan – ja voidaan – järjestää.

Jos rahaa ei ole riittävästi säästössä, saatetaan vainajaa – eli sairasta – säilyttää tongkonan-talossa jopa kymmeniä vuosia. Koko odotusajan vainajan luona vieraillaan ja hänelle tarjotaan ruokaa. Jos suvusta kuolee muitakin jäseniä tällä väin, voidaan heille järjestää yhteiset hautajaiset.

Hautajaisten kallein menoerä ovat ovat uhrieläimet, joiden uskotaan auttavan vainajaa pääsemään tuonpuoleiseen paratiisiin. Mitä enemmän eläimiä uhrataan, sen parempi. Suurimmat ja vauraimmat suvut saattavat uhrata jopa sata puhvelia – ja päälle muita eläimiä.

Hautajaisvieraille myös rakennetaan väliaikaisia taloja omaan pihapiiriin, jotta kaikilla on tilaa syödä ja yöpyä. Hautajaiset voivat kestää muutamasta päivästä viikkoon. Vieraita voi olla jopa tuhansia.

Kaikki vieraat tuovat tullessaan lahjan, vaikkapa kukkia, tupakkaa tai puhvelin. Myös matkailijat ovat usein tervetulleita osallistumaan hautajaisiin.

Hautajaiset alkavat seremonialla, jossa sairas julistetaan vihdoin ja viimein kuolleeksi. Seuraavina päivinä on ohjelmassa monenlaisia rituaaleja, joista osa on muuttunut kristinuskon saapumisen myötä ja osa jäänyt kokonaan pois, kuten tapa uhrata myös ihmisiä.

Aikoja sitten torajalaiset hiippailivat yön pimeydessä naapurikylään uhraamaan naisen, jonka pää tuotiin juhlapaikalle.

Nykyään torajalaiset ovat kristittyjä, joten pappikin käy hautajaisissa paikalla, ja vieraat rukoilevat yhdessä.

Koska vainajan kuolemasta on yleensä kulunut pitkään, on hautajaisten tunnelma yleensä surullisen sijaan kuin iloisilla festivaaleilla. Hautajaisissa tavataan tuttuja ja syödään hyvin.

Hautajaisten päätteeksi omaiset kuljettavat vainajan hautaan. Kuljettamista varten on rakennettu kantotuoli bola bola, joka näyttää pieneltä, perinteiseltä talolta. Vainajan mukana haudataan hänen omaisuutensa tuonpuoleista käyttöä varten.

Mitä enemmän hautajaisissa uhrataan eläimiä ja tavaraa lastataan mukaan hautaan, sitä paremman aseman henkilö saa tuonpuoleisessa.

Tana Torajan kokemuksia

Tana Torajan hautajaisista kirjoittivat Sukellus Asiaan -blogin Niko ja Teija.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi