Borobudur – hyvän vai pahan onnen temppeli?

Borobudur sijaitsee vuorien ympäröimässä viidakkolaaksossa. Jaava, Indonesia. Kuva: Muzairi Mustapa / Shutterstock.com

Maailman suurin buddhalainen temppeli – ja yksi mystisimmistä. Sellainen on Borobudur, Jaavan mahtavin nähtävyys ja Unescon maailmanperintökohde. Borobudur nousee viidakon keskeltä jykevänä ja koristeellisena, 30 metriä korkeana tasalakisena pyramidina.

10 kilometrin päässä Yogyakartasta sijaitseva Borobudur rakennettiin 800-luvun alussa ja hylättiin tuhatluvun vaihteessa tulivuorenpurkausten seurauksena. Lopulta 1300-luvulla jaavalaiset kääntyivät islaminuskoon, ja temppeli vaipui yhä syvemmälle unohduksen yöhön.

Jäljelle jäivät vain kansantarinat kirotusta temppelistä, joka oli tuova huonoa onnea jokaiselle, joka uskalsi sen luona vierailla.

Boroburudin löytäminen

Oli vuosi 1814, kun Jaavan hallitsijana toiminut brittiläinen tutkimusmatkailija ja valtiomies Sir Thomas Raffles kuuli huhuja temppelistä.

Rafflesilla ei ollut itsellään aikaa etsiä temppeliä, mutta hän lähetti matkaan retkikunnan, joka löysi Borobudurin viidakon kätköistä ja osin tulivuorten tuhkan hautaamana.

1830-luvulla temppeli kavettiin kokonaan esiin, mutta kesti pitkälle 1900-luvulle asti, ennen kuin se restauroitiin ja temppelistä tuli suosittu nähtävyys.

Nykyisin harva enää muistaakaan temppeliin liitettyjä pahaenteisiä tarinoita. Mutta jos olet taikauskoinen, ole tarkkana!

Borobudur symboloi valaistumista

Borobudur
Borobudurin temppelin huiipulla. Kellomaisten stupien sisällä istuu Buddha-patsaita. Kuva: Justine Hong, Flickr CC

Borobuduriin tutustuminen alkaa yleensä aamuyöstä, kun temppelin laelle noustaan taskulamppujen valossa. Pimeys ja taskulamppujen valokeilat tekevät tunnelmasta mystisen.

Vierailijat nousevat ylöspäin tasolta toiselle kohti temppelin lakea. Temppelin seinustoja koristavat Buddhan-patsaat ja hänen elämästään kertovat korkokuvat. Jokainen taso kuvastaa buddhalaista tietä yhä korkeampaan tietoisuuteen.

Lopulta saavutaan temppelin laelle, jota koristaa valaistumista kuvastava keskustorni ja 72 pienempää, osin läpinäkyvää stupaa, joista jokaisen sisällä istuu Buddha-patsaita.

On kuin patsaat olisivat jähmettyneet meditaatioon ja vain odottaisivat auringonnousua herätäkseen henkiin.

Kun aurinko nousee viidakkoa verhoavan usvan takaa, on hetki maaginen. Linnut heräävät lauluun. Patsaat pysyvät paikoillaan, mutta niiden kasvoille lankeaa taivaallisen kuulas valo.

Jos buddhalainen valaistuminen on jotain tällaista, on se tavoittelemisen arvoista.

Hindulainen Prambanan-temppelialue

Jaava Indonesia
Hindulainen Prambanan-temppeli Yogyakartassa.

Yogyakartan nähtävyyksiin kuuluu Borobudurin ohella toinenkin hieno temppelikokonaisuus, hindulainen Prambanan. Alueen yli 200 temppeliä valmistuivat Borobudurin tapaan 800-luvulla, mutta ne hylättiin pian rakentamisen jälkeen tuntemattomasta syystä. Temppeleistä korkein nousee 45 metrin korkeuteen.

Prambananin temppeleihin tutustutaan yleensä iltapäivällä ja jäädään ihailemaan auringonlaskua. Auringonlaskun jälkeen temppeleillä esitetään perinteinen tanssiesitys, joka kuvaa hindulaisen Ramayana-epookin tarinoita.

Matka Borobuduriin

Borobudurissa vieraillaan Jaavan saarella sijaitsevasta, viihtyisästä Yogyakartan kaupungista käsin. Vierailu kannattaa ajoittaa arkipäivään ja mieluiten lomakausien ulkopuolelle – muuten harrasta tunnelmaa saattavat verottaa matkailijamäärät.

Yogyakartaan on lentoja niin Jakartasta kuin Baliltakin. Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Indonesiaan.

Katso tarjoukset Yogyakartan majoitukseen.

Voit varata kätevästi netistä retken Borobuduriin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi