Bunaken – Living Colours on suomalainen sukelluskeskus Indonesiassa

Living Coloursin perustaja Jaakko Aalto (vas.) pitämässä hauskaa pinnan alla. Kuva: Living Colours / Michael Waleleng

Sulawesin pohjoisreunalla sijaitseva Bunaken on yksi Indonesian – ja maailman – parhaista sukelluskohteista. Saarta ympäröi upea koralliriutta täynnä elämää ja väriloistoa. Suomalaisten keskuudessa mainetta ei vähennä ainakaan se, että saarella on toiminut jo parinkymmenen vuoden ajan suomalainen sukelluskeskus Living Colours of Bunaken.

”Veden alla tapaamme päivittäin merikilpikonnia, riuttahaita, siipisimppuja, skorpionikaloja, barrakudia ja mustekaloja. Ja tietysti lukuisia erilaisia värikkäitä merietanoita ja muita nilviäisiä. Riutat kuhisevat perho-, keisari-, välskäri-, papukaija-, huuli- ja lepakkokaloja. Maan päällä puut notkuvat trooppisten hedelmien painosta ja palmuviini virtaa lasiin suoraan puusta”, sukelluskeskuksen perustaja Jaakko Aalto kuvailee.

Runsaan ja lajirikkaan kalakannan takaa saarta ympäröivä mangrovemetsä, jossa kalat voivat lisääntyä suojassa saalistajilta.

Bunaken
Bunakenin rantoja reunustavat mangrovemetsät. Kuva: Ralf Åström

”Lukuisista Bunakenilla vierailevista sukeltajista ja snorklaajista huolimatta tunnelma saarella on rento ja elämäntyyli rauhallisen huoleton. Isoja hotelleja ei ole – eikä semmoisia kansallispuiston alueelle ole lupa rakentaa. Pienimuotoinen turismi ei rasita luontoa liikaa ja takaa alueen säilymisen yhtenä maailman parhaista sukelluskohteista”, Aalto kertoo.

Bunakenin valttina on myös se, että se on kohtuullisen helposti saavutettavissa toisin kuin moni muu samanluokan sukelluskohde. Aivan kansallispuiston edustalla on Pohjois-Sulawesin keskus, Manado, jonne on hyvät lentoyhteydet esimerkiksi Jakartasta ja Singaporesta.

Sukellusparatiisi löytyi etsimällä

Bunaken
Paikallisen kalastajan vene Bunakenin edustalla. Kuva: Living Colours

Jaakko Aalto ja Mia Huopalainen päätyivät Bunakenille vuosituhannen alussa, kierrettyään maailmaa sopivaa kohdetta etsien. Mielessä oli oman sukelluskeskuksen perustaminen.

”Reissasimme ympäri Aasiaa ja Karibiaa. Vierailimme lukemattomissa sukelluskohteissa imien itseemme ideoita ja tutustuen paikallisiin riuttoihin ja ilmapiiriin. Vaatimuksemme olivat kieltämättä korkealla: terveet, hyväkuntoiset riutat, upeaa sukellusta, paljon nähtävää ja opittavaa, mukava rento ilmapiiri, hyvää ruokaa, ystävällisiä ihmisiä, turvallinen ympäristö ja alue, hyvät kulkuyhteydet…”

”Ja vihdoin kolahti! Kaikki tämä löytyi Bunakenin kansallispuistosta.”

”Kierrettyämme ympäri maailmaa rinkat selässä ja räpylät kainalossa oli sanoinkuvaamattoman ihanaa saada vihdoin purkaa matkatavarat ja asettua aloilleen, tuntea tulleensa kotiin.”

Bunaken hurmasi tunnelmallaan

Bunaken Living Colours
Living Colours of Bunaken -resortin bungalowit ovat tyylikkäitä ja mukavia. Kuva: Ralf Åström

Pariskunta ei ihastunut Bunakeniin ainoastaan sen mahtavien sukellusmahdollisuuksien vuoksi. Paikallisilla ihmisillä oli suuri osa siinä, että he päättivät asettua saarelle.

”Missään muualla emme ole nähneet niin iloisesti hymyileviä ihmisiä tai kuulleet innokkaita Hello Mister! -tervehdyksiä lähes joka askeleella. Pohjois-Sulawesin asukkaat ovat iloista, rauhaa rakastavaa kansaa ja erittäin kiinnostuneita tapaamaan länsimaalaisia. Juttuseuraa siis riittää yksinäisellekin matkaajalle.”

Aalto kehuu, että elämänrytmi on saarella rennon letkeää ja musiikki kuuluu osana arkeen. Liikenteen meteli ei häiritse.

”Kulkuvälineenä saarella käytetään korkeintaan polkupyöriä ja kookospähkinälasti kuljetetaan kätevästi lehmien vetämillä vankkureilla.”

Pääosassa virtasukellukset seinämillä

Bunaken
Jaakko Aalto sukeltamassa pitkin Bunakenin itäpuolen koralliseinämää. Kuva: Living Colours

Bunakenin kansallispuisto on suojeltu jo vuonna 1991. Kansallispuisto koostuu viidestä koralliriuttojen ympäröimästä saaresta. Näistä suurin on nimikkosaari Bunaken, jolla Living Colourskin sijaitsee. Kansallispuistoon kuuluu myös alueita Sulawesin rannikolla.

”Bunaken on saarista kehittynein, mutta myös sukelluskohteiltaan rikkain. Paikallinen väestö on perinteisesti elänyt meren antimista niitä kuitenkaan riistämättä. Nykyisin saarelaiset saavatkin toimeentulonsa kalastuksen lisäksi suurelta osin myös turismista”, Aalto kuvailee.

Kansallispuiston alueella on yli 25 virallista sukelluskohdetta, joten valinnan varaa riittää. Uutta koettavaa ja nähtävää riittää vieraille pitkäksi aikaa. Vedenalaiselta eliöstöltään seutu kuuluu maailman lajirikkaimpiin.

”Kauimmallekin sukelluskohteelle matkaa on vain noin puoli tuntia eikä merenkäynti yleensä ole kovaa, joten merisairaaksi tulemista ei tarvitse pelätä. Matkalla sukelluskohteille veneestä voi ihailla delfiinien pelehtimistä. Puiston vesissä viihtyvät myös dugongit eli merilehmät sekä pilotti-, ryhä- ja miekkavalaat sekä kaskelotit.”

Lähes kaikki puiston sukelluskohteet ovat saaria ympäröivien riuttojen pystysuorilla seinämillä, joiden luona kuljetaan virtausten mukana. Veden alla matkaa taittuu jopa useita satoja metrejä.

”Venemiehet seuraavat aina silmät tarkkoina sukeltajien liikkeitä valmiina poimimaan heidät veneeseen sukelluksen päätyttyä. Vasten virtaa ei siis tarvitse taistella, vaan voimme aina nauttia huoletta merivirran tarjoamasta kyydistä.”

Pääosin virtaukset ovat rentoja, mutta osassa kohteista virta voi olla voimakaskin. ”Se sopii haastetta kaipaaville, kokeneemmille sukeltajille”, Aalto toteaa.

Omat kohteensa löytyvät myös aloittelijoille ja rauhallisesta menosta nauttiville. ”Paikka on ihanteellinen myös vasta-alkajille, sillä alkeiskurssiin kuuluvat harjoitukset ja ensimmäiset sukellukset voidaan tehdä laguunin matalassa vedessä luonnollisessa riuttaympäristössä.”

Koralliriuttojen lisäksi Bunakenin sukellusten parhaimmistoon kuuluvat Manadonlahden kohteet: 25-40 metrin syvyydessä olevalle rahtilaivan hylylle sukeltaminen, sekä muck diving. Termi tarkoittaa makrosukeltamista: matalassa mutapohjassa elää toinen toistaan erikoisempia ja harvinaisempia lajeja, kuten matkijatursas (mimic octopus), antennikrotti ja kummitusneula. Makrosukeltaminen onkin ikimuistoinen kokemus!

Paras aika sukeltaa Bunakenilla

Bunaken sijaitsee noin sata kilometriä päiväntasaajalta pohjoiseen ja sää on aina trooppisen lämmin. Merilämpötila on 27–30 Celsiusta vuoden ympäri.

Kuiva kausi kestää huhtikuusta marraskuulle. Suosituimpia kuukausia ovat kesä-, heinä- ja elokuu.

Sadekausi ajoittuu Suomen talvikuukausiin. Silloinkin sukeltaminen onnistuu, sillä Aallon mukaan kovia monsuunisateita tai myrskyjä ei Bunakenilla ole. ”Joulu-, tammi- ja helmikuussa tuuli saattaa kuitenkin olla ajoittain sen verran voimakkaampi, että sukelluskohteiden määrä on rajoitetumpi kuin kesäaikana.”

Mitä muuta Sulawesilla kannattaa kokea Bunakenin ohella?

Kun tänne asti matkustaa, kannattaa Bunakenin ohella kierrellä Sulawesilla laajemminkin. Sulawesi on matkakohteena yksi Indonesian mielenkiintoisimmista.

Parhaiten saari tunnetaan sisämaan ylängöillä sijaitsevasta Tana Torajan alueesta, jonka asukkailla on todella erikoiset hautajaismenot. Kuollutta pidetään kotosalla pitkän aikaa ja ollaan kuin hän ei olisi vielä kuollutkaan.

Bunakenin ohella suurella saarella on muitakin hienoja sukelluskohteita. Lembeh Strait tunnetaan yhtenä maailman parhaista makrosukelluskohteista.

Togian-saarilla sijaitsee puolestaan suomalainen sukelluskeskus Sanctum Una Una, jonka saarella on ihanasti kadonneen maailman tunnelmaa.

Sulawesi on mannerlaattojen kohtauspaikassa

Sulawesi
Sulawesimakakit ovat Sulawesin näyttävimpiä asukkaita. Niitä näkee Tangkokon kansallispuistossa Manadon lähellä.

Sulawesin elimistö on kiinnostava ja poikkeuksellisen rikas myös pinnan päällä, täynnä evoluution omituisuuksia.

Vuonna 1859 englantilainen luonnontieteilijä Alfred Russel Wallace julkaisi tutkimustuloksensa Aasian luonnosta ja määritteli niin sanotun Wallacen linjan. Se on luonnollinen rajakohta, joka erottaa kaksi biologista aluetta, Aasian ja Australian. Wallacen linja kulkee Lombokin ja Balin saarten välistä pohjoiseen Makassarin salmen halki sekä Borneon ja Sulawesin saarten välistä.

Sulawesilta Wallace löysi lukuisan määrän erikoisia eliölajeja ja päätteli saaren olevan idän ja lännen välinen sulatusuuni, paikka, jossa Aasian ja Australian mannerlaatat ovat kohdanneet tuoden kumpikin mukanaan oman eliöstönsä.

Pohjois-Sulawesilla on useita luonnonpuistoja, joissa pääsee tutustumaan alueen eläimiin ja kasveihin.

Vaikka koko Tyynenmeren alueella vedenlainen eliöstö on maanpäällistä eliöstöä yhtenäisempi, on Sulawesi maantieteellisen historiansa ja sijaintinsa ansiosta maailman lajirikkainta aluetta. Näissä vesissä uiskentelee yli 2500 kalalajia ja koralliriutat muodostuvat yli 70 korallisuvun edustajista. Tältä alueelta löytyy siis noin kolme kertaa enemmän lajeja kuin Karibian vesistä.

Bunaken – näin pääset perille

Living Colours -resortin bungaloweissa on runsaasti tilaa. Kuva: Matti Salmijärvi

Manadossa on kansainvälinen lentokenttä, jonne on lentoja Singaporesta, Malesiasta, Filippiineiltä, Taiwanista ja monista Indonesian kaupungeista. Eurooppalaiset matkustajat saapuvat saarelle useimmin Singaporen tai Jakartan kautta.

Singapore—Manado-lento kestää noin kolme ja puoli tuntia. Sukelluslomaan on siis helppo yhdistää kaupunkiloma yhdessä Aasian kiinnostavimmista metropoleista.

Manadon lentokenttä sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä itse kaupungista, josta pääsee Bunakenin saarelle veneellä reilussa puolessa tunnissa.

Lisäinfoa: Living Colours Diving

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!