Lombok – tulivuoren ja autiorantojen saari

Lombok
Gunung Rinjanin kraatterijärvi Lombokilla. Kuva: Ville Palonen.

Lombok on paljon rauhallisempi ja maalaismaisempi kuin tunnetumpi naapurinsa Bali. Lombokin vetonauloja ovat saaren edustalla sijaitsevat, paratiisimaiset Gili-saaret sekä mahtava tulivuori Gunung Rinjani, yksi Indonesian parhaista kohteista vaellukselle.

Lombokin etelärannikolta Kutan alueelta voi myös etsiä omaa autiota rantaansa – ainakin toistaiseksi. Lombokin eteläosissa sijaitsevan lentokentän myötä Kutan alueen matkailu tulee todennäköisesti jatkomassa kasvamaan.

Lombokin asukkaat kuuluvat paäosin islaminuskoiseen sasak-kansaan, tosin Balin vaikutus näkyy Lombokin länsirannikolla muutamana balilaisena temppelinä.

PÄIVITYS: Lombokia koettelivat kovat maanjäristykset kesällä 2018. Maanjäristykset johtivat satojen ihmisten kuolemaan ja aiheuttivat isoja tuhoja etenkin tulivuori Gunung Rinjanin ympäristössä. Moni on perunut matkansa Lombokille, toisaalta juuri nyt Lombokin asukkaat tarvitsevat matkailijoiden mukanaan tuomia tuloja enemmän kuin koskaan.

Lombokin nähtävyydet

Jos aikoo nousta Indonesian korkeimmille tulivuorille kuten Lombokin Gunung Rinjanille, mukaan kannattaa varata lämmintä vaatetta. Kuva: Ville Palonen

Indonesian toiseksi korkein tulivuori, Gunung Rinjani (3726 m.), on Indonesian kuuluisimpia vaelluskohteita – ja monelle suurin syy matkustaa Lombokille. Tulivuoren laelle vie kolmen päivän ja kahden yön vaellus.

Etenkin pohjoisrannikolla sijaitsevasta Senarusta on kehittynyt Lombokin vaelluskeskus. Senarusta Rinjanille avautuvat maisemat ovat niin komeat, että kylässä on mukava vierailla, vaikkei varsinaiselle vaellukselle aikoisikaan.

Senarussa on useita edullisia majapaikkoja sekä patikointitoimistoja, joista voi palkata oppaan ja kantajan.

Senaruun matkustetaan yleensä Gili-saarilta ensin veneellä Bangsalin satamaan, josta on kylään puolentoista tunnin ajomatka.

Kaunis nähtävyys ovat myös saaren tunnetuimmat vesiputoukset Sendang Gile ja Tiu Kelep, joille on parin tunnin ajomatka Lombokin pääkaupungista Mataramista.

Mataramissa kannattaa puolestaan pysähtyä ihailemaan vuonna 1744 rakennettua Mayuran vesipalatsia.

Alla kerrotaan rantojen jälkeen vielä tarkemmin Lombokin vaelluksista.

Lombokin rannat

Gili-Lombok
Lombokin kauneimmat rannat löytyvät Gili-saarilta. Kuva: Antti Helin

Lombokin kauneimmat rannat ovat Gili-saarilla, jotka sijaitsevat aivan Lombokin edustalla. Suurin osa tosin matkustaa Gileille suoraan Balilta pikaveneillä käymättä lainkaan varsinaisella Lombokilla.

Nouseva rantakohde Pantai Sire

Varsinaisella Lombokin saarella Gilin saaria kohti kurottaa pieni niemimaa, josta on kehittymässä uusien huippuhotellien myötä Lombokin luksuskohde. Pantai Sire -rannalla sijaitsee esimerkiksi ihana Hotel Tugu Lombok.

Senggigi – Lombokin tunnetuin rantakohde

Lombokin tunnetuin rantakohde on länsirannikon Senggigi, jonne on Gileiltä veneyhteys. Senggigiä alettiin kehittää rantakohteeksi 1990-luvulla, kun Lombokista povattiin seuraavaa Balia. Kehityksen katkaisivat Balin pommitukset, ja Senggigi jäi odottamaan suuria matkailijamääriä, joita ei koskaan tullutkaan.

Lopputuloksena Senggigin hotelleista voi saada huoneen yllättävän edullisesti. Senggigin alueella on useita rantoja, mutta mikään niistä ei ole erityisen hieno.

Katso tarjoukset Senggigin hotelleihin.

Lombokin Kuta Beach

Hienommat rannat odottavat etelärannikolla Kutan alueella. Rauhallista Lombokin Kutaa ei kannata sekoittaa vilkkaaseen Balin Kutaan.

Kun Lombokin Kutasta vuokraa skootterin ja lähtee ajelemaan, pääsee helposti aivan autioille hiekkarannoille.

Aallot tapaavat olla isoja, ja alue onkin suosittua surffarien keskuudessa.

Lähivuosina Kuta tulee tosin todennäköisesti kehittymään Lombokin eteläosiin avatun uuden lentokentän myötä.

Katso tarjoukset Lombokin Juta Beacin majoitukseen.

Kesis-niemen koskemattomat rannat

Lombokin koskemattomimmat – ja kauneimmat rannat – rannat, kuten Pink Beach, löytyvät aivan saaren kaakkoiskulmasta syrjäiseltä Kesis-niemeltä. Ajomatkaa kannattaa varata Kutalta ainakin pari tuntia suuntaansa.

Niemeltä löytyy myös jonkin verran majoitusta. Jos rahat riittävät, ikimuistoisen elämyksen tarjoaa nimellä syrjäisellä rannalla sijaitseva ylellinen Jeeva Beloam Beach Camp.

Lombokin vaellukset

Gunung Rinjanin kansallispuistossa patikoi vuosittain tuhansia länsimaalaisia matkailijoita. Rinjanin kansallispuistossa on useita vaellusreittejä. Suosituimpia ovat patikoiminen kraaterin reunalle sekä kolmipäiväinen Rinjani-vuoren huiputus.

Gunung Rinjanin huiputukseen pitää varata kolme päivää, komeaa kraatteria pääsee ihailemaan lyhyemmilläkin vaelluksilla.

Vaellus taittuu jyrkkiä polkuja pitkin kävellen. Köysiä, valjaita tai muita kiipeilyvälineitä ei tarvita.

Vaellukselle voi lähteä vaikka hetken mielijohteesta, sillä kaiken tarvittavan voi vuokrata samalla kun palkkaa oppaan ja kantajan. He raahaavat kaikki yhteiset varusteet, asiakas kantaa vain henkilökohtaiset tavaransa kuten vaihtovaatteet ja kameran. Lainavarusteet pitää tarkastaa ennen vaelluksen alkua kunnolla.

Jos tietää jo etukäteen suuntaavansa Lombokin huipulle, kannattaa jo kotoa ottaa mukaan kunnon vaellusvarusteet.

Gunung Rinjanin huipulle nousu kannattaa aloittaa Sembalun Lawangista (noin 1000 metriä merenpinnan yläpuolella). Ensimmäisen päivän nousu valtavan kraaterin reunalla sijaitsevaan leiripaikkaan (2700 m) kestää 6–7 tuntia.

Toinen päivä alkaa jo aamuyöllä: ensin noustaan reilut kolme tuntia Rinjanin huipulle (3726 m) auringonnousua ihailemaan, sitten palataan leiriin puolentoista tunnin verran, ja aamiaisen jälkeen laskeudutaan parin tunnin ajan jyrkkää polkua pitkin kraaterijärvelle (2000 m). Loppupäivä rentoudutaan kuumissa lähteissä.

Kolmas päivä alkaa parin tunnin tiukalla nousulla kraaterin reunalle (2600 m) ja päättyy 4–5 tunnin polvia ja reisiä raastavaan laskeutumiseen Senarun kylään (600 m).

Roskaaminen (ja jopa kyykkypaskominen poluille!) on ongelma Gunung Rinjanin kansallispuistossa. Varmista opasta palkatessasi, että ryhmäsi tuo kaikki roskat pois vuorelta – ja huolehdi, että niin myös tehdään.

Lue matkatarina Gunung Rinjanin vaelluksesta.

Lue lisää mitä kannattaa pakata mukaan Indonesiaan seikkailulliselle lomalle.

Paras aika matkustaa Lombokille

Lombokin kuivakausi ajoittuu kesäkuukausiin ja alkusyksyyn. Paras aikaa kiivetä Gunung Rinjanille ovat touko-kesäkuu ja syys-lokakuu. Myös heinä-elokuussa Lombokilla on hyvä ilma, mutta silloin on myös huippusesonki, jolloin lennot ja majoitus kannattaa varata etukäteen.

Marraskuussa Gunung Rinjanin kraatterijärvelle suuntaa pyhiinvaellukselle satoja balilaisia – kraatterijärveltä ei tällöin löydy rauhaa, mutta vaelluksen voi ottaa kulttuurielämyksenä.

Lombokin sadekauden ajoittuu joulu-maaliskuulle, jolloin Rinjani-tulivuori on käytännössä suljettu.

Lombokin retket ja kuljetukset

Voit varata kätevästi netistä Lombokin retket ja kuljetukset.

Matka Lombokille

Lombokin lentokenttä sijaitsee Prayassa lähellä etelärannikkoa. Kutalle on Lombokin lentokentältä 20 minuutin ajomatka.

Vilkkain satama on Bangsalissa melkein vastapäätä Gili-saaria.

Balilta pääsee Lombokille myös pikaveneillä, jotka pysähtyvät matkalla Gili-saarilla.

Suosittu tapa jatkaa matkaa Lombokilta ovat edulliset risteilyt Floresin vieressä sijaitsevalle Komodolle, jota asuttavat hurjat, lohikäärmeiksikin kutsutut komodonvaraanit.

Katso parhaat lentotarjoukset Lombokille, Balille, Kuala Lumpuriin ja Singaporeen.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi