Sulawesi – sukellusta ja kuolleita omaisia

Sulawesi
Lembeh Straitin pikkuotukset ovat kuin suoraan Tähtien sota -elokuvista. Kuvassa raskaana oleva kääpiömerihevonen. Kuva: Dorothea Oldani / Unsplash

Sulawesi on se saari, joka näyttää Indonesian kartalla aivan kadulle lävähtäneeltä banaaninkuorelta. Matkakohteena Sulawesi ei kuitenkaan ole Kummeli-vitsi vaan hämmästyttävän monipuolinen. Ja paino on sanalla hämmästyttävä.

Jos Sulawesi kuuluukin sukelluskohteena Indonesian parhaisiin, on saaren todellinen kerran elämässä -vetonaula Tana Torajan ylänkö, jolla vietetään kerrassaan eriskummallisia hautajaisia.

Saari on kooltaan suuri ja etäisyydet valtavat. Nähtävää riittää ympäri saarta, joten harva matkailija edes yrittää nähdä kaikkea kerralla. Onneksi lentoyhteydet ovat nykyisin varsin hyvät ja edulliset, mikä on tehnyt Sulawesille matkustaisesta varsin vaivatonta.

Bunaken
Bunaken nousee turkoosista merestä. Kuva: Living Colours -sukelluskeskus

Ensimmäistä kertaa Bunakenille matkaavan kannattaa koettaa mahduttaa aikatauluunsa ainakin Pohjois-Sulawesilla sijaitseva Bunakenin kansallispuisto (sukellusta ja snorklausta), Togian-saaret (sukellusta ja ihanaa saaritunnelmaa) sekä Tana Torajan ylänkö (eksoottista heimokulttuuria).

Kaikkein eksoottisimmat sukellukset löytyvät Sulawesin eteläpuolelta Wakatobin saaristosta ja Takaboneraten atollilta, jolle pääsee vain liveaboard-sukellussafarilla.

Kohteiden sijainnit näyttää Indonesian-kartta.

Kannattaa myös huomioida, että Sulawesin kautta voi lentää legedaariseen Raja Ampatiin.

Bunaken – Sulawesin suosituin sukelluskohde

Bunaken national park
Pikkuinen kalaparvi Bunakenin kansallispuistossa. Kuva: Dorothea Oldani / Unsplash

Sulawesin kuuluisin sukelluskohde on Bunaken, upea kansallispuisto, joka sijaitsee hyvien lentoyhteyksien vieressä vilkkaan Manado-kaupungin edustalla. Manadoon on suoria lentoja niin Jakartasta kuin Singaporestakin.

Pientä saarta ympäröivät vedenalaiset jyrkänteet, joita peittävät värikkäät korallit kuhisevat elämää. Vauhdikkailla virtasukelluksilla nähdään kilpikonnia, rauskuja, mustekaloja ja antennikrotteja – ovatpa Bunakenilla sukeltaneet nähneet valaitakin!

Merivuokot ja vuokkokalat ovat tuttu näky Indonesian vesissä. Kuva: Ville Palonen.
Merivuokot ja vuokkokalat ovat tuttu näky Bunakenin vesissä. Kuva: Ville Palonen.

Suomalaisia saarelle on houkutellut jo vuosikaudet erintomainen suomalainen sukelluskeskus Living Colours Diving Resort. Kyseessä on yksi parhaista sukelluskeskuksista, joissa Kerran elämässä on vieraillut.

Mian ja Jaakon ohella myös paikalliset sukellusoppaat ovat rautaisia ammattilaisia. Ja kirsikkana kakun päällä: Living Coloursissa tarjottava ruoka vie kielen mennessään.

Dugongit eli merilehmät vierailevat välillä sukelluskeskuksen kotirannassa, ja kaiken kukkuraksi tarjolla on myös hylkyjä ja matalalla hiekkapohjalla tehtäviä makrosukelluksia.

Lembeh Strait – maailman paras makrosukelluskohde

Sulawesi Lembeh Strait
Mandariinikala Lembeh Straitin vesissä. Kuva: Dorothea Oldani / Unsplash

Manadosta on vain puolentoista tunnin ajomatka toiseen kuuluisaan sukelluskohteeseen. Lembeh Strait tunnetaan maailman parhaana muck diving eli makrosukelluskohteena.

Hiekkapohjat kuhisevat kummajaisia, jotka muistuttavat avaruusolioita: on toisiksi kaloiksi naamioituvia matkijatursaita, sateenkaaren väreissä loistavia vapaakiduskotiloita, pohjia pitkin käveleviä kaloja sekä muita pikkiriikkisiä meren ihmeitä.

Tutkijoiden mukaan Lembehin salmi on maailman merien lajirikkaimpia paikkoja. Vedenalaiskuvaajat rakastavat paikkaa, mutta värikkäistä koralliriutoista haaveilevien kannattaa suunnata Sulawesin pohjoiskärjen toisella puolella odottavalle Bunakenille.

Alueen laadukkaimpia sukelluskeskuksia on Bastianos Lembeh Resort.

Tangkokon kansallispuisto – näe sulawesinmakaki

Sulawesi
Sulawesimakakit ovat saaren näyttävimpiä asukkaita.

Aivan Lembeh Straitin vieressä sijaitsee Tangkokon kansallispuisto, joka on parhaita paikkoja bongata Sulawesin erikoisia eläimiä pinnan päällä. Täällä elää niin pieniä ja kiehtovia kummituseläimiä kuin komeapärstäisiä sulawesinmakakejakin.

Kansallispuiston päämajan luona on muutama majatalo.

Togian-saaret – chillailijan Sulawesi

Togian-saarille (kirjoitetaan myös Togean Islands) pääseminen vaatiikin jo sitten enemmän aikaa, vaivaa ja hermoja. Liikkuminen on hidasta ja laivayhteydet säännöllisen epäsäännölliset. Vaivat palkitaan upealla saaristolla, joka tuntuu ajan unohtamalta.

Periltä löytää rentoa reppureissutunnelmaa ja kirkasta, turkoosia merta. Saaria ympäröivät upeat koralliriutat. Togian sijaitsee suurella ja syvällä lahdella, jota Sulawesi suojaa kolmelta suunnalta.

Togean-saarilla sijaitsee kaksikin suomalaisvetoista sukelluskeskusta ja majataloa. Näistä kuuluisin on Sanctum Una-Una, joka sijaitsee Una-Una-saarella, joka nousee merestä pienenä tulivuorena.

Una-Una sijaitsee omassa rauhassaan hieman syrjässä muista Togian-saarista. Sukeltaminen on ensiluokkaista, ja täällä näkee niin riuttahaita kuin suuria barrakuda-tornadojakin. Myös hyvää makrosukeltamista. Hiekkarannat ovat Una-Unalla tummaa laavahiekkaa, vulkaanisella saarella kun ollaan.

Araya Dive Resort sijaitsee puolestaan Togianin suurimmalla saarella, Batudaka Islandilla, Bomban alueella, joka sekin sopii erinomaisesti sukeltamiseen.

Saariston nähtävyytenä on myös Mariona-järvi, jossa voi uida pienten ja harmittomien medusojen kanssa.

Togianille on laivayhteydet Gorontalosta ja Amapanasta. Gorontalo sijaitsee lähempänä Manadoa (reilu 10 tuntia bussilla), mutta täältä kulkee saaristoon vain yölaivoja eikä niitäkään joka päivä. Gorontaloon on myös lentoja Manadosta.

Ampanasta on päivittäinen pikaveneyhteys saaristoon, mutta tänne on vaivalloisempi matka Manadosta (24 tuntia bussilla). Sulawesin pääkaupungista Makassarista pääsee sentään lentämään Palun lentokentän kautta.

Sulawesin paras nähtävyys – Tana Torajan hautajaiset

Sulawesi
Sulawesin hautajaissaremoniat ovat maailman oudoimmat. Kuvassa kokonainen kallionseinä on koverrettu täyteen hautoja. Kuva: Arian Zwegers, Flickr CC

Sulawesin keskiosissa sijaitsevalla Tana Torajan ylängöllä elämä tuntuu pyörivän vain yhden asian ympärillä: hautajaisten. Toraja-kansan kummallisten hautajaisenojen ohella hämmästeltävää riittää heidän komeissa puutaloissaan.

Tana Torajan keskus on Rantepao, jonne pääsee Makassarista yöbussilla yhdeksässä tunnissa. Ampanasta matkaa kertyy noin 15 tuntia bussilla. Tana Torajan ylängölle voi myös lentää Makassarista.

Lue lisää: Tana Toraja ja Sulawesin erikoiset hautajaiset.

Makassar – Sulawesin pääkaupunki

Sulawesin pääkaupunki on Makassar, jossa ainoa syy vierailuun ovat hyvät lentoyhteydet. Tänne on lentoja Jakartasta ja Singaporesta ja Makassarista matkaa voi jatkaa ympäri Sulawesia.

Tanjung Bira – Sulawesin kauneimmat rannat

Sulawesin kauneimmat hiekkarannat löytyvät Tanjung Birasta noin kuuden tunnin bussimatkan päässä Makassarista.

Tanjung Bira tunnetaan myös hyvänä sukelluskohteena, jossa näkee paljon suuria otuksia kuten haita, rauskuja kesäkuusta marraskuulle. Valitettavasti alueella harrastetaan edelleen myös dynamiittikalastusta.

Tanjung Birasta löytyy reppureissaajille suunnattu majatalo ja sukelluskeskus Bira Dive Camp.

Wakatobin kansallispuisto

Sulawesin syrjäisessä kaakkoiskärjessä on Wakatobin kansallispuisto, joka koostuu saaristosta ja valtavasta koralliriutasta. Meri on parhaimmillaan aivan uskomattoman kirkasta, ja riutta elimistöltään yksi maailman monipuolisimmista. Riutalla elää 942 kala- ja 750 korallilajia.

Koettavana on niin hyvää makrosukeltamista kuin hyvällä onnella isojakin lajeja kuten delfiinejä ja valaita. Jacques Cousteaun kerrotaan kutsuneen Wakatobin riuttaa pinnanalaiseksi nirvanaksi.

Saaria asuttaa bajo-kansa, joka eli aikoinaan merimustalaiselämää eli kulki saarelta toiselle meren varassa eläen.

Wakatobin kansallispuistolle on haettu Unescon maailmanperintökohteen arvoa, mutta ainakin vielä toistaiseksi tuloksetta. Haasteena on ollut riutan kunnollinen suojelu.

Wakatobin pääsaari on Wangi-Wangi, jonka pienelle Matahora-lentokentälle on lentoja ainakin Makassarista. Wangi-Wangista käsin voi tutustua muuhun Wakatobin saaristoon.

Sulawesi sää ja ilmasto

Kuiva kausi kestää Sulawesilla huhtikuusta marraskuulle. Suosituimpia kuukausia ovat kesä-, heinä- ja elokuu. Sadekausi ajoittuu Suomen talvikuukausille, mikä vaikeuttaa matkustamista varsinkin syrjäisemmille paikoille. Bunakenilla voi kuitenkin hyvin sukeltaa myös sadekaudella.

Matka Sulawesille

Pygmy seahorse eli kääpiömerihevonen. Lembeh, Indonesia. Kuva: Timsimages UK / Shutterstock.com

Sulawesin tärkeimmät kaupungit ovat Makassar ja Manado, jotka sijaitsevat saaren vastakkaisissa päissä. Erityisen viehättäviä paikkoja ne eivät ole. Kaupunkien välillä on hyvin lentoja, ja lisäksi niihin on varsin hyvät lentoyhteydet vaikkapa Balilta, Jakartasta ja Singaporesta. Makassariin on tavannut olla lentoja myös Kuala Lumpurista.

Viime vuosina myös Sulawesin pienemmille paikkakunnille on avattu lentoyhteyksiä.

Suurin osa majoituksesta Sulawesillä on edullista ja edustaa puitteiltaan reppureissaajatyyliä.

Katso tarjoukset majoitukseen Makassarissa tai Manadossa.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Indonesiaan ja vertaa maan sisäisiä lentoja.

Sulawesin kokemuksia

Sulawesin kokemuksia kertoivat paratiisireportteri Ville Palonen sekä Sukellus Asiaan -blogin Niko ja Teija. Kerro omia vinkkejäsi Sulawesille ja auta muita matkailijoita suunnittelemaan ikimuistoiset Sulawesin-seikkailut.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi