Sumatra – sukellusta, orankeja ja laiskottelua Toba-järvellä

Sumatra on suuri (lue: aivan valtava!) saari Malesian ja Singaporen vieressä. Matkailijan kannalta Sumatran mielenkiintoisinta aluetta on saaren pohjoisosa, jossa sijaitsevat Sumatran kuuluisimmat nähtävyydet kraatterijärvi Toba ja Bukit Lawangin orankikikeskus. Molemmat sijaitsevat kohtuullisen matkan päässä Sumatran pääkaupungista Medanista.

Sumatran kolmas vetonaula on aivan Sumatran pohjoiskärjessä Banda Acehin edustalla sijaitseva Pulau Weh, yksi Indonesian parhaista sukelluskohteista. Surffareita Sumatralle houkuttelevat syrjäiset, huikean upeat Mentawai-saaret.

Ruuan suhteen Sumatra on sama Indonesialle kuin Italia Euroopalle: Padangin alueen ravintoloita löytää ympäri Indonesiaa.

Sumatran orangit

Sumatra oranki
Orangit ovat mahtavia ja sympaattisia ihmisapinoita. Kuva: Ville Palonen

Sumatra on Borneon ohella maailman ainoa paikka, jossa elää orankeja, sympaattisia metsien miehiä. Paras paikka tutustua Sumatran orankeihin on Pohjois-Sumatralla sijaitseva Bukit Lawang, jossa metsähakkuiden orvoiksi jättämiä orankeja sopeutetaan takaisin luontoon.

Kylä sijaitsee aivan mahtavan Gunung Leuserin kansallipuiston, Unescon maailmanperintökohteen, vieressä. Bukit Lawangista voi lähteä eri pituisille patikkaretkille tai vaelluksille – orankeja näkee Bukit Lawangin edustalla viidakossa yleensä jo lyhyen kävelyn jälkeen.

Ja vaikkei viidakkoon syystä tai toisesta aikoisikaan, orankeja näkee myös kylän vieressä ruokintalavalla, jossa vasta viidakon tavoille sopeutuvia orankeja avustetaan.

Gunung Leuserin kansallispuisto

Sumatran sademetsät kuuluvat maailman upeimpiin. Sumatralla asuu sumatranorankien lisäksi monia muitakin endeemisiä ja äärimmäisen uhanalaisia lajeja kuten sumatrantiikeri, sumatrannorsu ja sumatransarvikuono.

Valitettavasti Sumatran luonto on todella uhanalaista, kun suurin osa Sumatran sademetsistä on raivattu palmuöljyviljelmiksi.

Onneksi luontoa on myös suojeltu. Gunung Leuserin kansallispuisto ja kaksi muuta vierekkäistä kansallispuistoa muodostavat yhdessä Unescon maailmanperintökohteen nimeltä Sumatran trooppinen sademetsä. Sumatran sademetsän nimekkäin tukija on Leonardo diCaprio Foundation.

Paras paikka Sumatran sademetsiin tutustumiseen on juuri Gunung Leuserin kansallispuisto, johon tutustuu kätevimmin Bukit Lawangista käsin.

Sumatrantiikerin tai -sarvikuonon bongaaminen on lähes mahdotonta, mutta jo tieto siitä, että on samassa viidakossa niiden kanssa tekee fiiliksestä huikean.

Kraatterijärvi Toba – Sumatran paras chillailukohde

Toba-järvi
Toba on maailman suurin kraatterijävi. Kuva: Max Grabert, Flickr CC

Sumatralla sijaitsee myös Kaakkois-Aasian suurin järvi, kraatterijärvi Toba, jonka synnyttänyt tulivuorenpurkaus muinoin oli aiheuttaa koko ihmiskunnan tuhon.

Nykyisin tuhon ajatukset ovat järveltä kaukana: Toba on jo pitkään ollut reppureissaajien laiskottelupaikka. Syynä chillailun suosioon on se, että järvellä vallitsee täydellinen ilmasto: 900 metrin korkeudessa päiväntasaajalla on lempeän lämmintä muttei liian kuuma.

Lue lisää Toba-järvestä.

Pulau Weh ja sukellus Sumatralla

Pulau Wehin sukelluksilla voi nähdä vaikka panssarivaunun. Pulau Weh, Indonesia. Kuva: Longjourneys / Shutterstock.com

Sumatran pohjoisin osa Aceh tavattiin tuntea kahdesta asiasta: pitkästä sisällissodasta Indonesiaa vastaan ja vuoden 2004 tuhoisasta tsunamista, joka sai alkunsa maanjäristyksestä Acehin edustalla.

Sisällissota on historiaa – kiitos Martti Ahtisaaren vuonna 2005 tsunamin jälkimainingeissa neuvotteleman rauhan – ja tsunamin tuhotkin alkavat olla taakse jäänyttä aikaa.

Nykyisin Aceh tunnetaan parhaiten Pulau Weh -saaresta (Pulau We), joka lukeutuu Indonesian parhaisiin sukelluskohteisiin. Uneliasta pikkusaarta ympäröivät koralliriutat, joille voimakkaat virtaukset tuovat elämää: paholaisrauskuja, barrakudia, tonnikaloja ja jopa kettuhaita.

Pulau Weh -saaren sukelluskohteisiin kuuluu myös monen sukeltajan kehuma ”maailman paras mureenapaikka” ja sekä yösukelluksiin sopiva hylky.

Pulau Wehin hintataso on hiukan edullisempi kuin monessa muussa Indonesian sukelluskohteessa. Saari sijaitsee Acehin pääkaupungin, Banda Acehin, edustalla. Saarella on useita majapaikkoja, kuten ylistetty Pulau Weh Paradise.

Banda Acehissa sijaitsee kansainvälinen lentokenttä Sultan Iskandar Muda International Airport.

Padang ja Indonesian kuuluisin keittiö

Indonesian kuuluisin keittiö on kotoisin Padangista, varsin keskeltä Sumatran länsirannikkoa. Padang-keittiötä tarjoavia edullisia buffet-kanttiineita löytää kaikkialta ympäri Indonesiaa. Parhaimmillaan keittiö maistuu tietenkin herkun kotikaupungissa, noin puolen miljoonan asukkaan Padangissa.

Kovin paljon nähtävää Padangissa itsessään ei ruuan lisäksi ole, mutta Padang toimii porttina äärimmäisen kiehtoville Mentawaisaarille.

Padangista voi jatkaa matkaa myös Danau Maninjaulle, Tobaa pienemmälle ja vähemmän tunnetulle kraatterijärvelle.

Mentawai – heimoja ja surffareita

Sumatraan lasketaan mukaan myös pääsaarelta 150 kilometriä länteen sijaitsevat Mentawaisaaret. Mentawailla matkailijaa odottavat huikeat aallot, paratiisirannat ja eksoottiset heimot.

Pääsaari Siberutin viidakoisa asustaa edelleen perinteitään noudattavia metsästäjä-keräilijäheimoja.

Surffileirejä on paljon etenkin Siberutin kupeessa sijaitsevalla pienellä Pulau Masokut -saarella.

Mentawaisaarille pääsee laivalla Padangista.

Matka Sumatralle

Sumatra on päästä päähän 1700 kilometriä pitkä. Etäisyydet ovat pitkät, tosin lentoyhteydet eri puolille Sumatraa ovat parantuneet huimasti viime vuosina. Esimerkiksi Toba-järvelle on avattu uusi lentoyhteys.

Sumatran keskus on Pohjois-Sumatralla sijaitseva kahden miljoonan asukkaan Medan, josta on hyvät lentoyhteydet eri puolille Indonesiaa.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Indonesiaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi