Tulamben ja Balin upea Liberty-hylky

USAT Libertyn hylyllä voi sukeltaa ja snorklata. Bali, Indonesia. Kuva: Dudarev Mikhail / Shutterstock.com

Balin itärannikolla Tulambenissa sijaitseva USAT Liberty -hylky rankataan usein maailman parhaiden hylkyjen joukkoon – ja syystäkin. Sukeltaminen Liberty-hylyllä on yksi Balin parhaista elämyksistä.

Kyljellään makaava Liberty on komea hylky, jonka erityisenä valttina on se, että se sijaitsee matalalla lyhyen uintimatkan päässä rannassa. Kyseessä onkin yksi maailman harvoista huippuluokan hylyistä, jolla voi myös snorklata.

Hylyn matalimmat osat ovat vain viiden metrin syvyydessä, ja syvimmilläänkin sukelletaan vain 20 metrissä.

Sukeltaminen hylyn sisällä on helppoa ja turvallista (ei ahtaita loukkoja). Nähtävää on paljon. Hylkyä peittävät korallit (mahtavia viuhkakoralleja!) ja otuksia on todella monipuolisesti pikkuölliäisistä mustekaloihin, kalaparviin ja suuriin meriahveniin. Myös kilpikonnat ja mureenat viihtyvät hylyn kätköissä.

Libertystä saa hyvän kuvan jo parilla sukelluksella, mutta useallakaan sukelluksella ei taatusti ehdi kyllästyä.

Suurin osa sukeltajista saapuu retkelle Libertylle Amedista ja jopa Sanurista saakka, josta matkaa on reilut kaksi tuntia. Parhaiten Libertystä kuitenkin nauttii, kun yöpyy muutaman päivän Tulambenissa.

Hylyllä kannattaa sukeltaa mahdollisimman aikaisin aamusta, ennen kuin sukeltajat saapuvat kauempaa saarelta. Jos mahdollista, jopa heti auringonnousun jälkeen, jolloin on hyvät mahdollisuudet nähdä komeita humphead parrotfisheja.

Snorklaus Liberty-hylyllä

Liberty-hylyllä voi myös snorklata. Hylky näkyy jo ihan pinnan tasalta, mutta paljon hauskemmaksi snorklaaminen muuttuu, jos osaa vapaasukeltaa jo vaikka ihan 5–10 metrin syvyyteen. Näin pääsee hylyn ”sisälle” ja voi etsiskellä vaikkapa hylyn kätköissä viihtyviä suuria merikilpikonnia.

Eniten hylystä nauttii kuitenkin sukeltamalla.

Miten Liberty upposi?

Bali sukellus Tulamben hylky Liberty
Kuvat eivät tee oikeutta Tulambenissa sijaitsevalle Liberty-hylylle. Kuva: Antti Helin

Yhdysvaltain armeijan rahtilaivana toisessa maailmansodassa toiminut USAT Liberty oli matkalla Australiasta Filippiineille, kun se sai vuonna 1942 Balin edustalla osuman japanilaisen sukellusveneen torpedosta.

Laiva ei uponnut, vaan se onnistuttiin hinaamaan Tulambenin rantaan, jossa se lojui 21 vuotta. Kun vieressä sijaitseva Agung-tulivuori purkautui voimakkaasti vuonna 1963, hylky valui lähestyvien laavavirtojen voimasta rantaveteen, jossa se edelleen makaa.

Tulambenin hotellit ja ravintolat

Tulamben on itsessään rauhallinen kohde, josta löytyy kuitenkin muutama mukava ravintola pääkadun varrelta kuten Safety Stop ja Komang, jossa elävää musiikkia.

Aivan hylyn vieressä sijaitsee viihtyisä Liberty Dive Resort.

Varsinaiseen rantalomailuun Tulamben sopii huonosti: hiekan sijaan ranta koostuu isohkoista, pyöreäksi hioutuneista kivistä.

Seraya Secrets – makrosukellusta

Hylyn lisäksi Tulambenissa voi ihailla omituisia pikkuölliäisiä läheisellä lahdella Seraya Secrets – kohteessa, jota pidetään yhtenä Balin parhaista makrosukelluspaikoista. Tämä jäi itseltäni kokematta, koska opin paikasta vasta Tulambenilla käytyäni.

Seraya Secrets sijaitsee seuraavalla lahdella Tulambenista etelään.

Lue lisää Balin parhaista sukelluskohteista.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi