Hoi An – Vietnamin kaunein kaupunki

Japanilainen silta on yksi Hoi Anin suosituimmista nähtävyyksistä. Kuva: Worradirek / Shutterstock

Hoi An on Vietnamin kaunein kaupunki. Pitkulaisen Vietnamin puolivälissä sijaitsevan Hoi Anin vetonauloja ovat pittoreskit kävelykadut, tunnelmalliset temppelit, eksoottinen tori sekä ensiluokkainen katuruoka.

Ranskalaisilla on sanonta: ”C’est une bordelle.”

Se tulee ensimmäisenä mieleen Hoi Anin vanhassa kaupungissa, jossa tuntuu olevan aina meneillään valokuvienottamishärdelli. Hirmuinen määrä ihmisiä ottaa kuvia toisistaan poseeraamassa Hoi Anin kauniiden vanhojen kauppiastalojen edessä.

Tuntuu kuin Vietnamin jokainen länsimainen (ja kiinalainen) matkailija olisi yhtä aikaa Hoi Anissa. Ja varmaan aika moni onkin. Hoi An on paitsi Vietnamin kaunein kaupunki, myös koko maan suosituimpia matkakohteita. Syynsä on varmasti myös sillä, että Hoi An julistettiin Unescon maailmanperintökohteeksi jo vuonna 1999.

Hoi Anin kadut on koristeltu paperilampuilla. Kuva: Ville Palonen

Onneksi hälinä rauhoittuu hieman illan lähestyessä. Tai sitten hälinään vain tottuu. Suosiosta huolimatta Hoi An onnistuu lopulta lumoamaan kyynisenkin matkailijan. Postikorttimainen keskusta on kerta kaikkiaan niin kaunis.

Hoi An on osastoa turismus maximus – mutta aika hauska sellainen. Ja jos väengungos alkaa ahdistaa, ahdistuksen voi aina huuhtoa alas oluella, joka virtaa Hoi Anissa halpana ja vuolaana.

Hoi Anin keskustaa jakavan kanavan ”toisella puolen” saa joenvarren ravintoloista lasin olutta 4000 dongilla. Lasillisiahan pitäisi juoda puoli tusinaa, jotta saisi euron täyteen! Eurolla kun saa noin 25 000 dongia.

Kun miehet katoavat oluelle, viihtyvät naiset ostoksilla. Hoi An on kaiketi Vietnamin paras paikka shoppailuun. Joka toinen kauppa tarjoaa houkuttelevia vaatteita, kenkiä, koruja ja laukkuja lähes vastustamattomaan hintaan. Myös räätäleitä on paljon: mittatilauksena saa niin puvun, leningin kuin nahkatakinkin. Hinta ei päätä huimaa – mutta kympin maksavalta mekolta on toisaalta turha odottaa aivan huippulaatua.

Kauppojen lisäksi kauniissa, vanhoissa taloissa on viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita.

Hoi Anissa on Aasian parhaiten säilyneitä historiallisia keskustoja.

Hoi Anin vanhankaupungin näkee puolessa päivässä, mutta moni jää paljon pidemmäksi aikaa. Hoi An on hyvä paikka hengähtää Vietnamin-reissulla, ja kaupunki sijaitseekin sopivasti maantieteellisesti maan puolivälissä. Hoi Ania voi ajatella vaikka puolimatkan krouvina.

Loppujen lopuksi katujen eläväisyys on paluuta menneeseen. Aikoinaan Hoi An oli Vietnamin tärkeimpiä ja vilkkaimpia kauppasatamia. Kun kauppareitit vaihtoivat paikkaa, unohtui Hoi An pitkäksi aikaa omaan rauhaansa. Sen takia sen vanha keskustakin on säästynyt.

Hoi Anin nähtävyydet

Hoi Anissa on monta komeaa temppeliä. Kuva: R.M. Nunes / Shutterstock

Hoi Anissa saa helposti kulumaan useammankin päivän. Shoppailun ja kahviloissa istumisen lisäksi voi käydä sisällä temppeleissä ja vanhoissa perinnetaloissa. Moni ravintola järjestää kokkikursseja.

Hoi An Handicraft Workshopissa voi katsella, kuinka käsityöläiset valmistavat paperilyhtyjä, saviruukkuja ja muita perinnetöitä.

Vihanneskauppiaita Hoi Anin torilla. Kuva: Pia Staigmueller / Shutterstock

Monelle matkaajalle Hoi Anin paras nähtävyys on värikäs ja eksoottinen tori, jolla myydään vihanneksia, yrttejä, kaloja, eläviä kanoja ja ties mitä muuta. Tori on parhaimmillaan aamuvarhaisella. Usko meitä: torille pitää saapua aamulla viideltä tai viimeistään kuudelta, sillä paras vilinä alkaa hiipua jo aamuseitsemältä!

Hoi Anin torilla myydään eläviä kanoja. Kuva: Ville Palonen

Torilla olevassa kauppahallissa on parikymmentä pientä ruokatiskiä, joista saa taivaallisen hyvää ruokaa. Kokeile vaikkapa cao lauta: nuudeleita, rapeaksi paistettua possua, tuoreita yrttejä ja ituja.

Hoi Anissa pääsee perinteisen soutuveneen kyytiin. Kuva: Michal Jastrzebski / Shutterstock

Jokiristeilyllä pienen puuveneen kyydissä Hoi Anin näkee uudesta perspektiivistä. Veneen kyytiin joutuu lähes huomaamatta, jos istahtaa johonkin joen rannalla olevaan kahvilaan siemailemaan ihanan makeaa jääkahvia. Puoli tuntia soutuveneen kyydissä maksaa pari euroa.

Retket Hoi Anista

Hoi Ania ympäröivällä maaseudulla näkee vesipuhveleita. Kuva: Ville Palonen

Hoi Ania ympäröi kaunis maaseutu, johon voi tutustua pyöräretkellä tai skootterilla. Jos ei uskalla itse ajaa, on tarjolla moottoripyöräretkiä englantia puhuvan kuskin kyydissä (oppaiden liivikerho on nimeltään Easy Riders). Kokonaisen päivän kestävällä retkellä ehditään käydä My Sonin raunioilla, Ho Chi Minh Traililla, vähemmistökansan kylässä ja vesiputouksilla uimassa.

30 kilometrin päässä on Danang, Vietnamin viidenneksi suurin kaupunki, jonka vierellä on tunnelmallinen ja ehdottomasti päiväretken arvoinen Marmorivuori. Danangissa voi käydä Hoi Anista omatoimisesti vaikkapa skootterilla, mutta Marmorivuorelle on tarjolla myös opastettuja kierroksia.

My Sonin temppelirauniot. Kuva: Dinos Michail / Shutterstock

Päiväretkiä järjestetään My Soniin, Vietnamin tärkeimpään rauniokaupunkiin. Mikään pakollinen vierailukohde 300–luvulta 1300-luvulle kukoistaneen cham-kulttuurin pääkaupunki My Son ei ole: rauniokaupunki kärsi pahasti Vietnamin sodassa.

Sukeltaminen ja snorklaaminen onnistuvat Hoi Anin edustalla sijaitsevilla pienillä ja näteillä Cham-saarilla. Saariretket voi varata paikan päältä tai etukäteen netistä.

Hoi Anissa voi osallistua monenlaisille muillekin opastetuille kierroksille.

Hoi Anin rannat

Ang Bang on Hoi Anin ympäristön paras hiekkaranta. Kuva: Chris Howey / Shutterstock

Hoi Anin vierestä alkavat hiekkarannat jatkuvat 40 kilometrin matkan Danangiin asti. Alue tunnetaan myös nimellä China Beach – vuosikymmenten takaisin televisiosarjan mukaan.

Rannoille karauttaa Hoi Anista kätevästi päiväressulle polkupyörällä tai skootterilla, mutta rannoilla on myös hotelleja ja majataloja, jos haluaa asua China Beachin varrella.

An Bang -ranta Hoi Anin lähellä. Kuva: Nguyen Duc Hieu / Shutterstock

Hoi Ania lähin Cua Dai -ranta ei ole kummoinen, mutta seuraava An Bang Beach on jo aivan kelvollinen rantakohde. An Bang on myös tunnelmaltaan rennompi: biitsiltä löytyy mm. rantabaareja, joissa voi pelailla biljardia tai loikoilla riippumatossa.

Hoi An – ravintolat ja katuruoka

Katuruokakauppiaita Hoi Anissa. Kuva: Gina Smith / Shutterstock

Hoi Anissa pitää herkutella. Hinnat ovat niin maltilliset, että kaikkea kannattaa kokeilla. Hoi Anissa yhdellä eurolla saa jääkahvin, oluen, annoksen katuruokaa tai nuudeliaterian torilla.

Hoi An on kuuluisa nimenomaan katuruoastaan. Kuuluisin annos lienee cao lau (nuudeleita, possua, yrttejä), jota on vaikea löytää muualta kuin Hoi Anista.

Lao cau -nuudeliannos. Kuva: Vietnam image / Shutterstock

Paikallisia herkkuja on tarjolla kauppahallissa jo aamuvarhain. Päiväsaikaan katuruokaa on tarjolla rajoitetusti (herkullisia lihavartaita sun muuta pikkupurtavaa toki löytyy), mutta hämärän laskeuduttua alkaa jokailtainen ruokafestivaali.

Pikkuruisissa katukeittiöissä ruoka-annokset maksavat noin euron – illalliseksi kannattaa kokeilla useammankin kojun antimia! Kaupungissa järjestetään myös opastettuja katuruokakierroksia.

Hoi Anin ravintoloista mainitsemisen arvoinen on Morning Glory Restaurant, yksi kaupungin parhaista ravintoloista. Annokset maksavat muutaman euron. Vastapäätä sijaitseva Reaching Out on kuulovammaisten pyörittämä kahvila, jossa jääkahvi suodatetaan hauskasti suoraan jäitä täynnä olevaan lasiin.

Hoi An – hotellit

Tyypillinen hotelli Hoi Anissa. Kuva: Maodoltee / Shutterstock

Hoi Anista löytää majoitusta joka kukkarolle. Jopa 10 euron hostelleja on tarjolla, mutta paljon enemmän valinnanvaraa löytyy keskihintaisissa 30-60 euron hotelleissa.

Edulliset majatalot ovat keskittyneet vanhankaupungin kupeeseen, viiden minuutin kävelymatkan päähän Hai Ba Trung Streetille ja lähikulmille.

Keskihintaisten hotellien aatelia on Nhi Nhi. Hotelli sijaitsee rauhallisella kadulla, ja vanhaankaupunkiin on vain muutaman minuutin kävelymatka. Hotellissa on siistit ja tilavat huoneet, joista löytyy mm. ilmastointi ja talletuslokero. Täällä aiomme asua uudestaan, kun pistäydymme seuraavan kerran Hoi Anissa. Samaa mieltä tosin taitavat olla monet muutkin Nhi Nhi -hotellissa vierailleet – kannattaa varata etukäteen!

Hoi Anista löytyy monta muutakin keskihintaista hotellia, jotka ovat saaneet erinomaiset arvostelut.

Hoi Anissa on mahdollisuus hemmotella itseään (ja matkakumppania!) todella kohtuullisella tukolla dongeja. Miltä kuulostaisi lomailu omassa rauhassa, trooppisen puutarhan keskellä, mutta silti vain kolmen kilometrin päässä kaupungista? Sellainen paikka on tyylikäs boutique-hotelli Hoi An Ancient House Village, josta saa kahden hengen huoneen alle 70 eurolla!

Toinen saman hintaluokan boutique-hotelli – mutta kaupungin alueella – on Lantana Hoi An Boutique.

Monen pienemmän hotellin aamiaisvaihtoehtoja ovat joko länsimainen aamiainen (paahtoleipää ja munia) tai vietnamilainen instituutio, suuri kulhollinen höyryävän herkullista pho-keittoa. Pidä mielessä, että tylsää munakokkelia voi syödä aivan riittävästi myös kotona!

Katso tarjoukset Hoi Anin hotelleihin.

Matka ja lennot Hoi Aniin

Hoi Aniin lennetään Da Nangin lentokentän (DAD) kautta. Danangin lentokentältä ei ole suoraa bussia Hoi Aniin, joten jos haluaa ehdottomasti käyttää julkisia, on lentokentältä suunnattava Hoi Aniin Danangin bussiaseman kautta.

Vaivattomampi vaihtoehto on taksi: 30 kilometrin taksimatka Danangin lentokentältä Hoi Aniin maksaa vain muutaman euron ja kestää kolmisen varttia.

Danangiin on paljon edullisia lentoja eri puolelta Vietnamia – lento Hanoista tai Saigonista maksaa noin 50 euroa.

Katso lentotarjoukset Danangiin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi