Katuruokakierros Hanoissa

Hanoi Street Food Tour -ruokakierroksella osallistujat saavat kokeilla, onko paperinohuiden banh cuon -lettujen valmistaminen niin helppoa kuin miltä se näyttää. Kuva: Ville Palonen

Opastettu katuruokakieros on erinomainen tapa tutustua Vietnamin ruokakulttuuriin. Hanoissa ruokakierrokselle pääsee kävellen tai skootterin kyydissä.

Teksti ja kuvat Ville Palonen

Katuruokakierros skootterin kyydissä alkaa, kun opas hakee meidät hotellilta. Laitamme kypärät päähän ja pujottelemme vanhankaupungin kuhisevien katujen läpi Hanoi Street Food Tourin toimistolle.

Vaikka ajamme hitaasti liikennevirran mukana, skootterin tarakalla istuessa liikenne tulee iholle aivan eri tavalla kuin jalkaisin liikkuessa.

Hanoi Street Food Tourin ruokakierrokset

Kaikki Hanoi Street Food Tourin kuskit ovat naisia. Kuva: Ville Palonen

Hanoi Street Food Tour aloitti katuruokakierrokset viitisen vuotta sitten. Samoihin aikoihin Hanoi valittiin maailman parhaiden katuruokakaupunkien joukkoon.

Firman kaikki 20 opasta ovat pari-kolmekymppisiä naisia. Myös skootterikierroksen kuskit ovat naisia – he kun ajavat siistimmin ja turvallisemmin kuin miehet.

Hanoi Street Food Tour on TripAdvisorin suosittelema, ja siksi suosittu: kierros on parasta varata päivä tai pari etukäteen. 3-4 tunnin mittaisia kierroksia tehdään joka päivä sekä kävellen että skootterien kyydissä. Yleensä skootterikierroksella ei ole yhtä paljon osallistujia kuin kävelykierroksella, sillä hinta on kaksinkertainen. Molemmilla kierroksilla käydään kuitenkin samoissa ravintoloissa (itse osallistuin vertailun vuoksi molemmille kierroksille).

Joskus osallistuja haluaa perua skootterikierroksen nähtyään Hanoin kaoottisen liikenteen omin silmin. Silloin Hanoi Street Food Tour tarjoaa lyhyen testiajelun skootterin kyydissä.

Katuruokakierros skootterin kyydissä

Mango on työskennellyt Hanoi Street Food Tourin oppaana viisi vuotta. Kuva: Ville Palonen

Tänään oppaana toimii 23-vuotias Tran Thi Hoai, lempinimeltään Mango, joka papattaa kuin konekivääri. Aluksi hän pyytää meitä esittelemään itsemme – neljä pariskuntaa Lontoosta, Nairobista, Hong Kongista ja Helsingistä – ja sitten saamme kuulla, mitä kierroksella on odotettavissa.

Mango kertoo, että tarkoitus on maistaa noin kymmentä ruokaa ja juomaa. Ravintolat on valittu paitsi laadun, myös hygienian perusteella. ”Itse en söisi esimerkiksi tuoreita yrttejä ihan jokaisessa katukeittiössä.”

On kolea talvi-ilta: lämpötila on kymmenisen astetta ja välillä tihuttaa vettä. Kaikilla osallistujilla on päällään kevyttoppatakit – paitsi brittitytöllä, joka hytisee pelkissä farkkushortseissa! Onneksi ajomatkan pysähdysten välillä kestävät vain muutaman minuutin.

Nom thit bo kho -salaatissa on raastettua papaijaa, yrttejä, pähkinöitä, ohuita paistisiivuja sekä makeita kuivalihalastuja. Kuva: Ville Palonen

Ensimmäinen ruoka on nom thit bo kho -salaatti. Se syödään jalkakäytävälle levitetyillä muovituoleilla istuen. Salaatissa on raastettua papaijaa, yrttejä, pähkinöitä, ohuita paistisiivuja sekä makeita kuivalihalastuja. Vietnamissa ruoka syödään puikoilla, mutta opas lohduttaa että tyyli on vapaa, kunhan ruoka menee suuhun!

Lähes läpinäkyvien banh cuon -riisilettujen täytteenä on porsaanlihaa ja sieniä, päälle on ripoteltu sipulia ja kuivattua katkarapua. Kuva: Ville Palonen

Seuraavaksi vuorossa on pikkuruinen ravintola, jonka ovella höyrytetään banh cuon -riisilettuja. Ennen siirtymistä ravintolan pikkiriikkiseen yläkertaan saamme vuorollamme kokeilla, kuinka vaikeaa höyrytettyjen lettujen kääntäminen on.

Paperinohuiden lettujen täytteenä on porsaanlihaa ja sieniä, päälle on ripoteltu sipulia ja kuivattua katkarapua. Letut dipataan kastikkeeseen, jossa on kumquat-limetin mehua, chiliä ja possun keitinlientä.

Bun cha -lihapullia ja bia hoi -tuoreolutta

Yksi ruokakierroksen pysäkeistä on ravintola, jossa maistetaan neljää erilaista dumpling-nyyttiä. Kuva: Ville Palonen

Kierroksen edetessä osallistujat alkavat rentoutua mopedin tarakalla. Kännyköitä kaivetaan esiin vauhdissa, ja lisää selfieitä päästään räpsimään minikokoisen Notre Damea muistuttavan katedraalin edessä. Ehdimme myös pistäytyä katedraalin lähellä olevaan buddhalaiseen temppeliin.

Katuruokakierroksella päästään maistamaan myös kevätrullia ja muita dumpling-nyyttejä, arrowroot-juuren tärkkelyksestä valmistettuja lasinuudeleita, sekä täytettyä banh mi -patonkia. Sen kuori on rapea ja rakenne höyhenenkevyt, sillä taikinasta vain 20% on vehnäjauhoja ja loput riisijauhoja.

Juomapuolella tutuksi tulevat bia hoi -tuoreolut, happy wateriksi kutsuttu riisiviina, sekä Hanoin oma erikoisuus, munakahvi.

Kierroksen kohokohta on bun cha, Hanoin kuuluisa lihapullaruoka. Annokseen kuuluu hiilillä grillattuja karamellisoituneita lihapullia, rapeaksi paistettuja possunviipaleita, sekä hapatettuja riisinuudeleita ja tuoreita yrttejä. Kastikkeena on kalalientä, johon on lisätty porkkanan- ja papaijansiivuja.

Kierroksen lopuksi on kehujen aika.

”Kävin kahdella katuruokakierroksella Saigonissa”, sanoo kolmikymppinen brittimies. ”Mutta tämä kierros oli ehdottomasti niitä parempi!”

Hanoi Street Food Tourin kävelykierros maksaa 18 euroa ja skootterikierros 40 euroa per osallistuja.

Lue lisää:

Kokkikurssi Hanoissa

Hanoin nähtävyydet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!