Vietnamin nähtävyydet

Joki virtaa riisipeltojen halki Ninh Binhissä. Kuva: John Bill / Shutterstock

Vietnamissa riittää nähtävyyksiä koettavaksi: niin kiehtovia kaupunkeja, historiaa kuin luonnonihmeitäkin. Tällä sivulla esitellään Vietnamin parhaat nähtävyydet.

Hanoi vai Saigon – kumpaan kannattaa matkustaa?

Thanh Nien -katu kulkee kapealla kannaksella Hanoin keskustan pohjoispuolella. Kuva: Jimmy Tran / Shutterstock

Moni matkustaa Vietnamiin pelkästään kaupunkilomalle. Vietnamin ykköskaupungin tittelistä kamppailevat tasaväkisesti pääkaupunki Hanoi ja bisneskeskus Ho Chi Minh City eli HCMC eli Saigon.

Hanoi henkii historiaa, HCMC kurkottaa kohti tulevaisuutta. Kun Hanoissa siemaillaan bia hoi -tuoreolutta, nautitaan Saigonissa Vietnamin parhaasta kahvilakulttuurista.

Vietnamin pääkaupunki Hanoi on perinteiden kaupunki, jossa on enemmän kiinnostavia nähtävyyksiä. Hanoi toimii porttina Vietnamin syrjäisiin pohjoisosiin, jossa elää monta kiehtovaa vähemmistökansaa. Hanoin lähialueen retkikohteista suosituin on tietysti Halong Bay.

Vietnamin suurimmassa kaupungissa, Saigonissa, puolestaan kokee kiihkeän nykypäivän – vaikka Bangkokin ja Kuala Lumpurin pilvenpiirtäjämaisemiin onkin vielä matkaa. Saigonista on myös paljon lyhyempi matka Vietnamin parhaille rannoille.

Quach Thi Trang -liikenneympyrä Saigonissa. Kuva: Thoai / Shutterstock

Jos aikaa riittää, matkusta maata pitkin kaupungista toiseen: pohjoisessa sijaitsevan Hanoin ja etelän Saigonin väliin mahtuvat suurin osa Vietnamin parhaista nähtävyyksistä.

Lue lisää Hanoista tai Saigonista.

Halong Bay – Vietnamin kuuluisin nähtävyys

Halong Bayn karstisaarten välissä on kelluvia kyliä. Kuva: Jimmy Tran / Shutterstock

Pohjois-Vietnamissa sijaitseva Halong Bay on Vietnamin kuuluisin luonnonihme. Unescon maailmanperintökohteeksi julistetun Halong Bayn smaragdinvihreästä merestä nousee lähes kaksi tuhatta erikoisen muotoista karstisaarta, joiden sokkeloissa risteillään perinteisillä dzonkki-purjealuksilla.

Halong Bay on Vietnamin suosituin nähtävyys ja suoraan sanoen aikamoinen turistirysä – mutta silti näkemisen arvoinen! Eihän risteilyaluksen kannella maisemia katsellessa haittaa, että samoilla vesillä seilaa tusinoittain muitakin aluksia.

Yhden ja kahden yön risteilyjä järjestetään Hanoista. Keskihintaisen kahden päivän risteilyn saa noin satasella, ja kolmen päivän retken 100-150 eurolla. Yksi todella kehutuista luksusristeilyfirmoista on Aphrodite Cruise.

Lue lisää Halong Baysta.

Hoi An, kaupunki johon kaikki ihastuvat

Japanilainen silta on yksi Hoi Anin suosituimmista nähtävyyksistä. Kuva: Worradirek / Shutterstock

Hoi An historiallinen kauppasatama, jota kutsutaan (aivan syystä) koko Vietnamin kauneimmaksi kaupungiksi. Pitkulaisen Vietnamin puolivälissä sijaitsevan Hoi Anin vetonauloja ovat pittoreskit kävelykadut, tunnelmalliset temppelit, eksoottinen tori sekä ensiluokkainen katuruoka. Hoi Anissa on lukemattomia vaattureita ja muutenkin hyvät ostosmahdollisuudet.

Hoi Anissa voi yhdistää kaupunkilomailun rantalomaan. Pitkä hiekkarantojen ketju jatkuu aina 40 kilometrin päähän Danangiin saakka. Hoi Aniin pääsee suomalaisten matkatoimistojen yhdistelmämatkoilla.

Hoi Anin majatalot ovat keskittyneet vanhankaupungin kupeeseen. Keskihintaisten hotellien aatelia on Nhi Nhi. Täällä aiomme asua uudestaan, kun pistäydymme seuraavan kerran Hoi Anissa!

Lue lisää Hoi Anista.

My Son – Vietnamin kuuluisin rauniokaupunki

My Sonin temppelirauniot. Kuva: Dinos Michail / Shutterstock

My Son on Vietnamin merkittävin rauniokaupunki ja Unescon maailmanperintökohde. Täältä käsin johdettiin tuhannen vuoden ajan (300-luvulta 1300-luvulle) Champa-imperiumia, joka kilpaili mahdissa Angkorin kanssa.

Valitettavasti amerikkalaiset pommittivat My Sonin melkein tuusan nuuskaksi yhden viikon aikana Vietnamin sodassa. Jäljellä on säästynyt vain vähän My Sonin menneestä loistosta.

My Son on silti kauniiden maisemiensa ansiosta käymisen arvoinen kohde, kunhan ei odota näkevänsä kovin mahtavia raunioita. My Soniin tutustutaan yleensä Hoi Anista käsin.

Keisarillinen Hue

Huen keisarillinen palatsi. Kuva: Amadeustx / Shutterstock

Vietnamin tärkein historiallinen matkakohde on keskellä Vietnamia sijaitseva Hue, Vietnamin viimeisten kuninkaiden entinen kotikaupunki. Vaikka Hue kärsi pahasti Vietnamin sodassa, se julistettiin vuonna 1993 Unescon maailmanperintökohteeksi esimerkkinä itäisestä feodaalisesta pääkaupungista.

Huea on entisöity ahkerasti viime vuosikymmenet. Tarkasti Feng Suin oppien mukaan rakennettu linnoitettu kaupunki alkaakin vihdoin taas näyttää upealta.

Huessa on hotelleja moneen makuun. Hinta-laatu -suhteeltaan suorastaan erinomainen hotelli on Jade Hotel. Eipä uskoisi, että alle 15 eurolla saa kunnostetusta huvilasta nätin huoneen, jossa on ilmastointi, wifi,  ja kaupungin pehmeimmät lakanat!

Lue lisää Huesta.

Dalat – ihana ilmasto ja vanhoja huviloita

Auringonnousu Dalatin kukkuloilla. Kuva: TBone Lee / Shutterstock

Kun Vietnamin sää kävin liian kuumaksi, ranskalaiset siirtomaaisännät pakenivat hellettä vuoristoon Da Lat -kaupunkiin.

Mäntymetsien ympäröimässä Dalatissa on säilynyt paljon kolonialismin ajan art deco -henkisiä huviloita. Täällä matkailijankin on mukava viilentyä muutaman päivän ajan ja nauttia upeista maisemista.

Dalatista löytyy myös yksi Vietnamin hienoimmista hotelleista, vuonna 1922 valmistunut Dalat Palace Heritage Hotel.

Edullisiakin majapaikkoja on Dalatissa vaikka kuinka. Katso tarjoukset Dalatin hotelleihin.

Da Latiin pääsee rantakohde Nha Trangista bussilla parissa tunnissa.

Mekongin suisto (Mekong Delta)

Nga Nam on yksi Mekongin Deltan kuuluisimmista ”kelluvista toreista”. Kuva: Phuong D. Nguyen / Shutterstock

Mekong Delta on Aasian tärkeimpiä suistoalueita – ja pakollinen kohde kaikille Kaakkois-Aasian mahtijoesta Mekongista kiinnostuneille. Tänne se päättyy.

Mekong-joen suistoalue on Vietnamin tärkeintä riisinviljelyaluetta, jossa eletään edelleen veden ehdoilla: paikasta toiseen liikutaan kanavia pitkin veneillä. Retkillä nähdään Mekongin varren vehreitä maisemia ja kanavia, kyliä ja toreja.

Mekongin suistoon tutustutaan useimmiten päiväretkellä Saigonista, mutta eniten alueesta saa irti omatoimisella muutaman päivän reissulla ja asumalla pikkukylissä.

Seikkailijan Pohjois-Vietnam

Pohjois-Vietnamissa vaelletaan etnisten vuoristokansojen mailla. Kuva: Ville Palonen

Pohjois-Vietnam on vuoristoista seutua, joka tunnetaan parhaiten etnisistä vähemmistöistään.

Suosituin tapa tutustua hmongien ja dzaojen arkeen on lähteä parin kolmen päivän mittaiselle vaellukselle pienestä Sapan turistikaupungista käsin. Vaelluksilla mukana on paikallinen opas, ja yöpyminen tapahtuu pikkukylien kotimajoituksissa.

Myös Bac Ha -kaupungin sunnuntaimarkkinat ovat loistava päiväretken kohde. Todellinen seikkailija voi vuokrata moottoripyörän, ja suunnata Kiinan rajalla sijaitsevan Ha Giang -provinssin syrjäisiin vuoristokyliin.

Lue lisää Sapan vaelluksista.

Lue lisää Bac Han sunnuntaimarkkinoista.

Lue lisää moottoripyöräretkestä Pohjois-Vietnamissa.

Son Doong – maailman suurin luola

Son Doong -luolaan kuljetaan valtavan Pääskyluolan (Hang En) kautta. Kuva: Vietnam Stock Images / Shutterstock

Son Doong -luola on mahtava luonnonihme. Maailman suurimman luolan katto on korkeimmillaan 200 metrissä, leveyttä on 150 metriä ja pituutta 5 kilometriä. Sisällä virtaa joki ja kasvaa viidakkoa. On aika julesvernemäinen kokemus seikkaila useiden päivien ajan maailman suurimman luolan sisällä.

Luolaan päästettiin ensimmäiset seikkailijaturistit vuonna 2013, ja kohde on edelleen varsin eksklusiivinen. Helpommin matka järjestyy samalla alueella sijaitseviin Thien Duong ja Tien Son -luoliin, upeita elämyksiä molemmat.

Lue lisää Son Doong -luolasta.

Vietnamin retket, kierrokset ja kuljetukset

Voit varata kätevästi netistä Vietnamin retket, opastetut kävelykierrokset ja muut aktiviteetit.

Vietnam-matkaopaskirja

Osta matkalle mukaan suomenkielinen matkaopaskirja: Vietnam – suomalainen matkaopas.

Halvat lennot Vietnamiin

Vietnamiin lentää Suomesta esimerkiksi Turkish Airlinesin kyydissä yleensä edullisemmin kuin Finnairilla. Menopaluulento Hanoihin tai Saigoniin maksaa yleensä 500-700 euroa.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Vietnamiin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi