Vietnamin taksit – auto vai moottoripyörä?

GrabBike on kännykkäsovelluksen avulla toimiva taksipalvelu, jossa voi valita auton tai skootterin. Kuva: Ville Palonen

Vietnamin suurkaupungeissa, kuten Ho Chi Ming Cityssä ja Hanoissa, taksilla liikkuminen on erittäin edullista. Suurin osa taksikuskeista on rehellisiä ja ystävällisiä, mutta ikävä kyllä myös huijausyrityksiä tapahtuu. Nopein ja edullisin liikenneväline on moottoripyörätaksi. 

Teksti Ville Palonen

Vietnamissa taksilla matkustaminen on yleisesti ottaen helppoa, turvallista ja edullista. Takseissa on mittarit. Lähtöhinta on taksifirmasta riippuen 6000-10 000 dongia (0,2-0,4 euroa). Nyrkkisääntönä voi pitää, että kilometrin matka maksaa noin euron. Moottoripyörätaksin kyyti on jopa hiukan halvempi.

Varsinkin turistialueilla jotkut taksikuskit haluavat sopia matkan hinnan etukäteen. Yleensä tämä tarkoittaa tinkimisen jälkeenkin tuplahintaa: normaali pyyntö lyhyestä matkasta on 50 000 dongia (vajaa 2 euroa).

Varo huijaritakseja!

Suurin osa Vietnamin takseista on rehellisiä. Me onnistuimme ajelemaan Hanoissa ainakin parikymmentä kertaa taksilla, ennen kuin eteen osui ensimmäinen huijausyritys: kahden kilometrin matkan jälkeen mittari näytti lähes kymmentä euroa! Mehevän riidan jälkeen heitimme taksin takapenkille vain euron verran seteleitä, ja poistuimme paikalta ovet paukkuen.

Parin päivän kuluttua selvisi, miten temppu tehdään. Otin taksin, jonka mittaria tuijotin herkeämättä. Kuinka ollakaan, normaalin alun jälkeen mittari alkoi raksuttaa kymmenkertaisella nopeudella! Komensin kuskin pysähtymään ja ilmoitin, etten aio maksaa penniäkään. Kun astuin ulos ottamaan kuvaa auton rekisterinumerosta, kuski kaasutti karkuun takaovi levällään.

Luotettava taksi Vietnamissa

Taksilla uskaltaa ajella, kunhan pitää muutaman perusasian mielessä.

Kyydin hinta kannattaa olla edes suunnilleen tiedossa, jottei vahingossa maksa kymmenkertaista summaa.

Aina kun mahdollista, pyydä hotellin tai ravintolan henkilökuntaa tilaamaan taksi puhelimitse. Vaikka joutuisitkin odottamaan muutaman minuutin, ei luotettavien taksifirmojen kanssa tarvitse pelätä peukaloituja mittareita – ja jos unohdat tavaroitasi takapenkille, kuski voidaan jäljittää jälkikäteen.

Saigonissa luotettavia taksifirmoja ovat Vinasun tai MaiLinh.

Voit myös tilata luotettavan taksin itse Grabin tai Uberin kännykkäsovelluksilla. Tällöin hintakin on selvillä jo ennen matkaa.

Moottoripyörätaksi on autoa nopeampi

Taksilla liikkuminen Hanoin ja Saigonin ruuhkaisilla kaduilla voi olla tuskastuttavan hidasta. Skootteri on nopein kulkuneuvo: muun liikenteen seassa on helppoa pujotella, ja yksisuuntaiset kadut ja punaiset valot ovat enemmänkin suosituksia kuin pakottavia sääntöjä.

Moottoripyörätaksin kyydissä liikkuminen on nopeaa, edullista ja jännittävää. Kaoottisen liikenteen seassa puikkelehtiminen ei sovi heikkohermoisille, mutta kokemus on takuulla ikimuistoinen.

Vielä muutama vuosi sitten moottoripyörätaksit norkoilivat joutilaan näköisinä kadunkulmissa. Nykyään GrabBike-firman kuskit tunnistaa vihreästä takista ja vihreästä kypärästä.

GrabBike toimii samalla tavalla kuin Uber (jolla myös on skoottereita ja autoja Vietnamissa):

Lataa ilmainen kännykkäsovellus, joka paikantaa sinut. Valitse määränpää sekä kulkuneuvo (vaihtoehtoina skootteri ja eri kokoisia autoja). Sovellus kertoo kuskin nimen, saapumisajan (yleensä pari minuuttia) sekä hinnan.

Kahden kilometrin matka skootterin kyydissä maksaa noin euron. Matka maksetaan kuskille käteisellä (eli sovellukselle ei anneta luottokorttitietoja tms).

Kuskit ajavat siististi ja kyyti tuntuu turvalliselta, jos on istunut moottoripyörän kyydissä ennenkin. Ainoa haittapuoli ovat pilipalikypärät, jotka tuskin suojaavat tarpeeksi onnettomuuden sattuessa.

GrabBike toimii Hanoissa, Ho Chi Minh Cityssä, ja Da Nangissa sekä muissa Kaakkois-Aasian maissa kuten Singaporessa, Malesiassa, Thaimaassa ja Filippiineillä.

Lentokenttätaksi Vietnamissa

Lentokenttäkuljetukset kannattaa varata hotellin kautta. Pyydä etukäteen varaamaasi hotellia hakemaan sinut kentältä, ja tilaa lähtiessä taksi hotellin vastaanotosta.

Hanoissa matka lentokentältä kaupunkiin kestää 30-45 minuuttia ja maksaa noin 15 euroa. Paluumatka kaupungista kentälle on hiukan halvempi, noin 12 euroa.

Voit varata myös kätevästi netistä Vietnamin lentokenttäkuljetukset.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi