Hanoin nähtävyydet

”Train Street” on noussut yhdeksi hanoin epävirallisista nähtävyyksistä. Kuva: Usoltceva Anastasiia / Shutterstock

Hanoin kiinnostavimmat nähtävyydet löytyvät kätevästi vanhankaupungin alueelta. Parasta Hanoissa on paikallisen elämänmenon seuraaminen Hoan Kiem -järvellä, Dong Xuan -torilla ja erikoisen Train Streetin varrella.

Hoan Kiem -järvi

Hoan Kiem -järven rannalla aamu alkaa aerobicilla. Kuva: Ville Palonen

Hanoin vanhan keskustan eli Old Quarterin eteläpuolella sijaitsee muutaman hehtaarin kokoinen Hoan Kiem -järvi. Keskeisestä sijainnistaan huolimatta järveä ympäröivä puisto on rauhan tyyssija – ainakin Hanoin asukkaille.

Järven rannoilla riittää vilinää jo aamukuudelta: on lenkkeilyä, painonnostoa, jumppaa, venyttelyä, aerobicia. Liikkeellä on satoja paikallisia tekemässä liikunnallista aamunavausta. Varhainen aamu onkin paras aika kiertää pikkuista järveä.

Toimintaa riittää myös viereiselle aukiolle: Ly Thai To -patsaan vieressä tanssitaan latinomusan tahdissa ja tehdään hengitysharjoituksia, pelataan futista ja jumpataan kaiutinkaapeista jytisevän teknon tahdissa. Täällä pääsee ihmettelemään jopa naurujoogan harrastajia!

Hoan Kiem -järveen liittyy tietenkin legenda. Tarinan mukaan 1400-luvulla Vietnamin hallitsija Le Loi sai jumalilta taikamiekan, jolla karkotti maahan tunkeutuneet kiinalaiset. Myöhemmin, kun Le Loi oli soutelemassa järvellä, kilpikonnajumala Kim Qui ilmestyi vaatimaan miekkaa takaisin. Järven nimi, Hoan Kiem, tarkoittaakin ”palautetun miekan järveä”.

Kilpikonnajumala Kim Qui ja maaginen miekka. Kuva: Ville Palonen

Hoan Kiem -järvessä asui oikeitakin kilpikonnia. Viimeisen järvessä asuneen kilpikonnan – jota paikalliset kutsuivat Isoisäksi – uskottiin olleen ainakin sata vuotta vanha. Se kuoli vuoden 2016 tammikuussa. Nyt kilpikonnista muistuttaa enää järven keskellä kohoava Kilpikonnatorni.

Hoan Kiem -järven pohjoispäädyssä on pieni saari, jolta löytyy kaunis kungfutselaisuutta ja taolaisuutta yhdistelevä Ngoc Son Temple eli Jadevuoren temppeli. Pääsylippu maksaa euron.

Dong Xuan on Hanoin vilkas kauppahalli

Hanoin Dong Xuan -torilla näkee todella kukkuroilleen lastattuja skoottereita. Kuva: Ville Palonen

Vanhankaupungin pohjoisosassa sijaitseva Dong Xuan -kauppahalli ja sitä ympäröiville kaduille levittäytynyt laaja markkina-alue on kiehtova paikka. Kauppahallin sisällä myydään toinen toistaan eksoottisempia mausteita (mm. kuivattuja merihevosia), vaatteita ja kaikenlaista krääsää.

Ulkona viliseviltä kaduilta löytyy lähes kaikkea mahdollista ruokaa: yrttejä, vihanneksia, hedelmiä, lihaa, kalaa, sammakoita, simpukoita, etanoita ja matoja. Kyllä, luit oikein – mekin maistoimme katukeittiössä paistettua matojauhelihapihviä. Toki torialueen katukeittiöistä saa tavallistakin ruokaa.

Dong Xuan Market, Hanoi. Kuva: Ville Palonen

Kauppahallin pohjoispuolella kulkeva katu on hyvä paikka bongata todella täyteen lastattuja skoottereita, joiden kyydissä suurin osa tavaroista kulkee.

Dong Xuan Market on loistava paikka shoppailla tuliaiskahvia, sillä vietnamilainen kahvi on torilla edullisempaa kuin turistikatujen lukemattomissa kahvikaupoissa.

Long Bien, Eiffelin suunnittelema silta

Long Bien -silta Hanoissa. Kuva: Jimmy Tran / Shutterstock

Kun Gustave Eiffelin suunnittelema silta valmistui vuonna 1902, se oli yksi Aasian pisimmistä. Sillan muhkeat teräspalkit tuovatkin mieleen nurin kaatuneen Eiffelin tornin.

Long Bien -silta alkaa Dong Xuan -torin liepeiltä ja kulkee Punaisenjoen yli puolentoista kilometrin matkan. Siltaa pitkii huristaa katkeamaton jono mopoja ja polkupyöriä, mutta sen voi ylittää kävellenkin. Long Bien -silta on Hanoin hääparien suosima valokuvauspaikka.

Ho Chi Minhin mausoleumi

Ho Chi Minhin mausoleumi Hanoissa. Kuva: Photomaxx / Shutterstock

Yön pimeinä tunteina Setä-Ho varmasti kääntyilee tuohtuneena haudassaan. Jykevä, harmaa mausoleumi on kaikkea muuta kuin mitä hän itse halusi. Ho Chi Minh (1890-1969) toivoi, ettei hänen haudallaan tuhlattaisi hyvää viljelysmaata.

Nyt Ho Chi Minhin mausoleumi on Hanoin suosituimpia nähtävyyksiä – paikka on etenkin vietnamilaisten turistien suosiossa. Vierailu kannattaa suunnitella tarkasti, sillä Ho Chi Minhin mausoleumin aukioloajat ovat erikoiset: mausoleumiin pääsee ainoastaan klo 8-11 (tiistai-keskiviikko-torstai sekä lauantai-sunnuntai). Kaiken kukkuraksi mausoleumi on suljettu syyskuun alusta marraskuun alkuun, kun Setä-Ho matkustaa Moskovaan vuosittaiseen ehostukseen.

Mausoleumin edessä olevalla Ba Dinh -aukiolla järjestetään lipunnostoseremonia joka aamu kello kuusi.

Ho Chi Minhin mausoleumiin pitää pukeutua kunnioittavasti. Sisään ei pääse shortseissa tai minihameessa.

Hoa Lo -vankilamuseo eli Hanoi Hilton

Hoa Lo -vankilamuseossa patsaat on lukittu jalkapuihin. Kuva: Ville Palonen

Ranskan siirtomaa-ajan karuun puoleen voi tutustua Hoa Lo -vankilamuseossa, jonka tarjonta keskittyy esittelemään Vietnamin itsenäisyystaistelijoille 1900-luvun alkupuolella tehtyjä julmuuksia. 1950-luvulla vankilassa virui jopa 2000 vankia, vaikka tilat oli alunperin suunniteltu ainaostaan 600 hengellä.

Hoa Lo -museon kiertää tunnissa, ellei halua lukea joka ikistä infotaulua. Vitriineissä on valokuvia ja vankien asuja, pimeissä selleissä istuu luonnollisen kokoisia patsaita jalkapuihin lukittuina. Museon vakuttavin esine on kuolemaantuomittujen sellien lähelle pystytetty ranskalainen giljotiini.

Turistien keskuudessa Hoa Lo tunnetaan parhaiten amerikkalaisten sotavankien antamasta ironisesta lempinimestä Hanoi Hilton. Vankilan asukkaista kuuluisin lienee senaattori John McCain, jonka lentämä hävittäjä ammuttiin alas syksyllä 1967. McCain oli sotavankina yhteensä viisi ja puoli vuotta. Hoa Lo -museossa on esillä John McCainin lentohaalari kypärineen.

Kirjallisuuden temppeli

Kirjallisuuden temppelin sisäänkäynti Hanoissa. Kuva: Traveller. P / Shutterstock

Parin kilometrin päässä Hanoin vanhastakaupungista sijaitseva Kirjallisuuden temppeli (Van Mieu Temple) on omistettu kungfutselle ja oppineisuudelle. Vuodesta 1076, kuusi vuotta perustamisensa jälkeen, temppeli alkoi toimia myös Vietnamin ensimmäisenä yliopistona, jossa koulutettiin prinssejä sekä aristokraattisia virkamiehiä kuningaskunnan käyttöön.

Temppelialue on kaunis ja rauhallinen. Se koostuu viidestä pihasta, jotka on erotettu toisistaan tiilimuurein.

Vietnamilainen vesinukketeatteri

Thang Long Water Puppet Theatre on yksi Hanoin kuuluisimmista vesinukketeattereista. Kuva: Ville Palonen

Vesinukketeatteri on satoja vuosia vanha hanoilainen perinne. Värikkääksi maalatut, vedessä polskivat puunuket esittävät kalastajia, maanviljelijöitä, herrasmiehiä, kauniita neitoja ja kotieläimiä, ja herättävät eloon maaseudun elämän. Perinteinen orkesteri säestää tarinoita.

Puunuket ovat noin puolimetrisiä ja niitä liikuttavat vedenalaisten tankojen avulla ihmiset, jotka seisovat vyötäröä myöten vedessä verhon takana.

Eräs suosituimmista vesinukketeattereista on Hoan Kiem -järven koilliskulmassa sijaitseva Thang Long Water Puppet Theatre.

Train Street – elämää junaraiteilla

Rautatieaseman pohjoispuolella oleva Train Street on viralisesti junarata, mutta käytännössä yleinen katu. Kuva: Ville Palonen

Yksi Hanoin epävirallisista nähtävyyksistä on vanhankaupungin länsireunalla kulkeva junarata, Train Street. Erikoinen paikka näyttää kadulta, jonka keskellä kulkevat rautatiekiskot. Ja usko tai älä: kahdesti päivässä asukkaiden on siirrettävä tavaransa, kanansa, moponsa ja lapsensa turvaan ohi kolistelevan junan tieltä.

Train Streetillä voi kävellä täysin vapaasti: vaikka se onkin virallisesti junarata, käytännössä se on yleinen katu ja samalla satojen ihmisten etupiha. Paikasta on tullut turistien keskuudessa niin suosittu kohde, että raiteiden varrelta löytyy jopa kahviloita.

Kiinnostavin pätkä raiteita löytyy rautatieaseman pohjoispuolelta, Le Duan ja Phung Hung -katujen väliltä.

Lue lisää: Hanoi-matkaopas

Retket Hanoista

Voit varata kätevästi netistä Hanoin retket ja nähtävyyksien pääsyliput.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi