Vietnam-matkaopas

Vietnam vesipuhveli
Puhvelit ovat edelleen töissä Vietnamin vainioilla. Kuva: Ville Palonen

Vietnamista on muodostunut yksi Kaakkois-Aasian suosituimmista lomakohteista – ja hyvästä syystä. Matkailijaa odottavat Vietnamissa pitkät hiekkarannat, kiehtovat kaupungit Hanoi ja Saigon, historialliset nähtävyydet, syrjäiset vuoristokylät sekä Kaakkois-Aasian kenties paras katuruoka.

Ja kaikki tämä suorastaan pilkkahintaan: Vietnam on todella edullinen maa matkustaa.

Vietnam on monipuolinen matkakohde

Halong Bay
Halong Bayn karstisaarten välissä on kelluvia kyliä. Kuva: Jimmy Tran / Shutterstock

Vietnam on monipuolinen matkakohde sekä maantieteeltään että kulttuuriltaan. Vietnam on pitkä ja kapea: Eurooppaan sijoitettuna maa ulottuisi Jyväskylästä Budapestiin. Vietnamiin mahtuukin monenlaisia maisemia pohjoisen vuoristosta etelän tasaiseen Mekong-joen suistoon. Pinta-alaltaan Vietnam on vain vähän Suomea pienempi.

Maisemien lisäksi kulttuuri vaihtuu, kun Vietnamia matkustaa pohjoisesta etelään. Pohjoisen kiinalaisvaikutteet muuttuvat Etelä-Vietnamin leppoisaan kaakkoisaasialaisuuteen.

Maan pitkulaisen muodon takia matkailu Vietnamissa tapaa olla suoraviivaista: Vietnamissa matkustetaan yleensä rannikkoa pitkin pohjoisesta etelään tai toisin päin, ja pysähdytään suosituimmissa kohteissa.

Mutta Vietnamissa voi myös lähteä omille poluille – ja se kannattaa. Vietnamin vilkkaimpien turistikohteiden ulkopuolella ihmiset muuttuvat todella ystävällisiksi, ja maasta voi saada aivan toisenlaisen kuvan kuin pelkästään suosituimpia matkailukohteita kiertämällä.

Vietnam on kuin tehty omia polkujaan kulkevalle reppuselkäiselle tutkimusmatkailijalle!

Vietnam sopiikin monenlaiselle matkailijalle. Rantoja riittää rantalomailun ystävälle, historiaa kulttuurin ystävälle ja elävää kaupunkikulttuuria Vietnamin nykypäivästä kiinnostuneelle.

Eräs Vietnamin houkuttelevimmista puolista on todella edullinen hintataso – ja se pätee myös majoitukseen. Kahden hengen huone keskihintaisessa (eli todella siistissä ja mukavassa) hotellissa maksaa vaivaiset 20-50 euroa. Sadalla eurolla saa jo ehtaa viiden tähden luksusta!

Katso tarjoukset Vietnamin hotelleihin.

Vietnamin parhaat nähtävyydet

Hanoi vanhakaupunki
Hanoin sydämessä ovat tunnelmalliset vanhat korttelit. Kuva: Ville Palonen

Vietnam on jo kokonaisuutena paikka, jossa on käytävä ainakin kerran elämässä. Vietnam on uskomattoman kaunis maa maisemiltaan ja herkullinen ruualtaan.

Vietnamin pääkaupunki Hanoi ja bisneskeskus Ho Chi Minh City (Saigon) kuuluvat molemmat Aasian kiehtovimpiin kaupunkeihin.

Historiallisen asunsa säilyttänyt  Hoi An on puolestaan Aasian kauneimpia kaupunkeja. Vietnamin historiasta kiinnostuneiden kannattaa käydä myös vanhassa kuninkaallisessa pääkaupungissa Huessa.

Vietnamin luonnonnähtävyyksistä kuuluisin on Hanoin lähellä sijaitseva Halong Bay, kauniiden karstisaarten lahti. Halong Bayn risteilyt ovat supersuosittuja, joten ne kannattaa varata etukäteen netistä.

Mutta Vietnamissa on paljon muutakin nähtävää. Lue lisää Vietnamin nähtävyyksistä.

Rantaloma Vietnamissa

Phu Quoc ranta
Long Beach, Phu Quoc, Vietnam. Kuva: Hessbeck / Shutterstock

Vietnamilla on 3400 kilometriä pitkä rannikko, joten kenellekään tulee tuskin yllätyksenä, että Vietnamissa riittää myös hiekkarantoja.

Saaria Vietnamilla on kuitenkin varsin vähän, mikä tarkoittaa sitä, etteivät Vietnamin hiekkarannat ole useinkaan aivan samanlaisia maailmanluokan paratiisirantoja kuin vaikkapa Thaimaassa. Pienten ja idyllisten rantojen sijaan Vietnamista löytää pitkiä ja komeita hiekkarantoja.

Poikkeuksen tekee oikeastaan vain Phu Quoc -saari, joka muistuttaa tunnelmiltaan ja maisemiltaan muun Kaakkois-Aasian paratiisisaaria. Vietnamin toinen ikimuistoinen rantakohde on Con Dao, Vietnamin syrjäisin saari.

Vietnamin vilkkain rantakohde on puolestaan Nha Trang ja hyvänä kakkosena tulee Saigonin lähellä sijaitseva Phan Thiet / Mui Ne.

Pelkän rantalomailun sijaan Vietnam on parhaimmillaan kiertomatkakohteena, jossa tutustutaan maan kulttuuriin – löhöily rannoilla tulee mukavana bonuksena. Rantakohteen voikin Vietnamissa valita aika pitkälti valita sen mukaan, mikä sattuu olemaan sopivasti matkan varrella.

Aktiiviloma Vietnamissa

Sapa hmong
Pohjois-Vietnamissa vaelletaan etnisten vuoristokansojen mailla. Kuva: Ville Palonen

Vietnam on luonnoltaan monipuolinen: on vuoristoa ja luolia, sademetsiä ja Mekongin suisto, yksi maailman merkittävimmistä suistoalueista. Veneretken Saigonista Mekongin suistoon voi varata etukäteen netistä.

Varsinainen luontomatkailu on silti Vietnamissa edelleen varsin vähäistä. Helpoimpia paikkoja tutustua Vietnamin luontoon on Halong Bay -lahdella sijaitseva viidakkoinen Cat Ba -saari.

Vietnamin paras vaelluskohde on puolestaan Pohjois-Vietnamin vuoristossa sijaitseva Sapa, josta järjestettävillä vaelluksilla pääsee ihailemaan vuoristoon porrastettuja upeita riisiterasseja ja tutustumaan etnisten vähemmistökansojen kulttuuriin. Sapan vaellukset voi varata netistä.

Sapasta matkaa voi jatkaa Hà Giangiin, jonka kauniista vuoristoteistä on tullut suosittu kohde moottoripyöräretkelle.

Ha Giang Vietnam
Pohjois-Vietnamin Ha Giangissa odottavat upeat maisemat. Kuva: Ville Palonen

Vietnamissa voi toki myös sukeltaa, vaikka Vietnamin sukelluskohteet eivät kuulukaan Aasian parhaisiin.

Vietnamin sota ja turismi

vietcong tunneli chu chi
Mahtuisitko vietcong-sissien käyttämään tunneliin? Kuva: Chiakto / Shutterstock

Myönnetään: Vietnam tuo lähes vääjäämättä mieleen myös Vietnamin sodan. Sota kun on iskostettu Hollywood-elokuvilla lähtemättömästi mieliimme.

Vietnamin sodasta onkin tullut iso osa Vietnamin-matkailua – melkein jokainen matkustaja törmää siihen ainakin jossain muodossa, vaikkapa sitten vierailuna Saigonin vaikuttavassa War Remnants Museumissa. Suosittuja ovat myös päiväretket Saigonista sissien käyttämiin ahtaisiin Cu Chi -tunneleihin.

Lue lisää päiväretkistä Cu Chi -tunneleihin.

Sota tulee vastaan myös rantakohteissa kuten Con Daolla ja Phu Quocilla; molemmat saaret toimivat Vietnamin sodan aikaan vankileireinä.

Vannoutuneemmat sotaharrastajat voivat myös tehdä retket pitkin Ho Chi Minh Trailia tai käväistä DMZ-alueella, eli Pohjois- ja Etelä-Vietnamin välisellä ”demilitarisoidulla alueella”, jolla käytiin raskaita taisteluita.

Vietnamin kulttuuri

Vietnam vene
Hanoin eteläpuolella olevaan Huong Pagodaan kuljetaan veneellä. Kuva: John Bill / Shutterstock

Maantieteellisesti Vietnam kuuluu Kaakkois-Aasiaan, mutta kulttuurisesti Vietnamilla on paljon yhteistä Kiinan kanssa. Vietnamilaiset eivät tosin aina haluaisi sitä myöntää, sillä maiden pitkä yhteinen historia on kovin eripurainen.

Muun Kaakkois-Aasian rentoon elämänrytmiin tottuneelle suurin yllätys voikin olla Vietnamin vilske: 92 miljoonan asukkaan täyteen ahdettu maa käy paikoin samalla turbovaihteella kuin Kiina.

Kiinan tapaan Vietnamissa kunnioitetaan Kungfutsea, palvotaan esi-isiä ja harjoitetaan mahajana-koulukunnan buddhalaisuutta (muualla Kaakkois-Aasiassa on vallalla buddhalaisuuden theravadalainen koulukunta).

Kulttuurisesti Vietnam on paljon monimuotoisempi kuin uskoisi. Pohjoisen ja etelän välillä on suuria eroja. Pohjoisessa vietnamilaiset muistuttavat käytökseltään kiinalaisia, mutta etelässä vallitsee kaakkoisaasialaisempi elämänasenne.

Oma lukunsa ovat Pohjois-Vietnamin vuoristossa, Sapan alueelle, asuvat vähemmistökansat kuten hmongit, joilla on aivan omat tapansa ja kulttuurinsa.

Vietnamin kulttuurisiin kummallisuuksiin kuuluu Cao Dai -uskonto, joka vaikuttaa etenkin Etelä-Vietnamissa. Cao Dai yhdistelee kaikkia maailman valtauskontoja ja on tunnettu etenkin siitä, että pyhimykseksi tunnustetaan muun muassa kirjailija Victor Hugo.

Vietnam ei oikein tunnu Kaakkois-Aasialta, mutta ei se tunnu Kiinaltaan. Vietnam on maa kahden kulttuuripiirin rajalla – ja juuri se tekee Vietnamista ainutlaatuisen matkakohteen.

Lennot Vietnamiin

Vietnamiin lentää Suomesta esimerkiksi Turkish Airlinesin kyydissä yleensä edullisemmin kuin Finnairilla. Menopaluulento Hanoihin tai Saigoniin maksaa yleensä 500-700 euroa.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Vietnamiin.

Vierailu Vietnamiin on helppo yhdistää vaikkapa Thaimaan-matkaan, sillä Bangkokista on paljon lentoja Hanoihin ja Saigoniin.

Pakettimatka Vietnamiin

Vietnamiin pääsee Suomesta pakettimatkalle Saigoniin, Phu Quocin saarelle ja rantakohde Phan Thietiin.

Lue lisää pakettimatkoista Vietnamiin.

Vietnamin hotellit

Majoituksen hinta-laatusuhde Vietnamissa on erinomainen. Mukavan kahden hengen huoneen saa hyvältä sijainnilta selvästi alle 50 eurolla. Sadalla eurolla on mahdollisuus nauttia todellisesta luksuksesta!

Jos haluaa asua tyylillä Hanoissa, on Sofitel Legend Metropole Hanoi yksi Aasian legendaarisimmista hotelleista. Kolonialismin aikaa henkivässä hotellikaunokaisessa ovat asuneet niin Charlie Chaplin kuin Graham Greenekin.

Omia suosikkimme Hanoin keskustassa on Au Coeur d’Hanoi Boutique Hotel, jonka hinta-laatusuhde on suorastaan tyrmäävän hyvä. Loistava sijainti, avarat huoneet, runsas aamupala – Au Coeur d’Hanoi on tällä hetkellä suosikkihotellimme Hanoissa. Samalla kadulla on monta prameampaakin boutique-hotellia, mutta Au Coeur d’Hanoin siistit, modernit ja avarat huoneet ovat 40 euron hintaan lyömätön valinta.

Vastaava majapaikka Saigonissa on pieni ja viihtyisä Little Saigon Boutique Hotel – myös loistavalla sijainnilla Saigonin keskustassa.

Saigonissakin pääsee edelleen yöpymään kohtuuhintaan klassisissa siirtomaa-ajan hotelleissa, joista on muualla Kaakkois-Aasiassa tullut luksusmatkaajien yksinoikeutta. Esimerkiksi legendaarisesta Hotel Continentalista voi edelleen saada huoneen alle sadalla eurolla. Continentalissa Graham Greene kirjoitti osan klassikkoromaanistaan Hiljainen amerikkalainen. Hotel Continental sijaitsee upealla paikalla Saigonin oopperan aukiolla.

Katso tarjoukset Vietnamin hotelleihin.

Vietnamin retket ja elämykset

Vietnam on erinomainen paikka osallistua kokkauskurssille tai katuruokakierrokselle, seilata perinteisellä purjeveneellä tai patikoida riisiterassien halki. Erikoisempia seikkailuja kaipaava voi sukeltaa sodan aikaisiin tunneleihin ja kokeilla konekiväärillä ampumista! Kulttuuriin voi tutustua temppeleissä ja pyhäköissä – sekä tietysti vilisevillä ruokatoreilla.

Helpointa on osallistua englanninkielisen oppaan vetämälle kierrokselle tai retkelle, jonka voi varata etukäteen netistä.

Vietnam-matkaopaskirja

Jos kaipaa Vietnamin-matkalleen mukaan perinteistä matkaopaskirjaa, kannattaa tilata netistä teos Suomalainen Matkaopas Vietnam. Luvassa on taattua Suomalainen matkaopas -sarjan laatua ja vieläpä kohtuuhintaan.

Kokemuksia Vietnamista

Mitä mieltä itse olet Vietnamista matkakohteena? Kerro omat Vietnam-vinkkisi ja kokemuksesi ja auta muita matkustajia suunnittelemaan täydellinen Vietnamin-matka.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

12 KOMMENTIT

 1. Heippa! Olemme puolisoni kanssa tulossa tammikuun aivan alussa Vietnamiin ensimmäistä kertaa ja reppureissulle kuukaudeksi. Suunnitelmissa kiertää ja nähdä paljon. Rakastamme myös kuumuutta ja aurinkoa. Tämän takia ajatuksissa on ollut että skippaamme pohjoisen vietnamin ( liian kylmä meille) ?. Viimeiseksi 7-10, päiväksi olemme suunnitelleet Phu Quocille menoa. Haluaisin siis kysyä mitä kaikkea kannattaa nähdä ja kokea ja minne ja miten. Lennämme bangokiin ja sieltä Vietnamiin mutta ei ole väliä minne. Junalla ainakin haluamme matkata jonkun matkan. Olisiko ideoita ja ehdotuksia? ?
  Kiitoksia etukäteen vastauksista ?

  • Hei Isabel! Olet ihan oikeilla jäljillä – Pohjois-Vietnamissa voi olla tammikuussa viileää. Toisaalta olen saanut nauttia Hanoissa tammikuussa myös leppoisista 20-25 asteen aurinkoisista päivistä. Kaiken lisäksi Hanoi on todella kiehtova kaupunki, joten suosittelen siellä käymistä joka tapauksessa!

   Toinen kaupunkikohde on tietysti Saigon eli Ho Chi Minh City. Siellä ei pääse palelemaan edes tammikuussa! Vietnamin keskiosissa on ihanan kaunis Hoi An, joka on melko turistinen mutta siitä huolimatta suositeltava pysähdyspaikka ainakin pariksi päiväksi.

   Yksi hauska tapa matkustaa Vietnamissa on lentää Saigoniin ja ottaa paluulento Hanoista (tai toisin päin).

   Tässä muutama linkki matkan suunnitteluun:

   Vietnamin nähtävyydet

   Saigon-matkaopas

   Hoi An – Vietnamin kaunein kaupunki

   Vinkkejä Vietnamissa matkustamiseen

 2. Kiitos kysymästä Terhi!

  Jos kaipaat lähinnä rantalomaa, on Phu Quocin saari hieno ja monipuolinen kohde. Phu Quocille matkustetaan yleensä Ho Chi Minh Cityn (entinen Saigon) kautta, joten kannattaa varata matkasta ainakin pari päivää kaupunkilomailuun!

  https://kerranelamassa.fi/vietnam-opas/phu-quoc/

  Hyvä vaihtoehto on yhdistelmä Hoi An – Danang. Hoi An on kaunis vanha kaupunki, jonka vierestä alkavat Danangin pitkät rannat. Hoi Anista on helppo käydä myös muutaman päivän retkellä historiallisessa Huen kaupungissa.

  https://kerranelamassa.fi/vietnam-opas/hoi-an/

  Erityisen urheilullisia kohteita kumpikaan ei ole, mutta esim Hoi Anissa voi tehdä polkupyöräretkiä maaseudulle.

  P.s. Kun varaat lennot ja/tai hotellin sivustollamme olevien sinisten linkkien kautta, tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Hyvää matkaa!

 3. Hei,
  Mitä kohdetta suosittelisit 5 aikuiselle Vietnamissa? Toivomuksena olisi ranta, urheilullisia aktiviteetteja eikä niin venäläisten kansoittama paikka.
  Yt,
  Terhi V

 4. Hei! Suunnitelmissa olisi reppureissu kahdessa viikossa (ilman maksullista viisumia) vietnamiin ensimmäistä kertaa. Kiertelemme ensin Bangkokista kambodzan läpi kolmessa viikossa vietnamiin, eli matka sujuisi vietnamissa etelästä pohjoiseen. Mikä reitti olisi suosituksesi, jos paluulento lähtee Hanoista? :) Kiitos jo etukäteen!

  • Voitte hyvin jättää väliin Vietnamin Phu Quocin saaren sekä muut Etelä-Vietnamin rantakohteet, sillä Kambodžan saari kuten Koh Rong on huomattavasti mukavampia paikka reppureissulle. Eli Vietnamissa voitte tutustua alkuun Mekongin suistoon tai mennä suoraan Ho Chi Minhiin, jossa hurahtaa mukavasti muutama päivä. Kiehtovinta kaupungissa ovat sen kätketyt kahvilat. Ho Chi Minhista voitte jatkaa maata pitkin Dalatin ylänkökaupungin kautta Hoi Aniin, tai tehdä elämän helpoksi ja lentää suoraan Hoi Aniin. Viehättävässä, joskin turistisessa, Hoi Anissa vierähtää helposti useampikin päivä retkikohteista ja ravintoloista nauttien. Hoi Anista on lyhyehkö matka maata pitkin Huen keisarilliseen kaupunkiin, jonka kauniit mausoleumit tulevat tutuksi parissa päivässä. Huesta pääsee Hanoihin tunnelmallisesti yöjunalla. Hanoi on Vietnamin tunnelmallisin kaupunki, joten varatkaa tänne ainakin muutama päivä. Moni tekee Hanoista parin päivän retken Halong Baylle. Jos aika riittää, niin kannattaa harkita käymistä myös Pohjois-Vietnamissa vuoristoisella Sapan alueella, joka tunnetaan eksoottisista vuoristoheimoistaan. Mutta noin ylipäätään kahdessa viikossa ehtii mainiosti kulkea reitin Ho Chi Minh City–Hoi An–Hue–Hanoi (+Halong Bay).

 5. Jos Vietnam on jo aikaisemmilta reissuilta tuttu, niin ehkä sitten turha lähteä suuremmin kiertelemään. Con Daon lennot ovat tosiaan kalliimpia kuin muualle Vietnamiin syrjäisestä sijainnista johtuen. Kannattaa varmaan käydä tsekkaamassa sitten Phu Quoc, joka on tosin kuulemma vilkastunut kovasti sitten viime visiitimme. Ja viettärää riittävästi aikaa Ho Chi Minh Cityssä, joka ei välttämättä aukea ihan parina ekana päivänä, mutta viettelee sen jälkeen. Ho Chi Minhistä voi myös käydä retkellä yhdessä maailman erikoisimmista huvipuistoista:
  https://kerranelamassa.fi/maailman-parhaat/erikoiset-huvipuistot/

 6. Hei,
  Ollaan menossa helmikuussa etelä Vietnamiin kuukaudeksi. Vinkkejä mihin kannattaa mennä, phan thietiin ainakin ja ehkä phu quociin? Meillä on mukana 4 v tyttö :)

 7. Tervehdys ja kiitos antoisista vinkeistä. Olimme viime vuonna Kambozan eri paikoissa ja ihastuimme maahan. Ensi talvena olisi tarkoitus yhdistää Vietnam ja Phonm Penh. Viikko rantalomaa ja toinen Phonm Penhissä.
  Mikä ranta voisi sopia meille Vietnamissa ja sieltä vaikka Mekong jokea pitkin Phonm Penhiin. Venematka ei pakollinen jos on liian pitkä. Totuimme lentämään kaikenlaisille pikkukoneilla ?.
  Kambozan rantaloma oli Koh Rongin ihan saarella. Myös mieletön Angkor Wat on nähty.
  T. Mervi

 8. Kiitos vastauksesta! Ollaan reissattu noin kymmenen vuotta sitten halki vietnam, nyt ajateltiin pysytellä etelässä :) mutta katsotaan mihin matka vie meidät, ensimmäiset yöt ovat varattuna. Sen jälkeen en tiedä vielä. Yritin löytäö lentoja con daoon, muuta olivat aika kalliit..

 9. Kiitos kysymästä Ann-Sofie! Ho Chi Minh City eli Saigon ei välttämättä ole kaikkein lapsiystävällisin kaupunki, mutta siltikin sinne kannattaa varata ainakin muutama päivä nähtävyyksien katseluun ja herkutteluun. Muistakaa tutustua Saigonin hämmästyttäviin salakahviloihin. Jos joka tapauksessa menette Phan Thietiin, niin yksi mahdollisuus on jättää Phu Quoc väliin ja suunnata sen sijaan Dalatin ylängölle, jonka mukavan lauhkeassa ilmastossa ranskalaiset siirtomaaherrat rentoutuivat:
  https://kerranelamassa.fi/vietnam-opas/vietnamin-nahtavyydet/
  Dalatista voi jatkaa matkaa Nha Trangiin, vilkkaaseen rantakohteeseen, jossa on lapsiakin kiinnostavaa tekemistä, jo ihan senkin takia, että sieltä pääsee lentäen tai junalla Hoi Anin ihastuttavaan vanhaan kaupunkiin:
  https://kerranelamassa.fi/vietnam-opas/hoi-an/
  Tämä reitti vie toki jo Keski-Vietnamiin, mutta kuukausi on niin ruhtinaallinen aika, että siinä ehtii nähdä hyvin Vietnamia, varsinkin jos tykkää olla liikkeessä. Näin saisi jo varsin laajan kuvan Etelä- ja Keski-Vietnamista.
  Vaihtoehtona on toki pysytellä Etelä-Vietnamissa ja keskittyä Saigonin ohella ihan rantakohteisiin eli Phan Thietiin ja vaikka Phu Quociin, jonka rannat ovat Vietnamin kauneimmat. Mutta eikö ole vähän tylsää vain matkustaa rantakohteesta toiseen? Toisaalta jo etsii lapsen kanssa ihan rentoutumista, niin slloin kyllä toimii. Seikkailullisuutta matkaan voi yhdistää lentämällä Saigonista myös syrjäiselle Con Daon saarelle:
  https://kerranelamassa.fi/vietnam-opas/con-dao/
  Kannattaa huomioida, että lennot Vietnamin sisällä ovat pääosin edulliset, joten liikkuminen paikasta toiseen on sikäli kätevää.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi